Oruçluyken regl olunca orucu bozmak mı gerekir, yoksa o günü bozmadan mı tamamlamak gerekir?
Cevabın nedir?
Orucun farzları nelerdir?
Değerli Kardeşimiz;
Hanefîlerle Hanbelîlere göre, orucun bir tek rüknü vardır. Bu rükün de; oruç bozucu şeylerden uzak durmaktır.
Malikilere göre: Kendi aralarında ihtilâfa düşerek bazıları orucun iki rüknü olduğunu söylemişlerdir:
1. Niyet
2. İmsak
Bazıları oruç için niyetin, rükün değil de şart olduğunu ve oruç kavramının sadece imsak ile yani orucu bozan şeylerden uzak durmakla gerçekleşeceğini ileri sürmüşlerdir.
Şâfiîlere göre: Orucun rükünleri üç tanedir:
1. Niyet.
2. Oruç tutan kişi.
3. Orucu bozan şeylerden uzak durmak.
Şâfiîlere göre oruç kavramı ancak bu üç rükünle gerçekleşebilir. Bilindiği gibi Hanefîlerle Hanbelîler, oruç tutanla niyetin, oruç kavramı dışındaki iki şart olduğunu, ama oruç için yine bunların varlığının gerekli olduğunu söylemişlerdir.
(Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı)
Allah’a emanet olunuz…
Orucun farzlarına baktığımız zaman abdest taharet, hadesten necasetten taharet vs bir şart yok. Öyle ise regl niçin oruç bozsun?10 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılAdet olmak kadının fıtratında vardır. Adet olmakla Allah kadını bir çok sıkıntıdan temizler ve kadın rahatlayıp sağlıklı olur. Böyle bir sıkıntı içinde ibadetleri farz kılmamakla Allah kadına rahmet etmiştir ve kolaylık etmiştir. :) Yani orucun bozulur ve onun kazasını tutman gerekir :)
10 Yorumla
Soru :
Oruç tutarkaen bir kadın iftar saatinden önce regl ollsa orucunu bozması mı gerekir? Benim bildiğime göre eğer bozrsa 61 gün keffaret olarak tutması lâzım. Çünkü o günü oruçlu geçirmek zorunda. Hangisi doğru acaba ?
Cevap :
İnsan adet halinde oruç tutamaz. Bu nedenle oruçlu iken regl hali olursa orucunu bozması gerekir. Bundan dolayı keffaret gerekmez. Zaten orucu bozulmuştur. Sonradan kaza edecektir.22 Yorumla- +1 yıl
@Esranur25 Ne bileyim ya birisi hortlatmış :D :D Olsun bak 4 yıl önce sorulan soruyla bile insanlara faydalı olamayı hedefliyoruz :P :D
+1 yılKadınlar özel hallerinde namaz kılmazlar oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir bayan gün içerisinde adet görmeye başlarsa orucunu bozar temizlenince bu günün orucunu da kaza eder. Akşama kadar sanki oruçlu imiş gibi davranıp yeme içmeyi terk etmesi doğru değildir. Vesselam...
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kızlar Ne Diyor
53
Birdaha yazmıştım yine yazıyorum;
Oruçlusun ve regl oldun orucun bozulmuştur, yemek yiyebilirsin, bozabilirsin, bozmanda bir günah yoktur. (Regl olmadan bilerek bozmak gibi 61 gün kefareti yoktur) Daha sonra o günün ve regl oldugun günlerin kazasını tutucaksın.
Ama misal regl oldugunda saat 17.00 cıvarları ve iftara az bir vakit kaldı, orucun bozulmuş oluyor ancak eger istersen ramazan ayına edepen birşey yiyip içmemek sevaptır, güzel görülmüştür. Bu sana kalmış birşey istersen sevap için, edep için yemezsin veya çok açsındır yiyebilirsin.
Ancak yemesen bile o oruç olarak sayılmaz, sevap kazanırsın ve yukarda dediğim gibi o günün ve diğer regl oldugun günlerin daha sonra kazasını tutarsın.22 Yorumlaesranur25, insanları yanlış bilgilendirerek günaha giriyorsun. Adet guslü bozar, doğru. Ama cenabetken de oruç tutulmaz. Gusülsüz iken abdest imkanın yoksa yalnız sahuru o şekilde yapmaya izin vardır ve gün içerisinde gusl abdesti almak gerekir. Adetli iken özürlü sayılan kadın için günü oruçlu gibi tamamlamaya çalışmak haramdır.
Diyanet İşleri onaylı eski basım ilmihallerden destek alınız, dedikodularla olacak şey değildir. Ayrıca sakın ha emin olmadığınız şey için "bence bozulur ya da bence bozulmaz yani düşünsene bi..." gibi yorumlar imandan çıkarabilen 99 günah arasına girmek için çok idealdir.01 Yorumla- +1 yıl
Katılıyorum sana hemde her yorumun altına da kopyala yapıştır yapmış birde. Yalan yanlış bilgilerle insanları yanlış yönlendiriyorlar ayıptır ya. Adetli kadının oruç tutması haramdır saat kaç olursa olsun regl olduğun andan itibaren orucun bozulmuştur ve oruçluymuş gibi güne devam etmekte haram sayılır. Lütfen saçma sapan ve bilip bilmeden yorum yapmayalım esranur25
Saat kaçta regl olduğun önemli. Eğer iftar saatine az bir vakit kalmışsa bozmasan daha iyidir, bozduğun taktirde günah olmaz, sadece ramazan ayına edepen böyledir.
Sabah veya öğlen vakti regl olmuşsan bozabilirsin, tabii sonradan o günün ve regl olduğun gün sayısı boyunca ramazandan sonraki günler içerisinde kazasını tutucaksın, biliyorsundur..01 Yorumla
+1 yılİster boz ister bozma sana kalmış ama adet gördüğün an orucun gitmiştir.O gün de oruçlu sayılmazsın.Bu durumda tutmak mantıksız
05 Yorumla- +1 yıl
Değerli Kardeşimiz;
Hanefîlerle Hanbelîlere göre, orucun bir tek rüknü vardır. Bu rükün de; oruç bozucu şeylerden uzak durmaktır.
Malikilere göre: Kendi aralarında ihtilâfa düşerek bazıları orucun iki rüknü olduğunu söylemişlerdir:
1. Niyet
2. İmsak
Bazıları oruç için niyetin, rükün değil de şart olduğunu ve oruç kavramının sadece imsak ile yani orucu bozan şeylerden uzak durmakla gerçekleşeceğini ileri sürmüşlerdir.
Şâfiîlere göre: Orucun rükünleri üç tanedir:
1. Niyet.
2. Oruç tutan kişi.
3. Orucu bozan şeylerden uzak durmak.
Şâfiîlere göre oruç kavramı ancak bu üç rükünle gerçekleşebilir. Bilindiği gibi Hanefîlerle Hanbelîler, oruç tutanla niyetin, oruç kavramı dışındaki iki şart olduğunu, ama oruç için yine bunların varlığının gerekli olduğunu söylemişlerdir.
(Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı)
Orucun farzlarında abdest taharet temizlik gibi bişey yok bu durumda regl orucu neden bozsun? Sonra kaza etmek vaktinde tutulan gibi olur mu? - +1 yıl
@Esranur25 bu okuduğum 3. ayni cevap kopyala yapiştir yaptiğiniz aşikar. Tek bir satirda dahi olsa yazdiginiz cevap, yazdiginiz yoruma ve o kisiye ozel olmali.
- +1 yıl
@Esranur25 kavga etmek için yazılmış bir mesaj. Ama yemedim. :))
Bunu yapmak yasak sitede..2 xper mişiniz gerçi daha. Henüz bilmiyorsanız. Kopyala yapıştır aynı cevabı vermek yasak. Şikayet edilirsiniz. Üst üste yapmaya devam ederseniz, uyarı alırsınız ve hesap bile kapanabilir.
+1 yılevet zaten bozulmuş olur bu yüzden bozmalısın canım
11 Yorumla
+1 yılZaten orucun kendi bozulmus olur. Sen de yemene bakarsin. Kan sekerin dusmesin aman :)
00 Yorumla
+1 yılBozulur diye bliorm boş yere aç kalmaya Grek yok zaten kan gelince oruç sakatlandığı için bozulur
03 Yorumla- +1 yıl
delioğlan
- +1 yıl
@Nicholasgarcia ne alaka
- +1 yıl
:(((
+1 yılzaten bozulmuş oluyo ki bişey yesen de aynı hesap oru. zaten geçersiz bozulmuş oluyo
00 Yorumla- Özel Günler & Hijyen konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılYakın bir zamansa bozma iftara sabah saatleriyse boz bu günah değil
10 Yorumla Zaten adetliyken oruç tutulmaz, e oruçken de adet olduysan zaten bozulmuş orucun, adetliyken bütün ibadetlerden muafsın sonra yeniden telafi edersin orucunu, ne kadar tutmadıysan ramazandan sonra o kadar tutarsın.
00 YorumlaÖzel Günler & Hijyen konusunda 633 cevap paylaştı. Bozanlari anlamıyorum. Niyet ediyorsun bir kere regl bile olsan iftari normal beklemek gerek.
00 Yorumla
+1 yıl4 yıl önceki soruya yorum yapmışlar alksjewn nerden buldunuz
00 Yorumla
+1 yıllisedeyken bu soruyu din kültürü dersinde sormuştum ve öğretmen hemen bozmak gerektiğini söylemişti.bildiğim bu:)
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılbir saat yarım saat kaldıysa bozmam ama sabah oldu ise bozarım
00 Yorumla
+1 yılZaten oruç gidiyor. yerine tekrar kaza yapman geekiyor. ye iç keyfine bak :)
00 YorumlaOrucun zaten bozulmustur iftar saatini beklemek kendine eziyet
01 Yorumla
+1 yılBozulur sonra keffaret etmek gerekir
00 Yorumla
+1 yılHemen acacaksin, sonra kaza edeceksin...
00 Yorumla
+1 yılBozmadan tamamlamak gerekir
00 YorumlaEvet bozmak gerekir zaten bozulmuş oluyor
03 Yorumla
+1 yılZaten bozulmuş oluyor
00 Yorumla
+1 yılO günü tamamla tabiki
00 Yorumla- Özel Günler & Hijyen konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılBozulduğu için yiyebilirsin
00 Yorumla Biraz zahmet olacak ama.
00 Yorumla
+1 yılGusül bozulduğu için oruç geçersiz sayılacaktır
00 Yorumla
+1 yıl4 yıl önceki soru 😳😳
00 YorumlaYani, oruç gitmiş zaten
00 Yorumla- Özel Günler & Hijyen konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılotomatik olarak bozuluyo zaten
00 Yorumla
+1 yılBozarsanda bişey değismez bence
00 Yorumlao gün bozmaman gerekir diye biliyorum
00 Yorumla- Daha fazla (23)
Daha fazla(38)
Erkekler Ne Diyor
43
+1 yılBugünü bozmadan tamamla sen yine de ;-) İğne falan yemen gerekirse o ayrı konu. O derece ağrı çekiyorsan yapacak bir şey yok. O zaman gidip iğneni olursun.
03 Yorumla- +1 yıl
Niyet ettin yattım uyudun sabah kalktın farkettin veyahutta gün içerisinde birden oldun. Oruclu değilsin artık bu durumda. Regl günlerini kaza edeceksin..
10 Yorumla
+1 yılGenelde kadınlar o dönemlerindeyken oruca niyetlenmezler. Ramazandan sonraki ayda bir hafta tutmadıkları günlerin yerine tutarlar.
00 Yorumla
+1 yılZaten bozuluyor bacım sen bişi yapmasan da bozulmuş sayılıyor
00 YorumlaBugün bunu soran 3. kişisin.. Regl olduğunda zaten oruç bozulur ve kaza yapman gerekir.
01 YorumlaBu soru 4 yıl boyunca nasıl açık kalmış anlamadım gitti bizim sorular 72 saat boyunca açık kalırken? @KızlarSoruyor
10 Yorumla
+1 yıladetliyken kendini hasta hissediyorsan oruç tutmayabilirsin, tutmak istersen tutabilirsin..
00 Yorumla- Özel Günler & Hijyen konusunda 333 cevap paylaştı.
+1 yılBence bozulmasi sacma ama neyse sonucta dogal ve engellenemeyen bisi bu
10 Yorumla bu konuda çok söylenti var bunu daha kapsamlı araştırmanı tavsiye ederim
00 Yorumla
+1 yılKadın regl olduğunda oruç tutması farz değildir ancak oruçlu ise bozamaz
10 Yorumla
+1 yılBen yenmesi gerektiğini duymuştum ama bir araştırmak lazım.
00 Yorumlabence bozman gerekir adetliyken hiçbir ibadet edemezsin
01 Yorumla- +1 yıl
@tatlı46 čok eminsiniz bundan... hiçbir iadet edemez derken, kastettiginiz nedirm
+1 yılBence bozma ne olur ne olmaz
01 Yorumla- +1 yıl
Bu soru 4 yil once sorulmus, nasil gunun sorusu oldu ki :)
+1 yılbozmana gerek yok zaten bozuluyor :)
00 Yorumla
+1 yılsanirim bozuluyodu diyanete bir soe istersen
00 YorumlaOtamatikmen o saatten sonra bozulur.
00 Yorumla
+1 yılNiye çikolata mi yiyeceksin
00 Yorumlaregl dönemini bildigin halde oruçmu tutulur...
00 Yorumla
+1 yılBozmayacaksın tutma farz değil o günlerde
00 YorumlaÖzel Günler & Hijyen konusunda 535 cevap paylaştı. Relg isen o oruç makbul olmaz matmazel :)
00 Yorumla
+1 yılBu soru 4 yıl önceki sorumu ben mi yanlış gördüm
00 YorumlaSimdi prof doc. doktorlar gelir panpa
00 YorumlaOrucun zaten bozulur :)
00 YorumlaÖzel Günler & Hijyen konusunda 470 cevap paylaştı. sakın
00 Yorumla
+1 yılBozmak
00 YorumlaOruç bozulur ve kefaret gerekmez güne gün tutar
00 YorumlaAdetliyken oruc tutamazsin
00 Yorumlagünü tamamla
00 YorumlaEvet bozabilirsin...
00 Yorumla
+1 yılTutmamak gerekir.
010 Yorumla
Soran+1 yılyani olduğun an bozmak mı gerekir
- +1 yıl
bozmak o kadar normal bişey mi ? Bozarsan Kefaretini kabul etmiş oluyorsun.
Soran+1 yılnormalde abdestli değilken oruç tutulmıyacağını biliyorum bnm tam olarak deemk istediğim oruçluydum ama oruç esnasında regl oldum bazıları gün içerisinde olursan bozmalısın bozmazsan günah diyo bazıalrıda bozmamak gerek diyo bnm ona kafam karıştı
- +1 yıl
Saçmalık. Niyet edip oruç tutarken böyle birşey geldiyse başına orucun bozulmuş ise yapacak birşey yok. Bozsan da aynı şey. Mesela Oruçluyken otobüse bindin istiğfar ettin orucun bozulur yapacak birşey yok. Kısacası tedbirini önceden alıp orucunu sağlıklı şekilde tutmaktır.
Soran+1 yılbaşta soruyu yanlış anladın heralde bozmak kolay mı felan dedin ya korktum bide regl tedbiri önceden nasıl alınırki onu yolculuk için felan söyledin heralde
- +1 yıl
Yok anladım. Bozma ya da gece Nihat hatipoğluna sor :) Bildiğim kadarıyla ne olursa olsun bozmamak gerekirmiş. Can kurtarma derdi yoksa yani kan vermek zorunda değilsen.
Soran+1 yılkafamı iyice karıştırdın :S ama yinede sağol
- +1 yıl
:)
- +1 yıl
@Esranur25 lan salk ytr alim kesildin milletin başına herkese aynı yorum adetken oruç tutulmaz bukadar basit beynindemi hasar var
- Daha fazla (13)
Daha fazla(28)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt