Tüzüğe göre seçebiliyor, yani hukuki bir soru değil bu. Sizin fikrinizi merak ettim. İzlediğim videodaki yorumlarda "ne demek doktor hasta seçecekmiş, bakmak zorunda" demiş birçok insan. Sizin fikriniz nedir? Link burada, shorts video olduğu için ekleyemedim: Link
Doktor hasta seçebilmeli. Hastanın tedaviye uyumu yanıt için çok önemli bir faktör o yüzden doktorla işbirliği içinde olmayı reddeden hastayı farklı bir hekime yönlendirme hakkı olması gerektiğini düşünüyorum. Keza hastaya bakacak farklı bir hekim olması durumunda böyle bir hakları da var.
Bence seçmemeli bu kanunun sebebini merak eediyorum doğrusu 🤔 Hastayı beyenmedim diye mi? yoksa bazı durumlarda hastayı daha büyük hastanelere sevk edilmesi için mi?
Kişisel ya da mesleki sebeplerle deniyor. Yani evet daha büyük hastane olabileceği gibi onun uzmanlık alanında olmayan konularda da sevk edebilir veya hakarete uğradı ve kendini güvende hissetmiyor diyelim, o durumda da
Hastanın aciliyeti yoksa ve doktor tarafından hasta mağdur edilmeden kısa sürede başka alternatif doktora yönlendirilebiliyorsa seçebilmeli ama alternatif yok ya da hasta zaman kaybedecek mağdur olacaksa veya acil durum söz konusu ise seçememeli
Kabalık yapan, tehdit eden, küfür eden, doktora kapısındaki köpek gibi davranmaya çalışan kişiyi tedavi etmiyorum diye seçebilmesi gerekir doktorların aslında ama Hipokrat yemininden dolayı yapamazlar.
Seçmemesi daha uygun olur sonuçta bunu iyilik için değil meslek için yapıyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
27 yasinda tegmenim. 2019 yasinda sirnak cizrede aslende oralı olan bir doktor yaralı askerimiz ile ilgilenmemisti. Uzerine dusmemis umursamamisti. Yine aynı yıl mardin nusaybinda ise orada gorev yapan anadolu cocugu saglikci arkadaslarimiz yakaladigimiz bir pkkli yaraliyi isteksiz bir sekilde tedavi etmislerdi. Daha sonrasinda kurdugumuz arkadaslikla sohbetini etmis , hipokrat yemininden bahsetmislerdi. Her yarasini diktigimde icine nesteri saplayasim geldi ama benim isim yasatmak , cezalandirmak devletin demisti. Secmemisti. Tamamen kisilik , vicdan merhamet meselesi.
En iyisi doktorun seçilmesidir giden hasta memnun kalmazsa diğer doktora gidebilir, Türkiye farklı bir ülke ihtimalleri iyi hesap etmek lazım olmaz diye bir şey yok
Nerden geldiniz der gibi yüz ifadeli birini görmemiz dahi bizim hastalığımızı iki katına çıkartıyor morâlman. Seçtiğimiz zaman o tip dr. lar neden beni tercih etmiyorlar der ve çeki düzen verirler. Tamam, onlar da insan robot değil bazı sorunlar yaşayabilir o gün , e hepmi suratsız olur bir insan? Bizler de hoop başka dr. Seçeriz elbet.
Hasta hekim güveninin zedelendiği durumda seçebilir. Ana bacı küfretse ya da doktorun kararına güvenmediğini belli etse doktor seçebilir yani. Otobüs yolcu ile doktor hasta ilişkisi arasındaki bağı göremedim
Doktorun kararına güvenmediyse doktor o hasta arkadaşa bakmış demektır. Yolcu da şoföre küfür hatta darp edebilir. Konunun oraya nasıl geldıgı onemlı. Durduk yere kımse kımseye şiddet uygulamaz
Durduk yere kimse kimseye şiddet uygulamaz mı, aynı ülkede mi yaşıyoruz :)) Neden sıra bekledim diye de doktor dövülüyor bu ülkede, sıra beklemek bi dayak sebebi mi sizin için mesela?
Ayrıca bu hukuki olarak doktorlara tanınmış bir hak. Siz seçemez deseniz de bir hak, lüksü yok deseniz de bir hak.
Videoda baktim , o durumdada hasta secme hakki yok, red etme hakki yok, sadece özel kendi muayenesinde para ile hasta bakiyorsa, hasta kabul etmeyebilir ama acil, yasam sözkonusu ise yinede müdahele etme zorunlulugu var.
Videodaki o kadin doktorsa, o zeka ve karaktersizlikte nasil doktorluk yapiyor, can güvenilmez
Hnagi hukuk? bir kaynak sunabilirmisin? Bana saldirmaniza, olayin intikamini benden almaya calismaniza gerek yok. Hasta kalp krizi ilede yürüyerek gelebilir, apandisti patlamis haldede yürüyerek gelebilir ve ayrica orasi göründügü kadar özel muayehane degil, hastahane. Sen yazdiklarimi hirsindan gözlerini kulaklarini kapatarak degil anlayarak oku.
Bak kanun bunu diyor, Hiçbir yere bağlı olmadan serbest çalışan bir hekim, sebep göstermeksizin de hastayı reddedebilir. Ancak yinede hekimin hastayı reddetme hakkı din, dil ırk, cinsiyet gibi sebeplerden kaynaklanmamalıdır. Ayrıca hekimin bulunduğu bölgede kendisinden başka bir hekim yoksa hekim hastaya bakmak zorundadır. Acil durumlar, ya da resmi makamların emirleri gibi durumlar söz konusu olduğu takdirde hekimler hastalara bakmama hakkına sahip değildirler. Hekim hastaya bakmama hakkını daha en baştan kullanmalıdır. Hekim bir hastayı tedaviye başladıktan sonra haklı bir gerekçe göstermeksizin tedavisini yarıda kesme, hastaya bakmama hakkına sahip değildir. Ancak hastanın hekimin tavsiyelerine uymaması, yapmasını söylediği şeyleri hiç yapmaması ya da yapmamasını söylediği yapması gibi durumlarda hekim hastanın tedavisine devam etmeyebilir.
Aynı şeyi söylüyoruz beyefendi, size saldırma durumum da yok sağlık çalışanı değilim çünkü :) Acil durum denilen şey bu değil işte tıbben triyaj denen şeye göre acil durum belirlenir. Başı ağrıdığı için acile giden kimseyi görmediniz sanırım.
Polemik dediğiniz şeyde gülerek cevap veriyorum. Aynı sayfada değiliz sanırım çok abartı tepkiler veriyorsunuz çünkü. Tüzükte yer alan bir hak olduğuna karar vererek (ki siz de okumuşsunuz) kapatalım o halde konuyu
Ayrica paylastigin video bagliyorsan, acil degil diyorsan, sikayette bulunan, hak arayan kisi ve diger kisi hasta degil, hastanin kim oldugu görülmüyor. ya da hasta kesin kimse, biliyorsan, paylas ona göre karar verelim
Doktorun seçme hakkı var beyefendi. Hukuki bir hakkı size göre belirlemeyecekler. Fikriniz seçme hakkı olmaması yönündedir, kabul. Laflarınızı ona göre kurunuz.
Tüzüğü okusanız bunları yazmazsınız. Zaten başka doktora yönlendirme ya da acil bir durum olmadığı takdirde seçebilme hakkına sahip. Ölüm döşeğindeki hastayı bırakmıyor yani korkmayın
Seçim kriteri olmalı. Hasta verdiği tedaviyi uygulamıyorsa, personele ve doktora saygısızsa, vaktinde gelip kurallara riayet etmiyorsa doktorun hastaya bakmama hakkı olmalı.
Öyle bi hakkı yok bence, alanı değilse anlarım ama diğer türlü bakmak zorunda
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bence hasta doktor seçmeli doktor hastayı değil doktordan doktora çoook fark var. Kimisi bakıyor belirtiler çok hafif muayene dahi etmeden ilaç yazıp al şu ilacı geçer diyor kimisi de bu belirtiler başka bi şeyi tetikliyor olabilir deyip tahlil yaptırıyor detaylı muayene ediyor güler yüzlü esprili davranıyor. Doktor insan her kesimle iç içe her kesime hitap etmeyi bilmeli
Yararlı olamayacağını düşündüğü, kendisine hakaret etmiş, darp etmiş, tacizde bulunmuş yani hasta- hekim ilişkisinde güven unsuru zedelenmiş bir durumda örneğin
Yararlı olamayacağını düşündüğü, kendisine hakaret etmiş, darp etmiş, tacizde bulunmuş yani hasta- hekim ilişkisinde güven unsuru zedelenmiş bir durumda örneğin