Kahvaltıda yumurta yemeyi çok severim ve en az 2 olmak üzere bazen 3 tane yumurta yerim. Yumurtaya alerjim yok, o konuda bir rahatsızlık yaşamıyorum. Çok fazla et yiyen biri olmadığımdan protein açığıma da iyi geleceğini düşünüyorum.kahvaltı yumurtaAma yine de merak ediyorum ve size danışmak istiyorum. Sizce bunun bir zararı var mıdır, varsa ne olabilir? Siz kahvaltıda yumurta tüketir misiniz, kaç tane?
Kahvaltıda birden fazla yumurta yemek sağlık sorunu yaratır mı?
- Sarısıyla beyazıyla yenilecekse 2-3 yumurta sorun yaratmaz. Ağır vücut geliştirme antrenmanları yapılıyorsa 3 yumurtaya kadar sarısıyla beyazıyla yenilebilir. Sonrasında sadece beyazı yenilecekse 7 yumurtaya kadar daha yenilebilir. Örnekleri var. :)
- Yumurtanın köy yumurtası olması sulu ve haşlanmış yani rafadan olarak yenmesi önemli. 22 senelik hayatımda ilk defa geçen gün haşlanmış yumurta yedim ve rafadandı. Haşlanmış yumurta hiç sevmediğimden ve sulu şekilde de yumurta yiyemediğimden o güne kadar yumurtayı tavada yumurta olarak sarısını iyice dağıtıp çatır çatır kuru olmasa da sulu kalmayacak şekilde kurutuyordum ki öyle yemenin hiçbir yararı olmadığını iyice öğrendim. Yumurta yiyeceksem bir faydası olmalıydı ama omlet şeklinde yemenin, tavada sarısıyla beyazını karıştırıp kurutmanın hiçbir faydası yok.
Tek başına fazla yumurta yemenin zararını hissedebilmek için gerçekten çok fazla yemek gerek. Su içerken bile belli bir miktarı aştığında su zehirlenmesi yaşanabilmesi gibi düşünebiliriz bunu. Ancak; gün içinde ve genel olarak yediğimiz, içtiğimiz her besin birbiriyle etkileşime girdiğinden günlük ne kadar yumurta tüketebileceğimiz kişi özelinde farklı cevaplanabilecek bir soru. Yine de; dediğim gibi: Ağır antrenmanlar yapan vücut geliştirmeciler 2-3 yumurtayı tam olarak sonrasında 7 yumurtanın da sadece beyazını yiyor. Alışkanlıklarına göre bunun etkileri de değişiyor. Ağır antrenman yapmayan biri için ortalama 2-3 tam, rafadan köy yumurtası gayet sağlıklı olacaktır.
Tam halde (sarısı ve beyazıyla) çok fazla yumurta yemek çok fazla yağ ve dolayısıyla sivilce, yüksek kolesterol, kalp etrafında yağlanma, karaciğer yağlanması demek ki yumurta bol protein de içerir ve özellikle karaciğer fazla proteine karşı da hassastır. Bu; proteinden ve yağdan uzak durmak anlamına gelmez, kesinlikle böyle algılanmamalı. Sadece belli protein ve yağ grupları vücuda yük bindirirken, belli grupları da yük bindirmez. Ayrıca; bol sebze ve bol yeşillik (dere otu, tere otu, maydanoz, roka) tüketmek de önemli çünkü bu besinler, protein ve yağ içerikli besinlerle etkileşime girerek hazmı kolaylaştırır, yük bindirmez.
- Ben her kahvaltıda açlık durumuma göre 2-3 köy yumurtası yiyorum. Dediğim gibi: Yakın zamana kadar tavada yumurta ya da omlet şeklinde sarısını beyazına iyice dağıtıp sulu kalmayana kadar kurutarak yiyordum ama yaklaşık 1 aydır rafadan olarak yiyorum, miktarını değiştirmedim, gerek duymuyorum.
Yüzücüyüm ve ağır antrenmanlarım oluyor özellikle başka spor dallarıyla kombine antrenmanlar yaparak esnekliğimi ve dayanıklılığımı arttırmaya çalışıyorum ama yine de tüm antrenmanlarım sadece vücut ağırlığına dayalı egzersizlerden oluştuğundan sıkı bir vücut geliştirmecinin ağırlık antrenmanlarında gördüğü kas hasarları bende olmuyor. Vücut geliştirmenin mantığı zaten kasa hasar vererek kasta hacim ve parçalanma sağlamak. Benim uğraştığım sporların hiçbiri vücudu geliştirirken böyle bir mekanizmayla çalışmadığından kaslarımın, hücrelerimin yenilenmesi için sıkı bir vücut geliştirmeci kadar proteine ihtiyacım yok.
Aslında yumurtanın sayısından çok büyüklüğü önemli. Hani marketlerde yumurta boyları vardır kıyafet bedeni gibi S-M-L şeklinde, küçük veya orta boy yumurtalarda 2-3 adet yenilmesi vücutta herhangi bir sorun teşkil etmez. Özellikle bu bir alışkanlık haline gelmişse, günde 3 adet yumurta rahatlıkla tüketilebilir. Fakat yumurtayı haftada 3-4 kez anca tüketen birisi, yumurtaya bağışık olmadığından 3 adet tüketmesi alerjik reaksiyona sebep olur. Bununla birlikte yumurtaya alışkın vücutlarda dahi hava sıcaklığına bağlı olarak da alerji gelişebilir. Bu sebeple yaz aylarında yumurta tüketimi minimuma indirilmeli.
Yumurtanın sadece beyazını tüketerek olası sağlık sorunlarından korumuş oluruz. Fakat yumurta sarısında bulunan yağ, kolesterol, A-D-B2-B5-B9(folik asit)-B12 vitaminleri, vücut direncini artıran selenyum gibi faydası muazzam olan besin ögelerinden yararlanamayız. Eğer lezzetle beraber sağlığa da iyi gelmesini istiyorsanız, yumurtayı bütün olarak tüketmenizi öneririm.
Kısacası, kolesterol değerleri normal olan ve yumurta alerjisi bulunmayan bireylerin günde 2-3 adet tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Sadece pişirme şekline ve yumurtanın tazeliğine dikkat edilmelidir.
Genel olarak etle pek aram olmadığından dedim, özel bir sorunum yok etle. Kefiri kendim mayalıyorum, canlı maya, evet çok iyi. Yeşillik hayatımın parçası benim :))))
Belki de kolesterol deyince yumurta, yumurta deyince kolesterol geliyor aklınıza. Sadece sizin değil, uzun zamandır pek çok kişinin yumurta ile ilgili kafası karışmış durumda. Gerçek ise; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunduğu ancak aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerinin de bulunduğudur. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini, söylemek mümkün. Yüksek kolesterolü olanların haftada 2-3 kez yiyebildiği yumurtayı, kolesterolü yüksek olmayan biri her gün tüketebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise, günde 1 tam yumurtayı geçmemektir. Daha fazla yumurta istiyorsanız yumurtanın sadece beyazını yiyebilirsiniz.
Yaratmaz, tam tersi benim diyetisyenim sabahları 2 yumurta öneriyor. Protein içerikli olduğu için tok tutuyor. Bu sebeple diyetisyenler öneriyor. Ben sabahları 2 yumurta, domates, salatalık, peynir, zeytin yiyorum. Bir de filtre kahve. Bunları saat 12'de yedikten sonra akşama kadar acıkmıyorum.
Hiç endişe edecek bir durum yok bence. Çünkü zaten zararlıysa vücudunuz bir şekilde bunu belli eder. Mesela şişkinlik- gaz problemi- mide bulantısı gibi problemler yasamadiginiz sürece normal hatta çok normal. Kayinpederlerim bize geldiginde sadece kahvalti ve çocukların beslenmesi için 15-20 adet yumurta tüketen bir aileyiz ya😂😂 Yumurta sevmeyen biri olarak böyle çok yumurta tüketen aileye gelin gelmem kaderin cilvesi😂😂
Ciddi bir rahatsızlığının olmadığını belirtmişsin, hareketli bir yapın olduğunu da düşünüyorum, sağlıklı bireyler (tabiiki yanında yedikleri de önemli) 2 rahat tüketiyorlar ki aktif spora başladığımdan beri bende tüketiyorum. Protein alımı önemli, ben et ürünü çok tüketmediğim için yumurtadan faydalanıyorum. Yanında ekmek yemiyor, yeşillik ile beraber yiyorsan, ohh vitamin olsun, bol enerji yapsın dansını bile yapabilirsin 😅
ilk diyetimde (boy 192) 120 kg dan 90 lara düştüm günlük 3 yumurta yerdim ikinci ve hala devam eden diyetimde günde 2 yumurta yiyorum hiç bir saglık sorunumda yok çok şükür doktor kontrollü diyetimi yapıyorum birde
ögün atlamaktansa az sık yemek daha mantıklı çünkü kendini frenlemek zorunda kalmıyorsun vücut aç kalmıyor çünkü aç kalan vücut aldıgı her besini yag olarak depolamaya çalışıyor sık sık az yemek lazım
Spor yapıyorsan yiyebilirsin fakat fazla aktif bir yaşam tarzın yoksa fazla gelir.. Genelde ağırlık çalışan ve kas yapmak için spor çalışması yapanlar bu kadar fazla yumurta tüketir..
Ay her şeyin fazlası zarar ama bazen cidden vücut ihtiyacı olduğu ve tolere edebileceği için istiyor o yiyeceği buna da şahit oldum. Mesela küçük kardeşim aşırı zayıf bir kız kaşık kaşık tereyağı yiyordu hani vücutta depo yok bişi yok napsın garibim 🤦♀️😂 hamilelikte ihtiyaç duyulması gibi oluyor bence 2-3 fazla bir rakam değil diye düşünüyorum ben de yiyorum bazen 🙈😂 bazıları 1kg tavuk felan yiyormuş o zararlı oluyor işte
Her şeyin fazlasini tuketmek zarar olduguna gore yumurtanin da olabilir ama diger yiyeceklere gore cok masum ve ben her sabah 2 tane kayisi kivaminda haslanmis yumurta tuketiyorum ve gercekten tok tutuyor
Her şeyin fazlası zarar diye düşünüyorum. 1- 2 tane yeterlidir, 3+ yumurta yenildiği zaman insan tüm gün yediklerine dikkat etmezse bir sorun çıkar diye düşünüyorum. Ki ben birçok yazıda denk gelmiştim bu konuya, çoğunda böyle yazıyordu.
28 Yaşındayım kendimi bildim bileli yumurtayı sofradan eksik etmem. Yumurtasız bir kahvaltı bana çok boş geliyor. Favorim haşlanmış yumurta ve sulu yumurta. Ayda birde kafama eserse kaşarlı domatesli yumurta yaparım tavada.
Son zamanlarda ise bende günde iki yumurta yemeye başladım. Hiç zararını gormedim.
2 tane yumurta yetişkin bir bireyin günlük protein ihtiyacını karşılar. Arada bir kaçamak olarak 3 de yenilebilir ama ağır işlerde çalışmıyor veya kas gücü gerektiren sporlar yapmıyorsanız 2'den fazla yumurtayı sık sık yemeniz sorun teşkil edebilir 😊 Kpss çalışmamın faydaları 😂🙈
Kimilerinin alerjisi falan olabiliyor. Fakat besin öğeleri yönünden zengin içeriğe sahiptir yumurta. Günde 2 adet tam yumurta tüketmeyi tavsiye ediyorlar... Kişinin herhangi kaşıntı, alerji vs. yoksa bence zararlı değil...
Yumurta severim ancak sabahları erken kalkıp hemen evden çıktığım için hem vaktim olmuyor hem de canım pek istemiyor bu nedenle hafta da 2 3 yumurta yiyebiliyorum kırmızı et de pek sevmem geri kalan protein ihtiyacımı ise tavuk balık yoğurt kefir ayran gibi gıdalardan karşılıyorum
Her şeyin olduğu gibi yumurtanın da fazladır zarar günde bir yumurta yemek gerekir en fazla iki yumurta çok fazla yumurta tüketmek alerjiye ve sivilceye neden olabilir diye biliyorum 😊
Bence yemeyin çok fazla derim ben de bir ara çok fazla yiyordum haşlanmış yumurtayı çok severim ben de vücudumda sivilce çıktı alerji yaptı ben de fazlası zarar günde bir tane yetiyor inanın denemeyin derim 😊😍
Haftanin 7 gunu her gun 2 yumurta tüketiyorum, zararlı olduğunu hiç düşünmüyorum. Canan Karatay’ın da istediğiniz kadar yiyin dediği şey, ona güveniyorum 😅
Genelde yumurta tuketırım. Cok da severim. Bazen 4 tane bıle yedıgım oluyor sanırım. Ama canan Karatay göre hergun yumurta tuketmek saglık lı degılmiş. Ben yerim valla
Yumurta doymuş yağ kaynağıdır ve fazla doymuş yağ kötü kolestrolün yükselmesine sebep olabilir. Bir de fazla yumurta yemek mide bulantısına sebep olabiliyor.
Hayır ya Canan Karatay diyor ki istediğiniz kadar yumurta yiyebilirsiniz sen paketli gıdalar market ürünleri işlenmiş ürünler yeme yeter doğal beslenirsen bir şey olmaz korkma
protein fazlalığının farklı etkileri olabilir. Çok doğru beslenmek istiyorsanız her gıdadan almanız gerekenleri alarak istediğiniz seviyeye ulaşabilirsiniz.
En İyi Cevaplar