10-16 Mayıs engelliler haftası malum. Onları her gün hatırlamak ve nerde görürsek görelim elimizden gelen ufacık bir iyilik dahi olsa yapmak bizlere toplumda düşen en yüce görevlerden biridir.
Doğuştan engelli olmak mı zor, sonradan engelli olmak mı?
Bütün engellilerin Dünya engelliler haftası kutlu olsun, kendimde doğuştan bedensel engelliyim aynı zamanda destekli olarak yürüyorum, kendi tecrübelerimden ve tanıdığım insanlardan edindiğim izlenimlere göre, sonradan engelli olmak doğuştan engelli olmaktan daha zordur, çünkü ben 33 senedir bu şekilde yaşamaya alıştım hayatımda belli bir rutin oluşturdum. En azından neyin ne olduğunun farkındayım kendimle barışık birisiyim, karşılaştığım bir zorlukta öyle değil şu şöyle diyorum hayata her ne kadar sorunlarım olsa da pozitif bir şekilde bakmayı seviyorum. Ama buradaki asıl sorun ne biliyor musunuz kişinin fiziksel veya bedensel engelli olması değil, toplumun engelli bireyleri engelli olarak görmesi hala da görüyorlar, siz öyle televizyonlarda çıkıp Yok efendim biz eşitiz Yok efendim engelli bireyiz hepimiz engelli adayız falan diyorlar ya onları bir kenara bırakın hepsi yalan, bugün birçok engelli iş imkanına sahip olamıyor. Birçok engelli evlilik yapamıyor Türkiye'deki evlilik yapan engelli sayısı çok az, mesela en kötüsü sağlıklı kızlar yani herhangi bir engel olmayan bir kadın kolay kolay engelli birisiyle evlilik yapmak istemiyor tabii ki tercihi, dolayısıyla engellileri düşünüyorsak gerçek hayatta bir şeyler yapalım ama yapılmıyor. Bugünleri hatırlamak engelli bireylerin var olduğunu bil göstermek güzel bir şey kabul ediyorum ama hayatta neleri onlar için değiştirebiliriz diye sorgulanmalı ama sorgulayan kimse yok.
Ama şöyle bir şey söyleyeyim engelli olup da engel durumunu kullanan bu durumuna göre hareket eden insanlarla çok gördüm isyan eden insanlar çok gördüm mesela ben destekli olarak yürüyorum her işimi yapabiliyorum, o ama aynı zamanda benden bile daha kötü durumda olan insanları görünce halime şükrediyorum. Sana sağlıklı insanlar hayatta yaşadığı hiçbir şeyin şükrünü tam anlamıyla yapmıyor her şeyden şikayet ediyoruz, her şeyden şikayet ediyorlar hiçbir şeyden memnun olmuyorlar yok şu koltuk takımının rengi o olsaydı da bu olmasaydı, Yok efendim sevgilimden ayrıldım da niye öyle oldu da niye böyle oldu da, hayatta o kadar çok gereksiz lüzumsuz boşa vakit harcanacak konuları sorun ediyorlar ki, yürüdükleri adımları bastıkları yerleri hiçbir şeyin kıymetini bilmeyen insanlar bilmemeye de devam edecekler. Çünkü insanlar nefsi ile hareket ediyor Allah'ın sınavı olduğunu kimseye düşünmüyor..
Engelli olmanın hepsi zor Ama en zoru da cehalet bir şeylerin üstesinden geliyorsunuz da cehaletin üstesinden gelemiyorsunuz.
Bu güzel anlamlı paylaşımınız için çok teşekkür ederim, Bu sözle ilgili ya da bu soruyla ilgili ufak bir yazı yazacağım biraz uzun olabilir kusura bakmayınız, engelli olmak elbette zor olur fiziksel engelli olmak herhangi bir yerinde bir sıkıntı olması, çünkü insan vücudu değerlidir çoğu zaman kıymetini bilmeyiz olur olmadık şeyleri kafamıza takarken aslında insanların neler yaşayabileceklerini, çektikleri zorlukları görmezden geliriz. Sanki dünya hep bizim başımıza yıkılmış gibi davranırız, ama engelli birinin ne yaşadığını sadece engelli birisi bilir, doğuştan engelli olmak zordur ama bununla yaşamaya alışır insan 30-40-50 yıl artık hayatında bazı şeyler rutine dönüşmüştür, bunun üstesinden gelir hatta kendi durumundan daha kötü insanları gördükçe halini her zaman daha fazla şükreder. Ancak sonradan engelli olan kişiler bunun psikolojik zorluğunu daha fazla yaşar, şunu düşünürsene sen şu anda sağlıklısın her yere gidiyorsun yürüyorsun geziyorsun tozuyorsun, Allah muhafaza Allah korusun bir kaza geçiriyorsun felç geçiriyorsun herhangi bir nedenden dolayı tekerlekli sandalye ya da bastonu muhtaç kalıyorsun, o dakikadan sonra senin için hayat daha zor bir anda kısıtlanmak daha zor, Ama zaten doğuştan engelli olan birisinin hayatı bu şekilde başladığı için o mücadeleye daha fazla başlar. Hep engelli insanların içinde bulundum, şunu unutmayın kişilerin bedensel engelli olması ve sorun değil sorun onlara engel olan insanlar, Ayrıca görme engelli olmak da çok zordur zihinsel engelli olmak zordur, engelli olmanın hepsi zordur ama hepsinin de bir derecesi vardır.
Sonuç olarak şunu unutmayalım ki insan yaşamadığı şeyi bilemez O yüzden insanlar çoğu zaman anlıyorum der empati yapıyorum der Ama yapamaz çünkü sadece yaşayan bilir. O yüzden sonradan engelli olmak doğuştan engelli olmaktan daha zordur ama engelli olmak her türlü zordur.
Kusura bakmayın uzun oldu ama anlamlı bir soruya anlamlı bir yazı yazmak istedim.
Bence doğuştan olmak daha zor ama zorluğu engelden engele değişir örneğin görememek veya duyamamak daha fazla acıtır hem doğuştan hem sonradan ama bir kolunun olmamaması bir bacağının olmamasıyla aynı şeyler değildir bunlar sonradan daha kolay kabul edilebilecek engeller vardır travma yaratabilecek ve iz bırakacak engeller vardır Ama Allah herkesi korusun ben sevmediğim insanın dahi başına sağlıkla ilgili kötü bir şey gelsin istemem Sağlık en büyük nimet gerçekten ve herkes ve hepiniz hayatını özel gereksinimli olmadan kaliteli veya eşit yaşamayı hak ediyoruz olsakta olmasakta benim bir yeğenim var doğuştan kolunun yarısı yok ama çok zeki ve kolunu çok iyi kullanabiliyor henüz 4 yaşında çokta zeki bazı şeyler hayata karşı bir engel değildir sen hayatındaki şeyleri engel olarak götmedikten sonra sevgiler..
Sonradan engelli olmak daha zor.. Doğuştan olan kendini hep engelli olarak bildiği için sonradan olana göre daha kolaydır.. Ama sonradan olan başkalarının desteğine muhtaç olmak zor gelebilir.. Psikolojik olarak çok ağır gelir.. Allah yardımcıları olsun..
İkisi de zordur ayrım yapılamaz.. ama doğuştan engelli olmak daha zordur bence.. çünkü bir şeyi sonradan kaybetmekle.. o şeye hiç sahip olamamak arasında sahip olmamak daha kötüdür.. düşününce o duyguyu bir kere bile tatmamış oluyorsun.. bu da hayatı daha zor hale getiriyor.
Elbette ki sonradan engelli olmak zor çünkü her şeyi özgürce yapmış olmak sonradan engelli olup hareketlerin kısıtlanması tarif edilemez bir durum olsa gerek Allah kimseye vermesin.