Pandemiyle beraber hepimiz maske takmaya oldukça alıştık çoğunluk tek kullanımlık maske takarken bazıları da bez maskeleri tercih edip sıkça yıkar oldu. Bugünde gündeme gelen tek kullanımlık maskelerde görünen parazitler.
Almanya Maskelerde çıkan bu parazitlerden dolayı önlem almaya başladı Türkiyede ise bir çok kişi maskelerini inceleyip paylaşımda bulundu.
Twitter da bu konu özellikle gündeme geldi, bazıları maske takmanın faydalı olduğunu savunurken , bir kesimde sağlığa zararlı olduğunu ve takmamız gerektiğini savunuyor.
Maskeler sizce faydalı mı yoksa zararlımı? Maske
Tek kullanımlık maskelerde parazitler gözle görünebilir hale geldi! Maskeler sizce faydalı mı yoksa zararlı mı?
Herşey de olduğu gibi maskelerin de merdiven altı işletmelerde üretildiğini varsayarsak, bakteri ve parazit varlığı kaçınılmaz olacaktır. hemen hemen her gittiğimiz alış-veriş noktasında bir çok çesit maske alabilme imkanına sahibiz. kısa bir süre önce sağlık bakanlığının yayınlamış olduğu güvensiz ürünlerin test sonucunda standartlara uymayan 41 marka ve model maske listelendi.
Öncelikle satın alacağımız ürünün kalite standartlarına uygun şartlarda ve özelliklerde olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. klinik testlerden başarı ile geçmiş olmasına, güvenilir firma ve markalardan almamızın daha uygun olacağını düşünüyorum. bugün hemen hemen bir çok üretimhane mevcut. kullanılan bir çok malzeme steril ortamlarda muhafaza edilmiyor. dolayısıyla mikrop, bakteri ve dış parazitlerin bulaşma ve üremesine uygun zemin hazırlanmış oluyor. bazı haber kanalları ve sosyal medya da eldiven, bone, galoş gibi ekipmanları olmadan, hatta ve hatta paketleme esnasında dili ile parmağını ıslatan vatandaşa illa ki şahit olmuşsunuzdur. bu ortam da üretilen veya satışa hazırlanan maskelerin elbette temiz ve hijyenik olması beklenemez. bir çok satıcı 3 katlı 50 ve 100'lü paket halinde satılan maskeleri nerdeyse 5 veya 10 türk lirasına satıyor. satılan bazı maskelerin 3 katlı olduğuna da inanmak bir hayli zor. çok ince ve insanların yüzleri görünüyor. diğer taraftan 10 adet paketlenmiş ve 10 türk lirasına satılan maskeye bakıyorsun gayet uygun bir koruma sağlıyor ve kalitesini çok açık bir şekilde gösteriyor.
Sonuç olarak ne satın alıyorsak sağlığımızı tehlikeye atacak, klinik onay ve testlerden geçmemiş, kalite standartları dışında üretilen maskeleri tercih etmemeliyiz.'kaş yaparken göz çıkarmak' deyiminde olduğu gibi virüs bulaşmasın diye düşünürken başka hastalıklara sebeb olabilecek unsurlardan olabildiğince uzak durmalıyız. sağlık başka birşeye benzemez; kaybetmesi çok kolay, kazanılması bir hayli zordur. bir alıcı olarak bunlara dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. kendimize ve diğer insanlara karşı olan sorumluluklarımızı doğru bir şekilde yerine getirmeye elimizden geldiği kadar lütfen dikkat edelim.
Öncelikle merhaba, maskeler yararlı mı yoksa zararlı mı diye yazmadan önce "gerektiği gibi kullanılmayan her şey zararlıdır" diyerek cümlelerime başlamak istiyorum. Maske ya da her hangi bir şeyi gerektiği gibi kullanmazsak faydasını göremeyeceğimiz gibi zararını görmeye başlarız. Seninde başlıkta belirttiğin gibi tek kullanımlık maskelerde adı üstünde tek kullanımlık olmak zorunda ama insanlar bunu tek kullanımdan ziyade en dikkat ettiğini savunan insan bile tek kullanım adı altında tüm gün aynı maske ile gezen insanlarla dolu ortalık ne yazakki bu durum böyle iken tek kullanımlık maske demek tek bir eylem için kullanılmak üzere üretilen maske demek olduğunun farkında değiller ve hâlâ kendilerini tek gün için tek sefer tek kullanımlık diye avutuyorlar. Kaldı ki sırf gençlerin ilgisini çekmek ve moda gibi sanki giyim parçası gibi satılmaya başlayan bu maskelerin öyle logolu ve desenli maske alanların tek seferlik kullandıklarına da pek inanmak mümkün değildir. Bundan ötürü de en başta dediğim gibi gereği gibi kullanılmayan bu maskeler fayda sağlamayacağı gibi üzerinde bulunan baktari ve mikroplar ile her gün kullanıldığı için maruz kalıyor ve bunun farkında olmuyoruz. Bu sebeple fayda şöyle kenara dursun zararını görmeye başlıyoruz zaman geçtikçe... o nedenle tek kullanımlık maskelerde gün olarak algılamayı bırakıp gerçekten tek seferlik yani tek eylem üzerine kullanmalıyız. Bu maskelerin seçiminde ise muhakkak cerahi maske özelliği taşıyan maskeler tercih etmeliyiz. Aksi durumlarda maske takmak ile takmamanın pekte bir farkı kalmayacaktır. Kalitesine ve kullanım özelliğine dikkat ederseniz ancak faydasını görürsünüz. Herkesin hassas olmasını gerçekten en ince dileklerimle temenni ediyorum.
Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler diliyorum.
Merhabalar, maskeler tek kullanımlıktır. Bir maskeyi tek seferde kullanır çöpe atarsın. Terlemesek bile kıyafetlerimizi yıkarız çünkü dışarı çıkarız pislenir ve üzerinde bakteriler oluşur. Maske ile dışarı çıktığımız için maskede pisleniyor haliyle. Maske faydalı bir şeydir fakat sen tek kullanımlık maskeyi 10 gün takarsan sana zararı olacaktır çünkü maskeyi yikamiyorsun, 10 gün boyunca aynı maske ile dışarı çıkıyorsun bakteri tutması gayet normal.
işte konu burda açıklanmış youtube Maskelerde bakteri oluşumu ülke tv Ertürk TEZCAN röportaj kötü imalat şartları hijyensiz paketleme hatta paketlerin kendisi bunları yapabilir kesinlikle üts kayıtlı maskeler kullanılmalı aslında devlet de sıkı denetim yapmalı saglık bakalınlığı üts kayıt kontrol için
Adı üstünde tek kullanımlık maske, 3 saat içerisinde değiştirilmelidir. Ama bizim güzel insanımız 1 hafta dahi kullanabiliyor ki bu yaptığının yanlış olduğunu bile bile.
Maske faydalı mı, zararlı mı? sorusuna şöyle cevap vermek istiyorum; İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor 'Osman Erk' maskeler vücutta var olan bazı akciğer ve kalp hastalıklarını tetikleyebileceğini söylüyor. Çünkü yüzde fazla kalan maske oksijen solunumu azaltıp karbondioksit solunumu artırıyor. Bu da kalbin yorulmasına sebep oluyor. Fakat bazı kaynaklarda farklı uzmanlarca böyle bir şey mümkün değil, yani bu olayın doğru olmadığı iddiaları var. Ne yazık ki bir kuramın doğruluğundan kesinlikle emin olamıyoruz. Profesörler bile farklı görüşlerdeyken emin olmak imkansız zaten.
Ama maskenin yararlı, zararlarından daha fazla. Örneğin; Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. Mark Denison, tüm virüslerin tipik bir tıbbi maskeden geçebilecek kadar küçük olduğunu, ancak mikropların genellikle havaya yayılmadığını söylüyor. Üstelik hapşırma veya öksürme yolu ile de bulaşabilen covid19 maske sayesinde dışarı çıkamıyor. Bu hususta maskeyi nasıl ve ne kadar sürede kullandığımız kısmı da oldukça önemli..
Maske
Üstelik yapılan araştırmalara göre 1 buçuk metre mesafenin de az olduğu ve insanlardan en az 15 metre uzakta olmamız gerektiği açıklandı. Bu duruma göre mesafe de bizi korumadığına göre maskeler bizim için çok önemli.
Eklediğin video insanları çok yanlış yönlendiriyor teyzelerin whatsapp gruplarında gezdirdiği komplo teorilerine benziyor :D
Ayrıca bu zamana kadar bilinen bakteriler içinde. Thiomargarita namibiensis Dünya üzerinde bu zamana dek keşfedilmiş en büyük bakteridir ve boyutları ortalama 0.1–0.3 mm arasında. Sizce görseldeki gibi bir bakteri var mı? Cevabı size bırakıyorum.
Asıl soruya gelirsek, Öncelikle “Tek kullanımlık” maske, tek kullanımlıktır. Adı üzerinde değil mi :) Bin defa kullanırsanız tabii ki bakteri de ürer mantar da. Ayrıca maskeler “steril” olmalıdır. Açtığınız anda steril değilse, sterilizasyon kurallarına uymuyorsa kullanmayın ve o markayı da artık tercih etmeyin. Evde maskeyi yıkayarak veya ütüleyerek maskeyi ancak dezenfekte edebilirsiniz, sterile edemezsiniz.
Onun dışında bir ara maskelerin akciğerdeki vital kapasiteyi azalttığına dair iddialar vardı bu iddialar da yapılan çalışmalar sonucu farkın fizyolojik sınırlar içinde kaldığı sonucuna ulaşılınca yalanlanmış oldu.
Evet maske kullanmak zor ve cildimiz için iyi değil ama sizce hayatta kalmamız mı daha önemli sivilcemizin çıkması mı? Bu noktada biraz kar zarar ilişkisi yapmamız gerekiyor.
Unutmayın ki maske takıp takmamak yalnızca sizi değil o gün yanından geçtiğiniz bütün insanları etkiliyor. Dini yaklaşmak gerekirse vebal almayın derim :)
Gördükleri şey de bildiğin toz arkadaşlar yüz saat maskeye bakarken havadan konmuştur. Su döküp kurcalarsan suyun hareketi ile o incecik şey de dalgalanır tabii ki. Ha her şeyi geçtim DNA falan deme bari insanların DNA’sına müdehale etmek için kırk takla atıyor bilim insanları o kadar kolay mı hahahahanskdş
Maske olmasa vaka sayısı Dünyada da Türkiyede şimdikinin on katı olurdu. Ölüm sayı her gün Türkiyede 250-300 civarında. İnsanlar maske takmasa bu sayı günlük 2000-2500 lere çıkardı. Maske ve mesafe hayat kurtarır. Covid-19 bulaşanların yüzde 99 unun bulaşma sebebi maske ve mesafeye dikkat etmemesi umursamaması, hatta polise direnecek kadar akıl tutulması yaşaması. Tabii siyasetçilerin bu zamanda kongre yapmasıda çok büyük sorumsuzluk. Maskeyi zoraki bir zorunluluk görmektense cüzdanımız telefonumuz güneş gözlüğümüz gibi hayatımızın bir parçası kabul etmek çok zor bir şey değil. Ama narsist egosu şişmiş 5 yaşında bir çocuk kadar aklı olmayan bir çok yetiskin insan anlmasız bir şekilde maske ve mesafeye direniyor. Bu kadar aleni direnç gösterenlere bence hapis cezası verilmeli
Merhabalar eminim çoğumuz biliyordur ki bu tür maskeler tek kullanımlıktır hatta bu dönemde 3-4 saatte bir değiştirilmesi önerilir halbuki çoğu insan buna uymaz ve maskeleri 2 -3 gün kullanır. Belki yıkar tekrar kullanır ama bu gibi yöntemler hem yanlış hemde maskedeki bakteri, virüs, vb. canlıların yok olması demek değil. Tabiki maskenin üretici firması da önemlidir çünkü bu dönemde çoğu maske merdiven altı üretimle bizlere sunuluyor o yüzden maskelerinizi eczanelerden satın almanızı öneririm ve maskeler virüs ve bakteriyi önlemler alındığı takdirde engeller yani tek başına pek bir yararı olmaz. O yüzden belirttiğim önlemlerle bu gibi şeylerin yaşanacağını sanmıyorum, iyi günler diliyorum.
Cerrahi maskeler, sağlık çalışanlarının cerrahi müdahaleler sırasında kendilerinden hastalara ya da hastalardan kendilerine bulaşmasını engellemek amacıyla kullandığı koruyucu ekipmanlar arasında yer alıyor. Solunum sistemi koruyucu maskelerin kullanım alanını ise sağlık sektörünün yanı sıra diğer alanlarda da iş güvenliğini sağlamak oluşturuyor fft sınıflandırmasına sahip toz maskeleri ile N koduna sahip koruyucu maskeler de bu kategori de yer alıyor.
Bir ürüne ne kadar istek geldiğinde, bu ürünler üzerinde ucuzluk belli kaçışlar oluyor. Maskeler de böyle olduğuna inanıyorum. Maskelerin onay alması gerekiyor belki de ama el altında o kadar maske var ki.. Engellemenin mümkün olduğu bir varsayım olmayacaktır.
Maske alırken hekim maskesi alıyorum. Yapı itibariyle daha sert ve sıkı. Hiçbir sorun yaşamadım şuana kadar. Diğerlerine göre biraz fiyat farkı var. Ama değer..
Bence bu konu hakkında farklı tartışmalar çıkarabilriz çünkü ülkemiz son dönemlerde virüsle savaşma konusunda baya terler akıttı ve şunu söylemek gerekirki halk artık virüse fazla inanmıyor yani buda şu demek oluyor ki kimse artık ilk çıktığındaki titizliği virüse karsı göstermiyor bu maskeler belkide parazitleri görmemizi sağladığı için halkı biraz endişeye sokabilir fakat bu endişenin bize kârıda olabilir çünkü parazitler görüneceği için halk artık çokta vurdumduymazlık yapmayacak ve eski titizliğine dönecek belkide yeni maskelerle virüsü yenebiliriz?
Ben bunu ilk paylaştığımda herkes yok öyle birşey falan demişti. Bu millet gerçekten hayal dünyasında yaşamaya bayılıyor. Kaldırın gözlerinizin önündeki perdeleri gerçekleri görün. Maske sağlığa zararlı. Kim ne derse desin. Televizyonda gördükleri her şeye inanan bir nesille sonumuz ne olur meçhul.
Pandemi öncesi marketteyim, reyonda ilerliyorum. Karşıdan gelen adam bir öKSürdü ayak tırnağıma dek nefesi girdi. 7 metre yayılır derler ya daha da fazla yayılıldığına inandım. O an maske taksaydım ya da karşımdaki kişide olsaydı bu başıma gelmeyecekti. Maske şart. Kullanalım. Sık değiştirelim. Çantamızda cebimizde mutlaka olsun. inanin hastalığın şakası yok. Kendimizi düşünmesek de çevremizi düşünelim. Ben pandemi sonrasında da kullanırım. Nasılsa virüsün biri gidip diğeri gelecek.
Tek kullanımlık maskelerin kullan a süresine bakmaksızın hafif nemlenme hissedince değiştiriyorum, uzmanlar her ne kasar dört saat diyorsa da ben buna bakmıyorum, yaşadığım şehir ilk on sırada ve bu çok riskli bende markete bile gidip gelsem (10 dk) hemen imha ediyorum
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Böyle bir dönemde evet maske ve sosyal mesafe çok önemli. Fakat yapılan araştırmalarda maske yüzünden beyine %35 oksijen girmediği kanıtlanmış. Bu açıdan zor olabilir farklı sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Ama tabi ki herşeyden önce virüsü yaymamak ve akıl sağlımızı koruyabilmek için maske takmak zorundayız.
Merhabalar, öncelikle maskeler tabii ki de tek kullanımlık olmalıdır. Buna ek olarak videolar da ya da basında yer alan haberlere göre parazit çıkması söz konusu ancak şöyle bir durum var; bu söylentiler doğru olsaydı insanlarımız koronadan değil sanırım bu parazitlerden hastalanıp hastaneye kaldırıldı :) mantık çerçevesinde bakmak gerekir 😌
Şimdi öncelikle maske zaten tek kullanımlıktir. Bu anlamda maskeleri kullan at mantığıyla kullanmaya özen gostermeliyiz. Öte yandan piyasada istemedigimiz kadar maske markası var. Bunların içerisinden gerçekten kaliteli olanları tespit edip onları kullanmaya dikkat etmrk gerekir. Kaliteli maskenin de zaten belli kriterleri var, bunlara dikkat edebilirsiniz meltblown filtresi, üç katlı olmasi vs.
Ben dışarda dükkanda açık şekilde maske satılan reyon gördüm oralarda tekinsiz yerlerden maske alırsanız tabikide parazit çıkar gidin en hijenik olarak eczaneden alın dışardaki iki kutuya daha az para vericem diyerek hayatınızdan olmayın yani
Genel olarak toplumun tedbirlere karşı olduğu sorunu var en başta virüs nedir onu aşılamak lazım zihinlere ondan sonrası maske sosyal mesafe aşı işleri kolay ilerler.
@denge32 ne yalan mı söyleyeyim :D siyah maske kullanıyorum hiç bir sıkıntım yok valla bulaşsaydı anneme de bulaştırırdım kadın hem şeker hem tansiyon hem kolesterol hastası bir de astımı var kesin bilirdim yani bana öyle bir bulaşma olsaydı.
deterjanla sıcak suyla yıkıyosan mikrop virüs bir şey kalmıyodur. Millet paranoyaklaşmış. Maske takmamak için kendilerine bin bir türlü bahane uyduruyolar. Herkes insan gibi maskesini taksa mesafeye dikkat etse kimse hasta olmaz
Maskeler tek kullanımlıktır. Maskeyi yıkasan bile fayda etmez kullan at. Maskeler bi yandan faydalı bi yandan da zaralı tabiki pandemi dolayısıyle takmak zorunlu maalesef
Yararı olduğu kadar zararıda var şöyle maskenin dış tarafı herşeye maruz kalıyo dokunuyosun elliyosun yağmurda ıslanıyo iç tarafı bi o kadar daha kötü kendi ağız kokunu alıyosun sürekli dışardaki havayı almıyosun alsan bile fazla sürmüyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Sonuçta her tek kullanımlık eşya gibi maskelerinde süresi var ve belli süre kullandıktan sonra değiştirmelisin.
Maskelerin virüsü engelledigini dusunuyorum ama tabiki tek kullanimlik yap bir maskeyi 10 gun boyunca takma 2-3 saat sonra degistirirsen boyle birseyin olacagini zannetmiyorum
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Ben 3 tane maske takıyorum. Virüs iyice yayıldı artık😔