Aidin Salih adında Ukraynalı sonradan Müslüman olmuş bir doktor var. Kendisi alternatif tıpçı, modern tıbbı reddediyor. İslamiyet ile tıbbı harmanlamış, organ ve kan nakline, kemoterapiye, ameliyata ve ilaç kullanımına karşı. Oruç tutarak neredeyse tüm hastalıkların iyileşebileceğini savunuyor. Kekemelik için kuranı kerimi yüksek sesle tecvitli okuyun, bacaklarda kireçlenme için namaz kılın, kanser için oruç tutun gibi tavsiyeler var. Bir de hacamatı savunuyor kendisi, yeni doğan bebeğe doğar doğmaz hacamat yaptırın da diyor. Bazı bitkisel karışım tavsiyeleri var, bunların hepsini Gerçek Tıp kitabında bahsetmiş. Benim dikkatimi çekti, siz kendisi ve uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Uygulamalarıyla iyileşen bir çok insan da varmış üstelik.
Doktor Aidin Salih hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce uygulamaları faydalı mı?
Uyduruk bir kitaba bakarak binlerce yıllık koskoca tıp bilimini kimse reddedemez, daha iyi olduğunu da iddia edemez üstelik o malum kitapta tıp adına neredeyse hiçbir bilgi yoktur. Sahih hadislerde doğrudan peygamber olarak inandıkları kişinin ağzından deve sidiği için tavsiyesi yapılıyor ama ben özellikle bu ülkemizdeki Müslümanların din ile çare arayıp deve idrarı yudumladığını hiç görmedim ve duymadım, doğrudan tıp dünyasının ilmine bırakıyorlar kendilerini, hacıya hocaya üfürükçüye giden cahil kitle de çoktur ama uyduruk şeylerle zaman kaybeden pek olmuyor. Alternatif tıp ise başlı başına bir bilim bence bu arada, şu an alternatif tıbba sallamıyorum, İslami tıp dedikleri zamazingoya sallıyorum. Joseon döneminde akupunktur neredeyse her hastalık için uygulanırmış ve büyük çoğunluğunda etkili olurmuş mesela, bitkisel ilaçlar botanik bilimi neticesinde harmanlanmış bir nevi doğal fayda sağlayan otları, baharatları vs. bilme ve yerine göre kullanmayı gerektirir. İşin içine din girince olay farklı yere gidiyor, bitkisel tedaviyi ilk İslam icat etmedi, şunun şurasında 1400 yıllık kısacık tarihi olan bir orta doğu dinine binlerce yıllık bitkisel tedavinin mucidi diyecek halimiz yok. Bu kadın Özbek asıllı biriymiş ve 10 yıl önce İstanbul'da ölmüş, hakkında bir şey araştırmadım ama Prof. Dr. olduğu yazıyor yani mürekkep yalamış, alternatif tıbba hakim olabilir. Oruç ise evet faydalıdır, Ramazan orucu olarak düşünülmesin aralıklı oruç olarak bilinen günde 16 saatlik açlık, 8 saatlik yeme saati ve sınırsız kalorisiz içecek olarak tanımlayabilirim. Ramazan orucu ise tehlikelidir, sıcak yaz günleri ve uzun süreler susuzluk dehidrasyona sebep olur ve ölümcüldür, organ kayıplarına da sebep olabilir. Tıp dinlerin düşmanı değil, umarım kimse tıbbı reddedecek kadar cahil olmaz.
Bunu sıradan biri söyleseydi dikkate almazdım ama tıp eğitimi almış bir doktor söylüyorsa dikkate alıp araştırırım. Fakat son evre kanseri kemoterapi ile bile zar zor durur iken orucun durdurabileceğini sanmıyorum. Başka bir örnek ise oruç tutarak ampütasyon edilen uzvunuzun çıkmayacağı gerçeğidir. Fakat modern tıp yöntemleri ile nakil yapılabilir. Aynı şekilde çeşitli tehlikeli enfeksiyonlar da ancak antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. Şizofreni hastasının halüsinasyonunu da sadece antidepresan durdurabilir. Gidip de bu adama papatya çayı iç diyemeyiz. Yapılan hayati ameliyatlara hiç girmiyorum bile.