Antidepresanlar en fazla ne kadar kullanılabilir? Bir sınırı var mı?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılSonsuzluktan kasıt , kişiye teşhis konulduktan sonraki tüm hayatını kapsamasıdır sanıyorum. Bir insan bir antidepresanı sonsuza kadar kullanamaz. İnsan tüm hayatı boyunca da antidepresan kullanamaz. İnsan tüm hayatı boyunca farklı farklı antidepresanlar ile bazı zamanlarda da ara vererek uzunca bir süre antidepresan kullanabilir. Çünkü antidepresanın amacı vücutta az miktarda var olan veya az miktarda üretilen bir kimyevi maddenin salınımını artırmaktır. Kişi belirli bir zaman içerisinde ilaca karşı bir tolare (direnç) geliştirecektir. Bu sebepten dolayı aldığı ilaç için yapacağı ilk şey dozu artırmak olacaktır. Fakat bu da belirli bir süre içerisinde yeniden direnç geliştirme potansiyeli geliştirecektir. Bundan sonraki aşama farklı bir ilaca geçmek yönünde olacaktır. Ne yazıkki aldığı yeni ilaca da belirli bir süre sonra direnç geliştirecektir. İnsanoğlu sanılanın aksine uzun bir yaşam süresine sahiptir. Ve bu sebepten ötürü belirli bir zaman içerisinde bu türde ilaçlara elbette ki ara vermek zorundadır. Cevabım; sonsuza kadar kullanamayacağı olmaktadır.
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Sağlık konusunda 304 cevap paylaştı. Öncelikle mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bunu önemle hatırlatmak isterim. Her insanın kendini üzgün ve mutsuz hissedebilir. Depresyon hastalarında bu üzgün ve çökkün olma hali günler ve haftalar boyunca devam eder. Depresyon bazı kişiler tarafından hafife alınsa da toplumda her 10 insandan biri hayatı boyunca depresyon geçirmektedir. İngiltere'de yapılan bir çalışmada yaşları 4-16 arasında olan çocuklarda bile % 4 oranında depresyon tespit edilmiştir. Ancak doğru tespit, doğru destek tedavisi ve antidepresanlar ile depresyon tedavi edilebilir. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlara antidepresan denir.
💚Antidepresanlar ağızdan ilaç formunda satılır. Hekimler başlangıçta düşük dozda başlarlar. Genellikle faydaları en erken bir hafta düzenli kullanımdan sonra ortaya çıkar. Bazen bu etki 2-3 hafta sonra da başlayabilir. Başlangıçta görülen hafif yan etkilere zamanla tolerans gelişebilir. 4 hafta kullanımdan sonra hiç fayda görülmediyse ilacın değiştirilmesi veya dozun arttırılması gerekebilir. Genellikle depresyon tedavisi 6 aya kadar uzayabilir. Ancak hayat boyu ilaç kullanması gereken insanlar da vardır. Depresyon ilaçlarında doz atlamamak, unutulan dozları birlikte almak sakıncalıdır. Tekrar ediyorum doktorunuzun doz talimatlarına mutlaka uyun. Kenfiliğinşzden başlayıp kesmeyin. Sağlıcakla kalın.🌸😎00 Yorumla
Bazı hastalıklar ömür boyu süreceği için , antidepresanlar da ömür boyu kullanılabiliyor.
10 Yorumla
Hayır kullanılmaz. Hormonal sistemde bozukluklara neden olabiliyor.
04 Yorumla
Soran+1 yılNe gibi
Soran+1 yılAma onun uzun kullanmayla alakası yok ki. Daha kullanmaya başladığın ilk günden yapıyor o tür şeyler.
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
28
Cevap
55Cevap
Şahsen bana kişilik bozukluğu tanısı konulmadı fakat bipolar ya da borderline'dan şüphelendiler covid döneminde terapi az oluyor normale göre zaten. Ben de antidepresan kullanıyorum bu soruyu merak edip sormuştum senin devam ederken bulunduğun ruh haline göre şekilleniyor. Benim ailemde genetik bir psikolojik rahatsızlık bulunmamasına rağmen ben bunları 16 yaşımdan beri yaşıyorum ilkte lise 1de iken derslerden ve okuldan kaçardım, öğretmenlerle kavga ederdim vs. bunları da ergenliktir diye takmazdım meğer her şeyin başlangıcıymış. Bana 3 ay dedi fakat beyindeki inhibitörlere etki ettiği için yaşadığın şeylere nasıl tepki verdiğin de önemli benimkisi normal bir depresyon olmadığı için 2-3 ilaç içiyorum ve antidepresan bana ağır zarar veriyor yan etkileri var fakat kullanmazsam da etrafıma zarar vermekten korkuyorum, zarar vermesem bile bunalıma sürüklenip kendime sarıyorum dışarıda bir yerlerden atlayasım falan geliyor. Uzun yazdım baya ama kısacası yaşadıklarına ve bakış açına bağlı ayrıca antidepresan bizi körleştirip uyuşturuyor sadece sorunları çözmüyor bu nedenle ben yurt dışına çıkmaya çalışacağım ya da şehir dışına çıkacağım en kötü çevremi değiştirip yeni kararlar alıp bunları uygulamaya çalışacağım. Sadece şunu bil sen kendini değiştiremezsen kimse seni değiştiremez. Ben en kötü 2-3 yıl kullanacağım ve körleşeceğim gibime geliyor
00 Yorumla
+1 yılHayır canım sonsuza kadar kullanılamaz.
Belirli bir hastalığın tedavisinde kullanılır.
Bu hastalığı psikolojik hastalıklarda dahil çözmek için ilaç tedavi uygulanır. Yeterli gelmezse + terapiler veya başka tedavi yöntemleri denenebilir.
Sonsuza kadar kullanırsan beyninde ciddi bir hasar olusturabilirsin.
Yani alacağın tedavi ve doktorun senin için çizdiği plan önemli.10 Yorumla
+1 yılValla şöyle birşey var onceden toplumun yaklaşık dörtte biri psikystrik tedavi ihtiyacı zorunlu idi, şimdilerde 3 te 1 e çıktı.
Yani bazü insanlar için beyin kimyasinın düzelmesi ilaclara bağlı kesin olarak. Ama her ne olursa olsun ilaç tedavisi tek taraflı fayda etmez, kişi alternatif çözümler üretmeli bunun yanın da.
Mesela duzenli uyku, soğuk dus, iyi arkadaşlar ile iletişim, gezmek, mutlu oldugun şeyler ile uğraşmak...
Bunlar olursa ilaç tedavisi daha etkili olur, brlki de bir sonra sonlandirılır kurban.00 YorumlaElbette bir sınırı var
Amaç beyindeki yıpranan sinir uçlarının iyileşmesinin onarılmasının önünü açmaktır
En düşük dozda başlanır kademeli olarak dr kontrolünde yükselir bir müddet zirvede kullanım devam eder yine dr kontrolünde kademeli olarak düşürülerek bıraktırılır
Lakin bu antidepresan ilaçlarında içerikleri rahatsızlığın durumuna göre farklılık gösterir yani sana faydalı olan bir antidepresan bir başkasına yaramaz10 YorumlaBilmiyorum hic kullanmadim ama mantiken her ilacin bir iyilesyirici yani oldugu gibi birde yan etkileri var bu yan etkiler simdi belli olmayabilir ama 40 yasindan sonra seni uzedebilir ayrica bu tarz ilaclar bagimliliga yol acip agri kesici vb ilac kullanman gerektiginde artik ise yaramayabilir sahsen zorunlu deilsen kullanma derim konusmaktan korkma ama ilac icmekten kork
00 YorumlaOrtalama ve ideal kullanım süresi 6 aydır fakat doktor gerek duyarsa 1-1,5 seneye kadar yükseltebilir. Durumunuz çok ciddi ise ve 1-1,5 sene sonra doktor yine de gerekli görürse biraz daha uzayabilir. Ama bildiğim kadarıyla sonsuza kadar kullandırmaz doktor sana. İmkanı yok. Antidepresanın olayı o zaten. Bir süre kullan ve bırak. 6 aylık bir tedaviden yeni çıktım bir daha doktorumla görüşeceğim ama.
00 Yorumla
+1 yılAntidepresan ilaçlarına başlanıldığı zaman 3 ay boyunca kullanılmalıdır. Depresyonun ölçüsü eğer çok yüksekse 3 ay boyunca bırakılmadan doktorun gösterdiği şekilde kullanılmalıdır. Genel olarak uzmanlar tarafından bu antidepresanların kullanım süresi tavsiyesi 9 aydır, daha fazlası yan etki yapabilir.
00 Yorumla
+1 yılDepresyon gibi tedavi edilebilir hastalıklarda hasta iyileşene kadar kullanır. Mesela kronik depresyon ise daha uzun sürebilir veya depresyon tekrarlarsa kullanım süresi uzayabilir işte ancak böyle olur, bu şekilde uzayabilir.
10 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılVay ve herkes atıp tutmuş, birisi 9 ay demiş, birisi bir hafta demiş. Öyle bir şey yok. 25 yıldır kullanıyorum. Sadece 2 sene gibi yan etkileri başlıyor 5-6 ay birakiyorum sonra gene devam. Bir de antidepresan hapların aynı hapı uzun süre kulllanmiycan. Karaciğerine zarar veriyor. Ve zaten o haptan istediğin şeyi alamazsın vücudun ona bağışıklık kazanmış olur.
00 YorumlaBu tedaviyi uygulayan doktorsa da, tercih eden hastaysa da kolaya kaçıyor demektir.
Hayatı tam manada yaşamayı bu derece kısıtlayan bir kimyasala bağımlı kalmak kabul edilebilir gelmiyor. Kalburla su taşımaya benzer.00 Yorumla
+1 yılSınırı var. Sonsuza kadar kullanmak tehlikeli olabilir. İlaçların iyi olduğu kadar yan etkileri de var. Bir vakitten sonra bağımlılık oluşturmaması adına, lütfen bırakacağınızı telkin de bulunabilirsiniz.
00 YorumlaBilemeyiz ki doktor değiliz ama ilaçlar İnsanı uyuşturuyor o yüzden İlaçlara pek güvenmemek lazım kullanmadım ama kullananlar öyle söylüyor o yüzden bana göre her şeyin fazlası zararlı.
10 YorumlaYakinda devlet eliyle uyusturucu temin edecekler bize. Antidepresan kesmeyecek. Damardan verecekler.
La bu nasil ulke ya...14 Yorumla
Soran+1 yılKarışma, bana iyi geliyor.
Soran+1 yılOha
Soran+1 yılSorunlar genetik de olabiliyor. Ondandır belki
+1 yılKafana göre hareket etme. Psikiyatri doktoru ne derse onu yap. Birkaç sene önce doktor kontrolünde antidepresana başladım. 3 ay sonra canım sıkıldı kendi kendime bıraktım. Ben çok yan etkisini görmüştüm. Vücudumdan ateşler çıkıyordu resmen. ilaçları bıraktıktan sonra yaklaşık 10 gün ocak ayında odamdaki peteği yakmadan sadece boxerle uyumuştum yorgan battaniyede yok şaka değil bu gerçek.
00 Yorumla
+1 yılSana tavsiyem hiç kullanma sadece beynin uyuşmuş gibi oluyor sürekli uyuyorsun başkada bir faydası yok tam tersine zararlı.
02 Yorumla
Soran+1 yılBen görüyorum faydasını. Sürekli uykum da gelmiyo.
- +1 yıl
Bilmiyorum ben kullandım bir süre sonra intihar isteği geliyo fazla kullanma derim.
- Sağlık konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılAntidepresanlar, uyuşturucu değildir. Tedavi amaçlı verilir ve tedaviniz tamamlanıcna kesilir. İlaçtan daha fazla sizin kendinizi ayakta tutma çabanız bu süreci kısaltır veya uzatır.
00 Yorumla - Sağlık konusunda 388 cevap paylaştı.
+1 yılKronik rahatsızlıklar dışında hiçbir ilaç uzun süre kullanılmaz. Zaten vücut bir süre sonra o ilaçlara karşı direnç kazanır ve ilaç etki göstermez olur
00 Yorumla - Sağlık konusunda 809 cevap paylaştı.
+1 yılBütün ilaçların bir kullanım sınırı vardır ve doktorun önerdiği dozajda, doktor gözetimi altında kullanılmalıdır.
cut.00 Yorumla
+1 yılÇok büyük bir depresyon ya da anksiyete bozukluğu yoksa antidepresan ilaçların uzun süre kullanımına taraftar değilim.
00 Yorumla
+1 yıltavsiye etmiyorum. Önerim iyi bir psikolog ile sorunun kaynağını çözmen olur. ne yazık ki bir çok doktor sadece ilaç vererek işi geciştiriyor.
00 Yorumla- Sağlık konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılAntidepresanlar genelde 3 yıl kullanılıp bırakılır ciddi sorunlar varsa sonra takip eder doktor devam da edebilir ama ömür boyu kullanılmaz.
00 Yorumla
+1 yılEvet sınırı vardır ama bu Hastaya göre değişir ama sonsuza kadar kullanamazsınız bir çok soruna neden olur
00 Yorumla
+1 yılArtarak devam eden bir şey ben kullanılmaması taraftayım ama doktor tavsiyelerine de bişey diyemem tabi
00 Yorumla
+1 yılKim ne derse desin herşeyim fazlası zarardır, keza söz konusu bir antidepresan ise 😏
00 Yorumla
+1 yılben kafama göre takılıyorum 2 aydır bıraktım bi ara başlarız. d
00 YorumlaSağlık konusunda 508 cevap paylaştı. her ilacın sınırı vardır sınırları zorlamamak en doğrusu olur
doktor iyidir bu işlerde00 Yorumla
+1 yılAntidepresanlar insanı zombi gibi yapar diye biliyorum. İnsan sürekli yorgun, uykulu hisseder
00 Yorumla
+1 yılHer şeyin fazlası zarar olduğuna göre antideprasan ında vardır
00 Yorumla
+1 yılben bilmiyorum ama her şeyde olduğu gibi bunun da çoğu zararlıdır diye düşünüyorum kuzum
00 Yorumla- Sağlık konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılKullanırsın ilacı değişerek ve belirli aralıklar vererek
12 Yorumla
Soran+1 yılNe oluyo ki o şekilde kullanınca. Daha mı az zararı oluyo
- +1 yıl
Belirli bir zaman içerisinde vücut tolare oluyor çünkü.
+1 yılbildiğim kadarıyla bir süresi var..
iyileşme süreci kadar..00 Yorumlaİlaç kullanmaya karşı birisi olarak cevaplıyorum. Ruhsalı bir tarafa bırakın, böbreklere ciğerleri zarar verir. Etrafımda çok kullanıp düzelen görmedim ama sonsuza kadar zaten içilmez o ilaçlar
00 YorumlaElbette sonsuza kadar kullanılamaz, uzman eşliğinde belli aralıklarlarla vücuda ve psikolojiye etkisi kontrol edilerek gerekirse doz gerekirse ilaç değişimi yapılarak ilerlenmelidir.
00 Yorumladiğer ilaçlar gibi antidepresanın da kesinlikle zamanla dezavantajları vardır, bence antidepresanı gerçekten çok ihtiyacı olmadığı sürece kimse kullanmamalı
00 Yorumla
+1 yılAntidepressan ilacmar bir sure sonra vicut üzerindeki etkisini kaybeder ve doz artirmak gerekir omur boyu kullanilacagini sanmiyorum hatta cok cok gerekli degilse hic kullanilmamali
00 YorumlaSağlık konusunda 316 cevap paylaştı. Sonsuza kadar değil de yıllarca kullanan insanların olduğunu biliyorum.
00 Yorumla
+1 yılSonsuza kadar mutsuz olacağını düşünüyorsan kullan ama hiç birzaman aldigin doz yetmeyecek
00 Yorumla- Sağlık konusunda 10,9b cevap paylaştı.
+1 yılDüzelene kadar kullanılabilir. Ömürlük kullananlar var
00 Yorumla
+1 yılBence hastalığa bağlı, iyileşene kadar olmalı Ama ilaçtan ilaca da fark var yani. Doktoruna danışsan iyi olur bence
00 YorumlaYok kanka bünye alışınca iptal oluyor falrlı olanlar denenebilir
04 Yorumla
Soran+1 yılYok ya niye iptal olsun, sonuçta o hormon salgılanmaya devam ediyor.
Soran+1 yılBen de o civarlarda kullandım inşallah geçmez etkisi
- Sağlık konusunda 949 cevap paylaştı.
+1 yılKullanmayın hanımefendi
20 Yorumla
+1 yılKullanılabilir ama o son uzak olmaz
02 Yorumla
Soran+1 yıl😂😂
- +1 yıl
Şey sorcam takip ettin etme sebebin ne sordum cevap vermedin
+1 yılDoktora sormak daha mantıklı
10 Yorumla
+1 yılŞukur simdiye kadar hic kullanmadim
10 YorumlaSağlık konusunda 394 cevap paylaştı. Neden kullanma ihtiyacı duyuyorsun ki?
00 Yorumla
+1 yılHekimin uygun gördüğü kadar kullanılmalıdır.
00 Yorumla
+1 yılBit seyi sürekli kullanirsan bağımlılık yapar
00 Yorumla
+1 yılVar tabi bağımlılık yapıcı ilaç sonuçta
00 YorumlaSağlık konusunda 831 cevap paylaştı. Hiçbir fikrim yok. Kullanmıyorum.
00 YorumlaDoktor dozları ayarlarsa evet.
00 YorumlaHiç bir fikrim yok🤷♂️
00 Yorumla- Sağlık konusunda 931 cevap paylaştı.
+1 yılÇok zararı olur bence
00 Yorumla
+1 yılbipolar yapıyor, kullanmayın
00 Yorumla
+1 yılHastalığa bağlı durum.
00 Yorumla
+1 yılRahatsızlık giderilene kadar galiba
01 Yorumla- +1 yıl
görüşemedik aslan kadını :)
Sakın bulasma sen daha kücüKSün kücçücuk bi seysin
00 Yorumlahiç bir bilgim yok ama fazlası zarar o kessin :)
00 Yorumla
+1 yılBilmem hiç kullanmadım
00 Yorumla
+1 yılAllaha şükür kullanmadım henüz🧿
00 YorumlaSağlık konusunda 391 cevap paylaştı. Doktor veriyorsa bir zaman sonra keser.
00 Yorumla- Devamını Gör (23)
Devamını Gör(68)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem