Güncellemeler
+1 yıl
Lütfen cevap verin
Arkadaşlar her ay ya tiroid iltihabı ya da farenjit oluyorum ve burun tikanikligida yasiyorum bununla beraber bademcik felan yok geniz eti olabilirmi olsa doktor boğazıma baktığında anlamaz miydi lenf bezi enfeksiyonunda oluyor yıllardır geçmiyor nedir sizce
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Tiroid iltihapi coğu zaman burun akintisi, Boğaz ağarmazi vs yapar. Sonrada işte Lenf bezler şişer. Tiroid iltihap olduğu icin. Ağazinda heryere o bakteriler yayiliyor. Heryere bulaşiyor. O yüzdende hep burun akintisi, Boğaz ağrisi oluyor. Bademciklerde tabiki etkileniyor, diline falan heryere bakteriler bulaşiyor. Endokrinoloji doktoruna bide Kulak burun boğaz hekime git. Belki tam terside olabilir. Yani Üşütmeden tiroid iltihapbi ya da olabiliyor. O yüzden iki doktora bir görünmene tavsiye ederim.
Üşütmeye karşi yapabilecen şeyler:
1. Bol su icin
Günde en az iki litre içilir. Su veya şekersiz bitki çayı en iyisidir.
2. Temiz hava
Dışarıda çok yürüyün. Temiz hava, ısıtma havası tarafından saldırıya uğrayan mukoza zarlarınız için iyidir. Ama sıcak giyindiğinizden emin olun.
3. Sıcak su buharı
Sıcak su buharını solumak, mukoza zarlarının onları nemlendirmesi için de iyidir. Kekik, papatya veya okaliptüs katkı maddeleri, antispazmodik ve hatta bazen mikrop öldürücü etkiye sahiptir.
4. Tuzlu su ile burun duşu
Tuzlu su dezenfekte edici bir etkiye sahiptir ve virüsler dışarı atılır. Burun duşu tekrar daha iyi nefes almanıza yardımcı olabilir.
5. Boğaz ağrısı için gargara yapmak
Büyükannenin boğaz ağrısı için ev ilacı, adaçayı yapraklarının kaynatılmasıdır: yaprakları kaynatın ve 15 dakika demlenmesine izin verin. Sonra yaprakları çıkarın ve günde birkaç kez beş dakika çay ile gargara yapın.
6. Tavuk çorbası
Sıcak bir tavuk çorbası, soğuk algınlığı için çeşitli şekillerde faydalıdır. Isı ve hidrasyon vücut için iyidir ve bazı araştırmalara göre çorba bağışıklık sistemini destekleyebilir. Bu ev ilacını hala büyükannenizden biliyorsanız, üstüne güzel bir çocukluk anısı alacaksınız.
TIROIDIT IÇIN EV ILAÇLARI
Tiroid iltihabı genellikle hafife alınır. Özellikle kronik bir seyir durumunda, bazı ev ilaçları veya özel bir diyet yardımcı olabilir.
Kronik tiroiditten muzdarip hastalar (örneğin Hashimoto) makarna, ekmek veya pirinç gibi karbonhidrat açısından zengin gıdaların tüketimini azaltmalıdır. Bitkisel yağlardan elde edilen sağlıklı yağlar ise önemlidir. Özellikle Omega-3 yağ asitlerinin anti-enflamatuar bir etkiye sahip olduğu söylenir, bu nedenle ilgili gıdalar diyete dahil edilebilir.
Omega-3 yağ asitleri, otoimmün hastalığın şiddeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Ayrıca, bazı hayati maddeler tiroid iltihabının tedavisinde iyi destek sağlar. Omega-3 yağ asitlerine ek olarak, aşağıdaki hayati maddeler yardımcı olabilir:
* C ve E vitaminleri, beta-karoten: Özellikle Hashimoto hastalarında her zaman serbest radikal oluşumu artar. Bunlar da tiroid bezinin otoimmün sürecini aktive eder. C vitamini ve E vitamini gibi antioksidanların yanı sıra beta-karoten buna karşı koyabilir.
* Selenyum: Selenyum, bazı tiroid hormonlarının üretiminde çok önemli bir rol oynar. Özellikle Hashimoto tiroiditi tedavisinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.
* Çinko: Hastalar - hem kadınlar hem de erkekler - tiroiditleri olduğunda kan serumlarında düşük çinko konsantrasyonlarına sahiptir. Tiroidit durumunda bağışıklık sisteminin işlevlerini desteklemek için ek bir çinko dozu faydalı olabilir.
KENDİN NE YAPABİLİRSİNİZ?
Tiroid iltihabı durumunda, vücudun kendi kendini iyileştirme güçlerini harekete geçirmesi tavsiye edilir. Hayati madde tedavisine ve sağlıklı ve çeşitli bir diyete ek olarak, yeterli egzersiz de bunun bir parçasıdır.
TİROİD İLTİHABI VE SPOR
Özellikle düzenli egzersiz, bağışıklık sistemini düzenleme konusunda faydalıdır. Anti-inflamatuar bir etkiye sahip olabilir. Ancak dikkatli olun: Doğal olarak ağrı ile ilişkili olan tiroid bezinin akut iltihabı durumunda, spor aktivitesi oldukça kontrendikedir. Özellikle iltihaplanmaya ateş ve hastalıkta keskin bir düşüş eşlik ediyorsa spordan kaçınılmalıdır. Bu durumda, sıkı yatak istirahati ve fiziksel efordan kaçınmak daha önemlidir.
Subakut tiroidit için, genellikle kademeli başlangıç nedeniyle, spor aktivitelerinin ne ölçüde mümkün olduğu önceden doktorla tartışılmalıdır.
Kronik tiroidit durumunda, spor genellikle mümkündür, ancak önceden doktorla da netleştirilmelidir. Hastalar yüksek performanslı sporlardan kaçınmalıdır, ancak orta derecede egzersiz genellikle iyidir.
Hastaların kişisel sınırlarına uymaları önemlidir. Bu, tiroid iltihabı nedeniyle değişebilir ve vücudun performans seviyesi hastalık öncesine göre daha sınırlı olabilir. Sportif aktivitelerden kaçınmanız gerekiyorsa, günlük yürüyüşlerde de egzersiz bulabilirsiniz.
Evde biraz rahatlanman icin. Yazdiğim şeyler bi yapabilirsin. Belki sana iyi gelir bazileri. Sonra Doktorlardan Endokrinoloji ve Kulak Burun boğaz hekimden bir randevu al. Gecmiş olsun
Kbb kaç yıldır gidiyorum tiroide sorun olduğu raporda yazıyor ama hicbir şey yok diyip gönderiyor ben bunu kaç yıldır çekiyorum ve hepte aynı dr gidiyorum ama hep bir şey yok diyor kaç yıldır len bezim hep sis ve ağrı yapıyor
Daha geçen öğrendim tiroid iltihabı dediler belkide yilradir bu tiroid iltihabuydi bilmiyorum
Evet bence yillardir tiroid iltihapdi. Kbb gitdiysen. Ozaman Endokrinoloji doktoruna git. Git orada tedavi ol. Kbb bundan pek anlamaz
Gideceğim teşekkürler
Rica ederim