Sedef hastalığı var kızımda. Belli bölgelerine de yayılıyor, ne yapmamız gerek? Nasıl geçecek?
Çocuğumda sedef hastalığı yayılıyor. Ne yapmamız lazım?

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer?
Sedef hastalığı kronik bir hastalıktır, bu nedenle bütünüyle tedavisi yoktur. Ancak halihazırda kullanılan tedavi yöntemleri en ciddi vakalarda bile semptomları büyük ölçüde azaltır. Gerçekleştirilen son araştırmalar sonucunda, sedef hastalığının iltihaplanması iyi bir şekilde kontrol edildiğinde, bu iltihaplanma ile ilişkili kalp hastalığı, inme, metabolik sendrom ve diğer hastalıkların riskinin azaldığı görülmektedir.
Sedef Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Sedef hastalığının tedavisi için kullanılan birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden bazıları yeni cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatırken, diğerleri kaşıntıyı giderir ve kuru cildi rahatlatır. Doktor vakada görülen döküntünün büyüklüğüne, vücutta bulunduğu yere, bireyin yaşına, genel sağlığına, hastalığın türüne ve diğer faktörlere göre birey için doğru olan bir tedavi planı belirleyecektir.
Sedef hastalığının yaygın tedavileri arasında steroid kremler, kuru cilt için nemlendiriciler, losyonlarda, kremlerde, köpüklerde, şampuanlarda ve banyo çözeltilerinde bulunan ve özellikle kafa derisinde görülen sedef hastalığı için yaygın bir tedavi yöntemi olan kömür katranı, D vitamini içeren ve reçete ile verilen krem veya merhemler, ile retinoid kremler bulunmaktadır.
Daha ağır ve şiddetli sedef hastalığı vakaları için daha farklı tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır. Bunlar arasında cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatmak için cilde ultraviyole ışık verilir. Fototerapi adı verilen bu ışık tedavisinde psoralen adı verilen bir ilaç ile ultraviyole ışık birlikte kullanılır.
Kemik iliği ve karaciğer ile akciğer sorunlarına yol açabildiği için sadece ağır vakalarda kullanılan metotreksat ilacı da bir başka yöntemdir. Bu ilaç kullanımında birey doktor tarafından yakından izlenir ve laboratuvar testleri, göğüs röntgeni ile karaciğer biyopsisi yapılması gerekebilir.
Retinoid içeren haplar, kremler, köpükler, losyonlar ve jeller, A vitamini ile alakalı ilaç sınıfıdır. Retinoidler, doğum kusurları da dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle hamile veya çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlar için önerilmez.
Bunların yanı sıra sedef hastalığı nedeniyle iltihaplanmayı daha iyi kontrol etmek için vücudun bağışıklık sistemini (sedef hastalığında aşırı aktif olan) bloke ederek çalışan çeşitli biyolojik tedaviler de mevcuttur.
Enzim inhibitörleri de sedef hastalığı ile psoriatik artrit gibi uzun süreli inflamatuar hastalıklar için kullanılan yeni bir ilaç türüdür.
A bı doktor çıktı 😜😜
Şu kopya içeriklerin altına alıntıdır yazın.
Dermatolog ile görüşmenizi tavsiye ederim. Birçok hastalıkta olduğu gibi, bu hastalıkta da hastadan hastaya tedavi yöntemlerinde ve kullanılacak ilaç türü ve miktarında hassas değişiklikler vardır ve önemlidir.
Merhabalar çok geçmiş olsun.
İstanbul yaşıyorsanız pendik eğitim araştırma hastanesin de bi bayan doktor var kendisi işinin ehlidir kız kardeşim de vardı yıllarca farklı doktorlara gittik sonuç alamadık bide bunu deneyelim dedik 3 yıl da neredeyse tamamen bitti.
Cevap
11Cevap
Düzenli takibi gerek ancak tamamen iyileşemiyor ekseriyetle maalesef
Sedef geçmez baskılanır ama çocukken bir dönem geçirme olabiliyır iyi bir cildiye doktoruna gidin çok geçmeden
sivasta balıklı kaplıca var kangal da orayla bir görüşün derim
you must quickly go to doctor
bu konuda doktorunuzu dinlemelisiniz
Biddim sabunu iyi geliyor diyorlar
doktora gotur
Hacamat
Muayene oldu mu testler yapıldı mı
gecmis olsun
Doktora görünün
Geçmiş olsun
Çok geçmiş olsun
Merhaba,
Sedef hastalığı genetik yatkınlık zemininde oluşan, tekrarlayıcı olabilen bir hastalıktır.
Bu yatkınlığı ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bağışıklık sistemi deride bir sorun olduğunu düşünerek o bölgeye saldırır ve bir yangı başlatır. Özellikle çocukluk çağında enfeksiyonlar, özellikle de bademcik iltihabı Sedef hastalığını tetikleyebilir. Ailede sedef hastalığı öyküsü olan çocuklarda Sedef hastalığı daha sık görülür. Kronik stres tetikleyici faktörlerden bir diğeridir. Kaygılı kişilik yapısı, mükemmeliyetçilik de sedef hastalığı için gereken ortamı yaratabilir.
Sedef hastalığının oluşmasını önlemek şu an için mümkün değildir.
Ancak hastalık ortaya çıktıktan sonra yayılmasını önlemek için bazı ilaçlar kullanılabilir. Önce krem tedavileri önerilir, bundan fayda olmazsa ya da hastalık çok yaygınsa ağızdan alınan ilaçlar verilebilir. Vitamin D düzeyinin normal olması da sedef hastalığının kontrol altına alınmasında önemlidir. Ancak hangi tedavi kime uygulanmalı konusunda mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır.