ikinci denememde ise tahlil için gereken bir şırıngayı bile zor verdim ve 3 defa bayıldım.
görevli personel "almayın bundan kan falan" dedi xD o günden beridir kan vermiyorum ama aslında vermek istiyorum. çünkü anneannem rahmetlik olmadan önce ona çok kan lazım oldu. arama ve bulunanların uygunluğu tahlil edilirken 1 haftaya yakın zaman geçti. belki 5 belki 6 tam hatırlamıyorum. ama oldukça uzun bir süre. zaten beni etkileyen durumda bu olmuştu ve bunun akabinde kan verme kararı almıştım. ama şimdilik durumlar bunun pek mümkün olmadığını gösteriyor. bünyeden bünyeye çok şey değişiyor. normal birisi 10 dakika boyunca kan 1 tüpü zor doldururken, benim kan vermem yalnızca 1 dakika sürüyor. allah kan arayanların yardımcısı olsun ne diyeyim. aramak bir dert vermesi bir dert. ama toplum bilincinin bu konuda daha iyi olması gerek. ikincisi Kızılay'ın bu konuda güveni sarsmaması gerek. bağışlanan kanlarla ilgili duyumlarımız oluyor yani parayla satılması gibi. böyle bir şeyin söz konusu olması bile çok çirkin bir durum. diyeceklerim bu şekilde
Bünyeniz hassas olabilir, vücut direnciniz zayıf olabilir. Kansızlık da yaşıyor olabilirsiniz. Bence önce bir tahlil yaptırmanız en doğrusu olacaktır, kan değerlerinizi görmeniz açısından.
genel bir tahlil yaptırmadım ama ilk verişimde parmağımdan alınan örnekle, 18 üzerinden 18 çıkmış zengin bir kanım olduğu, benim gibilerin kanının özellikle daha gerekli olduğu söylenmişti xD çünkü sigara yok alkol yok madde kullanımı ilaç kullanımı yok, spor var, bekarım cinsellik yok vs. aranan kan bende. arkadaşım bir kere cinsel ilişki yaşadı diye ondan almadılar mesela. çok şartı var basit gibi gözüksede. ama beni direk iğne görünce zaten vücut tepki vermeye başlıyor. kendini hazırla düşeceğin yeri iyi ayarla gibisinden xD
Bir ara düşünüyordum. Ancak bizim gönüllü olarak verdiğimiz kanları, Kızılay'ın parayla sattığını duyunca vazgeçtim. Biz insanlara bir hayrımız dokunsun diye düşünüyoruz, onlar bunu ticarete çevirmişler...
Açıkçası doğruluğundan yüzde yüz emin değilim. Ancak kan vermeyi düşündüğüm zamanlarda nasıl vereceğimi araştırırken böyle bir bilgiye denk gelmiştim. Sonra da vazgeçmiştim
Biraz baktım internete ama doğruluğu net olmayan bir durum. Ve bana da Kızılay'ın bunu yapması kendi etik değerlerine en başta aykırı bir durum olacağı için mantıksız geldi. Bilemiyorum ya.
Haklısın yani, ben de bilemiyorum. Aslında şimdi biraz düşündüm de bunun için vazgeçmek de mantıklı değil. Sonuçta bizim niyetimiz önemli bu durumda. Onlar bunu kötüye kullanıyorsa da günahı onlara... Bu soru sayesinde bir daha aklıma düştü bu kan verme isteği. Vermeyi yeniden düşünebilirim...
Üç yıldır Lösev' de aktif bağış gönüllüsü olarak yola tam gaz devam ediyorum. Senden ricam Kızılay kadar buraya da yönelmen olacak. 3 ayda bir normal kan bağışı özellikle de trombosit kan bağışını öneriyorum. Bu güzel farkındalık içerikli sorun için de ayrıca çok teşekkür ediyorum umarım buradan herkese bir fikir ve umut ışığı olur. 💙🤍
Ben teşekkür ediyorum bu yorum için. Lösev'le ilgili bilgim yoktu açıkçası. Zaten Kızılay dışında da verilebilecek başka yerler olduğunu da merak ettiğimden sormuştum soruyu. Trombosit kan bağışı kavramını da ilk kez duyuyorum ya bu arada. O nedir?
Lösante çocuk ve yetişkin hastanesi Ankara'da Lösev tarafından kurulmuş tam teşekküllü bir hastanedir. Buradaki transfüzyon merkezinde kök hücre bağışı olarak kan testi yaptırabilirsin ve bagış gönüllüsü olabilirsin. Trombosit kan bağışı ise trombosit aferez işlemi, kan bağışçı ile aferez cihazı arasında, hasta için gereken kan bileşeni (trombosit) elde edilene kadar devam eden bir kan alıp-verme işlemidir. Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir. Genelde 1 saat süren bir işlemdir ve bunuda Kızılayda rahatlıkla yaptırabilirsin.
Maalesef değilim düzenli ilaç kullandığım için zaten kullanmadan da bir kere veriyim dedim Kızılay'da yanımdaki koltukta 3 kişi değişti benim torba dolmadı kanım yok 😅
Kızılay görevlisi kendisi söyledi. Kan alanlardan bahsetmiyorum haa görevli biri. Benim kanı bedeva vermem için stoğun üstünde kan olması lazım dedi. Ülkemizde kan verme oranı iyi ama ücretsiz olacak düzeyde değil dedi
Hım... Hiç düşünmemiştim bu açıdan. Ama kan vermek gibi olmaz, onda belirli bir oranda verildiği için ünite olacağı için, burun kanaması yanında çok çok az kalır. O kan alınacak ki vücut yeniden kan üretme ihtiyacı hissedecek ve faydasını o zaman göreceksin.😄
Mantığı çok basit aslında. 😂 Hiç ezbere gerek yok.
0 isen sende bir şey yoktur. Bütün kan gruplarına kan verebilirsin. Çünkü sende bir şey olmadığından vücutlarına girdiğin takdirde vücudun kendini savunacağı bir yabancı alarmı çalmaz. 😂 Ama gel gör ki kimseden alamazsın kendi kan grubun dışında. Çünkü bu doğmamış çocuğa don biçmek gibi bir şeydir. Vücudun A ve B kan gruplarını tanımadığı için onlara karşı alarm verecektir. Bu yüzden çok üzüldüğüm bir kan grubusun. 😂
Bir de AB kan grubu var, bunun tam tersi. Bak bunda da aynı mantıkla düşün. Hem A var hem B. Herkesten rahat rahat alır, çünkü herkesi tanıyor ahshsh. Ama herkese veremez. Coolluğa bak. A'ya verse B tanınmaz, B'ye verse A tanınmaz içindeki.
Tüm bunların dışında bir de rh+ rh- durumu meselesi var. Rh+ isen negatifsen pozitife de verirsin negatife de.
Rica ederim, ne demek. 😂 Sözelci deyince ezberci kişilik geliyor akıllara ama daha çok mantık odaklı bakarım konulara. Şu konuyu ezberle bir türlü oturtamamıştım, biyolojiden de nefret ederdim ama mantığını kavradıkça sonraları insan seviyor. 😂😂
Di mi adam zaten uzanmış tık yok nerelisin nesin diye de soramayız tanımıyorsak. 😂 Ama delirtti hocam ya ben ateist olsam bunlara nasıl ateist olunur öğretecem cidden.
Ahshahdha ya şimdi şöyle düşün, ama dur önce cevap ver. Bana bir şey söyle, nefret ettiğin bir şey bir grup bir akım, ne bileyim futbol sevmiyorum seveni anlamıyorum gibi, k pop dinleyen ergenleri anlamıyorum gibi, söyle bir şey bana bi.
Heh, mesela Çinliler ile alakalı soru sormuyorsun, nickin çinlilereölüm değil, Çin ile ilgili paylaşımlara salça olup her görüşün altına Çin aleyhtarı yorumlar yapmıyorsun. Ama bu ateist kardeşlerimizin misyonu biraz böyle. Ayar oluyorlar inanan insanlara, az önce adama dedim bak. Gerilme, rahat ol, viskini içerken inanan insanlara ve konuştukları konulara bakıp "ne yapıyor bu manyaklar yaa" gibisinden rahat ol yani. Ateist olsam böyle yapardım, milyonlarca manyak gökten geldiğine inanılan bir kitap peşinde der geçerdim, bunlarla uğraşmazdım, çünkü inanmıyorum yani, yanlış empati mi bu şimdi.
Katılıyorum. Bu konuda çok büyük bir çelişki içerisindeler. Kendileri, kendi hayat tarzına saygı bekliyorlar ama gel gör ki etliye sütlüye karışmayan inananlara bile laf ediyorlar. Gerçekten garip bir durum yaşadıkları.
İşte ondan dolayı diyorum ateist olsaydım nasıl ateist olunurun dersini verirdim ama gerek yok sıkıntılı ahdhahshha. Bak keyfine ya, zaten öldükten sonra yok oluyoruz oh ne güzel İstanbul öyle di mi. 😂
Görmeye alışkın olduğumuz Twitter insanı demiş yine bir şeyler. Bir duyar kasardım ama neyse. Bir gün ben de gelmek istiyorum oraya. Hiç görmedim orayı. Bakalım artık, bunun cevabını ben de gelince veririm.😅
Bayadır hepsinden de uzağım. Twitter, sürekli bir duyar kasma normal şeyleri bile olağanüstü bir şey gibi gösterme yeri. Instagram desen bazen arkadaşlarım komik video atıyor, onun için oradayım. Snapchat desen kendi halimde efektleriyle eğleniyorum ahshshsh. Anlayacağın hepsi boğuyor beni. Bir burası var, buradan da gittiğim gün tamamen medyayı bıraktığım gündür. 😅
Aslında hepsinde takip ettiğin muhatap olduğun hesaplara göre ortam değişiyor. Aykırı tipleri takip ediyorsan tabi olmaz. 😂 Kullanım şeyine göre değişen şeyler işte.
O bile sıkıyor desem? İnsanlar ne yapmış, ne düşünmüşle ilgilenmiyorum artık. Dünyanın çivisi çıkmış. En düzgün hesapları takip etsen de mutlaka bir çürük çıkıyor, görüyorsun. Boşu boşuna zihin kalabalığı da ediyorlar, iyi böyle.
2-3 sayfa sorularla dolu bir kağıt dolduruyorsun ardından kan verip veremeyeceğini belirtiyorlar. Kan verebilecek durumdaysan hemen sedyeye oturtuyorlar 15 dakikalık bir süreçte tamamlanmış oluyor.
Kızılay arabası nerde karşıma çıksa veriyorum. ve verince kendimi bir süre yorgun hissediyorum ama yinede değer diye düşünüyorum. belki bir yerde hiç tanımadığımız birinin hayatını kurtarıyordur bunun düşüncesi bile mutlu ediyor.😊ama görüşlerde satıldığını söyleyenler olmuş hiç bilmiyordum bunu🤷🤦
Baş ağrısı, stres ve tansiyon gibi sorunları azalttığı yönünde faydaları olduğu belirtiliyor ya. O açıdan merak ediyorum. Kalp açısından da aynı şekilde.
Günah benim suç benim Kurdum bırak bu düş benim Bu kendime verdiğim rüşvetim Dokunma elimde bi düşlerim var (x2)
Yazarım derdimi kendime Kaderin benle bu derdi ne Fakir yar olmuyo zengine Diyo davul bile dengi dengine Bak kalbimde cengime Yine kalmışım kendi kendime Sensin çare derdime Verdim ömrümü vergine
Yine kalmışım gece bir başına Bir başına girdim yılbaşına Dönmüşüm baktım en başına Sarıldım bazen de yanlışıma (x2)
Yazarım derdimi kendime Kaderin benle bu derdi ne Fakir yar olmuyo zengine Diyo davul bile dengi dengine Bak kalbimde cengime Yine kalmışım kendi kendime Sensin çare derdime Verdim ömrümü vergine
Hep azap mı faça kolunda Söyle yar kasap mı hep hesap mı Yapılan akılda yat mı kat mı Club mü pub mı bu bi iltifat mı Gönlüm kaçak yanında inzibat mı Uzaktayım kopan da irtibattı Kalbindeki söyle kir mi pas mı Bana yazdıran bu gece kick mi bass mı Kumar bi aşk mı devam mı pas mı Garip bi yas mı o afgan mı fas mı Yanlış mı rast mı hep de cana kast mı Aşk deniz gören evdeki teras mı
Yine kalmışım gece bir başına Bir başına girdim yılbaşına Dönmüşüm baktım en başına Sarıldım bazen de yanlışıma (x2)
Yazarım derdimi kendime Kaderin benle bu derdi ne Fakir yar olmuyo zengine Diyo davul bile dengi dengine Bak kalbimde cengime Yine kalmışım kendi kendime Sensin çare derdime Verdim ömrümü vergine Günah benim suç benim Kurdum bırak bu düş benim Bu kendime verdiğim rüşvetim Dokunma elimde bi düşlerim var şarkı sözleri @padisahinkizi 2016 nın ilk parçası ne dinlerdik bea
Bu konudan bir ben uzağım sanırım ya. Kızılay'a öyle şeyler denmiş bazı yorumlarda. Ne kadar doğru ama? Kaynağı nedir hocam? Internette baktığımda güvenilir bir kaynak göremedim bu konuda.
Böyle bir haber okudum da ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum. Ne desem yanlış olur. Benim dediğim hijyene dikkat etmeyen personeller ve bilinçsiz halk yüzünden insanlara kan yoluyla hastalıklar geçebiliyor. Hepatit vs. Tabiki nadiren ihmal sonucu olan bir şey ama kan verirken hastalık kapma fikri bile geriyor beni
Annem de bu sebeplerden kendini geri çekiyor açıkçası ya. Benim de biraz geri durmamı sağlayan oydu ama vermek istiyorum ben artık. Kızılay haricinde Lösev de varmış, aşağıda bir yoruma yazılmış. O da dikkatimi çekti mesela.