Vejeteryan olmak her ne kadar 'et yememek' olarak bilinse de aslında bu kadar kısa ve kapalı bir tanımı ben uygun bulmuyorum. Merak ediyorum aranızda vegan olan var mı? Nasıl bir yaşam sürdürüyorsunuz? Nasıl besleniyorsunuz? Sadece beslenme ile ilgili de değil, düşünce biçimine kadar etkiliyor. Bazı hastalıktan her ne kadar korusa da birtakım kötü sonuçlar da doğurabiliyor. Unutkanlık, demir eksikliği vs. gibi.. Bu tür hastalıklar bende zaten var ve ben vejeteryan olmak istiyorum yine de. Muhtemelen durumum daha kötüye gidecek, doktorumla da görüşerek yapacağım bu işi. Yani tavsiyeleriniz, beslenme şekliniz, artıları, eksileri hakkında bir şey katabilirseniz eğer çok sevinirim.
Bu arada mesajlara hangi vejeteryan çeşidine göre beslendiğinizi de yazarsanız daha hoş olur.
Şimdiden teşekkürler :)
Bu arada mesajlara hangi vejeteryan çeşidine göre beslendiğinizi de yazarsanız daha hoş olur.
Şimdiden teşekkürler :)
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Öncelikle merhabalar.
Bir vegan olarak sorunuza cevap vermeye çalışayım. Veganlık ve vejetaryenlik arasında çok fazla fark var. Vejetaryenler hayvanların öldürülmemesi için ya da bazı sağlık gerekçeleri ile bu beslenme tarzını seçerken veganlar hayvanları bir birey olarak görür ve onlarında en az insanlar kadar bu hayatta yaşama ve özgürlük hakkını savunurlar. İkisi arasında çok büyük fark var.
İşin sağlık boyutuna gelecek olursak sıralamış olduğunuz sağlık sorunlarının vegan beslenmeyle hiçbir ilgisi yok aslında. Günlük yaşantısında yeterli miktarda mikro besinleri (vitamin ve mineraller) alamayan herkes bu sorunlarla karşılaşabilir. Veganların beslenme şeklinde vitamin mineral eksikliği yaşanmaz çünkü sebze, meyve ve bakliyatlar beslenme programlarının büyük bir kısmını oluşturur. Bazı vitaminler için ise özel takviyeler kullanılabilir (B12 gibi). Kaldı ki vitamin mineral eksikliği yukarıda da bahsettiğim gibi günümüz de herkesin sorunu. Çünkü toprağın verimsizliği, hava kirliliği, artan aşırı nüfus gibi bazı sorunlardan dolayı artık gıdalar da eskisi kadar vitamin mineral bulunmuyor ne yazık ki.
Toparlayacak olursak vegan bireyler sağlık anlamında hiçbir sorun yaşamadığı gibi hem kendi sağlıkları hem de gezegenimizin daha sağlıklı bir yer haline gelmesi için harika bir şey yapıyorlar.
Sevgiler.