Vejetaryen kelimesi çok öncelerden de duyduğumuz bir kelime. Ancak son yıllarda özellikle vegan kelimesini duymaya başladık.
VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK
Vejetaryen, hayvansal kökenli ürünleri tüketmeyenlere denir. Daha çok beslenme tarzıdır. Et ürünlerinden uzak dururlar. Tabii vejetaryenler de kendi aralarında üçe ayrılır. Mesela bir kısım, yumurta yerken diğer bir kısım yumurta yerine sadece süt ve süt ürünleri tüketir.
Vegan ise çok daha katıdır. Veganlar; et, süt ve süt ürünleri, dondurma, yumurta gibi hayvansal kökenli besinleri tüketmedikleri gibi kökü olan ve meyve vermeyen hiçbir bitkinin de koparılmasını istemezler. Çünkü onlara göre kökü olan bit bitkiyi topraktan koparmak da bir cinayettir. Sadece besin değil; kürklü kıyafetlerden, yünlü kazaklardan ve hayvanların deney için kullanıldığı makyaj ve tıbbî malzemelerden uzak duran bir gruptur.
Kısacası vejetaryenlik bir beslenme tarzı, veganlık ise bir yaşam tarzıdır. Her vegan aynı zamanda bir vejetaryendir ancak her vejetaryen bir vegan değildir.
Vejetaryenim.
Veganım.
İkisi de değilim.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Vegan ile vejetaryen arasındaki fark nedir? Vegan ya da vejetaryen olan var mı?
Yukarıda bu sorunun cevabı çok güzel bir şekilde verilmiş. Benim de eklemek istediğim birkaç şey var.
Veganlık bir yaşam tarzıdır ve hayvanları da bir birey olarak kabul eder ve onlardan hiçbir konuda faydalanılmamasını savunur. Örnek vermek gerekirse, hindistan cevizi toplanmasında maymun işçilerden faydalanılması durumunda o hindistan cevizleri de vegan değildir. Ya da daha basit bir örnekle sirklerde ki hayvanlara yapılanlar asla kabul edilemez. Çünkü o canlılar orada zorla tutuluyor ve onlara deyimi yerindeyse işkence ediliyor.
Ayrıca veganlık dünyanın korunması noktasında da öncülük eder ve bu konuda da çok hassastır. Örneğin içerisinde palm yağı bulunan bir gıda vegan değildir. Çünkü palm yağı için dünya ormanları maalesef yok edilmektedir ve bu durum da bir vegan tarafından asla kabul görmez.
Yani özetlemek gerekirse veganlık özünde dünyaya, insana, hayvana ve doğaya sevgi duyar.
Ve onları korumak için elinden gelen her şeyi yapar. Veganlar kendilerini dünyanın merkezinde değil, dünyanın bir parçası olarak görür. Vejetaryenlik ise sadece bir beslenme şeklidir ve genelde birçok kişinin sağlık sorunları nedeniyle tercih ettiği bir durumdur. Ancak veganlık bunun çok ötesinden bir şey.
Gençler. Belki düşünüyorsunuzdur ve kendinize diyorsunuzdur, evet merhametliyim, vejeteryan, vegan olmak isterdim ama çok zor ya. İlla bi' yerde, bi' durumda bunları tüketmek zorundayım. O durumda olabildiğince az tüketmeye çalışın. Sonuçta bu bir oruç değil, herhangi bir şey değil. Merhametliyizdir, hayvanların haklarını da düşünürüz, önemseriz. Herkes vegan, vejeteryan olsun deriz. Mesela önemli bir yere gidersin, bir eve. Önüne bir tabak koyarlar, tatlısı var, böreği var, keki var, ama hiçbiri vegan değil. Şimdi o tabaktaki şeylerden yemezsen aşırı derecede ayıp olucak. Hele ki yemediğin için "Niye noldu, neden yemedin?" sorusu gelirse, içinden çıkmaya çalış. Yok canım istemiyor falan da diyemiyorsun. Midem kötü ya, bir şey yiyemiyorum da diyemiyorsun. Aileden biri başlar söylenmeye. Ne oldu çocuğum, niye miden rahatsız? ya da niye yemiyorsun. Gerçi mesela benim ailem biliyordu vegan olduğumu. O ortamda vegan konusu açılıyor ve saçmalama ye tarzı konuşmalar geçiyor. Orada bir utanç, tuhaf bakışlar. Tabii ki de o tabaktakinden yememek lazım. Birilerin seni tuhafsaması, anlam verememesi, onlara karşı ayıp yapmak mı daha kötü, yoksa ölmüş bir hayvanın, pişmiş cesedini ve sömürülmüş sütünden yapılmış tatlıyı yemek mi daha kötü? Tabii ki de onları yemek bir insanı daha kötü yapıyor. Ama ben kötü olarak, o mahçupluğa dayanamayarak yedim. Hiç vegan olmamaktansa, az tüketin arkadaşlar. Eğer siz iyi, merhametli biri olduğunuzu düşünüyorsanız, bu yeter. 4/4lük olamıyorsanız yapacak bir şey yok. Hayvanlara daha az zulüm yapalım, elimizden geldiği neyse o olsun artık. Belki de bir gün tamamen vegan, vejeteryan olursunuz.
Kesinlikle söylediklerine katılıyorum. Geçmişten gelen birtakım alışkanlıklarımız var ve herkes bu alışkanlıklardan kolayca kurtulamayabilir. Ayrıca bu sadece yemekle alakalı bir durum da değil, bu bir yaşam tarzı. Farklı bir yaşam tarzını bir günde benimsemek o kadar kolay olmasa gerek. Fakat söylediğin gibi, haftada -atıyorum- on öğün hayvansal gıda tüketen birisi bunu beşe indirmeye çalışabilir. Yaptığı şey aynı zamanda çevreye yararlı olacak ayrıca.
Sen ne güzel bir insansın. 😊 Ben yapamadım. 2,5 - 3 seneden beri vegandım ama psikolojim alt üst oldu (insanlar yüzünden) ve ahlâksız olmayı tercih ettim. :/ Sen umarım benim gibi olmazsın, iyi bir insan olmaya devam edersin.
Vejeteryan: et tüketmez canlı öldürmez hiçbir cana zarar gelsin istemez bu yüzden etten kısıtlar kendini. Vegan: hem et hem yoğurt yumurta peynir bu tarz şeyleri yani canlı ve canlıların doğal yol ile ürettiği yiyecekleri yemezler. Sahgılar 😂
vegan hayvandan gelen selamı bile almıyor vejeteryan sadece et yemiyor ama süt yoğurt var ben Allahın nimet diye yarattığını ayırt edersem ne olayım helede eti aman tanrım etsiz hayat mı olur muş
İster vejetaryen ol ister vegan ya da ikisi de olma. Besin değerleri açısın dan bir fark yok. Protein, karbonhidrat vs. Hepsin de alabiliyorsun.
Lezzet... Peynir mi istiyorsun? Tıpatıp aynı lezzette peynirler var. örneğin tofu.
Ha ama şu an için ikisi de değilim. Lakin merak ettiğim bir şey var. Eğer tüm Dünyadaki insanlar vegan olsaydı Dünya sebze, meyve olayına ne kadar yetişebilirdi? Ayrıca yemek kültürü etkileyen bir unsurdur. Bence böyle devam etmeli :D
vegan anladigim kadariyla canli sayilabilecek hic bir varligin kesilmesini istemiyor, sahsen bu yonuyle mantikli geliyor fakat vejeteryanlikta ayni sebeple ise farki bacak goz agiz beyin vs. gore ayirt etmeleri cok sig geliyor.
Et yiyorum ancak hayvanların işkence edilir gibi kesilmesi tutulması beslenmesine karşıyım. Bir kere et yemeyen insan afedersiniz dengesizdir. Vücuda lazım ondan sonra bitkilerde nefes alıyor görüyor onlarda canlı bilimsel açıklamaları var o zaman bitkide yemesinler sonuçta ah canım karpuzum gel seni koparıyım demiyoruz lap çekip bıçağı saplıyıp yiyoruz değilmi oda can buda can ya yersin ya yersin...
Hindu arkadasimdan rica ettim, bana anlattiklarini iletiyorum: bir kadin ya hamiledir ya da degildir, yarim hamilelik olmaz. Yani ya vejetaryensindir ya da degilsindir. Vegan uydurma bir terimdir. Vejetaryen yumurta dahil hayvansal urun tuketmez. Canli yemez, kan akitmaz, kani olan hicbir canliyi tuketmez. Sut, tereyag, yogurt, peynir tuketilir.
Allah etinden sütünden faydalanalım diye yaratmış hayranları siz merhametli olup hayvan kesilmesin diyorsunuz da unutmayın Allah hepimizden merhametlidir Eğer hayvan kesilmesini istiyor ise bir bildisi vardır Rabbimin. Tabiki doğru şartlarda Rabbim eziyet vermeden doğru şekilde kesilmesini emretti.
Merhabalar.
Yukarıda bu sorunun cevabı çok güzel bir şekilde verilmiş. Benim de eklemek istediğim birkaç şey var.
Veganlık bir yaşam tarzıdır ve hayvanları da bir birey olarak kabul eder ve onlardan hiçbir konuda faydalanılmamasını savunur. Örnek vermek gerekirse, hindistan cevizi toplanmasında maymun işçilerden faydalanılması durumunda o hindistan cevizleri de vegan değildir. Ya da daha basit bir örnekle sirklerde ki hayvanlara yapılanlar asla kabul edilemez. Çünkü o canlılar orada zorla tutuluyor ve onlara deyimi yerindeyse işkence ediliyor.
Ayrıca veganlık dünyanın korunması noktasında da öncülük eder ve bu konuda da çok hassastır. Örneğin içerisinde palm yağı bulunan bir gıda vegan değildir. Çünkü palm yağı için dünya ormanları maalesef yok edilmektedir ve bu durum da bir vegan tarafından asla kabul görmez.
Yani özetlemek gerekirse veganlık özünde dünyaya, insana, hayvana ve doğaya sevgi duyar.
Ve onları korumak için elinden gelen her şeyi yapar. Veganlar kendilerini dünyanın merkezinde değil, dünyanın bir parçası olarak görür. Vejetaryenlik ise sadece bir beslenme şeklidir ve genelde birçok kişinin sağlık sorunları nedeniyle tercih ettiği bir durumdur. Ancak veganlık bunun çok ötesinden bir şey.
Sevgiyle kalın.