bu iki diş dolgumun derin olup olmadığını merak ettim. yeniletmem lazım da. eğer derinse amalgamla, derin değilse kompozit ile yeniletmeyi düşünüyorum. bir de her dolgu yenilenirken dişin kendi dokusunu da kaldırıyorlar. kompozit dolguyu yenilerken mi daha çok dişin kendi dolgusu kaldırılıyor yoksa amalgamı yenilerken mi? benim bu dolgular amalgam ama erezyona uğrayıp alçaldılar. ayrıca bir tanesinin kenarında da kırık var. sanırım yapan doktor da bunu en başından alçak yapmış. bunlar benim sağ tarafımda. senelerdir sol tarafımdaki dişlerimde acı vardı. doktorların hiçbiri çözememişti acının nedenini. en sonunda gittiğim doktor dedi ki senin şu iki dolgun alçak duruyor bu yüzden diğer tarafına daha çok yük biniyor. mantıklı geldi 2 hafta sonraya randevum var yenileticem. ama hangi malzeme ile yeniletsem bilmiyorum.
Diş dolgum derin mi ve yeniletirken hangi malzemeyle yeniletmeliyim?
Beyaz dolgu estetik ama amalgam kadar sağlam değildir. Dolguların seviyesine çok aşağıda değil dişe göre iyi yani biraz daha aşağıda olsaydı kanal tedavisi gerekebilirdi sinire yakın değil çok fazla
0
8 Yorumla
Soran
+1 yıl
bu yüzden soruyorum. 24 yaşındayım. beyaz dolgu yaptırınca 60 yaşıma kadar 4-5 kere yenileticem. ve her seferinde daha da derinleşecek. ve kanal tedavisi gerektirebilir en sonunda. bu yüzden biraz kararsızım.
açıkçası sağlık görünüşten daha önce geliyor benim için. peki dolguyu yenilerken amalgamda mı daha çok diş dokusu kaldırılıyor yoksa kompozitte mi? şimdi amalgamı sökecekler de benim azı dişimde kompozit vardı. onu sökerken çok bir şey kaldırmadı ama daha önce başka dişimdeki amalgamı söktürmüştüm ve yerine tekrar amalgam yaptırmıştım ve baya bir delmişti doktor ki çok pişmanım. çünkü o amalgamlar eskimiş falan değildi. sırf para almak için yeniledi :/ hatta bunu da eskidi diye değiştirecekti de istemedim. üstüne yüksek yapmıştı. düzelttirmeye defalarca gittim hepsinde de bir şey yok dedi. sonra başka doktora gittim hiç bakmadan ağzımın kapanışından dolayı senin şu tarafındaki bir dişinde yükseklik var dedi. gitti sonra o dişteki dolguyu alçattı da kurtuldum o dişimin acısından. fakat 2 sene çektim. şimdi düzelttirdikten 3 sene sonra ise o iş öldü. kanal tedavisi yaptıracaksın dedi doktor. ben de neden ölmüş olabilir dedim. genellikle çürük veya travmadan ölüyor dedi. sonra ben bu olayı anlattım da muhtemelen bu düzeltilmeyen yüksek dolgudandır dedi. çünkü o dişteki dolgu derin falan değil. boşu boşuna bir dişimden olmuş oldum ondan beridir iyice düşünüp tartıyorum, başkalarına falan soruyorum.
Ne kadar düşünürsen düşün genetik oluyor bazen babamda diş kalmadı bende diş kalmadı hala direniyorum. Babaya 10 implant 20 kaplama yapılacak 😅 gelecekteki halim
ya evet maalesef :( benim anne tarafımda dayılarımın ağzında 35 yaşına geldiklerinde diş kalmamış :D baba tarafının ise dişler sapasağlam. ben ise genetik olarak her zaman kötü gene denk geldiğim için anne tarafına çekmişim dişte. kardeşim ise baba tarafına çekmiş. bakın çocuğun 15 yaşına kadar diş fırçası yoktu o derece fırçalamazdı dişini. sonra ben zar zor fırçalattım bir süre sonra genel kontrole götürdüm. doktor demesin mi süper bakmışsın dişlere diye :DD hani insanların azı dişlerinde kahverengi lekeler olur ya, çürük değildir ama çoğu insanda mutlaka vardır. çocukta onlar bile yok. ben ise çok iyi bakarım doktor her gittiğimde neredeyse sövüyor
Bakmak iyi olmuyor bazen 🤣🤣 sal gitsin ya dişte kötü bi ara çok diş ağrısı çektim sinirlendim resmen tim dişlerimi çektireyim dedim arkadaşa 😂 implant koy 28 tane dedim yürü git lan işine diyor 😅😂 ana dişin gibi olur mu diyor o gün bugündür :) dişime bakmıyorum şu an çürük var mesela kanal tedavili miladı dolmuş çekilmesi lazım çektirmiyorum orjinal kalsın diye acıdan kıvransam bile