Çok mantıklı bulduğum bir şey değil hani nefsi terbiye ediyorduk 🙄
Klasik bir Ramazan sorusuyla güne başlayalım 😄
Ey Sevdaaaaa duy beniiiii
Şarkı kel alaka isteyen dinlesin shshdjfl
Çok mantıklı bulduğum bir şey değil hani nefsi terbiye ediyorduk 🙄
Klasik bir Ramazan sorusuyla güne başlayalım 😄
Ey Sevdaaaaa duy beniiiii
Şarkı kel alaka isteyen dinlesin shshdjfl
Ya biz de oruç tutuyoruz ama oruç tutanların çok büyük bir bölümü maalesef Özellikle bizim ülkemizde Kendilerine çok özel davranılsın aşırı derecede saygı görünsün istiyorlar. Yani isterse Karşındaki insan benim karşımda tereyağlı İskender yesin o tamamen kendi ile alakalı bir durum tutup da bana saygı göster diyor adamın tepesine çıkmam.
Bu konu aslında iki farklı bakış açısının çarpıştığı bir mesele olduğu için insanların farklı düşünmesi normal. Bir tarafta “oruç tutmayanlar dikkatli olmalı” diyenler var. Onlara göre oruç tutan kişi gün boyu ibadet halinde olduğu için toplumda açık şekilde yemek içmek bazı insanlara karşı nezaketsiz görülebilir. Bu bakış açısı meseleyi daha çok dini bir zorunluluktan ziyade toplumsal saygı ve empati olarak ele alır. Yani mantık, birlikte yaşarken birbirini rahatsız etmemeye çalışmak.
Diğer tarafta ise senin söylediğine yakın bir düşünce var. Buna göre oruç zaten nefsi terbiye etmek, yani kişi açlığa ve isteğe rağmen kendini kontrol etmeyi öğrenir. Eğer herkes ortamı değiştirmek zorundaysa bunun sınav tarafı anlamını kaybediyormuş gibi görülebilir. Ayrıca oruç kişisel bir ibadet olduğu için başkalarının günlük hayatını değiştirmesi beklenmemeli denir. Bu görüşte bireysel özgürlük ve kişisel tercih vurgusu daha güçlüdür. Aslında pratikte çoğu toplumda yazılı olmayan bir orta yol oluşur. Oruç tutmayan kişi özellikle göze sokmadan normal hayatına devam eder, oruç tutan kişi de başkalarının yiyip içmesine tepki göstermez. Yani mesele çoğu zaman zorunluluktan çok karşılıklı anlayış ve görgü meselesi olarak yaşanır. Senin “nefsi terbiye ediyorduk” düşüncen de mantıklı bir noktaya dayanıyor; çünkü orucun önemli taraflarından biri gerçekten sabır ve irade eğitimi olarak görülür.
Kimsenin öyle bir zorunluluğu yok. Sokakta su içen bir insana tahammül edemiyorsan oruç tutmazsın olur biter. Ancak genelde tahammül edemeyenler canı su istediği için değil, o kişi oruç tutmadığı için sinirleniyor. Kendisi aç ve susuz olduğu için herkesin öyle olmasını istiyor. Yoksa dışarıda su içen bir çocuk veya down sendromlu birisine karşı hiçbir şekilde uyarıları olmaz. Yani burada mesele canlarının çekmesi değil ve oruç tutanların canlarının ne çektiği zerre umurumda değil. Kimse kimsenin ibadetini düşünüp ona göre hareket etmek zorunda değil.
@SivisPacemParabellum Zıkkımlanmak istiyorsan git evinde ya da lokantada ye iç.
Yüzde 99'u müslüman olan ve çoğunluğun oruç tuttuğu bir ülkede dayak yeme ihtimalini göz önüne alarak hareket etmek zorundasın.
Zorunda değilim diyorsan paşa gönlün bilir. Kafanı tutup duvara çarptığım zaman neyi düşünüp neye göre hareket etmek zorunda olduğunu anlarsın.
Fikret, seni de o Ramazan ayını da bir tarafına sokarım. Yüzüme edemeyeceğin laflar için klacyecilik yaparsın ancak. Kafamı duvara vuracakmış bir de, sizin gibileri iyi bilirim yüzünüze karşı iki höşt dediğimizde geri adım atıyorsunuz ağzı kokmuş cahil seni
Kesinlikle, oruç tutmayanların oruç tutanlara saygı göstermesi ve dikkatli olması hem ahlaki hem de toplumsal açıdan önemlidir. Bunun birkaç sert ve net gerekçesi var:İbadetin mahremiyeti ve önemi: Oruç sadece aç kalmak değildir; manevi bir disiplin ve ibadettir. Bir kişi oruç tutarken yemek, içmek veya uygunsuz davranışlarla ibadetini hiçe saymak, hem saygısızlık hem de bilinçli bir provokasyon olur. Bu, başkalarının inancına ve kişisel disiplinine doğrudan müdahaledir.
Toplumsal uyum ve saygı: Toplumda birlikte yaşamak, farklı inanç ve uygulamalara saygı göstermeyi gerektirir. Oruç tutan birine karşı düşüncesizce davranmak, toplumsal barışı zedeler. Bazen insanlar bunu “benim tercihim, seni ilgilendirmez” diye görür; ama temel nokta şu: bir ibadet anına saygı göstermek, minimum medeni davranış gereğidir.
Güçlü sınır koyma gerekliliği: Oruç tutan kişinin iradesi ve maneviyatı, başkalarının dikkatsizliğiyle bozulmamalıdır. Yemek kokusu, alaycı yorumlar veya uygunsuz davranışlar kasıtlı ya da kasıtsız olsun, sınırı ihlal eder. Dikkatli olmak bir nezaket değil, ibadete saygının bir gereğidir.
Kısaca, oruç tutmayanlar sadece “saygılı olmayı seçmeli” değil, zorunlu olarak dikkatli olmalıdır. Bu bir “tercih” meselesi değil, başkasının kutsal zamanına ve disiplinine müdahale etmemekle alakalı temel bir sorumluluktur.
Oruç tutmayanın ekstra “rol yapmasına” gerek yok ama saygı denen şey de bence burada devreye giriyor 😊
Tutanların nefsi terbiye etmesi evet çok önemli ama tutmayanın da en azından göze sokmadan yemesi içmesi, alay etmemesi, “bir şey olmaz ye boşver” dememesi güzel bir nezaket olur 💫
Yani denge önemli. Kimse kimseye karışmasın ama herkes birbirine saygılı olsun 🧡
Cevap
68Cevap
Oruç tutan tutmayana, tutmayan da tutana saygı göstermeli. Eğer oruç tutmayan "benim için mi oruç tutuyorsun, banane yerim" derse aynı mantıkta oruç tutan da "benim önümde yememeli" der. Bu tür durumlarda karşı tarafın bana olan saygısına bakıyorum, oruç tutan biri değilim ve karşımda ki kişi bana "sen yiyebilirsin, bana ayak uydurmak zorunda değilsin" diyorsa onun saygısına saygı gösterip yemem ama "sakın önümde yeme, zaten acım sinirimi senden çıkarmayim" tarzı konuşuyorsa tüm marketi satın alıp önünde yerim, umrumda da olmaz. Her şey karşılıklıdır bu hayatta.
Çok güzel bir cevap
Bence karşılıklı saygı önemli. Oruç tutan birinin yanında özellikle gözünün içine baka baka yemek içmek hoş olmaz. Ama tutmayanın da hayatı durmuyor. Mesele yasak ya da baskı değil, empati. Aynı ortamı paylaşıyorsak biraz dikkat etmek kimseyi küçültmez. Ramazan biraz da birbirini gözetme hâli.
Bence evet biraz dikkatli olmak güzel bir şey ama bu saygı karşılıklı olmalı. kimse kimseye baskı yapmamalı herkes kendi tercihini yaşıyor sonuçta
Sigara dumanları gelmese yeter. Şu da var ayda yılda bir Müslüman oluyoruz diye de herkese trip atmaya veya ahkam kesmeye gerek yok. Tut geç işte; Allah kabul etsin inşallah.
Hayır kimse ben oruçluyum diye kendi hayatında değişiklikler yapmasın, bu benim sınavım bu benim nefsim ile aramdaki mücadele ve böyle de olmalı diye düşünüyorum
Öyle zaten, hatta oruç tutmayanlar da aslında oruç tutanlara ekstra sevap kazandırmış oluyor çünkü onları sınıyorlar
@Ayycisimgeldi Kesinlikle evet teşekkür ederim
Aynen mantıklı bulmuyorum bu durumu bence oruç tutmasan bile Ramazanda biraz daha dikkatli olmanda fayda var özellikle tutan insanların rahatını düşünmek adına
Oruç Tutmamak Başlı Başına Saygısızlık Fakat bari tutmuyor tutana saygısı olmalı yerse gizli yesin saygısızlığın dozunu yükseltmesin
Tabiki saygı hep olmalı. Ama tutanlarda bize tutuyormuş gibi kasılmamalaı her şeyden bir şey çıkarmamalı😅
Yani empati grup halden anlayıp etik yaklaşması bunu gerektirir diye düşünüyorum..
Bence herkes birbirine karşı dikkatli olmalı oruç tutan tutmayana karşı tutmayan da tutana karşı
Yani herkes kendinin derdinde ama yine de dikkat etmek lazım
Yani elbet olmalı ama ben oruç tutuyorum diye saygı duyulmasını istemem
Tutan da tutmayana, tutmayan da tutana saygı göstermeli.
Bugün bir iş yerine gittim, İdarecileri ve personelleri in bir kaçı oruçluydu, şirketde 62 çalışan var bildiğim bir firma o yüzden bu sayıyı biliyorum. Hatta daha da detay vereyim burası bir yazılım şirketi, ve çalışanların kadın sayısı fazla aralarından birinin doğum günüymüş. Kadınlar orada niyetli olan arkadaşları varmış yokmuş umursamadan pasta kesip bir güzel kutlama yaptılar, oruçlu olan insanların durumuna aldırmadan birde üstüne üstlük sizler için dilim ayırdık, orucunuzu açınca yersiniz diyorlar. Bu sizce hoş bir davranışmı ben mi abartdım bilemedim
Bana abartı geliyor. Evet biz oruç tutuyoruz bu çok güzel ama kadınlar oruç tutmayabiliypr bazen hastalığından tutmayan ve tamamen keyfi tutmayan var. Sen açların halini anlamak ve nefsini terbiye etmek için oruç tutuyorsun o insanların hayatını sana göre düzenlemesini istediğinde nefsini terbiye etmiş olmuyorsun ki gözünün önünde hiç bişey olmuyor zaten ağzını bağlıyorsun.
Tutuyorum tutmadığım bir zaman zaten olmadı ama bu ekstra hassasiyet bana saçma geliyor. Sen tutuyorsun kimse tutmak ya da tutuyomuş gibi yapmak zorunda değil...
Size Ramazan olmayan dönemde tutulan oruçları hatırlatmak istiyorum. O günlerde tüm insanlar normal yer içerken biri oruçludur ve oruç tutan kişi yiyenlere aldırmaz.
Bir insan yemek yiyen birini gördüğünde etkileniyorsa samimi Bir dindar değildir. Oruç tutmak etrafta yemek görmediği için tutabilmek değildir, Allah'ın emrini büyük bir haz ve iradeyle tüm dünya yemek olsa bile orucuna odaklanmaktır.
Ben döner kesip satan oruçlu insanı samimi bulurum, yemek grömekten yiyeni görmekten kaçan insanı değil. Ben oruçluyum önümde yeme diyen insanı değil.
Şimdi şöyle demirden korkan trene binmez arkadaş oruç tutan nefsini terbiye etmek için Allah rızası için niyetlenmis Halis niyetle yola çıkmıştır bu yolda karşısında yemeğe içmeye Madden ve manen direnç göstermesi orucun sanindandir kimseye kizmadan gucenmeden tutmayanlara da saygı duyarak hareket etmesi tutugu orucu taclandirir ama tabi ki tutmayanlarin da tutanlara saygısından tutan şahıstan uzakta yemeğini yemesi de ayrı bir zerafettir efenim gerçi bakma barış elçisi gibi konustuguma oruçluyken yanımda sigara içen minibüs soforuyle dalasmisligim başa vurunca tabi😅
Evet ama bu sadece ramazan ve oruç için değil tüm dün ve mezhepler için geçerli diye düşünen taraftayım ben daha çok çünkü bizim müslüman olarak tüm peygamberlerin Allahın seçilmiş özel kulları olduğuna inancımız var hal böyle olunca son din asıl din islam hoşgorü dinidir ama benim saygısızlığa pek hoşgörüm yok oruç tutma okey, dine de inanma ama dini her ne olursa olana saygın olsun. Namaza kılınanın önünden geçmeye çekindiğin özrn ve saygı gösterdiğin bir dine sahipken saygısızlıkla karşılaşmak cidden beni geren bir durum.
Alevilere saygı duyarlısın peki ibadetlerine?
Tutan tutar, tutmayan tutmaz. Bu kadar basit. Oruç tutmak da tutmamak da tamamen kişisel bir tercihtir ve kimse kimsenin inancı üzerinden yargılanmamalı.
Birinin oruç tutuyor olması başkasına baskı kurma hakkı vermez, oruç tutmuyor olması da saygısızlık yaptığı anlamına gelmez.
İnanç zorlamayla değil bilinçle ve gönülle anlam kazanır. Saygı yoksa inanç da anlamını kaybeder zaten.
Şimdi birileri çıkıp özgürlük diyecek ama benim kuzenlerim Hollandada pek çok milletten insanın eğitim aldığı okulda okuyor. Arkadaşları bize göre ortaokul -lise çağındaki yabancı ve farklı inanca sahip çocuklar kuzenlerimin yanında yemek yiyip içmiyorlarmış. Saygıdan ziyade böyle şeylerin bir incelik olduğunu düşünüyorum. Ve bunun herkeste olmadığını biliyorum. Olanda pek çok olmayanda hiç yok. Biz eski zamanlarda kalan birlikte çok kültürlü yaşama olayını kaybettik kaybedeli biri çıkar onun ırkı bu bunun ırkı bu der ve insanlar kavgaya girer.
Biri benim yanımda yiyip içse ne bir hakaret ederim nede laf söylerim din bunu söyler ama ülkemizde açık lokanta taşlarlar oruç tutmayanı linç ederler hava ve gösteriş yaparlar bunlar hoş bir şey değil
Tabi ki insanda biten bir şey ben bir defa seferi olmuştum yol tutuyor ve gideceğim mesafe uzaktı tutamamıştım ama yine de insanların gözleri önünde ulu ortada sigara su içmedim yemek yemedim
Şahsen benim yanımda yiyen içen biri olsa ben bir şey demem ama oruç tutana da saygısızlık yapmazdım yalan söylemeyeyim
Bence herşeyin bir adabı vardır insan tutmasa bile saygıdan dolayı yine de dikkatli olmalıdır diye düşünüyorum
Orucumu tam tutarım genelde. Kimse bana ya da oruçlulara saygı duymak zorunda değil.
Oruç bir nefis terbiyesidir. Gözünün önüne hiç yemek, su gelmedikten sonra nefsi terbiye etmenin ne anlamı olacak?
Köpeği bağla bi köşeye akşama kadar su, yemek verme o da oruç tutmuş olur o zaman.
İsteyen oruç tutar istemeyen tutmaz. Oruç tutan biri gözünün önünde ballandıra ballandıra yemekte yeseler tek laf etmeye hakkı yok. Eşşek gibi nefsini terbiye edecek kimseye karışamaz
Çok güzel bir cevap 👏🏻
Oruç tutanlar 11 ay etrafında ihtiyacı olan var mı yokmu aç var mı yok mu diye gözetmeden tıka basa yiyorsa, tuttuğu zamanda kimseden saygı beklemeyecek. herkesin oruç tuttuğu kimsenin yemek yemediği yerde nefsini nasıl dizginleyeceksin. önemli olan yemek kokularının ve yiyenlerin olduğu yerde o ibadeti yerine getirebilmek.
Ben tutuyorum ve kesinlikle tutmayan birinin yanımda rahat olmasını isterim asıl rahat davranmazsa ben kendimi kötü hissederim. Oruçlu var saygı duy diyenler ibadetini şova çevirdiği gibi dinini de şova çevirmiştir onun tuttuğu orucun kabulunü Allah bilir. Amacımız zaten o durumdaki açın halinden anlamak değil mi, kimse yanımızda yiyip içmezse yanında yiyip içenlerin olduğu fakirin halinden nasıl anlayacağız?
Yani absürt durumlar dışında herkes normal hayatına devam etmeli. Tutan tutmayanı dikkate almalı, tutmayan da tutanı... Vicdanen baksa kişi olaya zaten sorun yaşanmaz. Atıyorum sıcakta çalışan iki kişi biri oruçlu biri değil, öglen vakti yorulmuş etmiş şimdi bu adamın karşısında lıkır lıkır su içmek ayıp ve vicdanen yakışmaz, doğru olmaz ama mekanda bi yerde oğlen yemek yiyen kişi, sokaktan yoldan birileri görecek diye de yemek yemeyi bırakamaz... Karşılıklı anlayışla götürülmeli bu iş...
olmamalı. tutuyorsa kendi için tutuyor, bana tutmuyor ya. orucu açın halinden anlamak için tutuyorlar bir de saygı mı bekliyorlar? o zaman ramazan dışında da kimse dışarda yemek yemesin ya da ne biliyim et tavuk falan yemesin sonuçta alamayan aç olanlar var bu mantıkta bakarsak. kaldı ki saygı duyulmalı diyenler bence işin şovunda, bir insan açken tek düşündüğü yemek olur. saygı değil..
Göstermeliler elbette. Nasıl ki birisi alnının teriyle parasını kazanmak için çalışırken yoruluyorsa ve onunla dalga geçen patronlar veya üstler varsa bu durum da ona benzer. Yani velhasıl kelam, gördüğün bir şeyin başına gelmesini istemiyorsan saygı göstermek gerekir...
Tutumuyorum, ayrıca hayatımda hiçbir değişiklik yapmıyorum rutinime devam ediyorum. Herkesin orucu, dini, inancı, inançsızlığı, günahı sevabı kendine. Tutanlarda tutmayanlara saygı duyacak o zaman tutanların çoğu tutmuyorum kelimesi karşısında bakışlarını bile değiştiriyor. Tutan ve tumayan herkesin şartlarının eşit olması tarafındayım.
Saygi gostermeli Karşılıklı saygı varsa Kimse zorlanmaz tabiki nefis terbiyesi bizım için ama tutmayanalarim saygısını hakkediyoriz onların hayatı devam ediyor doğal akış sürecinde yiyip içmeleri lazım Yalnız bunu gösterir gibi yapmak alay etmek gözünün içine soka soka yapmak saygısızlık biraz daha hassas olabilirler eee bizde oruc tutuyoruz diye kasmamak şartıyla :))
Bence evet, dikkatli olmalı oruç tutan biri gün boyu aç susuz kalırken, yanında biri özellikle göstererek yemek yerse ya da şu içerse bu ister istemez saygısızlık gibi algılanabilir. Mesele din meselesinden çok empati meselesi bence.
Tutamıyorsa tutmasınlar ben kimsenin dikkatli olması gerektiği düşüncesinde değilimm normal rutin yani aslında, ayrıca şarkı listemin replaylarında bu ara severiz jdjfjt
Çok güzel dimi shdjfkg
Harika https://youtu.be/HK9-VEdeP8E bi de bu ikisi yeni takıntım oldu çıkamıyore kdkfkg
Mecburum benim çıktığı zamanlar takıntımdı... Birinci çıktı herhalde sjdjfkgl
Adamın sesi tümmm şarkıları kalp ben be fkkgkg
Yani herkesin kendi tercihi ibadet ediyorum diye bi saygınlık beklemem. Canım çekiyorsa ortamdan ayrılırım.
değil zaten.
oruç tutmak senin sorunun tutmayan sana göre günlük hayatını rutinini değiştirmek zorunda değil.
oh ne ala memleket sözüm ona nefsini terbiye ediyorsun ama nefsinin çekeceği şeyleri yapanlara boş yapıyorsun.
Oruç tutanların bence tutmayanlara saygısı olması lazım awk oruç roleplay atıyorum sahurdan bu yana.
Hemen dinsiz imansız diye yargılıyorlar, anne diyorum tutmak istemiyorum din neden saçma geliyor bana açıklayım sana diyorum açıklama falan istemiyorum tutucaksın sütümü helal etmem diyor. Etmezsen etme awq ben o sütü işeyeli 20 sene oldu diyemediğim için mecbur oruçlu kolpası sıkıyorum maalesef
Sadece şunu demek isterim dün akşam gelen inglizler bile oruç tutana saygı göstermek için hassas davrandı. Tamam herkes tutmuyor tutan var tutmayan var ama nibet yapar gibi insanın gözünün içine baka baka yemeye gerek yok nitekim biz sofraya oturuyoruz yemek orada fakat yemiyoruz ezanı bekliyoruz yani onların öyle yapması sadece kendini değersiz yapar.
Oruç tutmaya bilirsin ama ortalık yerde yemek içmek tutan insanların nefsi ile oynamak ayıptır saygısızlıkdır.
ortalik bi yerse orada yemek/içmek saygısızlık değildir sonuçta orasi public alan ve insanlar dışarıda istediği gibi yemek yiyebilir. biraz da oruç tutanlar o kısmı düşünmeli
Sen niye oruç tutmuyorsun? Sana farz değilmi? Hadi tutmuyorsun eyvallah niye saygısızlık yapıyorsun git kimsenin olmadığı yerde pis boğazını doyur birazcık saygı olsun beri..
dışarda yemek yemek saygısızlık değildir çünkü yemek yemek insanların canlıların temel ihtiyacı. ama müslümansan ve inanışın gereği oruç tutuyorsan etkilenmeyeceğini düşündüğün yerlerde olman senin için daha iyi. pis boğaz demek de abartı biraz.
Sizin saygı dan anladığınız nedir? Saçma olan sizin pis düşünceniz kendinizi ölümsüz falan sanmanız
ölümlüyüz yeğen hepimiz
Dikkat et taklaya gelme ömür tarafda bulaşık yıkatmıyorlar haberin ola kral
Nefsine hakim ol kardeş?
Ayrıca ben oruç tutmuyorum siz de tutmayana saygı duyun
Yerim de içerim de sizi ilgilendirmez tıpkı sizin oruç tutmanizin bizi ilgilendirmedigi gibi. Biz sizin oruç tutmaniza karismiyorsak sizin de bizim tutmamamiza karismamaniz gerekir karşılıklı saygı.
Pardon karışmak değil kotu yorum yapmak olacakti*
Evet. Saygı duyacaksın. Buna mecbursun. Halkı %99'u müslüman olan bir ülke. Oruç tutmuyorsan tutana saygı duyacaksın. Gündüzün ortasında milletin içinde yiyip içmen saygısızlıktır. İnsanların ibadetine saygı göstermezsen saygısızlığın kralını görürsün.
Saygı hakedilir söyleyeceklerim bu kadar :D
Doğru dedin.
1. Müslümana ve onun orucuna saygısı olmayıp güpegündüz sokak ortasında yiyip içen modern görünümlü cahillere saygı duymuyorum
2. Saygıyı hakedilmiş bir mertebe olarak gören müptezel zihinlere de saygı duymuyorum.
Sevgi koşulludur, kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama her insana, her canlıya amasız, fakatsız saygı göstermek zorundasın.
SAYGI GÖSTERMEZSEN SAYGI GÖREMEZSİN OK.
Sağlıklı hiç bir bireyden saygı göremezsin, benim de senin saygıns ihtiyacım yok
@ᴀɴɢᴇʙʟᴀɴᴄ Yooo gayet de görüyorum. Benim gördüğüm saygı da bana yeter. Dini ayrı gavurlar hariç bana saygısızlık eden yok.
Ne saygısı neyin saygısı neyin dikkatıymış.
Umurumda değiller bakan baksın istediğim gibi giyip içiyorum hiç de umurunda değil.
Bundan rahatsız olacaklar da ay sonunu zor getiren insanların varlığından rahatsız olsunlar
Herkesin ibadeti kendine isteyen tutar istemeyen tutmaz. Saygılık bir şey de yok bence. Ramazan dışında sokaktaki hangi insan aç hangi insan tok bilmeden rahatça yiyip içiyor herkes o zaman sıkıntı yok da bir ay günde on on iki saat aç kalmaktan deliriyor millet.
Hayır. Herkes tutuyorsa kendine tutuyor. Müslümanlarin kendi inanclarina ve ibadetlerine aşırı saygı duyulmasini isteyip başkalarının hayatına bu denli karismalarini ironik buluyorum.
Müslümanlar saygı istiyor ana iş farklı mezhebe saygı duymaya geleimi asla saygı duymazlar
Şey benim ilk gün güzel geçti de rahatsızım ilaç içemiyorum diye rahatsızlıgım arttı ilacsız olmuyor denemiş oldum da ben tutamıyorum hangi kategoride oluyorum abla
İyi olduğum zaman sonrada tutabilir umarım geceyi atlatırım günü zor bitirdim ataklar geçirmemek için

Saygiya saygi beklenir.
Saygı duymanın neresi mantıklı değil anlayamadım.
Oruç tutan birinin yanında yemek yememek ekstra bir saygı değil bence. Olması gereken.
Diyet yapan insanın yanında, hasta olduğu için bazı şeyleri yemeyen insanın yanında nasıl dikkat ediyorsam ramazanda oruç tutanın yanında da yememe içmeme dikkat ederim. Bizim de tutamadığımız günler var. Onlarda asla ailemin yanında bir şey yiyip içmem.
Bu insanlık gereği olan bir şeydir. Dedem Üsküp'lü benim. Orada iş arkadaşlarından Hristiyan ve Yahudi olanlar bile Ramazan'da Müslümanlardan gizli öğle yemeği yermiş. Bizim ülkemizdeki bu artan saygısızlığını anlayamıyorum o yüzden.
En azından yolda yürüyerek sigara içen hayvanlar kendini düzeltmeli.
Benim de arkadan gidip kafasına tak diye vurup sonra da birbirimize girmek geliyor içimden. Bir gün olacak galiba.
Umuyorum yaşanmaz:)
@ᴀɴɢᴇʙʟᴀɴᴄ tabiki. Vicdanen de böyle olması gerekmez mi?
@ᴀɴɢᴇʙʟᴀɴᴄ sen olsan oruçlu birinin önünde o bişey demese bile böyle yer içer miydin
@ᴀɴɢᴇʙʟᴀɴᴄ anladım
vicdanı nötr biri misin 😂
@ᴀɴɢᴇʙʟᴀɴᴄ bu arada senden ricam takip isteğimi kabul eder misn? Sen bilirsin tabi.
Mesela ben takip ettiklerimin her sorusuna cevap vermeye çalışırım
@ᴀɴɢᴇʙʟᴀɴᴄ nasıl istersen
Ama vicdan konusunda bence vicdanlı biri yapmaz
Neden sence vicdanla alakalı değil
Çünkü oruç senin nefsini terbiye etmen için yapılmış bişey. Ben yanımda bişey yiyip içenden etkilenmem. Alıcak yiyecek durumu olmayan birini zaten sofrana davet edersin o ayrı bişey. Namaz kılmayanlar kılanı görünce kılıyormul gibi yapıyor mu? Farz ibadet eğer yerine getirmiyorsam bunu gizleme ihtiyacı duymam :))
@ᴀɴɢᴇʙʟᴀɴᴄ çok alakasız ve mantıksız bir karşılaştırma yaptın. Bence tekrar düşün.
Ve şunu söyleyeyim. Vicdan tam olarak burada devreye giriyor işte. "Oruçlu oruçlu canı ister onun yanında yemeyeyim ayıp olmasın" diye düşünmeli bence vicdanlı biri
@ᴀɴɢᴇʙʟᴀɴᴄ sana gamsız diyebilir miyim 😂. Yanlış olduğunu düşünmediğin şey için zerre kadar acımazsın ve hiç umrunda olmaz.
Doğru mu
Şart değil, insanlara saygı duymak bir yere kadar anlaşılır ama oruç tutmayanlar büyük baskı altında kaldığı için bence o kadar da düşünceli yaklaşılmamalı yani saygı duyması “zorunlu” olmamalı.
Tutanlar da bize saygılı olsun lütfen. Bugün bi bardak şekerli su istedim diye dayak yemediğin kaldı mq yerinde
@Mochung sakarya? yeterince net mi djdj
@Mochung Kim çay ocağından bi bardak şekerli su ister demek ki var bir mesele değil mi yani bunu dahi muhakeme edecek kafaları yok. Sakarya kadar çöp başka kaç memleket vardır bilemiyorum
Olmalı tabiki. Fakat beni etkilemiyor isteyen istediğini yesin - içsin.
Oruç tutanların böyle bir beklenti içinde olması oruç ibadetinin özüne ve anlamına aykırı. Kimse orucu benim için tutmuyor, dolayısıyla hassasiyet göstermem de gerekmiyor.
Oruç tutmayan tutana saygı duymali en azından yanında bir şey yememeli bence ama Oruç tutan da şova dönüştürmemeli bunu sonuçta insan için değil Allah için tutuluyor oruç..
Bence saygı gösterilmeli ama yine de göstermiyorsa kendi tercihidir yemek konusunda bir sıkıntım olmadığı için ben sorun etmiyorum birisi yanımda rahatlıkla yemek yiyebilir
İsteyen tutar istemeyen tutmaz bu oruç tutmayanların anlayamadığı şey şu biz siz önümüzde yemek yerken canımız çekmiyo zaten sizden daha iyi nefsimize sadık kalabiliyoruz ama oruçluların önünde yemek yemek cidden dinimize karşı büyük saygısızlık ve görgüsüzlüğe giriyo
Bence her ikiside birbirine saygılı olmak durumunda.. tutanda tutmayanda.. nezaket olarak zaten bu günlerde daha bi dikkatliyiz.. sanırım otomatik oluyor bu
Yok abi herkes müslüman olmak zorunda mı ya da başkasına göre uyumlanmak zorunda mı? Değill
İsteyen istediğini yapar
Ha ama bilerek saygısızlık yapmak farklı, normal rutinin de ilerlemek farklı tabii ama anlayan anladıı
dıger zamanlarda sokakta ac olan var mı canı ceker mı dıye dusunmeden yıyenlere gram saygı duymam umrumda da olmaz. Orucun bı amacı vardır onuda anlamıyolar zaten bınlerce yıldır
Olmamalı. Çünkü nefsi terbiye ediyoruz. Tutamayanlarda var, aleviler başka zamanda tutuyor hem. Onlara da saygı duymak gerekir o zaman... Bilmiyorum ama çokta saygıya gerek yok gibi
Yemek programıyla aynı şey Fark etmez ama yine sınarlar
Dünyada sadece kendisi tutuyormuş gibi ayrı ılgı alaka ya da eziyet olmamalı. Ama tutmayanlar elbette saygılı olmalılar. Karsıısında su icmessin mesela.
Hayır...
Oruç tutmak bir ayrıcalık değil tercih. saygıya gerek yok. Tutan tutsun ama tutmayana baskı olmasın
Saygı karşılıklı olur
Onlar da bize duysun biz köşe bucak su içme yemek yemek zorunda değiliz nefsinizi terbiye ediyorsanız kimsenin yemesinden etkilenmemeniz lazım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?