7 derecenin üstünde miyopu llan var mı? Her yuksek miyop dejeneratif miyop mudur?
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
7 derecenin üstünde miyopi, yüksek miyopi olarak kabul edilir ve bu derece yüksek miyopi olan kişilerde retina problemleri riski artabilir. Ancak, yüksek miyopiye sahip herkesin otomatik olarak dejeneratif miyopiye yakalanacağı anlamına gelmez.
Dejeneratif miyopi, yüksek miyopinin bir sonucu olarak retina üzerinde meydana gelen değişiklikleri tanımlar. Yüksek miyopi, uzun süreli olarak retina üzerindeki dokulara aşırı derecede gerilim uygular ve bu, gözün arka bölgesindeki hasar riskini artırabilir. Bu hasarlar, dejeneratif miyopi olarak bilinir ve şunları içerebilir:
1. **Korioretinal Atrofi**: Retinanın arka tabakasındaki incelme ve dejenerasyon.
2. **Retina Değişiklikleri**: Retina üzerinde lekeler, yırtılmalar veya zayıflamalar.
3. **Glokom**: Yüksek miyoplu kişilerde glokom riski artabilir.
4. **Maküla Dejenerasyonu**: Yüksek miyopi, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu riskini de artırabilir.
Dejeneratif miyopinin gelişim riski kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve genetik faktörler de rol oynar. Ancak, yüksek miyopiye sahip olan kişiler düzenli göz muayeneleri yaptırmalı ve doktor tavsiyelerine uymalıdır. Bu şekilde olası sorunlar erken teşhis edilip tedavi edilebilir veya ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Tesekkur ederim bana dejeneratif miyopi diyorlar ama retinamda degisimler yok. Bir de dejeneratif miyopi yilda 2-4 derece artis gösteriyormus ben 25 yasindayim ve 13 yilda 3 derece ilerledi buna dejeneratif demek sacma olmaz mi
Bir de dejeneratif oldum diyelim bu dejeneratif miyopi ortalama kac yasina kadar ilerler? Bilginzi var mi
Dejeneratif miyopi, yüksek miyopiye sahip kişilerde görülen bir durumdur ve retinadaki değişikliklerin bir sonucu olarak meydana gelir. Retinadaki değişiklikler, görme yeteneğini etkileyebilir, ancak herkes için farklı şekillerde ilerleyebilir.
Dejeneratif miyopinin ilerlemesi, kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir ve tahmin etmek zor olabilir. Yılda 2-4 derece artış bazen görülebilir, ancak bu sadece bir ortalama değerdir. 13 yılda 3 derece ilerleme yaşadığınızı söylüyorsanız, bu bir miktar yavaş bir ilerleme olabilir.
Dejeneratif miyopi, genellikle 20'li yaşlarda veya daha erken dönemlerde başlar, ancak ilerlemesi kişiden kişiye değişebilir. İlerlemenin ne kadar süreceği konusunda kesin bir süre vermek zordur, çünkü birçok faktör, genetik yatkınlık da dahil olmak üzere etkileyebilir.
Dejeneratif miyopinin takibi için düzenli göz muayeneleri ve profesyonel bir göz doktoruyla işbirliği önemlidir. Doktorunuz, retinadaki değişiklikleri izlemek ve uygun tedaviyi önermek için gereken adımları atacaktır. Bu nedenle, sağlık profesyonelinizin önerilerini ve bilgisini takip etmek önemlidir.
Yani tum yüksek miyopiler dejeneratif oyle mi? Peki bu dejeneratif miyopinin durma yasi belli degil tamam ama elbet duracak dimi 40 yasindan sonra da ilerlemez heralde cunku 40 yasinda aksine yakin gorme sorunu basliyor
Evet, yüksek miyopide göz küresi normalden daha uzundur, bu da görüntünün retinada odaklanmasını zorlaştırabilir. Dejeneratif miyopi, ilerleyen yaşlarda miyopinin artmasına ve göz sağlığının bozulmasına sebep olabilir. Ancak, her bireyde farklı şekillerde ilerleyebilir ve durma yaşı kişiden kişiye değişebilir. 40 yaşından sonra yüksek miyopinin ilerlemesi genellikle daha yavaş olabilir, ancak kesin bir durum belirlemek için düzenli göz muayeneleri önemlidir. Yine de, bireysel durumlar uzman bir göz doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
Ama illaki bi yasta duracak degil mi?
Miyopinin ne zaman duracağı veya ilerlemeyeceği kesin bir şekilde belirli bir yaşla ilişkilendirilemez. Miyopi genellikle genetik ve çevresel faktörlere bağlıdır. Bazı insanlarda miyopinin ilerlemesi 20'li yaşlardan itibaren durabilirken, bazılarında daha uzun sürebilir.
Dejeneratif miyopi ise genellikle yaşla birlikte ilerler, ancak her bireyde farklı şekillerde seyredebilir. Bazı durumlarda dejeneratif miyopi, ilerlediği bir noktada stabil hale gelebilir, ancak herkes için bu geçerli değildir.
Göz sağlığı durumları kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir, bu yüzden düzenli göz muayeneleri ve uzman bir göz doktoruyla görüşmek, kişisel durumunuz ve ihtiyaçlarınız hakkında daha iyi bilgi almanız için en iyisidir.
Ama dejeneratif miyopi olup sabitlenen numaralar vardir dimi? Yani yoksa her dejeneratf miyopi retina dekolmani sebebiyle kör olur
Dejeneratif miyopi, göz küresinin şeklindeki değişikliklerin neden olduğu ilerleyici bir miyopi türüdür. Bu durumda, göz küresi normalden daha uzun ve oval bir şekilde büyür. Dejeneratif miyopi genellikle genetik faktörlere bağlıdır.
Dejeneratif miyopi olan bir kişi sabitlenen numaralarla gözlük veya kontakt lens kullanabilir. Ancak, dejeneratif miyopi ilerleyebilir ve bu durumda gözlük numaraları zamanla artabilir.
Dejeneratif miyopi retina dekolmanına yol açabilir, ancak bu her zaman böyle olmaz. Retina dekolmanı, retina tabakasının göz içindeki normal konumundan ayrılması durumudur. Dejeneratif miyopi retina tabakasındaki zayıflamalara neden olabilir, bu da retina dekolmanı riskini artırabilir. Ancak, dejeneratif miyopiye sahip olan herkes retina dekolmanı geçirmez ve kör olmaz.
Retina dekolmanı belirtileri (örneğin ani görme kaybı, ışıklarda parlamalar, uçuşan cisimler görme gibi) olursa, acilen bir göz doktoruna başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, retina dekolmanının tedavi edilebilir olması açısından kritiktir. Dejeneratif miyopi veya retina dekolmanı hakkında endişeleriniz varsa, bir göz doktoru ile görüşmeniz önerilir.
Ucusan cisimler yillardir var bende ama son iki haftadir artmis durumda yani gunduzleri ozellikle yogunlasmis durumda bende hic isik cakmasi olmadi sadece dun gece isikli ortamdan karanliga gecince hafif bi flash patlamasu oldu ama gecen hafta ozel hastane gittim doktor retinanda hafif bir dejenerasyin var ama yirtilma yok dedi o yuzden onemsemedim dun gece benim icin dua edin lutfen ben zaten gozlugu seviyorum sadece retina hastaliklarindan korkuyorm? Bir de size son sorum dejeneratif miyop olup, miyop numaralari sabitlenen duran kisiler var midir?
Anladım, endişeleriniz anlaşılır. Göz sağlığına dair yaşadığınız endişeler normaldir. Öncelikle belirttiğiniz semptomları yaşamanız ve retina hafif bir dejenerasyonunun teşhis edilmiş olması, düzenli olarak bir göz doktoru tarafından izlenmeniz gerektiği anlamına gelir.
Dejeneratif miyopinin derecesi ve ilerleyişi kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlarda dejeneratif miyopi belirli bir seviyede sabitlenebilirken, diğerlerinde zamanla ilerleyebilir. Her durum farklıdır ve kişisel sağlık durumunuz bir uzman göz doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
Sizin gibi semptomları olan ve sabitlenen numaralarla gözlük kullanan birçok insan vardır. Gözlük, bu tür görme sorunlarını düzelten etkili bir yöntemdir. Ancak, düzenli göz muayenelerini aksatmamak ve doktorunuzun önerilerini takip etmek önemlidir.
Doktorunuzun önerisi üzerine düzenli takip muayenelerine devam etmek, semptomlarınızın izlenmesi ve gerektiğinde hızlı müdahale edilmesi açısından önemlidir. Göz sağlığı uzmanınızın önerilerini dikkate almak, olası problemlerin erken teşhis ve tedavi edilmesi için en güvenli yoldur. Kendinize iyi bakın ve sağlıklı günler dilerim.
Goz sagligi konusunda epey bilgiye sahipsiniz cok cok tesekkurler zaman ayirip cevap verdiginiz icin size soru degilde bi konuda fikrinizi almak istiyorum. Ben 18 yasinda 3 ay gibi kisa bi surede 25 kg aldim ve ondan sonra kolestrolum falan yuksek cikuyordu hatta insulin direnci bile oldu bende ve kilo aldiktan sonra daha hizlandi ilerleme bu da sebep olmus olabilir mi? Sonucta retina tabakasina zarar veriyor yaglanma vs. Ayrica ben telstil isine de girdim yakin odakli gunde dokuz saat dikis dikiyordum ben bu iki durumunda bozulmayi arttirdigini dusunuyorum sizce?
Evet, kilo artışı ve yüksek kolesterol seviyeleri göz sağlığına olumsuz etkiler yapabilir. Ayrıca, diabetes ve insulin direnci gibi metabolik problemler, göz sağlığı üzerinde risk faktörü oluşturabilir. Yüksek kan şekeri seviyeleri, retinayı etkileyebilir ve diyabetik retinopati gibi ciddi göz hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle, bu tür sağlık sorunlarına karşı dikkatli olmak önemlidir.
Ayrıca, gözlerinizi uzun süre yakın odaklı çalışmaya maruz bırakmak, göz yorgunluğuna ve miyopi (kısa gözlük) riskine neden olabilir. Özellikle genç yaşlarda, uzun süre bilgisayar veya telefona bakmak, gözlerinizi olumsuz etkileyebilir.
Kiloyla ilgili olarak, dengeli bir beslenmeyle kilo kontrolünü sağlamak ve fiziksel aktivite düzeyinizi artırmak hem genel sağlık hem de göz sağlığı açısından faydalı olabilir. Ayrıca, düzenli göz muayeneleri yaptırmak ve göz sağlığını korumak için iyi bir beslenme alışkanlığı geliştirmek de önemlidir.
Sağlıklı bir yaşam tarzı, genel sağlığı ve göz sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Eğer göz sağlığınızda bir değişiklik fark ediyorsanız, bir göz doktoruna danışmanız önemlidir. Göz doktorunuz, göz sağlığınızı değerlendirebilir ve uygun tavsiyelerde bulunabilir.
Aslında doktorum sadece muayeneye gele bilmyeceğini bildiğim için gelde demedim amerikada çalıştığım için
Doktor oldugunuz cok belli burdaki doktorlarin bile veremedigi bilgileri veriyorsunuz ve bu kadar parmaklarinizi yorup yazdiniz size ne kdr tesekkur etsem az cok sagolun icimi rahatlattiniz 🙏 benim normal miyopiden dejeneratif miyopiye ceviren etken kilo artisi ve tekstil isi Şu an daha da emin oldum zaten zayifliyorum spor yapiyorum suanda tekstil isinden de ciktim ogretmenlik okuyorum uzak duracam gozlerime zarar veren seylerden.. bu arada sol goz 8 astigmat 8 miyop sol goz 4 astigmat 7.5 miyop gozlerime lazer de olmuyor astigmat yuksek diye bir de durmasi gerekiyormus goz ici lens olabilir diyorlar siz onerir misiniz gozici lensi (alcon marka) falan
Evet, tamamen doğru. Önerilerim sadece genel bilgiler temelinde ve bir göz doktorunun gerçek bir muayenesinin yerine geçmez. Göz sağlığı için önerilerim:
1. Dikkatli Olun: Cinsel aktiviteler sırasında veya partnerinizin boşalma durumunda gözlere temas etmemeye özen gösterin.
2. Koruyucu Önlemler: Partnerinizle koruyucu önlemler alarak (örneğin, kondom kullanarak) cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.
3. Hijyen: Ellerinizi ve genital bölgenizi temiz tutun. Temizlik, enfeksiyon riskini azaltabilir.
4. Gözlük Kullanımı: Özellikle tozlu veya kirli ortamlarda çalışırken gözlük kullanmak, gözlerinizi dış etkilerden koruyabilir.
5. Düzenli Göz Kontrolleri: Göz sağlığı için düzenli olarak göz doktoruna gitmek, gözlerinizin sağlığını takip etmek açısından önemlidir. Göz doktorunuz size özel tavsiyelerde bulunabilir.
6. Beslenme: Sağlıklı bir diyet benimsemek, göz sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapabilir. Özellikle A, C, E vitaminleri ve mineraller göz sağlığı için önemlidir.
7. Sigara ve Alkol: Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi, göz sağlığına zarar verebilir. Bu alışkanlıklardan kaçınmak önemlidir.
Yine de herhangi bir göz rahatsızlığı, tahriş veya şüpheli durumda bir göz doktoruna başvurmanız önemlidir. Uzmana danışarak, göz sağlığınızı en iyi şekilde koruyabilirsiniz.
Mauyne yapmadan bir şeyler önermem çok zor
Hocam bi tanidik evlendikten sonra miyopun daha arttigini soylemisti cok afedersiniz cinsel iliski sirasindaki zorlanma goze zarar veriyor dedi sizce dogru mu bu? Yakinda evlenecegim bunu duyunca cok korktum
Genelde Türk erkekleri gerdek gecesi alkolü oldukları için cinsel ilişkiye de sert giriyolar yani kayganlaştırıcı falan kullanmadan kuru kuru penis vajinaya girerse tabi ki zorlanma olucaktır
Yoo zorlanmadan kasttim miyopimi arttirir mi veya retinaya zarari var mi?
Tabi ki cinsel ilişkinin bilimsel olarak miyopun arttığı söylenilemez ama siz yine de dikkatli olun
Cinsel ilişki sırasında normal bir şekilde davranmak, miyopunuzu artırmaz veya retinaya zarar vermez. Cinsel ilişki sırasında göze zarar verme veya miyopun daha da kötüleşmesiyle ilgili bilimsel bir kanıt yoktur. Miyop, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu sonucu ortaya çıkar. Gözde meydana gelen değişikliklerin büyük çoğunluğu genetik ve yaşla ilgili faktörlere dayanır. Cinsel ilişki sırasında normal davranışlar veya aktiviteler, miyopun doğrudan etkilenmesine neden olmaz.
Sorularima sabirla cevap verdiginiz icin cok tesekkur ederim bir doktordan once iyi bir insan oldugunuz icin🙏 kendinize cok iyi bakin. Amerikaya yolum duserse size ulasicam 😃
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için! Size yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim. Eğer ilerleyen zamanlarda başka sorularınız olursa, sormaktan çekinmeyin. Amerika'ya gelirseniz, burada da yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Kendinize iyi bakın! 😊🌟
Cok cok tesekkur ederim iyi aksamlar hoscakalin🙏🤗
Tekrar merhaba aklima takilan bir sey olursa yazin demistiniz rshatsiz ediyorum ama dis teli tedavisi goruyorum ve doktorum alt 20 lik dislerinin her ikisini de cektir dedi yarisi ete gomulu ve bunlar sinir dişiymiş biliyorsunzu miyopum yuksek retinam ince bende korkuyorum o disleri cektikten sonra retinama zarar verir mi daha da inceltir mi diye?
Doktorunuzun önerilerine güvenmek en iyisi olacaktır, ancak genel olarak diş çekimi retinaya zarar vermez ya da inceltmez. Ancak, operasyon sonrası göz sağlığınızı korumak için doktorunuzla konuşmanız önemli olacaktır. Özellikle ameliyat sonrası dikkatli olmanız ve herhangi bir olumsuz durumu doktorunuzla paylaşmanız önemlidir.
Tamam hocam cok tesekkurler 🙏🙏🙏
Rica ederim! Başka bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
Gozlerim Şu an gozluk numaramdan 2 derece fazla degistirmelimiyim? Miyop daha hizli ilerler mi degistirmezsem
Gözlük numarası değişiklikleri ve miyop ilerlemesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Göz muayenesi için bir göz doktoruna danışmanız en doğrusu olacaktır. Doktorunuz, göz sağlığınızı değerlendirerek size en uygun önerileri verebilir.
Tesekkur ederim🙏
Rica ederim