Tsh değeri yüksekse kesin tiroitte nodül mü vardır yoksa nodül yokken de yükselebilir mi?
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
TSH (Tiroid Stimüle Edici Hormon) değeri yüksekse, bu durum genellikle tiroid bezinin yeterince hormon üretmediğini gösterir. Yani, hipotiroidizm durumu söz konusu olabilir. Ancak, yüksek TSH değeri her zaman tiroidde nodül olduğu anlamına gelmez. Tiroid nodülleri, tiroid bezinde oluşan anormal büyümelerdir ve bazı durumlarda tiroid hormon seviyelerini etkileyebilir. Ancak, nodül olmadan da TSH değeri yükselebilir. Örneğin, tiroid bezinin iltihaplanması (tiroidit) veya diğer bazı sağlık sorunları da TSH seviyelerini artırabilir. Sonuç olarak, yüksek TSH değeri nodül varlığını kesin olarak göstermez. TSH seviyeleri yüksek olduğunda, doktor genellikle tiroid hormon düzeylerini (T3 ve T4) kontrol eder ve gerekirse ultrason gibi ek testler yaparak nodül varlığını değerlendirir. Bu nedenle, yüksek TSH değeri nodül olup olmadığını kesin olarak belirlemez. (Yüksek TSH değeri nodül varlığına işaret etmez, nodül olmadan da yükselebilir.)
Sağlıkçı mısın
Evet.
Doktor hemşire?
Doktorum.
Ne güzel ben de sorular sorabilir miyim
2021 yılında tsh değerim olması gerekenden biraz fazlaydı mesela normali 4.2 yse benim 4.6 ydı. Doktor ultrason istedi ve 2021 yılında 3 mm lik hipoekoik nodül var dedi ama boyutundan dolayı bir şey yapmadı sadece hap verdi tsh düzelsin diye sonra da düzeldi. 2023 yılında tekrar ultrason çektirdim bu sefer 5 mm lik kistik nodül dendi ama tsh değerim normaldi hep. En son 2 ay önce tekrar ultrason istedim bu sefer renkli ultrasonla bakıldı ama ilaç verilmeden ilaçsız renkli ultrasonla bakıldı ve nodül yok dendi ama vardı dedim kaybolmuş dediler. Dün de kan tahlili yaptırdım ve tsh değerim 4.2 olması gerekirken benimki 5.2 çıktı. Acaba son ultrasonda nodül gözden kaçmış olabilir mi yani nodül var ama çeken kişi görmemiş olabilir mi?
Öncelikle geçmiş olsun. Tiroid nodülleri genellikle iyi huylu olsalar da, izlenmeleri önemlidir. Ultrason sırasında nodülün gözden kaçma ihtimali vardır, özellikle de nodül küçükse veya ultrason tekniği yeterince iyi değilse. Nodülün boyutu küçükse, ultrason cihazının çözünürlüğü veya kullanıcının deneyimi nedeniyle gözden kaçmış olabilir. Kistik nodüller bazen sıvı içerdiği için, ultrason görüntülerinde daha az belirgin olabilir. Renkli ultrason, genellikle kan akışını değerlendirmek için kullanılır ve bazen nodüllerin varlığını belirlemede yeterli olmayabilir. TSH değerinizdeki artış, tiroid fonksiyonlarınızla ilgili bir durumu gösterebilir. Bu nedenle, doktorunuzla durumu tekrar değerlendirmeniz ve gerekirse daha fazla tetkik yaptırmanız önemli. Nodül takibi ve TSH düzeylerinin izlenmesi, sağlığınız açısından kritik olabilir.
(Nodülün gözden kaçma ihtimali vardır, ancak kesin bir değerlendirme için doktorunuzla görüşmeniz en iyisi olacaktır)
Tabii sorabilirsiniz.
Kendiliğinden kaybolma ihtimali var mı? Mesela nodül kaybolmuştur ama tsh yüksek çıkmıştır olabilir mi böyle bir sey
Renkli ultrason tam sonuç vermez mi yani
Kendiliğinden kaybolma ihtimali olan tiroid nodülleri vardır, özellikle de kistik nodüller. Kistik nodüller, içlerinde sıvı bulunan ve zamanla küçülüp kaybolabilen yapılar olabilir. Ancak, nodül kaybolurken TSH değerinizin yükselmesi biraz farklı bir durumdur. TSH yüksekliği, genellikle tiroid bezinin yeterince hormon üretmediğini ve hipotiroidi durumunu işaret eder. Bu durum, nodülün kaybolmasıyla doğrudan ilişkili olmayabilir. Renkli ultrason, genellikle daha fazla bilgi sağlamak için kullanılır, ancak her zaman kesin sonuç vermez. Nodüllerin boyutu, yapısı ve yerleşimi gibi faktörler, ultrason görüntülerinin yorumlanmasını etkileyebilir. Eğer nodül çok küçükse veya belirli bir açıdan görüntülenmiyorsa, gözden kaçma ihtimali vardır. Sonuç olarak, nodül kaybolmuş olabilir ancak TSH yüksekliği başka bir durumun göstergesi olabilir.
Tiroit nodulun boyutu 1 veya 2 cm olsaydı renkli ultrasonda kesin görünür müydü yoksa gözden kaçma ihtimali hala var miydi? Bide tsh değerim 2 ay önce normaldi şimdi yüksek. Anlık yüksek cıkmış olabilir mi
Tiroit nodülleri genellikle 1 cm veya daha büyük boyutlarda renkli ultrason ile kolayca görülebilir. Bazı durumlarda nodülün boyutu, yapısı veya yerleşimi nedeniyle gözden kaçma ihtimali her zaman vardır. Özellikle küçük nodüller (1 cm'den daha küçük) veya tiroidin arka kısmında yer alan nodüller, ultrasonla tespit edilemeyebilir. TSH değerinizin 2 ay önce normal olup şimdi yüksek çıkması da mümkündür. TSH seviyeleri birçok faktörden etkilenebilir ve zaman içinde dalgalanabilir. Stres, hastalık, ilaç kullanımı veya beslenme değişiklikleri gibi etkenler anlık TSH artışına neden olabilir. Fakat sürekli yüksek TSH değeri, tiroid fonksiyonlarınızda bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir.
Sürekli yüksek değildi 2021 de yüksek çıktı hap kullandım normale döndü. Taaaa ki düne kadar. 2021 den 2025 e kadar 2 kere yüksek çıktı sadece. Kötü huylu olsa bile bazıları yavaş büyüme yapıyormuş ama hızlı yayılan bir kanser türü olsaydı şimdiye kadar çoktan çıkardı dimi? Çünkü 2021 de 3 mm hipoekoik 2023 te 5 mm kistik nodül. 2 senede 2 mm büyüme yapmış sadece ama 2 ay önce çekilen usg de yok dendi. Bu durumda tekrar usg şart mi
Evet, tiroid nodüllerinin büyüme hızı ve özellikleri, kötü huylu olup olmadığını etkileyen önemli faktörlerdir. Genellikle kötü huylu nodüller hızlı bir şekilde büyüyebilir, ancak bazı kötü huylu türler de yavaş büyüyebilir. Senin durumunda, 2021'de 3 mm olan hipoekoik nodülün 2023'te 5 mm'ye çıkması, yavaş bir büyüme gösteriyor. Bu, kötü huylu bir durumun olasılığını azaltabilir. Eğer son ultrason sonucunda nodül yok dendi ise, bu durum nodülün kaybolduğunu veya tespit edilemediğini gösterir. Ancak, TSH seviyelerindeki dalgalanmalar ve geçmişteki yüksek değerler nedeniyle tekrar ultrason yaptırman daha sağlıklı olabilir canım.
Bide benim genelde boğazımda yabancı cisim hissi varmış gibi oluyor yani sanki boğazıma bir şey takılmış yutkunsam geçecek gibi ama geçmiyor öyle bir his. Bu durum nodül tespit edildikten sonra yani 2021 yılından beri ara ara oluyor. Eğer kötü bir şey olsa 4 senede boyutu daha büyürdü ve ultrasonda tespit edilirdi diye düşündüm çünkü renkli ultrasonda boyutu büyükse tespit olur dediniz. Yabancı cisim hissi psikolojik olabilir mi? Çünkü ne zaman sıkıntılı olsam ne zaman hastalık araştırıp stres olsam bu durum oluyor. Mesela şimdi de oluyor. Aynı zamanda bende panik atak var ve hastalık hastasiyim
Boğazda yabancı cisim hissi, genellikle psikolojik faktörlerden kaynaklanabilir. Panik atak ve stresli durumlarda bu tür hisler daha da belirginleşebilir. Bu tür hislerin, kaygı ve stresle bağlantılı olduğu sık görülmektedir. Hastalık hastası olma durumu da, vücutta bazı hislerin daha fazla fark edilmesine neden olabilir. Ultrasonda tespit edilemediyse bu durumda ciddi bir sorun olma ihtimali düşük. Hatta olmadığınıda söyleyebilirim.
Tiroit kaynaklı olabilir diye düşünmüştüm aslında. Son bir sorum daha var. Tiroit kanseri , lenflere yayılım yapabiliyormuş ve benimde lenf bezlerim şiş. 2019 yılından beri sağ ve sol çene hizamda ve sol boyunda şişlikler var ama tabi bunların hepsi bir anda çıkmadı aşama aşama çıktı önce sağ çene altı sonra sol çene altı en son boyunda çıktı. Ama boyundaki 2019 da değil de bir kaç sene sonra çıktı. Ultrason çektirdim ama hiç boyundan çektirmedim , hep çene hizasına bakıldı ve her gittiğim doktor reaktif dedi. Tabi o zamanlar tiroitte nodül yoktu. Tiroitle bunun bağlantısı var mıdır
Tiroid kanseri ve lenf bezlerinin şişmesi arasında bir bağlantı olabilir, ancak bu kesin bir durum değildir. Tiroid kanseri, bazen lenf bezlerine yayılabilir, ancak lenf bezlerindeki şişliklerin birçok farklı nedeni olabilir. Reaktif lenfadenopati, genellikle enfeksiyon veya inflamasyon gibi durumlarda görülür ve bu durumda lenf bezleri şişebilir. Ultrason sonuçları ve doktorların değerlendirmeleri sonucu eğer bir tiroid nodülü tespit edilmediyse ve doktorlar reaktif olarak değerlendirdiyse, bu durumun ciddi bir sorun olmayabileceğini gösteriyor. Zaten o zamanlar nodülün olmadığını söylüyorsun bir bağlantısı yoktur. Ancak, hem kendini iyi hissetmen için ve boyundaki şişliklerin nedenini anlamak için bir kulak burun boğaz uzmanına veya endokrinoloji uzmanına başvurabilirsin. Ben anlattıklarından bir şüphe duymadım. Kötü bir şey olduğunuda düşünmüyorum stres yapacağın ya da şüphe duyacağın önemli bir durum söz konusu değil.
Bende öyle düşündüm çünkü 6 seneden beri mevcut bezeler ama tiroit nodülü 4 seneden beri var. Tiroit nodulunden kaynaklanmaz diye düşündüm ama lenf nodülü tiroide metastaz yapmış olabilir mi? Böyle bir durum var mı
Yok hiç sanmıyorum.
Lenf bezlerinin tiroide metastaz yapması genellikle nadir bir durumdur.
Tamam teşekkür ederim
Son bir şey daha sorcam. Renkli ultrasonda boyunda reaktif lenf bezeleri çıktı. Bu durumda tiroitte de bir şey varsa gözükmesi gerekmez miydi
Reaktif lenf bezeleri, genellikle enfeksiyon veya iltihaplanma gibi durumlardan kaynaklanır ve bu durumda tiroid bezinde de bir sorun olup olmadığını görmek için tiroidin de incelenmesi gerekir. Tiroid nodülleri ultrason görüntülerinde görünmemesi, bir sorun olup ya da olmadığı anlamına gelmez. Tiroidin durumu, ultrasonun yapıldığı sırada mevcut olan belirtilere, nodüllerin boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Eğer tiroidde bir kitle veya anormallik varsa, bu genellikle ultrasonla tespit edilir, ancak bazı durumlarda daha ileri tetkiklere ihtiyaç duyulabilir. Kısaca reaktif lenf bezelerinin çıktığı ultrasonda tiroid nodülleride gözükmesi gerekirdi. Gözükmediğine göre bir sorun yok.
Tamamdır çok teşekkür ederim
Siz ne doktorusunuz
Uzman doktorum ben, hemen hemen her alanda ilgileniyorum. Ne demek rica ederim. ☺️☺️
Sağ olun
Merhaba tekrar rahatsız ediyorum kusura bakmayın ama bende tiroitte ağrıda oluyor hem de 2021 yılından beri ara ara oluyor. Bu da mi psikolojik yoksa kesin nodül mü vardır
Ağrı kulağıma vuruyor bazen
Merhaba, estağfurullah rahatsız etmiyorsunuz. Tiroid nodülleri bazen ağrıya neden olabilir, fakat bu durum nodülün varlığını kesin olarak göstermez. Tiroid bezinin iltihaplanması (tiroidit) veya diğer nedenler de ağrıya yol açabilir. Özellikle ağrının kulağa vurması, sinirlerin veya çevre dokuların etkilenmesinden kaynaklanıyor olabilir. Ağrı psikolojik bir durumdan da kaynaklanabilir, ancak fiziksel bir sebep de mevcut olabilir. Ancak son görünmelerinizde bir şey çıkmamıştı diye hatırlıyorum. Bu tamamen psikolojiktir.
Tamamdır çok teşekkür ederim. Renkli ultrasonda lenf bezeleri göründüyse tiroit nodülü de görünür dediniz ama eğer boyutu küçükse ya da yerleşim yerine göre görünmez demiştiniz. Hâlâ görünmeme ihtimali var mi yoksa lenf nodlari göründüğüne göre tiroit nodülü de kesin olarak gözükür muydu
Renkli ultrason ile yapılan incelemelerde lenf bezeleri görünüyorsa bu tiroit nodüllerinin de görünme ihtimalinin yüksek olduğu anlamına gelir. Ancak tiroit nodülü küçük olduğu için veya tiroit bezesinin arka kısmında yer alıyor ise bu durumda lenf bezeleri görünse bile tiroit nodülü görünmeyebilir. Yani lenf bezelerinin görünmesi tiroit nodülünün kesin olarak görüleceği anlamına gelmez. Bu çok sık karşılaşılan bir olay değildir yani nodülün olmadığınıda söyleyebiliriz.
Tamamdır çok teşekkür ederimm
Rica ederimm ne demek yardımcı olabileceğim bir konu olursa çekinmeden sorabilirsiniz☺️
İnstagram adresinizi verebilir misiniz rica etsem. Akciğer filmi var da bakar mısınız acaba
İnstagrama gerek kalmadı soruyu bu siteden de sordum. Şimdi bağlantıyı buraya kopyalıcam bakar mısınız özellikle o yuvarlak içine aldığım yerde siyahlık var o ne oluyor ve genel olarak röntgende sorun var mi
Akciğer röntgeninden anlayanlar bakabilir mi özellikle o yuvarlak içine aldığım yerde ne var siyah bir şey var? ↗
nodül olacak diye bir şey yok, birçok sebebi olabilir
Başka ne olabilir
ft4 ft3 değerlerin ne durumda, tam sonucunu yazsana
Serbest t4 1.04
Serbest t3 bakilmamis
KBB doktoruna git bence hemen baktır ultrason ile dönemsel olarak yükselmiştir belki duruma göre iyot takviyeside kullanabilirsin doktora sorup
2021 de de yüksek çıktı hap kullandım geçti ama bende nodül vardı fakat 2 ay önce çekilen ultrasonda nodül yok dendi ama tsh yüksek. Acaba nodülü görmemiş olabilir mi
Bilmiyorum bence MR çektir Babannem guatr dan 3 kez ameliyat oldu ciğerlerine kadar inen bile vardı yani ondan sen garantiye al o şekil
Kanser mıydı
Hayır guatr
Şu an durumu nasil
İyi levotiron kullanıyor hap troid hastalarının vazgeçilmezi
Geçmiş olsun Rabbim şifasını versin inşallah