Anayasa Mahkemesi, ramazan ayında gece davul çalınması nedeniyle oluşan gürültüden rahatsız olan kişinin yaptığı bireysel başvuruyu 'kabul edilemez' buldu.KaynakRamazan Davulculuğu kavramı çoğumuza dinin bir emri ile anıldığından olsa gerek dokunulmaz bir şeymiş gibi geliyor. Halbuki teknolojinin çözüm sunmadığı dönemlerin bir icadı kültürel bir kavram "Ramazan davulcusu". Bazılarının hoşuna gitmeyecek ama gerçektende bazen çekilmez oluyor bu davulcular. Ramazan davulculuğu eskiden bir zanaatken şimdi ise her önüne gelenin tokmağı davulla buluşturması işi olmuş, aslında böyle olmamalı kulağa hoş gelen maniler ritimlerle icra edilebilmeli o zanaat. Şu dönemde bende pek hoşnut değilim zamanın Ramazan Davulcularından!!!
Peki sizce bu adet halen devam etmeli mi? Ramazan davulcularından rahatsız oluyor musunuz?
AYM'den 'ramazan davulu' kararı! Ramazan davulcularından rahatsız oluyor musunuz?
etmemeli çünkü tüm vasfını yitirmiş durumda mani yok ritim yok alıyor ele tokmağı davulu vura vura gayette tempolu bir şekilde geçip gidiyor mahalleden. O ki öyle abi kaldırın gitsin! boşla ona buna ekmek kapısı haksız gelir yaratmaktan başka bir şey değil. bir tokmağı don dan vurmakla kimse 20 30 binlira bir semtten kaldıramaz kardeşim karşıyım ben bu işe zaten davulculara da kapıyı açtırmıyorum ben.
gelenek gibi düşünülebilir.. ama geleneğimizde böyle değildi.. insanların ilgisi çekerlerdi manilerle ritimlerle.. şimdi ise sadece gürültü için varlar..
Asiri rahatsiz oluyorum. Dediginiz gibi eski zamanlarda herkesin telefonu yokmus alarm kuramiyomus onun icin yapilan bisi yani. Şu an o kadar gereksiz ki. Hastasi var ise giden var bebegi var cocugu var yani. Bebek kardesim var mesela cok zor uykuya dalan bir cocuk. O kadar ugrasip uyuttuktan sonra uykusundan sicrayarak uyanıyo cocuk yazik degil mi yani? Bir an once bitsin lütfen su gelenek.
Bu geleneksel birşey haline gelmiş artık. Şu teknoloji çağına tapınmayı bırakalım artık. Herşeyimiz yozlaşıyor yeterince zaten bari buna dokunmasınlar. Arkadaşında dediği gibi gerçek anlamıyla icraa etselet tadından yenmez bence de. Ayrıca müslüman olmayanlar bu kadar şikayetçi değil hatta daha duyarlılar bizimkilere ne oluyor anlamış değilim gerçekten. . s
KESINLIKLE ANAYASA MAHKEMESININ VERDIGI KARAR COK UTANC VERICIDIR. YANLI TARAFTIR. NEKADAR UZULDUGUMU ANLATAMAM. BU KARARI VERENLERIN KESINLIKLE ISTIFA ETMESI LAZIM. DUNYA UZERINDEKI KAVGALARIN COGUNUN SEBEBI BUDUR. HERZAMAN SAYGIDAN SEVGIDEN BAHSEDERIZ AMA KIMSE KIMSEYE SAYGI GOSTERMIYOR. KIMSENIN KIMSEYI RAHATSIZ ETME HAKKI YOK. YOK GELENEKMIS YOK KULTURMUS. BUNLAR HICBIRZAMAN INSAN HAKKINDAN ONCE GELEMEZ. IBADETLERIM GOSTERISE GIRMESIN KENDIMI BILDIM BILELI TAM ORUC TUTARIM. DAVULCU BENI FAZLADA RAHATSIZ ETMEZ. AMA HASTASI VAR YASLISI VAR UYKUSU BOLUNDUMU SABAHA KADAR UYUYAMAYANI VAR. INANMAYANI VAR. KIMSE KIMSEYI RAHATSIZ EDEMEZ. BUNUN TARTISMASI BILE OLMAZ. BU SEKILDE INSANLARI DINDEN SOGUTUYORLAR COK BUYUK VEBAL ALIYORLAR. DEVAMLI HZ OMERIN ADALETINDEN BAHSEDIYORUZ OYSA. BUMU ADALET? AYRICA DAVULCUNUN GECTIGI SAAT NEDIR YAA SAHUR 3.30 DA DAVULCU 1 DE GECIYOR. AYRICA GUZELDE PARA TOPLUYOR. KISKANMAMAK ELDEDE DEGIL AYRICA NEYSE PARASINDA GOZUMUZ YOKTA. HANI HERKES GURULTU YAPIYOR SARHOSU CAFEDEN CALAN MUZIGI COPCUSU. DAVULCUYUDA HOS GORURURZ SORUN DEGILDE. AMA ANAYASA MAHKEMESI NASIL BOYLE BIR KARAR VERIYOR ANLAMIYORUM. YAA GERCEKTEN CILDIRCAM. BIDE YORUMLARI OKUDUM. HERKES DOGRU BULMUS. YAAA YAZIKLAR OLSUN SIZE.. HICMI EVRENSEL HUKUGA SAYGINIZ YOK. INSAN HAKLARIDIR BU YAA. BIR ORNEK VERIM. SIGARA ICERIM BEN. ACIK ALANDA SIGARA ICME HAKKIM var mı NORMALDE VAR DIMI? AMA. ICTIGIM SIGARA DUMANI ACIK ALANDA BIRISINI RAHATSZI EDIYORSA. KANUNDA HAKKIM OLMASINA RAGMEN. BU HAKSIZLIKTIR. KIMSENIN KIMSEYI RAHATSIZ ETME HAKKI YOKTUR. SENIN OZGURLUK SINIRLARININ ICINE GIRDIGIM AN BENIM OZGURLUGUM BITER. INSALLAH DEDIKLERIMDEN BISEY ANLAMIS VE FIKIRINIZ DEGISMISTIR. EGER ANLAMISSANIZ COK SEVINIRIM VALLA. SORUYU SORAN BENIM ADIMI BELIRTIRMISIN. HERKES YAZIMI OKUSUN LUTFEN.(NOT:BU ARADA ILKDEFA YAPTIGIM BIR IBADETI BURADAN ISMIM ACIK SWKILDE BELIRTTIM. INS. IBADETIM RIVAYA GIRMEZ. BU MESAJI YAZACAM DİYEDE BAYRAM NAMAZINA GEC KALCAM.
rahatsız olunacak bir sürü şey varken insanların bundan rahatsız olması garip.. bu bir gelenek ve bence sahip çıkılmalı.. bahsettiğim aptal aptal teneke çalar gibi gürültü kirliligi yapanlar değil ama bu işin hakkını verip maniler okuyan davulcular ile ne de güzeldi eskiden ramazanlar..
Bazı şeyler eskilerden gelen bir gelenekle bezinsenmiş ve öyle de devam etmiş. Ben seneler sonra yine bir sahura uyandığımda (Allah nasip etsin) telefon alarmı değilde davulcunun o davulu çalarak uyandırmasından memnun olurum. Ahh ah eskiden sokakta davulcular gezerdi demek istemiyorum. Olmazsa tadı kaçar gibi geliyor bana. Ekmek yapacaksan una suya, tuza ve maya ya ihtiyaç vardır. Bunlardan biri olmazsa olmaz ya da tadı olmaz. Eksik kalır tadı. Ramazan pidesi ile davulcusu ile insanların iftar için evlerine koşturması sahura kalkıp camdan bakınca gecenin bir yarısı değilde akşama yeni başlamış gibi her evde yavas yavas ışıkların yandığını görmek. Muazzam güzel.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Daha güzel maniler, ezgiler ile daha iyi bir hizmet verilebilir elbette. Sahura kadar uyumasam da gelmelerini bekliyorum. Müslüman olmayanları veya yozlaşanları sabır, hoşgörü ve iyiliğe davet ediyorum.
Amadolu'nun bir köyünden gelip istanbul"da elit bir birey gibi davranmaya çalışan (ama beceremeyen) insan tanıdım. Baba evinde kapalı, şalvarlı, hayvan güden, yöre ağzıyla konuşan köylü kızı İstanbul'a gelince kendi kültürünü gömüyordu. Hem de ağzını eğe eğe İstanbul Türkçesi konuşmaya çalışarak. Yok efenim davulcu rahatsız ediyormuş. Geçen sene köyünde davulcu ile kalkıyordun İstanbula gelip oruç tutmayı bırakınca mı rahatsız oldun iki yüzlülüktür bu.
Bin yıldır devam eden gelenek sizin keyfinize göre değişmez malesef.
Düğün de yapmayalım. Davetiye üzerine İBAN numarası girelim, düğüne kimse gelmesin herkes EFT, HAVALE yapsın.
İşte Türkiye bu yüzden kalkınamıyor. Herkes oruç mu tutuyor? Veya herkes müslüman mı? Ben tutyorum ama davulcuya gerek duymuyorum. Millet işe nasıl uyanıyor? O zaman devlet işe kalkanlar için siren çalsın her sabah
Asuca: Sahura da herkes kalkmıyor ama? Kimisi sahursuz bile tutar. Kimisi yatarken yer erkenden. Yani yaşlısı, hastası, bebeği olan insanlar var. Türkiyede insan hakları olmadığından ve anayasa mahkemesi de bir kişinin emrinde ve dini alet ettiklerinden normal karar.
Asuca : Var olabilir ama, uygulama bir gelenek. şehirlerde hiç değilse yasaklanmalı. Üstelik kapıya gelen davulcu, oruç tutmuyanlardan , kafirlerden, alevi veya hristiyanlardan nasıl bahşiş toplar? Köylerde kasabalarda çalsın. Benim yasalarım bu şekilde. Düzenledim kafamdan
Niye kabul edilemez? Adetlerin anlamsız olanları TERK EDİLİR. Edilmez ise bu PUTPERESTLİK olur. Sizin dininiz bu mu? Başkasını rahatsız ederek ibadet edilir mi? Oh adam bir davul çalsın, anlamsız meblaları "bahşiş" adı altında götürsün. Birilerinin rantı adet mi oldu? Ağır konuşurum ama... ya sabır diyorum...
Yani bizim burada yok zaten ama geçen bir arkadaşımda kaldım ciddi rahatsız edici bir durum. Sokağı gidip geliyor. Kapına dayanıyor. Uyuyamıyorsun. Sabah işe okula gideceksin uykundan uyanıyorsun. Bazısı kapıyı açana kadar çalmakta ısrar ediyor. Artık herkesin telefonu çalar saati var uyanıyor yani gereksiz olduğunu düşünüyorum
davul sesinden rahatsız olmuyorum fakat bugun evde tekken kapıya iki tane davulcu geldi acmama ragmen ısrarla çaldılar ve bu durum beni tedirgin ve rahatsız hissettirdi
Ramazan davulculuğu dinin bir emri gibi anılmaz kültürel bir kavramdır, üstüne alınma ama davul sesinden rahatsız oluyorum diyenlere inanmıyorum müstakil evde uyanık halimizle bile bize pek ses gelmiyor millet apartmanda uyandık diyorlar şikayet ediyorlar , hiç samimi değil
Anladım hocam senin yaklaşımın güzel ama diğerleri tam sahtekarlık peşinde seslenirsin uyanmayanlar aşağıdan davul sesiyle uyanıyorlarmış , tabi yersek
Ben en ufak sesten uyanan bir insanım. Saat daha 1, evin önünden davulunu çala çala geçiyor. Ben 1 de uyanıp ne yapacağım 3' e kadar? Bari zamanında çalsalar.
Uykum ağır olduğu için davul sesini duymuyorum. Ama bu kedilerimin de duymadığı anlamına gelmiyor. Kediciklerimin rahatsız olmasını istemiyorum. Eminim ki onlara bu ses korkutucu geliyordur.
Bazı şeyler duruma tat katar. Buda öyle bişey, bence Ramazan ayı Ramazan davulcusu olmadan düşünülemez. Artık herkes telefonlarıyla rahatça kalksada ya da hiç sahura kadar hiç uyumasalar da yaşatılması gereken bir gelenek. Ve bence aşırı rahatsız olunacak bir durum veya uykundan mahrum kalınacak bir durumda yok diye düşünüyorum. Sonuçta sadece 1 ay
valla bana ses çok az geliyor ama sesten çok başka sıkıntılar var. adamlar gecenin körü evlerin zillerine basıyor. it mi kopuk mu hırsız mı belli değil. pek güven olmuyor maalesef büyükşehirde.
Sahura kalkmayan insanlar zaten duymuyor yeni evlerin hepsi isi ve ses yalitimli yapiliyor neyin rahatsızlığı onu anlayamadim 5 dk uykundan mahrum kal nolmus
Çalarken motosikletle geçiolar en fazla 15 saniye duydun duydun. Para toplarken kaplumbağa gibiler. Eski davulcular gibi aşk ile yapmayan davulcuları istemiyorum.
Bizim davulcu üç gün çaldı bir hafta çalmadı her zaman çıkmıyor.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bu tür seyler artik eskide kaldı ve su an çok sacma bama gore. Herkesin evinde saati var telefon alarmı var. Isteyen alarmini kurar ve uyanır. Hayvan gibi şey yapmanin anlami yok
En İyi Cevaplar