AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
serebral palsi ne kadar minimize edilebilir?
Cerebral palsynin semptomları tipinden tipine değişiklik gösteriyor, aynı tipte iki hastanın arasında da uçurum olabiliyor. Normal fonksiyonel kapasiteye çok yakın olan cpler de gördüm, gerçekten çok kötü olanları da. Ama faktörlere bakarsak, cpnin tipi şiddeti, hastanın mental reterde olup olmaması yani zeka geriliği, ailenin sosyokültürel ve ekonomik düzeyi tedavinin gidişatını çok etkiliyor diyebilirim
anladım. peki fiziksel olarak %50'nin altında (%25) serebral palsi olan birisi büyük oranda iyileşebilir mi? Merak ettiğim bir diğer şey ise serebral palsili insanlarda yaş ilerledikçe etkilenen bacağında ayağında içe dönüklük gözlemlemişsinizdir. Bu ameliyatla kırılarak mı düzeltiliyor?
Spastisite çok yoğunsa ve kuvvet kaybı gerçekten fazlaysa işimiz zorlaşıyor. İce dönüklük dediğin şey spastisiteye bağlı zamanla beraber eklemlerde ve yumuşak dokuda kontraktür dediğimiz durum oluşuyor. Yani kalıcı , katı, rijit hareket kısıtlılığı. Kontraktür fizik tedavinin ise yaramayacağı düzeydeyse tendon gevşetme yapılır. Kemik kırılmaz yani, tendon gevşetirler , eklemde artroz varsa temizlerler ki hareket açılsın tekrardan ancak cerrahi sonrası fizik tedavi alınmazsa cerrahinin başarı oranı düşüyor. İhtimaller üzerinden değil de gördüğüm bir hasta üzerinden konuşsam daha ayrıntılı ve net söylemlerde bulunucam, Şu an mecburen genel konuşuyorum. Spastisite dediğim şey de kasılma zaten. Spastisitenin derecelendirmesi var, modifiye asworth skalası diyoruz. Eğer buna göre değer 4se işimiz çok zor oluyor, ilerleme oranı düşüyor açıkçası. Ayrıca %lik dilimle cevap veremem çünkü sana göresi o. Bazı kriterler var , bunları da klinik değerlendirme yaparak anlayıp daha net cevap verebilirim
Anladım. Teşekkürler. Kendim için sordum.13 yaşıma kadar fizik tedavi aldım ve periyodik egzersizlerim vardı. Bebekken ilk teşhis konduğunda %50 engelim vardı. Vücudumun sağ tarafı etkilenmişti. 13 yaşımda engelli raporum iptal edildi %40'ın altına düştüğü için. Ayağımda biraz kontraktur var. Onun için tek başıma yapabileceğim bir şey yok fakat elim için var.
7 yıldır periyodik egzersizlerimi yapmadım. Gerileme olmasa da ilerleme de olmadı.
Periyodik egzersizlerime geri dönmem bir fayda sağlar mı yoksa sadece boş bir çaba mı olur.2 yıldır eskisi gibi düzenli bisiklet süren biriyim. Gitar çalmayı öğreniyorum. Gitar konusu için ince motor becerimi sağ elimde daha da geliştirmek istiyorum.
Bacak ve ayağım için yendim uzatma ve gevşetme ameliyatı şart anladığım
yendim değil tendon)
bu arada hiçbir zaman yürüme ve günlük işlerimi yapma konusunda zorluk çekmedim. Sadece konforlu değil, rahatsız ediyor bu durum. Tam da sizin gibi birisinin rasyonel yorumu bu konuda önümü aydınlatabilir. Profesörler ve fizyoterapistlerim beni hafif vaka olarak görüyordu. Bu parametreler daha kesin yorum yapmanıza yardımcı olabilir
Rasyonel ve realist konuşuyorum ki emin olabilirsin, egzersize geri dönüş senin tipindeki hastalarda çok çok etkili ve önemli. Görüp konuşmayı tercih ederdim ama hikayenden anladığım kadarıyla bilinçli, fonksiyonel kapasitesi iyi denilebilecek bir cpsin. Alt extremite için illa cerrahi gerek demek için görmem lazım, bence kontraktür çok rijit değilse döndürülebilir. Eğer Adana'daysan gel bakarım ve sana daha net bir çıkarımda bulunurum. Kesin olan şey şu ki, iyileşme oranı yüksek olacak kriterleri karşılıyorsun
Ayrıca ince motorun oluşu önemli bir kriter, en büyük engellerden biri ince motor becerinin hiç veya hiçe yakın olması. Gelişime net bir şekilde açıksin
Anladım. Eskişehir civarındayım ama yorumunuz için teşekkürler. Periyodik egzersizlerime geri döneceğim. Duruma göre de benim ders /sınav yoğunluğum biterse yazın o kontraktür için ortopedi'ye giderim. Hayatımda birçok şey yapıyorum ama artık şu cp'yi de aradan çıkartmak istiyorum etkilerini minimize ederek. Yeniden teşekkür ederim.
Kesinlikle doğru yaparsın, gayet de bilinçli oluşun önemli bir faktör. her şey gönlüne göre olsun, çok daha iyi olacaksın never give up
teşekkür ederim. No gain , no pain.
Son bir şey daha sormak istiyorum sizin için problem olmazsa. Ortaokuldan beri sağ ayağım ve sağ bacağım 4-5 cm kısa sola göre. Ondan dolayı da hafif topallamamak için çok az eğim ( omzuma yük) veririm sola doğru ve topallamam fakat bu tendon uzatma ameliyatı için belli bir yaş var mı? (uzun boyluyumdur 1.88)
Genelde 7 yaşından itibaren bu ameliyat öneriliyor ama benim ailem böyle bir şey yaptırmadı çocukken. Doktor bundan 11-12 sene önce eğer bu durum olursa bu ameliyatları yaparız dediydi.
Ayağına yapılacak tendon gevşetme cerrahisinin duruş bozukluğunla alakası yok, engel teşkil etmez. Skolyoz da gelişmiş olma ihtimali var sende o zaman
Skolyoz yok. Ondan eminim. Ders çalıştığımda omurgam ağrıdığından her gün düz durma egzersizleri yapıyorum. Tavsiyeleriniz için müteşekkirim.
Rica ederim
Niye burada bedava hizmet veriyorsun. Yoksa ürün biz miyiz nsjsjs
Toplumda sağlık okuryazarlığı çok düşük, sağlık alanında bilinçsizce yapılan uygulamalara tahammülüm yok. İkinci olarak bildiğimi paylaşmak ve bilinç düzeyini arttırmak bana haz veriyor ve üçüncü olarak mesleki bilgi birikimimden para kazanıyorum , burada yazacağım 3 5 cümle insanların hayatını değiştirebilir. Para yaşamak için önemli ama bazen tek haz veren şey para olmuyor
The last idealist
Ve son olarak bir topluluğa karşı istediğiniz soruyu sorun gibi cüretkarsam, kendime güveniyorumdur. Ürünlük bir durumunuz yok , ben sizden değil siz benden faydalanmış oluyorsunuz. Gelin size bir şey deneyeceğim dersem dediğin olmuş olur😂
İdealist yaklaşımların bu ülkede para etmiyor olması da üzücü, bazen bu çelişki içinde kayboluyorum. Özellikle toplumun cehalet tokadını yediğimde ve çok yorgun olduğumda diyorum ki "lan değer mi, sanki bilim değer mi görüyor, kahraman mıyım ben , ne para eder ne değer görürsün bu ülkede. Makale tara, tedavi et, iyileştir, bilgilendir ve bir cahil gelsin "kantaron yağı kansere iyi geliyor" deyip o cehalet tokadını atsın suratına
Evet
Adana da yaşıyorum, el ayak ağrılarım var parmaklarıma vuruyor ağrısı
Geçmiş olsun öncelikle, ağrının tipi ne? Yanma, batma, karıncalanma, sızlama, keskin saplanmalı? Ağrınım tipini nasıl tarif edersin? Ne yaptıktan sonra ağrın artıyor günlük hayatta? Sabahları daha ağrılı ve tutuk mu uyanıyorsun yoksa akşama doğru mu ağrın artıyor?
Bu arada yarın kliniğimize gelebilirsiniz, bir değerlendirme yapıp en azından yönlendirme yaparım
Sabah kalkarken tutuk şekilde ilk yere basmamda ağrı oluyor sonra yürüdüğümde azalıyor ağrı,
Ağrı tipi sızlama, yalnız sol ayağımın 3. cü parmağımda karıncalanma var bir de el parmaklarım ağrıyor
Klinik değerlendirme yapmadan kesin konuşmamakla birlikte anlattığınız tablo romatoid artriti düşündürüyor. Romatizmal inflamatuar bir eklem rahatsızlığınız olabilir. Tavsiyem ortopediden randevu alın ya da vaktiniz varsa bizim kuruma uğrarsanız daha net bir yönlendirme yaparım. Mutlaka üstüne düşün ve ertelemeyin
Büyük ihtimalle de yolunuz fizik tedaviye düşecek her türlü
Peki geçici mi bu kalıcı mı
Eğer romatizmalse kalıcı oluyor genelde ancak problem bu olmayabilir. Teşhis bu kadar basit koyulabilen bir şey değil, net konuşmak için klinik değerlendirme ve görüntüleme gerekir. Benimki sadece ihtimaller üzerinden bir yönlendirme. Dediğim gibi yapacağınız şey ya fizik tedaviye ya da ortopediye gidip muayene olmak
Anladım klinik yeriniz nerede tam olarak?
Seyhan belediyesinin arkasında, çarşı Çetinkayaya da yakın. Bir tıp merkezi
Ücret ne kadar alıyorsunuz ona göre hazırlıklı geleyim
Yarın ön değerlendirme için gelin ücret almayacağım, klinik değerlendirme yapalım en azından
Yarın sadece bir yönlendirme yaparız, gerek olursa sonrası için kendinizi ayarlarsınız