Daha iftar olmamış oruçlu oruçlu bir de ikram mi hazırlıcam ya :D Gelen misafire şey diyesim geliyor ''ramazan ramazan bir şey yiyip içmek ister misiniz hazırlıyım'' :D Ayıp mı olur ikram vermemek?

Daha iftar olmamış oruçlu oruçlu bir de ikram mi hazırlıcam ya :D Gelen misafire şey diyesim geliyor ''ramazan ramazan bir şey yiyip içmek ister misiniz hazırlıyım'' :D Ayıp mı olur ikram vermemek?
Herkes oruç tutmak zorunda değil. Misafir de oruç tutuyorsa zaten ikram etmezsin ama misafirliğe giden kişi de öyle önemli bir durum yoksa ya da çok samimi biri değilse oruç vakti bile bile oruç tutan birine misafirliğe gitmemeli akşam saatleri daha şık olur. Geldiyse de oruç tutmuyorsa teklif edersin ufak da olsa bir şeyler ikram edilir.
Ramazan da iftar olmadan misafirliğe gelene derken acaba , oruçlu değil iftara mı geliyor yoksa siz orucunuzu açmadınız ve beklenmeyen misafir mi gelmiş pek anlamadım lakin misafir adab-ı muaşeret kurallarında gelen misafire ilk önce bir şey içer misin diye sorulur? Yoldan geldiği için susamış olabilir ona göre zaten misafir nasıl durumda olduğunu beyan eder ve ona göre izahat verilebilir...
Bence ayıp olabilir. yani sonuç olarak iftar daveti olduğu için zamanında yenmesi birlik te iftar yapmak daha iyi olabilir. ama sonuç olarak eğer küçük çocuk varsa ikram yapılabilir ya da en azından gelenlere sorulabilir bir şey yemek ister misiniz diye sonuçta oruçlu olmayanları da vardır aralarında
İftarın amacı zaten oruç tutmak iftarı beraber yapmaktır o yüzden oruç tutmayan çoluk, çocuk yaşlı, hasta insanlar varsa onlara önden İkram yapılmalı
Cevap
35Cevap
İkram edilmeli. Belki mazereti veya sağlık sorunu var bilemeyiz. Tutmak istemiyorsa da bizim karışmaya hakkımız yok. Herkes kendine tutuyor ya da tutmuyor
En doğru cevap bu, bazı insanlar gerçekten çok düşüncesiz ve bencil olabiliyor.
@strawberrycat Bencilik degil bence ama iftar ziyaretin zaten amaci iftarda beraber yemektir. Cocuk falan varsa onlara bir sey verilir genelde
İftar için gelmemiş zaten? Soran kişi de öyle bir şey belirtmemiş zaten. Bu yazdığınızı bir daha okuyun bence ve tabii çocuklara bir şey verilir oruç tutmuyor ya onlar genelde hani gelişim çağında oldukları için? Ayrıca orucun amacı iftara kadar sadece yemek yemek için beklemek olsaydı oruç olmazdı, bir de böyle düşünün.🙂
@strawberrycat Iftar icin gelmedigini de belirtmemis? Ben cocuklar oruc tutsun da demedim zaten neden demisim gibi yazdiniz anlamadim ama yanlis anlasilma oldu herhalde. Son yazdiginizi anlamadim. Orucun amaci tabiki sadece yemek yemegi beklemek degil, bunu soyleyen de olmadi zaten.
@strawberrycat teşekkür ederim
Oruçluysa zaten yemiycek değilse verilir
Bence en azından bir nezaketen sorulması gerekiyor
Ramazanda, iftar öncesi pek ziyarete gidilmez. Gelinirse iftara kalınır. Mazereti olan olmayan herkes bunu bilir. Ancak bazı yaşlı hastalarımız, ya da uygun olmayanlar, mutfakta ikramları ya da yemeği tadabilirler. Genelde herkes oruç tutmasada kendini iftara saklar.
Hayır olmaz tabi ki niye olsun herkes aynı anda yiyecek içecek öyle şey olmaz
😂 misafirin yerine koydum kendimide allah korusun 😂
Aslında ramazanda misafirliğe gitmek.. nezaketli bir davranış değil..
Yanii
😊.
👍🏼😊
Bence de, Ramazan yemek ayı değil ibadet ayıdır. Misafir gelecek telaşından insan bu güzel ayın gerçek manasını anlayamıyor. Varsa yoksa yemek.
Bence ikram verilmez ya ayıp yani biraz dayansınlar ölmezler
Genelde bende şöyle oluyor, karnın aç mı niyetlimisin birseyler ister misin diye soruyorum ve çoğunlukla teşekkür ediyorlar, ya niyetten ya saygıdan. Ha yok birileri bişi isterse de veririm, sonuçta nefsi de terbiye etmek gerek. Ben oruçluyum diye dünyanın yemeğe içmeye küsmesini de beklemiyorum.
Şahsen niyetli olup olmaması sorun teşkil etmez benim için evime gelen misafir yemek yemeden gidemez.
Keza evime gelen kişi de çok değerli biridir ki o saatte geliyor olsun. Kalıcı olmamakta ısrar ederse yaptığım yemekten paketleyip verirdim yine kokusu gelmiştir belki çok sevdiği yemektir.
İftara öyle çok erken gelinmez zaten ve gelen kişi oruçlu değilse oruçlu ev sahibinden çekinir bir şey beklemez bence.
Yine de bir nazaketen kahve yanında ufak çikolata lokum vs ikram edilebilir
Oruçlu olup olmadığını önden bir bardak su vererek anlayabilirsiniz. Sonucta yoldan gelmiş. Vereceği cevaba göre ikram verilir. Kimseye neden oruç tutmuyorsun denilmez, bizi de ilgilendirmez
Gelen kişi niyetli değilse tabii ki ayıp olur. Oruç tutmayan birini iftara kadar beklemek zorunda bırakmış olursun. Oruç tutmayan, tutana ayak uydurmak zorunda değil, olmamalı.
gelenek gorenek orf ve adetlerimizw gore evet ayip olur misafir gelince evde ne var ne yok ikram edilir
Önce çaktırmadan sohbet eder gibi 'oruç tutyor musun' ya da benzeri bir şey sorup ondan sonra cevaba göre hareket etmek en mantıklısı 👍
Bence bu kadar büyütmeyin. Evde ikramlık bir şeyler olsun her zaman, olmasa da bir meyve falan ikram edilir
Hayır olmaz, Ramazan da tam da iftara yakın misafirliğe gidilmez. Geldilerse de evin düzenine uyacaklar mecburen.
hayır edilmemeli zaten ramazanda misafirliğe oturmaya gitmek bence hoş bir davranış değil
Millet oruc tutuyor ikram yapilmaz, bunlar oruc tutmuyor derler
Oruçlu ise zaten verme. Ama oruçlu değilse bi çay verilir.
Ramazan sonuçta ben gelenlere hıc bısey vermiyorum orucuz yanı tutmayanda yanında getırsın
hayır ayıp olmaz ama en azından bir sorulması gerekir.
Biraz kanki de işte iftarda yenen yenmiş zaten çok da abes bir durum olmaz
Kahve ve kek gibi şeyler yeterli abartmaya gerek yok.
İkram yapmak istiyorsan, niyetli olup olmadıklarını öğrenirsin. Adabı budur.
bəBence vermemek ayıp olur. Sonuçta misafir.. orucu karıştırmamak lazım bu duruma
Ya marketten 2 tane kek al yerlerse verirsin işte
Oruçlu musunuz diye sor. Oruçlu degilse ikramda bulun
Sen sorarsın da onda biraz insanlık varsa senin karşında yemez.
neden olsun ki tatlım
Yoo niye olsun. Ben oruç tutuyorum kardeşim niye gidip ben oruç tutarken kahve vereyim. Mesela yani.
Oruçlu olup olmadığını sorduktan sonra ikram edebilirsin oruçluysa zaten vermicen
Ramazanda ikram bekleyen misafir ayıp eder
Misafir baş tacı usulen sorulur isterse verilir
Saçma bir soru daha
Bir şey vermen ayıp ve saygısızlık
Bence ayıp olmaz ya 😒
Bir şey ikram etmem iftara kalın teklifi yaparım
Olmaz olmaz poh yiyin de
Gelmeleri yanlış ama yinede sormak lazım
Bence sorulması lazım ya
Onlarda ne yüzsüzmüş
İkram edilmeli tabiki
Gelenlere orucunuzu Allah kabul etsin diyebilirsin