Bundan 2 3 ay önce hiç ummadığım insandan kötülükle karşılaştım o ben de şok etkisi yaptı bu ben de travma oluşturdu çünkü çok korkuttu
Şimdi ise anksiyete ve panik ataklarım sık sık beni rahatsız etmeye başladı
Bu durumun nasıl üstesinden gelinir ki
Özellikle panik atak anında napmalıyım
Şimdi ise anksiyete ve panik ataklarım sık sık beni rahatsız etmeye başladı
Bu durumun nasıl üstesinden gelinir ki
Özellikle panik atak anında napmalıyım
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Merhabalar,
Fiziksel ve psikolojik bütünlüğümüzü tehdit eden her türlü yaşantıyı travma olarak adlandırabilmek mümkündür. Travma yaşantıları bizleri genellikle beklenmedik anlarda, hazırlıksız bir şekilde ve bazen de beklemediğimiz kişiler tarafından yakalamaktadır. Ayrılık, boşanma, ölüm, savaş, iş kayıpları, aile içi şiddet, taciz, tecavüz, beklenmedik hastalıklar, trafik kazası, doğal afetler, terör gibi olaylar travmatik deneyimlere örnek olarak gösterilebilmektedir.
Travmatik olayların ardından bireyler genellikle; şok, inkar, öfke, suçluluk, korku, ümitsizlik, duygusal tepkisizlik, aşırı gerginlik gibi duygusal tepkiler verebilmektedirler.
Travma anında kişinin gösterdiği her türlü duygusal ve fiziksel tepkiler o an kendisini korumaya yönelik tepkilerdir. Bu tepkiler o zorlu anlarda, kısa vadede kişileri korumaya hizmet etse de uzun vadede zarar verici nitelikte olmaktadır. Örneğin; babasından şiddet gördüğü için yaşadığı eve gitmekten kaçınan bir kişi için bu davranış o koşulda hayat kurtarıcı olsa da babası öldükten sonra yine evine gitmekten kaçınması işlevselliğini kaybetmiş bir davranışa dönüşebilmektedir.
Travma Tepkileri Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır?
Travmatik Olayları Atlatabilmeye Yardımcı Olacak Öneriler
Travmatik yaşantıların etkisini azaltabilmenin en önemli basamağı psikolojik destek almaktır. Travmatik olaya maruz kalan bireyler, olayları yanlış değerlendirebilmekte ve bu durum da olayların etkisini daha da olumsuzlaştırabilmektedir. Travmatik yaşantılar beynimizin işleyişini değiştirebilmektedir. Eski işlevselliği kazanabilmek ve beyin işleyişini düzenleyebilmek adına psikolojik destek çok önemlidir. Bir uzman desteği almanızı tavsiye ederim.
Panik Ataklar Geldiğinde Ne Yapabilirim?
Panik atak tedavisinde bazı ilaçlar ve psikoterapi tekniği birlikte kullanılmaktadır. Psikoterapi tekniğinde panik atağın nasıl önleneceği çalışılmakla birlikte kişiye durumla nasıl başa çıkabileceği de öğretilmektedir. Tedavinin yarıda bırakılmaması da oldukça önemli bir husustur. Tedavi süresi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi için uzman yardımı almak gerekmektedir. Bahsettiğiniz durumlar işlevselliğinizi olumsuz etkiliyor ve baş etmekte zorlandığınızı düşünüyorsanız bir uzman yardımı almanızı tavsiye ederim.
Sağlıcakla kalın,
Psikolog Sümeyye Sağlam
Bnde cok aci çekiyorum travma yasdm. inkar ediyorum yaşananları bazı durumları kabuledmyrm kafa uydurdum gibi ama ben eski ben degilim
@GözdenuAktaş9078 lütfen siz de bakım barış muslu var İnstagramda, kesinlikle çözüm olur size de
@gozdenuaktas9078 Geçmişe dönüp baktığımızda hemen hepimizin travmatik deneyimleri mutlaka olmuştur. Onları değiştirebilmek mümkün değil tabii ki ama yukarıda da bahsettiğim gibi olayın etkilerini, bizim için ifade ettiği anlamları, zihnimizde değiştirdiği işlevleri değiştirebilmek psikoterapi ile mümkündür. Hayat kalitenizi arttırabilmek, daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeniz adına bir uzman desteği almanızı öneririm.
Bence güzel bir tatile git deniz kum ve balık ye Alanya git muhteşem bir yer ve burada gideceğin ve gezeceğin yer var resim video ve turlar muhteşem www tekneturualanya. com
Merhaba hocam. Bende eşimden boşandım. Kumar oynuyordu ve ona 1 şans vermiştim. Yaşım 33 çocuğum yok. Ailemleyim. Isim var. Gelecege dair çok umutsuzum. Yeniden biriyle yuva kurmak isterim ama hep umutsuzluk var:(
Bu sene üniversite sinavina hazirlancam evde duramm bu kafayla ders calismm zor ama mecburum erteleyemm Alcam hocam para biriktirip iyi terapilere gitcem ilaç kullanmam bilmiyorum yan etki agresif yapar diye korkuyorum ilaç kullanmayı sevmm
@Yesilkoy7 Çok zor şeyler yaşamış olmalısınız. Yukarıda bahsettiğim önerilerle birlikte umutsuzluğunuzun asıl sebebine inerek küçük adımlarla oradaki problemleri çözmeye çalışmak hem motivasyonunuzu yükseltecek hem de umudunuzu artıracaktır. Önemli olan bu inançların, duyguların kökenine inebilmek. Her zaman söylediğim gibi bazen tek başımıza bu mücadeleleri veremeyebiliyoruz. Böyle durumlarda bir uzman yardımı almak süreci daha hızlı ve kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır..
@GözdenuAktaş9078 Bununla ilgili öncelikle bir psikolog görüşmesi yapmanızı önerebilirim. Eğer ilaç kullanımını gerektiren bir durum yoksa sadece psikoterapi süreciyle ilerlemek yeterli olabilir. Ancak bunun kararını verebilmek için psikoloğunuzun detaylı bir değerlendirme yapması gerekmektedir. Eğer ilaç kullanımını gerektiren bir durum var ise ilaç kullanımından çekinmemenizi önerebilirim. Nasıl grip, tansiyon, şeker gibi rahatsızlıklarda ilaç kullanımı gerekiyorsa psikolojik rahatsızlıklarda da gerektiğinde ilaç kullanımı oldukça önemli olmakta.