Sağlıklı beslenmeye birçoğumuz alışkın değiliz. Bal kaymak, patates kızartması kahvaltılar, pizzalı öğle yemekleri, iskenderli akşam yemeği, yatmadan önce cipsler kolalar... Buna alışınca öğle yemeğinde brokoli yemek zor geliyor tabii insana.Bir de işin maddi boyutu var. 1L ayçiçek yağı 15 TL iken, 1L zeytinyağı 43 TL. 1 kg patates 2 TL, 1 kg karnabahar 15 TL. Yani sağlıklı beslenme bir tık da pahalı aslında.
Mesela ben kendimden örnek verim gelişme çağımda günde 3 öğün düzensiz yemekler yerdim üniversiteyi kazandığım sene hatta okula başladığımda bize öğretilen anlatılan nasıl beslenmemiz gerektiğiydi. Bunu öğrenince bilincine varın günde 2 öğüne indirdim alışkanlık kazanmak ilk başlarda zor oldu ama başardım. Bu zamanda kadar böyle devam etti bir süre sonra ekmek yemeği bıraktım 1 hafta önce de hafta sonları yemek yemiyorum sadece su içerek geçiriyorum yani şöyle anlatim sana cuma akşam yatın başlayıp pazartesi sabah kahvaltısına kadar yemek yemek yasak sadece su içiyorsun. Su orucu deniliyor buna bir çok periyodu var bunun ben kendim için en uygun olanı yapıyorum. Tavsiye ederim hafta sonu en azından bedeni dinlendirerek geçiriyorum. Çok hafif çok huzurlu oluyorsun.
Burada önemli olan birden her şeye başlamak değil düzenli aralıkla terk etmek veya sağlıklı yaşamaya yavaş yavaş başlamak. Yoksa birden ekmek yemeği ve yemek yemeyi keserseniz başka hastalıklara davetiye çıkarırsınız dönülmez bir yola girmiş olursunuz.
Kısaca alışmak zor sağlıklı beslenmek emin ol daha kolay ve ucuz.
Sağlıklı beslenmeden ne anladıgınıza baglı. Bırazda aıle kultur ıle alakalı ve bence pahalı olmakla hıc alakası yok. Mısal ben sabah kalkarım spor yapar dusumu alır dısarı cıkarım mutlaka corba ıle gune başlarım. gün içi ayran ve maden suyu ıcerım. Sonrasında bir elma yerım öglenleyın tantunı yerım ayran ıle baraber. Aksamda evımde genelde mesvıme gore salata ve yesıllık vardır havuc rka turp salatası yaparım yanında sebze yemegı ya da yınemevsıme gore yemek yerım ekmek hıc tuketmıyorum gun ıcı bol su tuketırım asla ama asla kola ve fastfood hızlı yemek tuketmem sımdı bu tarz beslenmenın nesı pahalı. bu yedıklerımın tamamı gunluk 20 tl yı bıle bulmaz. Bugun bır fastfood kola patates vs menu tahmınım yıne 20 tl ue yakın ve ıcnde hıcbır besleyıcılıgi yok mıdede çöp görevı yapıyor. Bana göre saglıklı beslenme en ucuz beslenme tarzıdır
Sabah ve yemeklerden önce en saglıklı seydır corba bılımsel olarak ıspatlanmıs bır seydır dogu avrupa japonyada rusyada bır cok ulkede ve bızdede olan bır kulturdur. Sabahleyın sımıt pohaca acma hamur yıyen mıllet bızden başka cok azdır zaten bu yuzden sokaklar obez dolu avrupanın en obez toplumu durumundayız. tAbı ıyı kahvaltıda secenek ama benım öncelıgım kalıtelı corbadır bu yasıma kadar nezle bıle olmus bırı deglım;)
pahalı olduğu için zor, misal etin kaliteli güzel kısmından yemeliyim dersen ki oraları 90 tl falan oluyor, yanında sağlıklı organik meyve sebzeler alman gerekli, organik ürün fiyatı da 2 katı zaten, kaliteli zeytinyağı vsvs tahminen en az 3000 tl falan ayda yemeğe harcaman gerekecektir, işe de gidildiğinden belirli kaloriyi almak zorundasınız o yüzden az yiyeyim de diyemezsiniz, bu ülkede her şey çok zor.
Aslında sizin sağlıklı dediğiniz şeyler var ya çok da sağlıklı değil. Ayçiçek yağı da zeytin yağı da aynı fabrikadan, benzer yöntemlerle ve benzer kimyasallar ile üretiliyor. Zeytinin yağını çıkarıp şişelemiyorlar sadece ayçiçek yağına 1 ölçek yağ koyuyorlarsa zeytinyağına 3 ölçek koyuyorlar. Bir de buna sağlıklı diyerek satıyorlar. Sağlıklı beslenme işi tamamen bilgi ve birikim ile alakalı.
Bir hamburger yiyorsun menüsü olmuş 30 TL. O an 1 tane karnabahar ne bileyim yarım kilo kıymadan daha ucuz geliyor ama diğerini bir kere yiyip bitirdiğinde 1 tane karnabaharla 1 hafta bile yemek yiyebiliyorsun. Yani uzun düşündüğünde evet sağlıklı beslenmek ucuz ama açlık bizde hemen doyurulması gereken bir dürtü olduğu için o kadar sağlıklı düşünmek de zor sanırım :)
Orada irade devreye giriyor. Sağlıklı beslenme deyince bizimkiler ananas, avokado anlıyor ben bakliyat yeşillik anlıyorum. hoş bir paket yulaf ezmesi olmuş 10 tl. ben onu un haline getirip omletlere içeceklere vs ekliyorum hem kızıma hem kendime. hamburgere gelene kadar kola 4,5 tl cipsler olmuş 5 tl ufak şeylere daha çok para harcanıyor.
Pahalı evet ama bir ota boy pizzaya 30 tl vericeksin.. tek öğün doyucaksın.. Bir de 60 TL ver zeytinyağı ile 2 kilo taze fasulye al.. 3 gün yemeğini ye ki 1 L Zeytinyağı minimum 1,5 ay yetiyor.. diğer sebzeleri de bir oturuşta yemiyosun..
Zor zor. Yani insan hem üşeniyor hemde üşengeçliğinden hazıra konduğu için cebi de yakıyor. Sipariş veriyorsunuz hoop geliyor kapıya, pişman oluyorum ama iş işten geçiyor. Offf off efkarlandım
Pahalı olması beni zorluyor kabak alacağım 9 tl kg fiyatı sebze alacağım fiyatlar uçmuş kuruyemiş alacağım yanına yaklaşılıyor mu ki yakında aç kalacağız
Sağlıklı beslenmek zor değil ya o kadar ama vakit ayırmak lazım. o tencere itinalı şekilde zaman alır. her gün iki saat en az o yemek için uğraşmalısın yoksa olmaz.
Kesinlikle pahalı sağlıklı beslenmek için bile para lazım düzenli menü ile başlamak istersen aylık evde hepsi yapılsa 1000 tl tutuo her şeyiin iyisinden ve sağlıklı olma acısından
Saglıklı beslenmek hem pahalı hemde neler yenceni iyi bilmek gerekiyor şu ampülist insanlara kalsa 2399 tl ye bal kaymak gecinilir ewet 2399 tl asgari ücret maasla gecinen 7 milyon kisi war carpın bunu 4le 28 milyon kisi yapar Bu resmen 3 kurusa hem yasa hem ye ic hem gez toz giyin kusan demektir bence 2399 tlyle yasamak cok zorken saglıklı beslenme ayrı bir olaydır
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Zor değil ama çok pahalı, bunlar olsa da olur olmasa da benim için, bana üç öğün yoğurtlu brokoli ıspanak yemeği pırasa, patlıcan gibi gibi... versen hiç ses etmeden yerim vallahi, brokoli yemek neden zor geliyor insana hiç anlamıyorum
Aslın da sağlıklı beslenmek hiç zor değil aslın da fiyatları da normalde pahalı değildi devlet sağ olsun her şeye bir zam koydu bu sadece meyve sebzelerimiz de değil.
Örnek verdim aslında, ayçiçek yağı ve zeytinyağı arasındaki uçurum :) zorluk kısmı da şu, sağlıksız şeyler artık hazır olarak her yerde bulunabildiği için çoğumuz bunlara alıştık. 15 dakikaya hamburger söyleyip yiyebilecekken evde yaptığın sağlıklı bir yemek yarım saat sürüyor gibi. Bahane, kolaya kaçma elbette var ama dediklerim de bence etkili
e yani günümüzde sağlıklı dediğimiz şeyler aslında eskilere göre çok da sağlıklı şeyler değil ama günümüzde bile her şeyin daha sağlıklısı vardır onu seçmektense ucuz diye aburcubura dayanmak doğru değil bahane üretmemek lazım
işte bahane dememin sebebi gerçekten sağlığını düşünen bir insan alışkanlıklarını da değiştirebilir değiştirmeli fedakarlık yapmalı hem sağlıklı olmak iste hem de alışkanlıklarımı değiştiremiyorum çok zor de olmaz ki böyle dersen bahane olur bunun adı
Yok o kadar kolay değil o maalesef. Bağımlılık için de “iradesizlik bu, her şey sende biter” deniyordu (hala diyenler var) ancak artık beyni de etkileyip değiştiren bir hastalık olduğu kabul ediliyor. Bunda da benzer şey geçerli. Siz 20 sene boyunca her gece cips yiyorsanız bu artık bağımlılık halini almıştır, şak diye değiştirenler yok mu elbette vardır ama istisna olanlardır bunlar. Kalp krizi geçirip hala sigara içmeye sağlıksız beslenmeye devam eden kimse yok mu etrafınızda :)
Maddiyat değil bunun sebebi. Tamamen çevremizin fast food ve paketli gıdalarla dolu olmasından kaynaklı. Bunun iradeyle de alakası yok. Havaya yumruk sallamak olur irade göstereceğim demek.
Aynen öyle alışkanlık ama çokta pahalı değil yine insan istediklerini alabilir zararlı şeylere çok para harcayan insanlar için gerçekten gariban olanlara lafım yok
Sağlıklı beslenmek daha zor, hatta kimse sağlıklı beslenemiyor orijinal olarak hiç birşey kalmadı.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
bir tane kırmızı lahana 2 tanede turp al maydonoz roka filan ekle salatasını yap 6 7 lira tutar limonla sarımsağı ihmal etme alsana sağlık lı yaşam ıspanak mevsimi ucuz zaten soğanla ıspanağı kavur zımba gibi olursun
Pahalı değil ya sadece zor. Ben çok üşengeç ve umursamaz bir insanım bu yüzden sağlıklı beslenmem için öncelikle üşengeçlikten ve umursamazlıktan kurtulmam lazım.
Sağlıklı beslenirim ama benim damak tadıma uygun olanın maliyeti yüksek biraz protein ağarlıklı kırmızı et ve Balık tüketmeyi seviyorum mevsim yeşillikler ile birlikte
Aslında normalde yediğimiz şeyler de başkalarına öyle geliyor. Düşününce 1 paket margarin var mesela kurabiyede, ne kadar sağlıksız ama 3 yaşındaki bebenin ağzına bile kurabiye tıkmaya çalışınca ona yöneliyor hep.