Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın üçüncü doz aşı açıklaması üzerine bilim insanları ilk iki dozu inaktif aşı olanlara üçüncü doz olarak mRNA aşısı yaptırması tavsiyesinde bulundu. Uzmanlar ayrıca ikinci dozla üçüncü doz arasında en az 3 ay süre olması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, bu soruları cevapladı.
ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI NE ZAMAN YAPTIRILMALI? Aşılar, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre ikinci dozdan sonra 6 ay koruyor. Şu andaki bilgilerimize göre bağışıklık cevabını hatırlatmak amacıyla özellikle inaktif aşı yaptıranların en az 6 ay sonra üçüncü dozu yaptırmaları gerekiyor. Bu süreden daha önce aşı yaptırılabilir mi? Sorusuna kanıtlanmış bir veri olmadığını ve yaptırılmasının bir zararı olmadığını belirten Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Reenfeksiyon dediğimiz ikinci defa koronavirüs enfeksiyonuna yakalananlarla yapılan çalışmalar, enfeksiyonun 90 günden sonra gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu sebeple bir başka yaklaşım da, hatırlatma dozu olan üçüncü dozun ikinci aşıdan 3 ay sonra yaptırılabileceği yönünde” cevabını verdi. ÜÇÜNCÜ DOZ İÇİN HANGİ AŞI TERCİH EDİLMELİ? Kişinin hangi aşıyı bulabiliyorsa onu tercih etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ertuğrul, 2 dozu inaktif bir aşı yani Sinovac olanların 3. Dozu da yine inaktif aşı yaptırarak bağışıklık cevabını arttırabileceğini söyledi. Şu andaki çalışmaların bağışıklık cevabını en iyi harekete geçiren aşıların mRNA aşıları olduğunu gösterdiğini ve bunun Türkiye için Biontech olduğunu belirten Prof. Dr. Ertuğrul, “Bu sebeple eğer seçeneğiniz varsa 3. Dozu bir mRNA aşısı olmakta fayda var” dedi.
Ben 1. yeni oldum. Sinovac aşısı oldum. Eğer gerekli ise 3. dozu da Sinovac olacagim. Özellikle 40 yas altinin Sinovac yani Çin aşısına karsı önyargili davrandiklarini bu sebeple Alman aşısına yöneldiklerini düsünüyorum. Ulkemize ilk gelen Çin aşısı 60 yas ve üstü, ayrica öncelikli olarak saglik calisanlari ve kamu personeline cogunluguna vuruldugu biliniyor. Aradan neredeyse 1 yil gecti ve bu kisilerde ciddi yan etkilere dair bir bilgi yok. Ustelik yetiskin yatan hasta sayilarinin da düstügü görülüyor. Alman aşısının koruyuculugu %20 daha fazla oldugu soyleniyor. Fakat yeni bir sistem oldugu icin yan uzun vadede yan etkilerine dair kafalarda daha cok soru isareti var benim icin. Herkes diledigi aşıyı olsun. Buna imkan saglayan devlet yetkilerimize de tesekkuru bir borc bilirim.
Ben Biontec'e güvenmememe rağmen 2 gün önce akşam 10:30 da oldum.
Biontech ile ilgili forumda Aşının yan etkilerini vesaire bilmediğimiz Aşının bir insana vereceği zararlardan dolayı hiçbir sorumluluğu kabul etmeyeceğini, kişinin tamamen kendi isteğiyle olduğu vesaire vesaire.
Aşı olmasak kısıtlamalar gelecek Aşı olmayan seyahat edemeyecek, restorana gidemeyecek vesaire ula madem bunları kısıtlayacaklar madem aşı olmayan hiçbir şey yapamayacak sorumluluğu almalılar göz göre göre insanı ölüme yollamaktır bu. İstemesek aşı olmayız ama kısıtlamalar yüzünden olmak zorunda kalıyorlar bu ne saçma bir sistem. Nerede o eski devlet nerede o eski Türkiye
Ben riski göze aldım Biontech'e güvenmememe rağmen oldum Bakalım bana ne edece, yapacak sonucu göreceğim
Aşıya güvendiğimden değil sırf bana ne yapacak, sonucu vesaire görmek için olduk, yani ölmeyi bile göze alıyorum
Hakikatten bile bile ölüme yollamaktır Hem aşının yan etkilerini bilmediğimiz ve kişiye vereceği zararlarıdan dolayı firmamız sorumlu değildir diyor hemde aşı olmayana ölsünler diyor dışarı çıkamasın gezemesin çalışamasın restorana gidemesin
Köle mi oluyoruz belli değil
Allah bin şahidimdir, kafamda neler dönüyor ve doğru olma ihtimali var çünkü mantıksız bir şey bu
Bir den bir salgın çıkıyor Sonra piyasaya aşı sürülüyor Her kezin kendi tercihi tabi ki de ama şunu unutmayın Her insan aynı değil yapılan aşı standart olarak seri üretim olarak üretiliyor Ama bizler Standart ve seri üretim değiliz Reaksiyon ihtimalline karşı Aşı olmadan önce İyi bir sağlık taramasın dan geçin Her hangi bir hastalığınız var ise Doktorunuz ile paylaşın yaptığınız aşının sonuçlarını minumuma indirmeniz gerek. Hiç kimse Sizi Sizin kadar Düşünmez Bunun bilincinde olun 🙂
Başında insanlar Sinovac aşısını beğenmiyordu dünya yaptırmıyor biz neden yaptırıyoruz diyen insanlar bugün biontech aşısı yan etkisi çok diyor evet bu yüzden bende ilk doz Sinovac oldum imkanım olursa 3 doz da Sinovac olurum.
Ama tabi birde aşı beğenmeyen insanlar var yaptırmayan var onlar aşı kartı olmayıp bir yere giremeyince görürler.
Sinovak oldum.2yi de oyle olcam. 3. ye de onu olmak isterim. Yan etki her aşıda var ama biontech de daha fazla ihtimalde var. Mumkunse 3. gerekiyorsa yine sinovak isterim.
Benim abime dün 3 doz biontech aşısı yaptılar sağlık çalışanı olduğu için iki doz SnoVac olmuştu önceden de geceden itibaren ateşi yükseldi kolu ağrıdı ve halsizlik baş ağrısı var.
tamamıyla katılıyorum kesinlikle olmayın bunların hepsi oyun sadece resmi kayıtlara geçen biontech aşısından ölenlerin sayısı 35. bin tabi illaki inanmayanda çıkıcak oda onların kararı
Bende daha yeni okudum. Alman doktorlar grubundayim. 15.000 kisi ölmüs asidan, 1.5 mio rahatsizlandi. En bastan beri söylüyorum ucuz bi oyun inanmayan inanmiyo iste kendi görsünler
@vampirkayla aynen öyle birde sadece almanyada yüzde 9 aşılama oranı var diğer ülkelerin bazılarındada böyle * bizde yüzde 50 dünyadan covid testlerini kaldırsalar covid diye birşey kalmıcak ölen insanlar ilaçtan öldü benim dedem sağlıklıydı korona dediler bastılar ilacı adam küt diye gitti doğal ölüm yazdılar