Ben her sabah aç karna bir yemek kaşığı elma sirkesi içiyorum, bazen bir bardak suya aynı ölçüde elma sirkesi katıp içiyorum. Ama ev yapımı sirke kullanmak daha sağlıklı diye kendim yapmak istiyorum. Canan Karatay'ın elma sirkesi tarifi varmış da ben tam anlamadım nasıl yapacağımı, elma sirkesi nasıl yapılır Canan Karatay usulüne göre?elma sirkesi
Elma sirkesi yaparken epey bir zamana ihtiyacın olacak. Çünkü sirke yapımı en az 6 ay sürmektedir. Bu süre içerisinde her zaman kullandığın sirkeyi kullanmaya devam edebilirsin tabi. Canan Karatay usulü elma sirkesi nasıl yapılır diye merak eden herkes için maddeler halinde gerekenleri belirteyim.
Canan Karatay usulü elma sirkesinde: - Elmaların en doğal şekilde elde edilmesi, - Fermantasyon için şeker yerine en doğal balın kullanılması, - Plastik yerine cam kavanoz kullanılması, - Kavanozun üstüne hava alabilen ince bir kumaş kapatılması, - Kavanozun aylarca bekleyeceği yerde kimyasal malzemelerin kullanılmaması çok önemlidir. Bu şartları yerine getirdiğin müddetçe elma sirkesi yapımını Canan Karatay usulüne göre gerçekleştirebilirsin. Detaylar ve yapılışı için şu video yardımcı olacaktır:
Organik ilaçsız elma bul kurtlu olması daha iyidir. Elmalar ıslanır yıkanır bir kaç saat beklet elmaları kes sonra dört veya beşe sonra kavanoza koy üzerine boşluk kalacak şekilde su koy sirke anası ilave et kurduğun gündem itibaren 2 ay beklet sonra sonra kapağını aç üzerine tül koy hava alsın her gün karıştır küfelenmesin fermante olana devam et buna sonra süz sirken hazır olacak
kabugunu soy içini dogra ufak ufak hepsini aynı suya koy mesela 4 5 kilo ermayla 20 lt sirke olur.. sirke için kullanılan suda organik olsun.. çeşme suyu olmasın..20 ltlik bir bidon olabilir içine organik suyu koyup elmalarıda ekleyince 300 gram pişmemiş nohut kat içine ve bidonun agzını kapatma hava alsın ama üstüne ince bir tül bez ört 2 hafta beklet önce sineklenir sonra sinekler ölür içindekiler erimeye baslar o esnada eriyen elma tanelerini ve kabukları cıkarıp at ve karıstır bir kez..45 günden sonra içebilirsin sirkeyi ve sonrasında üstünü kapatabilirsin.. ama mayalanma asamasında kapatma elma sarabı olur
En İyi Cevaplar