Eğer sinir sisteminizi inceleyecek olursanız, beyninizden vücudunuza giden ve vücudunuzdan beyninize gelen sinirlerin beynimizin medulla oblongata isimli bölgesinde çaprazlandığını (buna bilimde "deküzasyon" denir) görürsünüz. Yani vücudumuzun sol tarafına giden sinirler beynimizin sağ tarafından, vücudumuzun sağ tarafına giden sinirler beynimizin sol tarafından çıkar. Ama neden böyle bir çaprazlanma söz konusudur?
Beynimizdeki çaprazlanmayı gösteren bir görsel'de Ekliyorum İpucu olsun 😉
Neden Beynimizin Sağ Tarafı, Vücudumuzun Sol Tarafını Kontrol Ediyor (ve Tam Tersi)?
Anatomik ne nörolojik sebebini değil de bunun neden bu şekilde dizayn edilmiş olma sebebini merak ediyorsun sanırım. Bununla ilgili teoriler var genelde hepsi de evrimsel sürecin çok çok öncesine dayanıyor. Mesela suda yaşayan ilk basit organizmaların, sağ taraftan gelen besin uyarısına tepki olarak o tarafa doğru yüzmek için sol uzuvlarını hareket ettirmeleri gerektiği.
Tam ilgi alanım olan konular. Ben bazen iki lobu da çalıştırmak için şöyle bir şey uyguluyorum. Herhangi bir görsel nesne seçiyorum. Sağ gözümü kapatıp solla bakıyorum. Sonra tam tersini solu kapatıp sağ gözümle bakıyorum.
Evet geçen bir görsel vardı yürüyen at iki ayrı lobu çalıştırdığında birinde at geri geri yürüyor diğer tarafta ileri doğru. En başta normal baktım geri geri gidiyordu. Sonra bir gözümü kapattım geri açtım diğer lob devreye girdi bu sefer at ileri doğru gitmeye başladı.
Açıkçası omurgalılardaki bu durumun nedeni hakkında, kesin bir cevap bulunmamakla beraber, bazı teoriler ortaya atılmıştır. En güncel teorilerden biri, omurgasızlarda karın kısmında yer alan sinir kordonunun, omurgalılara evrim sırasında 180 derecelik bir sinir dönüşü geçirerek sırt kısmına geçmiş olmasından dolayı beyinde böyle bir çaprazlanmanın olabileceğidir.
Ben beyni bir bütün olarak görme taraftarıyım. Mesela ameliyatla beyin loblarından birisi alınmış bir kişinin, eksik olan lobuna ait görevleri diğer lob üstleniyor