Merhabalar, ben DEHB'liyim. Uzunca bir süredir ritalin ve concertayı birlikte kullanıyorum ancak ilaçlar çok tölerans geliştirdi. Ben de doktoruma danışmadan ritalini toz haline getirip burundan çekme yöntemine başvurdum ve oldukça verim aldım. Üstelik hem verim aldım hem de tüm yan etkiler yok oldu.
Hafif sinüzitimi tamamen tedavi etmesi ise oldukça ilgincime gitti. Bu nedenle böyle bir soru sorma gereğinde bulundum Asıl sorum, eğer aranızda doktor, bu alanlarda bilgili bir kişi vs varsa, yani burun spreyi bile bildim bileli burun tıkanıklığımı gidermediği halde, ritalini burundan çekmek nasıl burun tıkanıklığıma çözüm oldu, bunu gerçekten çok ama çok merak ediyorum.
Doktoruma sorma fırsatım olmadı zira devlet hastanesinde muayene oluyorum. Ve randevu bulmak zor oluyor. Bu yüzden bu merakımı bir an önce gidermek maksadıyla üye olup forumlarda sormak gibi bir yönteme başvurdum zira internette bununla alakalı bir bilgi bulamadım.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Konuyu değiştirmek gibi olmasın ama dehb olduğunu nasıl anladın seni doktora götüren dayanılmaz olan son şey neydi?
Merhaba, ben küçüklükte de (okul öncesi ve ilkokul dönemi) ilaç kullanmıştım. Ancak o zamanlarda yan etkileri, ve büyüme geriliği yapma riski sebebiyle ailem kendi insiyatifiyle kullandıktan sonra ilacı bıraktırmış bana. Lise çağımda tekrar başladım zira, sorumluluklarımı yerine getiremiyordum üstelik küçüklük hipearktivitem yerini bilgisayar bağımlılığına bırakmıştı ve bu da akademik anlamda kendi entellektüel potansiyelimi açığa çıkartmama engel oluyordu.
Ben hiçbir şeyi düzene sokamam kafamın içi çöplük gibi sürekli farklı düşüncelere dalıyor saniyeler içinde konu değiştiriyor sorumluluk alamıyorum diş fırçalama düzenli ilac kullanma düzenli temizlik yapma düzenli duş almak düzenli olan hiçbir şeyi yapamıyorum kişisel hijyenim de dahil... Sence bende de aynı hastalık olabilir mi psikiyatriste gitmeye korkuyorum
Bu dopamin salınımıyla alakalı bir durum. Beyninde ne kadar fazla dopamin nörotransmiteri bulunursa o kadar fazla ödül-motivasyon duygsuna sahip oluyorsun. Bu da dikkatini, odağını arttırıyor. Sorumluluklarını öncelikliyor. Ama fazlası da öför,, aşırı sinir harabiyet, kalp çarpıntısı vb yan etkiler yaratabiliyor bu nedenle kırmızı reçeteyle satılır, yoksa akıl hastası olmuyorsun. Normal beyin kimyasına sahip kişilerde kullanımı riskli. Zaten bu ilaçlar bir nevi yasal uyuşturucu. Normal birisinde sanrılara, aşırı sinirliliğie, halusinasyonlara sebep olabiliyor. Bunun da sebebi beyin aktivitesini aşırı arttırmasından kaynaklı. Bir nevi doping olarak da düşünebilirsin. Mesela bu ilacı kullanıp resmi spor müsabakalarına katılırsan doping sayılıyor, çünkü ilaç fiziksel anlamda da güçlendiriyor. Ama dehb'li bireylerde bu daha az çünkü zaten dopamin salınımı az oluyor bunları kullanınca tam tersi daha iyi bir insana dönüşüyorsun. O yüzden korkmana gerek yok. Durumunu anlat doktora. Ama devlet hastanesine değil, özele gitmeni tavsiye ederim. Devlet hastanesi her şeyi kaydediyor, rapor tutuyor. Bu arada eğer polisklik askerlik gibi bir hedefin varsa kesinlikle engel taşır, almazlar seni. Ona da dikkat et. Ama normal memuriyetlerde öğretmenlik vs problem yaratmıyor. Askeriye dışında belki sadece hukuk alanında kaymakamlık vb üst hiyerarşide sorun yaratabilir. O raddeye gelince de kendini kanıtladığın taktirde gene hukuk alanında istihdam edilirsin. Ama askerlik, polislik net engel. Suratındaki bir ben bile polisliğe engel teşkil edebiliyor onlarda ayrı bir hassasiyet var DEHB'ye özel değil. Yani kısacası akıl hastalığı olarak geçmiyor kodu, sadece bozukluk olarak geçiyor.
Yani doktor, mühendis falan olmak istiyorsan korkma git. Otizmli oytun erbaş gerçeği var. Böyle adamlar varken DEHB baş ağrısı gibi kalır. Dediğim gibi kırmızı reçeteyle satılma sebebi, ağır bir ruh hastalığı olduğundan değil, normal insanlar tarafından da ilgi gördüğünden dolayı :D Çünkü bu metilfendiat kokainin az etkili hali :D Kırmızı reçeteyle satılmasa eczaneler torbacılık yapmaya başlar :D
Daha önce özel bir kliniğe gittim durumu anlattım duygu durum bozukluğu dedi ilaç verdi seyanslara uyamadım ilaçları düzenli kullanamadım lithuril vermişti bana hiç fayda göremedim kısacası ben psikiyatrislerden yanlış tanı almaktan korkuyorum bendeki sorunun ne olduğunu bilmiyorum ama... Cümleyi devam ettiremiyorum şu an ama bipolar değilim buna inanıyorum
Valla problem yaşadığın şeylerin hepsi dehb'ye işaret ediyor. Ben ilaçları kullanınca odamı toplamaya ödevlerimi falan yapmaya başlıyorum. Sen bir dahakine gittiğinde doktora bende çok dikkatsizlik falan var de sürekli düşüncelere dalıyorum sorumlulklarımı yerine getiremiyorum bana dikkatimi arttırıcı ilaç veririmisiniz de öyle deyince vermesi lazım. Yine de bilemiyorum. Sonuçta ben çok küçükkten teşhis aldım. Ama sana ileri yaşlardaysan vermeye çekinebilirler çünkü genelde teşhisi küçüklükte konanlara verme eğilimindedirler. İleri yaştakilere pek güveneceklerini sanmıyorum benden bile ilaç isteyen abidik gubidik insanlar oldu. Millet gidip DEHB'Lİ taklidi yapıyor doktora 🤣 O yüzden kanıtlaman lazım.
Bu arada bende geçmişte antidepresan ilaçlar vs kullandım. Kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bir halta yaradıkları yok. Benim depresyon sorunumu bile bu dehb ilaçları çözdü. Zaten çoğu antidepresan uzun süreli kullanımda sıkıntı yaratıyor. Özellikle bipolar bozukluk tedavisinde kullanılanlar net kalıcı hasar bırakıyor. Antispikotikler mesela. SSRI'lar gene iyi. Birde ben bipolar olup da bipolar ilaçlarıyla tedavi olan görmedim. Hepsi daha kötüye gidiyor. Örnek Cemre demirel. Adam o kadar çeşit bipolar ilacı kullandı ama hala kötüye gidiyor. Beta berk bayındır da keza öyle. Adam en son intihar etti. Kesinlikle tavsiye etmiyorum beyinde hasar bıraktığı kanıtlanmış ilaçlardan uzak durun. İnternette bu ilaçlarla ilgili tonla makale var... Ama dehb ilaçları aksine beyni kuvvetlendiriyor. Ruh hastası değilseniz sıkıntı yaratmaz.
Dediğim gibi ilacı normal insanlar bile kullanmak istiyor. Yanlış teşhis olsa bile ilacın kullanımının bir sıkıntı yaratacağını hiç sanmıyorum :D ama bipolar depresyon vs teşhis koyup antidepresanları yapıştırırlarsa uzak durun daha beter eder :D yazsalarda kullanmayın hayır gelmez.
Neyden korktuğumu benden daha iyi açıkladın şu an yanlış tedavi gerçekten insanı kötü şeylere sürüklüyor dehb'yim demiyorum ama artık bu ani ruh hallerime bozuk dùzenime hiçbir şeyi bir rutine oturtamaya bir çözüm bulmak istiyorum.. toplum ile bağım kopmak üzere tavsiyeni dinleyip yeniden bir doktora görünsem iyi olacak ❤️🩹 çok teşekkür ederim tekrardan senin soruna cevap veremesemde kendi sorunuma bir çözüm bulmuş gibi hissettim şu an çok saol
Rica ederim. Rutin ve sosyallik konularında bu ilaçlar etkilidir. Ben bu ilaçlar sayesinde insanlarla çok daha kaliteli iletişim kuruyorum. Ha birde sabırı, tahammülü de arttırır. Dediğim gibi sürekli inthiar etmeyi, başkalarına zarar vermeyi düşünen birisi değilseniz hiçbir problem olmaz. Ama eğer böyle düşünceleriniz varsa, bu ilaçlar cesareti de arttırır. Yani iyi şeyleri yapmayı teşvik ettiği gibi, kötü şeyler yapmayı da teşvik edebilir. Özünüzde iyi bir insansanız sıkıntı olmaz diye düşünüyorum yine de son karar doktorun.
Çogu kisi bilmez bunlari
ilginç olmuş
baya vardır
Derken :D
Sen herhalde doğrudan başlığa cevap veren üye modelisin. :D Bu arada başlığı KS değiştirdi sonradan :D
hedef mi