Şüpheli ilişkimin üzerinden 4 yıl geçti. Uzun bir süredir ya bir hastalık bulaştıysa korkusu ile mücadele ediyorum. 4 yıl geçmiş bir belirti yoksa bulaşmamıştır diyen arkadaşlar olacak fakat cinsel yolla bulaşan hiv 8 10 yıl sonra bulgular oluşturur. Bu birlikteliği yaşadığım erkek arkadaşımla iletişime geçtim. Kendisi barmenlik yapıyor ve çalıştığı yerler için defalarca sağlık raporu aldığını ve eğer hiv olmuş olsaydı bu raporlarda bunun çıkacağını yani temiz olduğunu söylüyor. Cesaretimi toplayıp test olacağım. Hastaneye gidemem sağlık ocağına gitmeyi düşünüyorum. Bu süreci yaşayan bilen var mı anlatabilir misiniz? Test olursam olduğum test e nabizda vs görünür mü? Teşekkür ederim.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Diyelim ki cinsel ilişkiye girdiniz ve size HIV bulaştı. Hemen koştunuz test yaptırdınız, HIV çıkmadı. Hemen sevinmeyin çünkü HIV bulaşmış olsa bile kanda 6 ay boyunca görünmez. Ama diyelim ki üzerinden 6 ay geçti, test yaptırdınız HIV çıkmadı. O zaman sevinebilirsiniz, çünkü bulaşmamış demektir. Diyelim ki test yaptırmaya karar verdiniz, aile hekiminde yaptırmanız en mantıklısı. Durumu aile hekiminize anlatabilirsiniz. Ama bunu doktorunuzla tekken yapın. Hasta mahremiyeti kanunu olduğu için bilgilerinizi kimse ile paylaşamaz ama siz yine de tembihleyin. Bunun dışında hem aile hekimliğinizde hem e nabızda sadece sizin telefon numaranız olsun ve numaranız da güncel olsun, o zaman acil durumlarda yalnızca sizi ararlar. E-nabız kısmını "sadece aile hekimim" görsün diye ayarlayabilir ya da tamamen görünmez yapabilirsiniz. Ama tamamen görünmez yaparsanız acil durumlarda aile hekiminiz size ulaşabilmek için adresinize gelmek zorunda kalır. O yüzden bunu tavsiye etmiyorum ve mutlaka kendisini bilgilendir. HIV sonucu sistemde görünür mü konusuna gelirsek. HIV negatif çıkarsa sonucunuz yani kanınızda HIV çıkmazsa sonuç sizin sisteminizde görünür. Ama diyelim ki sizin HIV testiniz pozitif çıkarsa yani mikrop çıkarsa size haber vermeden önce testi yenilerler. İkinci test de pozitif çıkarsa size telefon ederler ve Ankara daki HIV laboratuvarına göndermek için sizden 3. bir test isterler. O da pozitif çıkarsa sistemden 3 adet çıktı almanıza izin verirler ve sistemdeki sonucu tamamen silerler. Yani HIV pozitif birinin sonucu sistemde görünmez, her yerden silinir, sadece bakanlık bilir. O üç adet çıktıyı da ücretsiz HIV tedavisi olabilmeniz için kullanırsınız çünkü HIV ilaçları çok pahalıdır, devlet tüm tedaviyi karşılar. Arkadaşınızın ben defalarca rapor aldım demesine güvenmeyin çünkü çoğu erkek bu konuda bilinçli ya da duyarlı değildir. Ayrıca raporlarda HIV testi yani portör muayenesi eskiden isteniyordu, artık çoğu raporda istenmiyor. Bir HIV ilerlemediği sürece herhangi bir semptom vermez, sinsidir. Hem bilinçli olsa bile test yaptırdığı dönem 6 aylık dönem içinde olabilir, çıkmamış olabilir. Barmenlik mesleği bu konuda riskli bir grup. Öte yandan esas korkmanız gereken virüs HIV değil. Çünkü ülkemizde en yaygın ve HIV den bile daha çok can alan virüsler Hepatit B ve Hepatit C. Bence onlara da baktırın, bulaşmamışlarsa hepatit B nin aşısını mutlaka yaptırın. Bu ikisi de aynı HIV gibi cinsel ilişkiden 6 sonra kanda belirir. Bunun dışında HPV diye bir virüs diye var. İşte yıllarca gizli kalan virüs de bu.. HPV de rahim ağzı kanseri yapar. Ama onun da çözümü. Gardasil diye bir aşıdır.. Yaptırmanızı öneririm.. Hepatitlerden, HIV den korktuğunuzdan daha çok korkun.. Bunun dışında bir de bazı ciddi bakteriyel enfeksiyonlar da var ki kafanızı daha fazla karıştırmak istemiyorum. Geçmiş olsun..
513 Yorumla- +1 yıl
Valla ağzınıza sağlık saniirm sağlık calisanisiniz çok güzel yazmışsınız birsey sorcam hepatit b aşısını yani küçükken yapılan aşı degilmi şimdi de bu yasta yapabilirmiyiz
- +1 yıl
Rica ederim.. Evet hepatit B doğumdan sonra ilk yapılan aşıdır.0-1-6 şeklinde olmak üzere 3 doz yapılır.. Bebeklere uygulanan hepatit B aşısı ile erişkinlere uygulananın dozları farklıdır. Erişkinlere de aynı sırayla 3 doz uygulanır. Ancak uygulamadan önce hem hastalık, hem de antikor var mı diye kontrol ettirmek gerekir. Yani aşı yaptırmasan önce hem Hbs Ag hem de Anti Hbs baktırın... Hatta bence AntiHCV ile HIV de baktırmanızı öneririm. Geçmiş olsun..
- +1 yıl
Hepatit b aşısını nasıl olabilirim eczaneden mi alıyoruz aşıyı
- +1 yıl
@Nerminmorb3yz eğer ailenizde hepatit B varsa ve onun sonucuyla giderseniz sağlık ocağı ücretsiz yapar ya da eğer bir sağlık çalışanıysanız da riskli grupta olduğunuz için sağlık ocağı (aile sağlığı merkezi) ücretsiz yapar. Fakat bu iki gruba da girmiyorsanız, o zaman eczaneden ücretli olarak almanız gerekir..
- +1 yıl
Bu ne kadar bilgilendirici ve güzel bir yorum tebrik ederim ve teşekkür ederim 🙏🏻
- +1 yıl
@Hilaldenizz rica ederim:) Tek kötü yanı çok fazla imla hatası yapmışım, muhtemelen uykulu ya da yorgun bir anımda yazmışımdır..
- 1 yıl
1 yılda belirti gösterir mi hiv
- 1 yıl
1 yılda hiv belirti gösterir mi
- 1 yıl
@Nunuuuuucuk 1 yılda herhangi bir belirti vermeyebilir. Belirti vermesi yıllar sürebilir. Ancak bulaşmışsa belirti vermese bile 6 ay içinde kanda pozitif hale gelir. Yani eğer şüpheli ilişkinin üzerinden 1 yıl geçmişse kan testi yaptır. Bulaşmışsa kanında çıkar, eğer kanında bir şey çıkmıyorsa bulaşmamış demektir.
- 1 yıl
Eşlerden birinde varsa diğerine kesin bulaştırır mi bide kadından erkeğe geçmesi zor erkekten kadına geçmesi kolay yazıyor heryerde bende var onda yoksa bana bakış açısı değişir diye çok korkuyorum 1 yıl 7 aydır sadece nişanlımla ilişki yasiyoeum ondan önce şüpheli bir ilişkim oldu ama hiç dusunmemistim hiv vs şimdi nikah islemleri için test yaotiracagiz ve ben panik içindeyim uyuyamıyorum sürekli arastiriyorum
- 1 yıl
Ön bilgi almak istiyorum lütfen
- 1 yıl
Son şüpheli ilişkinizin üstünden 6 ay geçtikten sonra yaptırdığınız herhangi bir HIV tahlili olduysa ve orada da negatif çıktıysa ve nişanlınızda da HIV yoksa o zaman sizde de HIV yok demektir. HIV in erkeğe de kadına da geçmesi kolaydır, ama erkek kadının içine boşalırsa kadına geçme ihtimali çok daha kolay olur. Öte yandan enfeksiyon etkeni hepatit C ise, hepatit C HIV'e göre kat kat daha çabuk bulaşır.
En İyi Cevaplar
Ben bir kaç ay önce hiv testi yaptırdım
Üroloji ye gittim yaptırmak için e nabızda görünüyor üstünde hiv falan yazmıyor ürünler Sistem enfeksiyonları yazıyor
Ayrıca e nabızda ayarlardan tahlil sonuçlarının senden başkasının görmemesini seçeneği var onu ayarlaman gerekiyor kimse görmez öylece ancak bir üroloji doktoru görebilir e nabıza gir o ayarları hallet ve hiç durmadan git hiv testi yaptır geç kalma bu hayatın için çok önemli010 Yorumla- +1 yıl
Doktor gizlemek istediği için öyle bir tanı girmiş, ama zaten HIV testi pozitif çıktığı zaman e nabza düşmüyor, devlet pozitif HIV testini e nabızdan siliyor. Kişinin hasta olduğunu sadece devlet, kişinin kendisi ve takip eden uzman doktor biliyor.. Tesadüfen test aile hekiminin önünde yapılmadığı sürece aile hekimi bile bilmiyor.. Bir de HIV tedavisi ücretsiz.. Öte yandan e nabızdaki tahlilleri gizle seçeneği, sizi dikkatli bir doktordan korumaz.. Çünkü doktorlar gizlenen bilginin ne olduğunu göremeseler de e nabzı açtıkları zaman orada bir bilginin gizlendiğini görürler (tabi dikkatli olanları görür) ve hastaya bunu sorarlar, şahsen ben bunun ne olduğunu kişiye sorarım ve o kısmı açmasını isterim.. Kişi bilgiyi saklamakta ve göstermekte özgürdür, ancak doktor da dürüst davranmayan hastayı muayene etmemekte özgürdür.. Pek bilinmese de hastanın hekim seçme hakkı olduğu gibi bazı durumlarda doktorun da hastayı seçme ve reddetme hakkı vardır.. O yüzden bilgi saklamak sizi dikkatli bir doktordan korumaz, aksine tepkisini çeker.. Ama başta da söylediğim gibi pozitif HIV sonuçları, sisteme hiçbir zaman kaydedilmez, sistemden silinir.. Ama negatif HIV sonuçları sistemde yer alır.. Yalnız bu bahsettiğim Hepatit sonuçları için geçerli değildir.. Bir de ürologlar bu konularda çok dikkatli ve uyanıktır.. Çünkü erkeklerin aksine kadınlar daha cesur ve açık sözlüdür.. Genellikle doktorlara daha dürüst davranırlar.. Ama erkekler, genellikle üstü kapalı konuşmayı tercih ederler ki ürologlar bu konuda çok ustalaşmıştır. Odaya giriş biçiminden bile hastanın ne için geldiğini anlarlar..
- +1 yıl
@DR_ZAFER Merhaba ben geçenn aylarda bi devlet hastanesinde enfeksiyon hastalıkları doktoru ile görüşüp hiv testi verdim bir gün sonra e nabiz sistemimde sonucumda negatif yaziyordu bende sonucu görünce tekrar sonuclara baktırmak için doktora gitmedim daha sonra içime kuşku düştü sizce sonucum pozitif olupta bilerek sisteme negatif girilmiştir olabilir mi yani doktora gitseydim pozitifsin dermiydi ya da gerçekten negatif miyimdir bide sistemde vaka başi ödeme yazıyor yani hiv hastasi miyim? Sistemde hiv testi sonucu farklı bi saat yazıyor diğer test sonuçlardan 1 dk önce ve en altta yazıyor bu sizce sorun mu?
- +1 yıl
HIV pozitif olduğunda negatif yazılması gibi bir ihtimal yok, HIV pozitif olduğunuzda yapacakları ilk şey size ulaşmak ve testi tekrar etmektir. Moleküler incelemesi Ankara 'da yapılır, o nedenle sizden aldıkları kanı Ankara 'daki laboratuvara gönderirler. Oradan da pozitif gelirse bu kez sizi çağırıp sorarlar, kan aldığınız ya da cinsel ilişkiye girdiğiniz kimseler var mı diye sorarlar ki onlara da ulaşıp başkalarına bulaşmasını önlemeye çalışırlar. Sonra da size HIV pozitif olduğunuza dair bir kağıt verirler ve e nabız sisteminden HIV pozitif bilgilerinizi silerler. Bilgileriniz bakanlığa ait ayrı bir sistemde güvenlik amaçlı depolanır ancak başkaları göremesin diye e nabızdan silinir. Siz, size verdikleri kağıt ile herhangi bir HIV tedavisi veren merkeze gidip orada ücretsiz tedavi olabilirsiniz, bilgileriniz ise saklı kalır..
- +1 yıl
Eğer HIV pozitif çıksaydınız emin olun size bir şekilde ulaşırlardı. Telefondan ulaşamazlarsa, adresinize gelirlerdi.. Tabi bilgilerinizi başkalarına söylemek yasak olduğu için "rutin tarama" diyerek, başkalarına açıklama yapmadan sizle özel olarak görüşürlerdi ya da numaranızı alıp sizi sağlık kurumuna çağırırlardı. Eğer siz bilgilerinizi sistemde görebiliyorsanız ve HIV negatifse o zaman zaten sorun yok demektir Ancak şunu unutmayın HIV enfeksiyonunda pencere dönemi denilen bir dönem vardır. Mesela biriyle cinsel ilişkiye girdiniz ya da size kan verildi diyelim.. Size HIV bulaşmış olsa bile en az 6 ay kanınızda hiçbir HIV virüsü görülmez. Diyelim ki ilişkiye girdiniz HIV bulaştı ama 1 ay sonra tahlil verdiniz. Tahlilde HIV çıkmaz, HIV negatif olursunuz.. Ancak 6 ay sonra aynı tahlil tekrarlanırsa HIV pozitif çıkar yani bulaştığı görülür. O nedenle herhangi bir cinsel ilişkiden ya da kan transferinden en az 6 ay sonra HIV kontrolü yaptırmak gerekir.. Aynı şey hepatit virüsü için de geçerlidir.. Bir de hiçbir doktor pozitif olan bir tahlile negatif demez. Çünkü diyelim ki siz bilmeyip biriyle ilişkiye girerseniz ve de o kişiye bulaşır da doktor suçlu bulunursa taksirle cinayetten ya da cinayete teşebbüsten yargılanır. Bilerek ya da dikkatsizlik sonucu HIV i atlamanın cezası çok ağırdır. O nedenle hiçbir doktor bunu göze alamaz. Bu ceza bir tek doktorlar için geçerli değil, bu mikrobu bulaştıran herkes için geçerli.. Mesela kızılaya yanlış beyan verip şüpheli cinsel ilişkiye girdiğini söylemeyen kişi diyelim hastaya gonore bakterisini bulaştırdı. Ancak gonore ölümcül olmadığı için kan verilen hasta ölmedi diyelim. Eğer bu tespit edilirse 3 yıla kadar hapis cezası yatar. Fakat bulaştırdığı HIV gibi bir virüs olursa cinayete teşebbüs cezası+ (ilave olarak da) yanlış beyan yüzünden 3 yıla kadar hapis cezası alır..
- +1 yıl
@DR_ZAFER çok teşekkür ederim ben şunu anlamadım ilk verdiğimiz testeki sonuç pozitif ise ve doktora gidip bu sonucu ogrenemediysek biz bunu e nabizdan ilk başta görebilirmiyiz yoksa hiç mi girilmez çünkü siz e nabiz dan silinir demişsiniz
Direk bizle iletişim mi kurulur? - +1 yıl
Benim bazı hastalarım HIV pozitif çıktı, onlarda yaptıkları uygulama şöyleydi. Önce bana (testi yapan doktora) haber verdiler. Benden hastayı çağırmamı ve tekrar kan almamı istediler. O kan alındıktan sonra Ankara 'daki laboratuvara gönderildi. Tabi bunlar olurken ilk çıkan pozitif HIV sonucu sisteme girilmedi, sistemden bakan biri sonucu göremedi. Sadece laboratuvarın sisteminde pozitif olarak yer aldı. O da dışarıdan birinin görebileceği bir sistem değildi. Daha sonra Ankara 'daki sonuç da pozitif gelince artık kişinin HIV pozitif olduğu kesinleşti. Bir anlık sisteme eklendi ve hastanın sistemden çıktı alması sağlandı, sonra sonuç hemen sistemden silindi. E nabızda hiçbir şekilde görülmez oldu.. Ama HIV pozitif kişiyle ilgili bilgiler kapalı bir sistemden laboratuvar tarafından bakanlığın özel bir sistemine gönderildi. Yani bakanlık kim HIV pozitif biliyor, ancak bakanlık dışında hiç kimse bilmiyordu. Muayene edebin dr bile bilmiyordu.. Sonuç olarak pozitif çıksaydınız direk olarak sizle iletişime geçerlerdi..
- +1 yıl
@DR_ZAFER merhaba ben 3 yıl önce ki şüpheli ilişkim için geçenlerde elisa testi verdim sonuç negatif geldi üstünden 3 sene geçmesine rağmen güvenebilirmiyim yoksa sadece ilk 6 ay için de mi çıkıyor sonuç
- +1 yıl
Eğer ilişkiye 3 yıl önce girdiyseniz ve HIV testini de şimdi verdiyseniz ve HIV testi negatif çıktıysa sonuca güvenebilirsiniz. Bir de HIV'e baktırırken umarım hepatit B ile C ye de baktırmışsınızdır. Eğer baktırdıysanız, onlar da negatif çıktıysa o zaman onlar da temiz demektir..
- +1 yıl
@DR_ZAFER merhaba benim iki farklı devlet hastanesinde verdiğim iki sonucumda da referans aralığı "-" yazmıyor ancak negatif ve parantez icjnde değer yaziyor sizce bu bir sorunmudur referans aralığı yazmaması? Ve boyun bölgemde lenf benzlerimi uzun zamandır dokunduğum zaman hissediyorum genelde yumuşak oluyorlar sizce bu hiv habercisi olabilirmi bir sorun müdür?
+1 yılHiv testi ne alaka barmenlikle saçmalsmış, o sağlık kontrollerinde iyi misin diyor doktor iyiyim deyince geçiyorsun, pozitif olabilirsin belki barmenler çok kadınla yatar, nabız ne alaka kan veriyorsun sadece sonuç geliyor pozitif veya negatif diye
01 Yorumla- +1 yıl
Evet enabızda çıkıyor tahliller kısmında hiv testi diye
+1 yılE nabızda görünür. Biraz maliyetli olacaktır ama özel bir laboratuvar ya da klinikte yaptır testi böylece e nabızda belli olmaz. Hem pcr hem kan testi yapacaklardır. Umarım temiz çıkar geçmiş olsun.
06 Yorumla
Soran+1 yılE nabızda direkt anti hiv testi olarak görünür mü bundan emin miyiz. Ben sadece kan tahlili gibi görünür diye düşünmüştüm
- +1 yıl
Tahlil türü de görünüyor tabiki. Hem her hastanede yapılmıyor diye biliyorum.
Soran+1 yılSağlık ocaklarında yapılabiliyor
- +1 yıl
Sağlık ocağı konusunda bilgim yok olabilir.
- +1 yıl
Özelde dahi yaptırsanız hastanelerin tahlilleri e nabızda görülür, ama hastanedeki doktora karşı dürüst olursanız eğer o yapabilirse tahlil istemeni gizlemeye çalışır, mesela tahlili ister ama tanı kısmına genel muayene yazabilir. Ama sağlık ocaklarında yapılan tahliller e nabızda görünmez. Yerelde halk sağlığı laboratuvarının sistemine kayıt edilir.. İleriki bir zamanda bu bilgiler genel sisteme aktarılabilir mi onu bilmem, ama şuanda aile hekimliklerindeki tahliller e nabızda görünmüyor.. Zaten HIV pozitif gelirseniz bir tek aile hekiminizin haberi olur ona da laboratuvarın doktoru haber verir. Çünkü doğrulama testini Ankara da ki merkez laboratuvarın yapması gerekir. Bunun için de sizden bir kaç sefer kan alınır.. Doğrulama bitip kesin HIV olduğunuz anlaşılırsa bu bilgiler sistemden silinir.. Sadece HIV lileri takip eden Ankara daki veri bankasında gizlenir. Siz dahil hiç kimse bu bilgileri göremez.. Sonra sizi HIV tedavisi için bu konuda uzman olan bir birime yönlendirirler ve tedavinizi ücretsiz yaparlar.. Nereden mi biliyorum, bu şekilde eskiden beri takip ettiğim HIV pozitif hastalarım var..
- +1 yıl
NOT:Hastanedeki doktor izlemi gizlemeye çalışır dedim ancak bunu sırasan gözlerden gizler.. Devletten gizleyemesi suçtur.. Pozitif çıkan sonuçların devlete mutlaka bildirilmesi gerekir ki bunu her doktor bildirir ve bildirmek zorundadır.. Öte yandan devlet kim hasta, kim değil bilir ama bunu ifşa etmez.. Kişisel bilgilerinizi korur.. Kimsenin öğrenemeyeceği şekilde muhafaza eder..
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0
Cevap
1Cevap
- Cinsel Yaşam konusunda 15,3b cevap paylaştı.
10 ayTest yaptır ama sadece hıv için değil
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım