vay arkadaş kadınları ölüsü bile bizden kıymetliymiş :)
Kadavra bağışı hakkında ne düşünüyorsunuz?
vay arkadaş kadınları ölüsü bile bizden kıymetliymiş :)
Tamamen senin isteğine bağlı birşey. Çok kutsal bir amaç onu söylemeliyim. Öğrencilik yıllarımızda 2 yıl boyunca kadavraların bize çok yararı oldu. Ama gerçekten yararı oldu. Öncelikle yanlış bilinen şeylerden bahsedeyim. Türkiyede öğretim görevlileri kadavraya karşı tutuma çok önem verirler. Dersten kalma sebebidir. Bizim hocamız kadavrada kas doku ve sinirleri incelerken önümüzü iliklememizi isterdi. Dalga geçmek kesinlikle yasaktır. Fotoğraf çekmek tabiki yasak. Sadece kullanılan bölge açık. Kesinlikle çırılçıplak bir şekilde sergilenmiyor gereksiz yerler havlularla kapatılıyor. Ve en önemlisi herkes saygı duyuyor ya da saygı duymayı öğreniyor eninde sonunda o insana. Öldükten sonra bedeninizin çürükçüllere akşam yemeği olmasındansa bilim için kullanılması daha kutsaldır.
sizin okuduğunuz okul hangisiydi videolarda gördüklerimizde pek bir saygı olmuyo. bide o kadavra ne kadar süre kullanılıyr ve en son ne yapılıyor? sizi bulmuşken sorim
Başkent Üniversitesinde okudum. İstisnaları vardır tabi ama bunların hesaplarının sorulması gerekir çünkü bu saygısızlıklar çirkin olaylar zinciridir. Üniversitemizde en uzun süredir bulunan kadavra 10 senelikti. Zaten kullanılmadığı zamanlarda formaldehit denilen bir sıvının içinde muhafaza edildiği için uzun süre boyunca bu sıvı içinde bulununca kadavra deforme oluyor. Kahverengileşiyor organlar ve yapılar sertleşiyor. Hocaların kararıyla ailesi varsa ailesine haber verilip, ailesi yoksa özenilerek normal insanlar gibi defin ediliyor. Kesinlikle çöpe atılma ya da başka birşey söz konusu değil. Herkes o kişinin bir insan olduğunun ve bir zamanlar duyguları olduğunun farkında. Ayrıca bağışın yapılacağı üniversiteyi siz seçebiliyorsunuz. Size bir tavsiye, eğer ki bağış yapmaya karar verirseniz, araştırıp kadavra bakımından sıkıntısı olan DEVLET okullarına bağış yapmanız bir çok öğrenci arkadaşımıza daha çok yarar sunacaktır.
ayıptır sorması ama siz bu işin içinde olan biri olarak bağışlıyormusunuz
Tüm organlarımı bağışladım. Kadavra için ayrı bir prosedür gerekiyormuş bildiğim kadarıyla. Ben de bağışlamayı düşünüyorum ki eninde sonunda bağışlayacağım da. Şimdi ailemi ikna etmeye çalışıyorum :)
bizimkiler organ bağışına bile mesafeli duruyo kadavrayı nasıl söyliycem bilmiyorum :)
Bence Organ Bağışı bile bir yarar sağlamaktır. Kadavra biraz daha gönül işidir. Kısaca birisinde başkalarının hayatını siz kurtarırsınız diğerinde ise başkalarının hayatlarını kurtaracak insanlara yarar sağlarsınız. Dedikodulara aldanmayın. Yalnızca vicdanınıza göre seçiminizi yapınız :)
organ bağışıda kısmet bitkisel hayata giricende öyle alcaklar
Orası öyle, o yüzden karar sizin
tıpçı arkadaşların dediğine göre ellerindeki kadavra 30 yıllıkmış..30 yıldır kurcalıyorlar adamı yani.. zaten bağış hiç olmuyormuş neredeyse yurtdışından mı ne gelmiş o da..
aynen ölü ithal ediliyomuş. yaw orası kafama çok takılıyo zaten 30 yıl parmaklıycaklar :)
geçen izledim koldaki bütün kasları inceliyolardı kasları çekince parmakalr felan oynuyodu her bişeyine bakıyolar bide şu açıdan bakınca mezara gömülüncede çürüyo orana burana böcekelr giriyo yiyo tabi göz görmeyince gönül katlanıyo
organlarimi bagislarimda bir mezarim olsun isterim, kadavra olup ne olacak bir kaç kez kullanilir sonra kenara atilirsin
yine gömerler be :)
en azından zıyaret edılebılecek ruhuna bir dua okunacak mezarın olsun bırak ılımı falan
öldükten sonra kaç kişi hatırlayacak unutulup gidilcez verirsek dünyada biraz daha anılcaz ayrıca dua ruha gider mezara değil ki o bir sembol bence
basında dua okurlar en azından oyle dusunme elbet zıyaretıne gelen olur rahat ol anılmazsın kımsenın aklına bıle gelmez kım bagıslamıs falan sadece merakından bakarlar
ben olaya biraz farklı bakıyorum dokdor bir arkadaş yazdımış gayet saygı gösteriliyormuş kadavra görevini görmeyincede gömüyolarmış
ıcını dısını cıkardıktan sonra gomsen noluır gommesen nolur bence bosver derım kardes
ölüncede için dışına çıkıyo böcekler yiyo bir fark yok bence daha karar vermedim düşünme aşamasındayım
olsun elle cıkarılması ayrı gunahta bence aslında heryerın gozukuyo ve bedene zarar verıyolar olude olsa en dogru seklı bence gomulmesı bedenın yine sen bilirsin ama bir yandanda soyle bırsey var organ naklı var mesela baska bırıne hayat verıyo ne kadar dogru orası tartısılır ama oyle yap yapıcaksan bılımı falan gec ıyı dusun derım
organ naklinden sonra diyodum zaten neyse organları verekde geridini sonra düşünürüz
aynen eger oyle bır dusuncen varsa gerısını saklıycak halın yok onuda bagısla barı :D
bide karşı taraf açısından bak hasta bir çocuk bir baba bir anne organ bekliyo senin sayende hayat bulcak
öldükten sonra lazım değilki bana :D
evet oda var tabı sen kararını vermıssen bagısla ılım bılım dusunmede :D organ bagısı ıyı dogru kalanınıda bagısla tursusunu kurcak degılsın bır gıdım sey kalır zaten :D
o kalanda kadavra oluyo işte :D
he ıste neyse :D
gel sende ver :)
bende dusunmuyorum degıl organ naklı :D
senin sayende kim bilir kaç kişi yaşıyacak ayrıca koskoca evreni yaratan allah senin bir parçan burada bir parçan burada diyemi sorun yapcak gömülme işlemi bence kültürel bişi
kültürel derken butun ulkelerdemı oyle sadece turklermı gömer sanıyosun orası dogru yasatmak ıyıde bence bır yandanda gunah dıyorum
hindistan tarafı yakıyo asya avrupa kısmı gömüyo kutuplar akbabaya atıyo (bir kısmı) mısırlarda mumya yapılıyo bence ceseti en sağlıklı şekilde ortadan kaldırma
onların ınancı farklı muslumanmısın sen oyleysen ona uymalısın en dogrusu o olur ama vucut senın hayrına dusunuyorsan bagısla
müslümanım ama bazen düşünüyorum da kafama takılan sorular oluyo
o herkeste oluyo sorun yok
ama en azından ıyı yonden dusunuyosun dogru bır yondende sen zaten ölüp gidicen curumeden baskasının hayatını kurtarman cok guzel bısey sana kalmıs :)
mesela şeyi anlamıyorum yıllardır peygamber gönderilmiş sadece birine hepsi öğretilmemişte yıllara göre değişiyo ibadet şekilleri değişiyo v. s. ya da bölgelere göre değişiyo
aynen ama sonucta herseyın ortada oluyor
bugün konuştuk annem kadavraya bile izin verdi sıra babamda seninkilerdie verek mi dedim :)) bir düşünim dedi :))
ıyı o zaman hayırlısı :D
lazım olursa gel sen ayrıcalık yaparız ;)
yok kalsın :DD:
sen bilirsin :))
:):):): tabı ya
Cevap
1Cevap
Ben istemem öyle birşey şahsen
fikrim yok
yanlış bir mantık vazgeç
Mantık.
öğrencilerin canlı hastalara müdahale etmeden önce pratik olarak dokuları kasları kemikleri öğrenmesi iyi değilmi
Ben bağışlamamaktan yanayım ama göz, rahim gibi organları bağışlayabilirim. Yani kadavramın paramparça olmasını kesinlikle istemem.
kişisel tercih sargı duyuyorum.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar