Merhaba arkadaşlar benim B12 eksikliğim var iğne oluyorum ama iğne olmak içinde sürekli sağlık ocağına filan gidiyorum yeter artık.😂
annem doktora sormuştu ilacıda varmış alacaktı annem ama ilaç hakkında bir bilgim yok bir videodan duydum kilo aldiriyormuş sonra korktum tabi 😂
internetten baktım aksine kilo verdirir diyor sonra buradan baktım biri diyor uykum geliyor biri diyor enerjik oluyorum.
Ne bu ilaç milletin kafasına göre mi etki ediyor biri bana bilgi verebilir mi gerçekten bilen Allah rızası için.🤗
annem doktora sormuştu ilacıda varmış alacaktı annem ama ilaç hakkında bir bilgim yok bir videodan duydum kilo aldiriyormuş sonra korktum tabi 😂
internetten baktım aksine kilo verdirir diyor sonra buradan baktım biri diyor uykum geliyor biri diyor enerjik oluyorum.
Ne bu ilaç milletin kafasına göre mi etki ediyor biri bana bilgi verebilir mi gerçekten bilen Allah rızası için.🤗
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
B12 Vitamini Nedir?
B12 yani diğer adıyla kobalamin, bakteriler ve mantarlar tarafından sentezlenen, suda çözünebilen, vücudun alyuvar dediğimiz kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde büyük önem taşıyan ve folat mekanizmasına katkıda bulunan bir vitamin olup vücutta az miktarda da olsa karaciğerde depolanmaktadır.
B12 Vitamini Eksikliği Tanısı
B12 vitamini eksikliğini saptamada standart test serum B12 vitamin düzeyidir.
Değerler laboratuvarlara göre değişiklik gösterebilmekle birlikte yaygın olarak <200 pg/mL alt düzey olarak kabul edilir.
B12 Vitamini Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Bu vitaminin eksikliğinde ilk olarak beyin ve sinir dokusu etkileneceğinden zihinsel fonksiyonlarda azalma, bazı olayları hatırlayamama ve açıklanamayan psikolojik bozukluklar ile karşılaşabilmek mümkün. Aynı zamanda;
Kimler Risk Altında?
50 yaş ve üzerinde B12 vitamininin vücut tarafından emilimi zorlaşmakta. Bunun yanı sıra vejetaryenler, mikro besin ögelerinin eksikliğini sıkça yaşayan zayıflama amaçlı mide-bağırsak ameliyatı olanlar, alkol alışkanlığı bulunan ve aşırı alkol tüketimi olanlar, uzun süre antibiyotik ve mide ilacı kullananlar, şeker hastaları, AIDS ve HIV pozitif kişiler B12 vitamini eksikliği açısından risk altındadır.
Yeme bozuklukları ve yanlış diyetlerin sürekli uygulanması da B12 eksikliğine sebebiyet verebilir.
Baktırdığınız kan değerleri sonuçlarınıza göre B12 vitamininiz düşük ise size acilen bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Doktor eksiklik düzeyinize göre ampul, sprey veya damla şeklinde bulunan formlardan birini reçete edebilir.
Tabi ki bu noktada önemli olan nokta beslenmemizi düzenleyerek B12 kaynaklarını dahil etmek. Zira yeterli beslenmezsek ne kadar takviye alırsak alalım bıraktığımızda eksikliğin yeniden oluşması çok mümkün.
B12 Kaynakları Nelerdir?
B12 vitamininin esas kaynakları hayvansal besinlerdir.
Karaciğer ve böbrek B12 vitamini için en iyi kaynaklardır ve 100 g tüketimi günlük ihtiyacınızı fazlasıyla karşılar diyebilirim. Et, balık, yumurta ve peynir gibi hayvansal kaynaklı yiyeceklerde daha az oranda olmak üzere B12 vitamini içerir.
Ayrıca anne sütü de B12 vitaminini yüksek oranda içerir ve bebekler için yeterlidir diyebiliriz.
Hatırlamakta fayda var, B12 yalnızca dışarıdan besinler yoluyla veya ticari takviyeler ile alınabilmektedir. Vücudun kendisinin ürettiği bir vitamin olmadığı için beslenmenize dikkat etmeli, yeterli, dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz.
B12 melatonin hormonu yani uyumamıza yardımcı olan hormonun salınımını etkilemekte. Yaşlılardaki düşük melatonin seviyesinin nedeni, B12 eksikliği olabilir. B12 tedavisi melatonin salınımın düzeltir ve uyku ritim bozukluklarının tedavisine katkıda bulunur.