Özellikle son 2 yılda kitap okuduğum sırada aynı anda birden fazla hayal kurduğumu fark ettim. Bir yandan kitabın bana sunduklarını zihnimin bir köşesinde tasvir ederken diğer yandan yaşantımla ilgili kurduğum hayalleri de başka bir köşede tasavvur ediyorum. Her ne kadar okuduğum kitabı anlasam da o sırada zihnimin başka şeylerle meşgul olması kitabın büyüleyici dünyasında yaşamaktan mahrum bırakıyor beni. Sadece kitap okurken değil; araba sürerken hatta başkalarıyla konuşurken de böyle. Zihnimin tek bir noktaya odaklanmasını istiyorum. Bunu nasıl sağlarım?
Kitap okurken aynı anda birden fazla hayal kurabiliyorum. Odaklanma sorunumu nasıl çözebilirim?
Arkaya relax bir fon müziği faydalı olabilir. Bir de sesli olarak okumak okuduğun kitaba daha çok odaklanmanı sağlayacaktır. Birden fazla hayal kurmaya başladığında dur ve konsantre olmak için bir şeye odaklan. Mesela elini yumruk yap ve parmaklarını çekerken dikkatli bir şekilde incele. Bu konsantre olmana yardımcı olacaktır. Sonra kitaba devam et. Sadece kitap okurken değil de genel olarak bir şeyle uğraşırken sürekli bu tarz hayaller kuruyorsan zihnini boşaltman gerekir. Ama güzel bir şey. Okuduğunu idrak etmene de engel olmuyorsa bir sorun yok gibi. 😄
Evet evet, zihnimi boşaltamıyorum işte tek sorun bu. Hayır engel değil okumama ama zevk alamıyorum bazen odaklanamadığım için kitaba ya da araba sürmeye falan bu tür işlere :D
Bir ara migren için verdiğin müzik cidden çok iyi yaramıştı açıkçası işe yarayacağını düşünmemiştim ama cidden baş ağrısı konusunda rahatlama sağlıyordu. Tam olarak nasıl meditasyon yapmalıyım? Mum falan yakayım mı hiç yapmadım :D
Mum veya tütsü etkili olabilir aslında ama asıl önemli olan şey sessiz sakin bir ortamda rahat bir pozisyonda olman. Gözlerin açık olması daha iyi olur ve yine aynı şekilde tek nesneye odaklanmak gerek. Fakat gözüm kapalı daha rahatım diyorsan öyle de kalabilirsin. Asıl önemli şey rahat hissetmen. İlk başta düşünceleri kafandan atmaya çalıştıkça daha da çok bastıracaklar seni. İnsan anlam veremiyor buna ama kontrol etmesi güç. Nefes alış verişleri sayarak konsantre olabilirsin. Ben eskiden bir ara baya yapıyordum, gerçektem rahatlatıyor ama uzun zamandır yapmadım. Bir de mesela odaklanmak için ilk yaptığım şey kendi çocukluğumu yanıma gelmiş gibi hayal edip onu hissetmeye çalışmaktı. O da etkili olmuştu. 😄
Realist tarafın ve hayalperest tarafın çatışıyor olabilir mi?
Hayalperest tarafın kurguya uyup kendini oraya odaklamaya çalışırken, realist tarafın yarın şu işim vardı onu nasıl yapacağım diyerek planlama yapmaya çalışıyor olabilir. Arada banada oluyor hatta abartıp ordan üçüncü birşey çıkıyor hem kitap okumaya odaklı hem planlama yapıyorum aynı zamanda o anda kalıp arka planda belgesel açıkken onu dinliyorum. Bence bizim durum daha iyi tek işe odaklı insanlar komple kendini kapatıyor odaklanınca bu oyun, film, müzik dinleme olsun arka fonda konuşmaya çalışınca bağırmak gerekiyor bizi duyması için fazla sıkıntı, sinir oluyorum o tip insanlara 😅
Aslında bir taraftan hayalperest, diğer taraftan yine hayalperest olabiliyorum. Mesela kitabı okurken hiç evlilik olmamasına rağmen kitaptaki dünyayı hayal ederken bir yandan bu dünyada evli ve çocuklu olduğumu hayal edebiliyorum. Bir yandan da realist tarafı da var ve yapmayı planladığım eylemleri de üzerine hayal edebiliyorum. :D
Kitap okumaya başlamadan önce meditasyon yaparak zihnini temizle o zaman kafan rahat bir şekilde oku ya da planlamanı okumaya başlamadan önce yaparsan okurken belki aklına gelmez. Bilinçaltı çok fenadır malesef, olmayacak zaman diliminde gerekli gereksiz herşeyi ortaya atabiliyor. :)
Meditasyon denemedim hiç ama evet bilinçaltından kaynaklı çünkü azıcık hayalini kurduğum bir şey rüyalarıma da girebiliyor. Ama deneyeceğim zaten meditasyonu tekniklerini araştırdım biraz :)
Belkide bu bir sorun değil, yetenektir. Siz olaya odaklanma problemi olarak bakıyor olabilirsiniz, lakin bu bence bir yetenek. Tıpkı iki ayrı sayfayı aynı anda okuyup ve anlamak gibi.
Merhaba. Bu sorun bendede var. Hatta kendimi kitaptaki başrol olarak hayal ederim. Hele başroldaki erkeğin karakterini fazla beğenirsem,1 ay aklımdan çıkmaz😂. Farklı farklı senaryolar yazarım aklımda. Fazla hayalperest olunca bu sorun hiçbir şekilde ortadan kalkmaz.
Aynı anda birden fazla üstelik fiziksel de değil zihinsel işleri yapabilip hem de ikisinden de verim alman kadar övünülesi bir özellik olabilir mi ya😄 Bence böyle devam et. He sen rahatsız oluyorsun ya da dediğin gibi tek noktaya odaklanmak istiyorsan o başka tabii. Ama maalesef ben bunu nasıl yapacağını bilmiyorum. Aynı anda olmamakla beraber bende de bu sorun var. Dikkatim çok çabuk dağılıyor ve elimdeki bırakıp başka işlerle uğraşmaya başlıyorum. Sanırım bendekine maymun iştahı deniyor😅
Sıkılma sorunum yok. Ama zihnin aynı anda birden fazla düşünceye odaklanması yapılan işten zevk alamamana neden oluyor. Kitabı okuyorsun, anlıyorsun, zihninde betimliyorsun ama yaşamış gibi hissetmiyorsun, seni içine çekmiyor kitap çünkü çekerse diğer hayalini kurduğun şeyler bu havuzun dışına kalacak. Bu sebeple bu lanet olası beynim bir türlü o havuza dalış yapmıyor :D
çünkü beyin bir süre sonra sıkılıp kaçış yolları arıyor kimine hayal kimine mide guruldamasi kimine baska yollarla kandırıyor, uzun zaman ayırma kısa mesela 20 dk sonra giderek arttırmaya çalış 25 30 .. böyle
Kitap okumaya başlayınca 3 saatin altında bitirmem. Sürükleyiciyse tek okuyuşta bitiriyorum. Parça parça okumayı sevmiyorum ve zevk almıyorum. Bundan kaynaklı olduğunu sanmıyorum çünkü sıkılmıyorum.
Aynı sorun bende de var ama yalniz benimkisi öyle olmuyor kitap okurken dalıyorum okudum kitapdan bisey anlamiyirum ama insanlar la konuşma kısmı uyuyor
Aynı anda iki işi fiziksel olarak yapsam tamam ama ben aynı anda iki işi yapmıyorum, sanki beynim 3'e bölünüyor bu sırada. Sol tarafta kitap okuyorum, ortasında TV izliyorum, sağında yarınki yapacağım işi hayal ediyorum. Ama ben tek kareye bakmak sadece ona odaklanmak istiyorum :D