Fmf hastası biri olarak grupta bu hastalığa ya da taşıyıcılığa sahip başka kimse var mı merak ediyorum?

Genellikle Türklerde, Araplarda, Yahudilerde ve Ermenilerde görünen genetik bir hastalıktır.
16. kormozomun mutasyona uğraması sonucu ortaya çıkar. ülkemizde "ailevi akdeniz ateşi" olarak bilinir. genellikle 3 gun süren atakları vardır. ataklar sırasında hasta, karın, göğüs ya da eklem ağrıları çeker. Bu semptomları takiben yüksek ateş gelişebilir.
Özellikle karın ağrısı dayanılmayacak kadar şiddetlidir ve eğer kişinin hastalığına tanı konmamışsa doktorlar tarafınfan akut apandisit ya da safra kesesi taşı sancısı ile karıştırılabilir.
Hastalık uzun dönemde
iç organlarda amiloid biriktirerek amiloidoz hastalığına yol açabilir.
Amiloidoz sonucunda hastada böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, felç gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Fmf'in günümüzde tam anlamıyla bir tedavisi ne yazık ki yoktur.
Hastaların kolşisin denilen ilacı kullanması gerekir. Çiğdem'den yapılan bu ilaç hastalığı tedavi etmez, sadece amiloid birikimini önler. İlacın bunu nasıl yaptığı henüz anlaşılamamıştır.

Sizlerde ya da ailenizde bu mutasyonu geni taşıyan kimse var mı? Bu hastalık ne gibi şeyler yaşatıyor nasıl baş ediyorlar merak ettim.
Ben de fmf hastası/taşıyıcısıyım.
Ilk kez duyduğum bir hastalık.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Fmf hastası biri olarak grupta bu hastalığa ya da taşıyıcılığa sahip başka kimse var mı merak ediyorum?