AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
73Cevap
Bana göre mantıksız. Evet her gün ayet inmiyor ama insanlarda her gün aynı durumda olmuyor.
Yahu sizede döküldü bos muhabbet yaptiğınız için.. şimdi sorun ne
soruda dogru karar dedim her sene ayet inmiyor sonucta bagis mantikli ama uorumlari okuyuncada baya hak verdim jdndjd konsere cikmasin internetten dinleriz yaziyo r ya
Çok güzel demiş konserleri içinde aynı şeyi neden dememiş
Aynı tepkiyi bugünkü doğalgaz zammı içinde gösterirse samimiyetine inanırım
%100 doğru seyretmiyorum bile hepsi para için çıkıyor
Yeni konserlere de gitmeyelim YouTube dan izleyelim. Nasıl olsa karşımızdaki bir Madonna değil
Normalde boş konuşuyor ama olurdu mantıklı bu sefer
Hocaların amaci şowmenlik ve reyting. Çok doğru bi karar
kendısı hangı s2e merhem olmus da bunu diyor merak ediyorum doğrusu
Yav şunu dikkate alıp bir cevap bir yorum bile yapılmamalı.
Paramla ne yapacağımı soracağım son kişi. Sokaktaki kediye sorsam daha iyi öneri yapar
demet gibiler dinini daha iyi bilseydi zaten bu tür hocalara pek ihtiyac kalmazdı. ramazanda işlerimi azaldı diye bu yırıtınma. her sene yeni ayet inmiyorda her sene ramazan geliyor
Her kafadan bir ses çıkıyor ülke olarak bazen o çenemizi kapatmamız gerek kimse kimsenin fikrini öğrenmek istemiyor !
Yaaa sanki sen o programları izliyorsunda kiöm bilir kaç bin tl harcayarak disko parti yapıyorsundur her gün bırak hocalarda para kazansın kıskanma
Farkli bi bakis acisi
Doğru bi kıyafet giyiyo bilmem kaç milyar ama hocalarda hiç görmedik bunu
Yıl olmuş 2022 hala gökten kitap indiğini sanıyorlar
Şu soruya cevap ver ozaman. Gökten indiği sanılıyor dediğin kitap diyor ki biz nice peygamberlerlere karşı gelen kavimleri helak ettik. Şimdi peyagerlere karşı gelen kavimleri bakalım. Örneğin, bir tarafta Hz. Musa'nın Yahudi kavmi , diğer tarafta Peygambere karşı gelen firavun kavmi. Kur'an firavun kavmini helak ettik yani yok ettik diyor. Peki soru şu: Madem Kur'an yanlış ise neden şu an günümüzde hâlâ Yahudi kavmi varken Firavun kavmine ait sadece ölü bedenler var 🤔
@Handsomehell01 helak vs diye bir şey yok. Bunlar kendisine inanmayanları korkutmaktan başka bir şey değil. Aynı kuran muhammetin ayşe ile evliliğiyle alakalı, kölesinin karısıyla evliliğiyle alakalı, ganimetlerin muhammete verilmesiyle alakalı da ayet barındırıyor. Yani yüzbinlerce hatta milyonlarca yıllık tanrı mesajı bunlar olabilir mi? Muhammet tamamen o dönemün insanlarını kandırmak için yazmış ve kendisüne inanamaları için onları korkutmuş ve hatta okuma yazma bilmediği yalanını yaymıştır
Bütün soruların cevabı var ama araştırma gereği duymuyorsun. Ben sadece bir soru sordum bana bunun hâlâ cevabını veremedin. Helak diye bir şey yoksa Kuran'da geçen Firavun kavmi nerde ozaman? Neden hala Mısır'da mumyalanma yok? Bana bu sorunun cevabını önce sen bana mantıklı bir şekilde açıkla. Sen bu sorunun cevabını bana helak yok diye verdiğin cevap çok saçma o zaman bende sana Öyle bir evlilikte yok der çıkarım işin içinden. Bana mantığı ile anlat ki sana inanayım. Diğer soruların cevabını da eski Ateist Doc. Dr. Altay Cem Meriç Cevaplamış zaten. Bir gün dinlersen işin gerçeğini tarihi kitaplardan bile öğrenmiş olursun. Bak ben sana soruların cevaplarının olduğunu ve nasıl öğrenebileceğini bile söyleyebiliyorum ama sen bana bu sorunun cevabını şu yerden şu kişiden şu kitaptan öğrenebilirsin bile diyemedin nedense 🤔
@Handsomehell01 yahu kuranda firavunun helak kavmi geçer tabi. Geçmişte olan bir şeyi almış kitaba koymuş bu kadar basit. Bunu nasıl kendin idrak edemiyorsun. Hadi gelecekten bir ipucu versin de görelim.
Gelecekten ip ucu istedin al sana tarihi gerçekler ile cevap
https://youtu.be/kj1gf-XaAIo
1) Rum Pers savaşında Rumlar kaybediyor. Öyle bir kaybediyorlar ki klisedeki değerli eşyalarını bile satacak duruma düşüyorlar. Çanakkale savaşından çıkan Türkleri getir gözünün önüne. Bu savaştan sonra biri çıkıp dese ki siz 7-9 yıl içinde tekrar savaşacaksınız ve bu savaşı da kazanacaksınız dese kim inanır? Nüfusun bitmiş, 9 senede kadın hamile kalsa çocuk bile 0 yaşında olur. Böyle bir ortamdan çıkan Rumlar için Kur'an diyor ki 7-9 yıl içinde alçak bir yerde savaşacak ve bu sefer yenecekler diyor. Rumlar kendileri bile inanmazken Kur'an böyle bir iddia atıyor ortaya ve tamda dediği gibi alçak bir yer olan Lut gölünde 9 yıl içinde tekrar savaşıp kazanıyorlar. 2) Ebu leheb ölmeden önce inen ayette Ebu leheb imansız ölecek diye iddia atıyor ortaya. Şimdi bu iddiayı ortaya atarken Ebu Leheb hayatta sapasağlam. Şimdi eline fırsat geçmiş. Deseydi ki ben iman ettim bakın bu adamın yalanını ortaya çıkardım deseydi eğer, Peygamberi yalancı çıkaracaktı ve peygamber neden böyle bir risk alıp da herkesin içinde böyle bir cümle kursun? İşin garip tarafı tamda bu ayette dediği gibi 7 yıl sonra bedir savaşı dönüşü ki Bedir savaşına katılmıyor kendisi. İmansız olarak ölüyor. Öyle Bir ölüyor ki cesedi kokuyor diye çocukları toprağa bile gömmeyio leşini çukura atıyor. 3) Evrenin genişlemesini nasıl bilmiş? Eski Tefsirlerde daha Hubble dünyada bile yokken İslâm bilginlerinden Fahrettin Razi, Kurtubi vb birçok İslam bilgini Evrenin genişlemekte olduğunu belirtmiş Kur'an ayetindeki zariyat 47 süresinde. 3) Deniz altına dalış yapmayan bir adam denizlerin altının karanlık olduğunu nasıl bilmiş çöl iklimin de yaşayan bir insan 🤔
@Handsomehell01 bu örnekler çok basit. ebu lehebin imansız öleceğini biliyorsa ebu leheb cehenneme gidemez. O sadece kaderini yaşamış olur. Denizin altının karanlık olduğunu bilmek çok zor olmasa gerek. Bu insanlar ticaretle uğraşırdı ve denizi de bilirlerdi. Haritadan bakarsan mekkenin deniz kıyısına yakın bir yer olduğunu görürsün. Elbet bir gün merak edip kafasını suyun altına sokmuşlardıe dimi. Genişleme meselesine gelince... Birçok farklı çeviri de böyle bir tabir yok. Sadece 3 çeviri de evrenin genişlemesinden bahsedilir. O çevirileri yapanlar da evrenin genişlediğinin bilim tarafından açıklamasından sonra yaşayan kişiler zaten. O çeviriler eski değil yani.
1) deniz altı videosu hiç izlemedin sanırım denizin altının karanlık olduğunu bilmen için 200 metre aşağıya inmen lazım. Karanlık 200 metreden sonra başlar ki bu insanlarda dalgıç kıyafeti yok. Çöl ikliminde yaşayan birinin bunu bilmesi imkansız,2) Ben sana herkesin içinde sen asla kelime-i şehadet getiremeden öleceksin desem , sen beni yalancı çıkarmak için fırsat bu fırsat diyerek orada kelime şehadet getirip, herkesin içinde bakın bu adam yalancı çıktı, getiremeyeceğimi söylüyordu ama getirdim derdin ki Ebu Lehebin hayatı boyunca amacı peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vessellemi yalancı çıkarmaktı. 3) Böyle bir çeviri yok diyerek İslam hakkında hiç okuma araştırma yapmadığın besbelli. Al sana eski Tefsir kitaplarından örnekler. Daha teleskop ortalıkta yokken Kur'an evrenin genişlemekte olduğunu bildiriyor
https://youtu.be/2tO7Ava7FoM
Video izlemem dersen de al sana kaynak bilgi biraz da İslam kaynakları okumanı tavsiye ederim bildiğin daha Teleskop icat edilmeden evrenin genişlemesinden bahsediyor Kur'an
4) Başka bir ayetinde de dağların durduğunu sanarsın ama onlar bulutlar gibi hareket ediyor diyor ki günümüzde de bu bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Bu kadar bilimsel bilgiyi çöl ikliminde elinde teleskop bile olmayan bir adam bilmiş ise bu peygamber olmak zorunda. Hayırlı Akşamlar
https://youtu.be/HM1kJMsKyVs
@amagitmelavinia_ www.bilimveyaratilisagaci.com/.../
@Handsomehell01 sen o dönemdeki insanların bilimsel hiçbir bilgiye sahip olmadığını sanarak en başta yanılgıya düşüyorsun. En basitinden antik mısırda ciddi astronomi keşifleri mevcuttu. İçinde kölecilik, cariyelik, dayak, şiddet vs olan bir kitabı ısrarla bilimsel dayanak göstermeye çalışıyorsunuz çünkü size göre bilim bu kadar basit bir şey. Ayrıca ebu lehebin imansız öleceği kuranda yazıyorsa bu zaten dini temelinden sarsar. Eğer o adamın nasıl bir akıbeti olacağı biliniyorsa, o kişi kaderini yaşamış demektir. Demek ki o adamın bir kabahati yok. Tanrı ona iman etme dürtüsü eklememiş. Onun dünyadaki vazifesi buymuş. O halde cehenneme gidemez. Kader tüm insanlar için böyle işliyorsa demek ki hiç kimse cehenneme girmez. Çünkü cehennem yok. O halde bizler yaratıcının oyuncaklarıyız
@amagitmelavinia_ Gelecekten haber versin de görelim dedin sana Rum suresi ve Ebu Lehebi örnek verince hemen geri vites yaparak kadere aykırı demeye başladın. Kader konusu bile İslam'ı bir kavramdır. Çünkü imanın şartları arasında kadere iman vardır. Kur'anda gaybı sadece Allah ve Allah'ın bildirdikleri bilir diyor. Demek ki kadere aykırı bir durum yok. Allah dilediğine geleceği bildirebiliyor. Aynı Hz. Musa'nın annesine bildirdiği gibi. Ne diyor bebeği koy nehire sepet ile biz onu sana geri gönderip, peygamberlerden biri yapacağız diyor. Demek ki geleceği Allah istedi kuluna bildirebiliyormuş. Cahile dönemi tarihini okumanı tavsiye ederim. Mısır ile Mekke arası 5 saatlik bir yol mesafesi var. Antik Mısır dediğin gibi olsun teknoloji olarak bugünden daha ileri gitmiş olsun diyelim. Neden antik Mısıra ait yazılı metinler varken okuma yazma biliyor dediğin peygamber efendimiz (sav) ait tek bir yazılı metin bile yok? Neden Yahudiler ve Müşrikler bile onun için okuma yazma bilmeyen birinden peygamber olmaz bu söylediklerini ona başkası söyletiyor olmalı diye takip etmişler kim söyleytiyor diye bulmak için ama sonuç olarak hüsrana uğramışlar çünkü herkesin içinde vahiy gelince katipleri yazmaya başlamış. Demek ki okuma yazma bilmiyormuş. İstediğin kadar diren dostum peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vessellem benim geleceğim sızın Tevrat kitabınızda bile yazıyor hadi getirin kitabınızı diye Yahudilere meydan okumuş bir peygamber. Bu yüzden Yahudilerin bir çoğu onun peygamber olduğunu kabul ederek İslam'a geçiş yaptı. Sen bence Tevrat -Zebur -İncil de Hz. Muhammed yaz bak ne çıkacak karşına. Biz Tanrının oyuncaklarıyız dediğin kısmı ben onun kullarıyız olarak çeviriyorum çünkü o insana irade verdi. Tercih hakkı verdi. Sizi yaratan benim bunun farkına varın diye de elçiler gönderdi. Ebu Lehebin ölmesi de kadere aykırı değil çünkü bunu Allah bildiriyor.
https://youtu.be/rBmG5YIehVc
@amagitmelavinia_ video da kaderi anlayabilirsin diye izlemenin tavsiye ederim. 2 tip kader vardır ve bunu güzel özetlemişler. İkinci olarak bak sana bir kitap ismi vereyim. 4 bin yıllık hint Kutsal metinlerinde bile Hz Muhammed (sav) in geleceği yazıyor. Orijinal metni okumak istiyor isen al bu kitabı oku da bir gün imana gelirsin belki Kitabın adı; "Bhavishya"
@amagitmelavinia_ https://youtu.be/jl0e2_VZ4ZM
@Handsomehell01 önce karşındakini anlamaya çalış. Aklındakilere saplantılı şekilde bağlısın, o videolara körü körüne bağlısın ve bu yüzden ne dediğimi anlamıyorsun. Kader diye bir şey varsa imtihan yoktur zaten. Yani kuranda ebu lehebin imansız öleceği yazılıysa ebu leheb sadece figurandır. Tanrı öyle yazmış, ebu leheb de buna göre davranmış. Eee ebu lehebin suçu ne? Muhammedin neden tek bir yazılı metni yok diyorsun. Yahu adam zaten sağı solu kandırmak için okuma yazma bilmiyorum numarası yapmış. Ne var bunda anlamayacak.
Hepiniz mezheplere bölünmüşsünüz. Namazınız farklı, inancınız farklı hala dinden bahsediyorsunuz. Aynı yaratıcıya farklı farklı inançla bağlısınız. Bu bile dinlerin uydurma olduğunun kanıtı.
1500 yıldır tek bir kitap yok. Peki bundan sonra onbinlerce ya da yüzbinlerce yıl daha kitap gelmeyecek. Gerçekten tanrı mesajını iletecek olsa kölecilikle, cariyeyle, kadınları dövün, ganimetleri muhammede verin vs demekten ziyade 1800 lü yıllara ışık tutacak bir şey söylerdi. Kuran tamamen araba ait. Kolombiyada yaşayan insanı ya da bir Türkü kapsamıyor. Muhammed kendi iktidarı için yazdı. Yani tanrı bir kitap göndercek olsa ve onbinlerce yıl bir daha kitap gelmeyecek olsa onun içini "muhammedin kölesinin karısıyla evliliği, ayşeyle evliliği, ganimetleri muhammede verin, onu şöyle öldürün, bunu böyle öldürün vs" ile doldurmazdı. 3000 yılındaki insan için hiçbir şey yazıyor mu? Kuran bu kadar ilham verici bir kitap olsaydı dünyanın en cahil toplulukları ya da en fazla savaşanları müslümanlar olmazdı.
@amagitmelavinia_http://www. muhammedmustafa. net/tr/altsayfa. php? sayfa=yazilar/hindukaynaklar
@amagitmelavinia_ ben video değil kaynaklara bakarım. Sen ise papağan gibi yok hz. Ayşe evliliği yok cariye evliliği. Kardeş sen bu evlilikleri hiç İslam'i bir kaynaklardan neden okumuyor sun? Sana soru: Evli olsan biri gelip sana dese ki eşin seni 3 kişi ile aldatıyor hemen inanır mısın? Yoksa eşini de dinler misin? Siz inançsızların kafası sadece tek tarafı dinleyerek tek taraflı bakarak çalışıyor. Biraz da aç bak bu evliliklerin Aslı astarı nedir bir öğren. Hz. Ayşe nin evliliği diyorsun ne var evliliğin de? Şimdi diyeceksin ki 9 yaşında evlenmiş nerde yazıyor kaynak ne bana bunu sun önce. Sunacağın kaynağı ben sana söyleyim mi Buharının hadisin de geçiyor. Eğer bu Hadise inanıyorsan ben şimdi sana Kur'an kaynağından bu hadisin sahih olmadığını hz. Ayşe'nin 16-17 hatta 20 yaşında bile evlenmiş olabildiğini ispat edersem ne yapacaksın?
@amagitmelavinia_ 1) kadınları dövün ayeti bakalım doğru mu: mobile.twitter.com/.../1269560508488826880
@amagitmelavinia_ şimdi okumak işine gelmez diye yazayım sana1) Bağlam. Öncelikle bir söz kendi bağlamında anlam kazanır. Lütfen ayetin öncesi ve sonrasını okuyun. Bahsedilen ayet, erkek ile kadının ayrılmasından bahsedilen bir durumun anlatıldığı pasajda geçiyor. Bunu siz de teyit edin ve bu aklımızda kalsın.2) Diyanet'in çevirisinde kırmızı ile çizdiğim yerler dikkat çekici. Cümlenin başı "koruyup kollayıcı" ile başlıyor ama sonuna doğru onları "dövün" diyor. Sizce de, koruyup kollama ile dövmek biraz tuhaf değil mi? Peki Diyanet neden bunu "koruyup kollayıcı" diye çevirmiş? Yanıt basit, vaktinde pek çok kişi:"Yahu, aynı surenin 135. ayetinde adaleti kavvam edin deniyor, bu, adaleti yönetin değil, ayakta tutun, koruyup kollayın demek"Dediler. Diyanet de buna hak verdi ve bin küsur yıldan beri YÖNETİCİ diye çevrilen kelimeye "koruyup kollayıcı" demeye başladı. Gelişme iyi de. başı ile sonu biraz uyumsuz oldu sanki? Çeviriye göre, başkaldırmasını GÖRDÜĞÜNÜZ kadınlara bir şey yapmalıymışız. Buna sadece YAZIK diyorum. Lütfen diğer çevirilere de bakın, burada geçen kelime HAVF yani korku/endişedir. Başkaldıran değil, başkaldırmasından ENDİŞE ettiğiniz kadınlar olmalı. Ama durum ciddi
@amagitmelavinia_Motivasyon belli, "o ayette kadın dövün demiyor" diyenlerin bir argümanı da şuydu:
Yahu, sırf endişe ettiğimiz için niye kadın dövüyoruz. Kadın baş kaldırmasa ama biz baş kaldıracağından endişe etsek kadını dövecek miyiz? Diyanet çelişkiyi görmüş ama DÖVMEK konusunda o kadar emin ki... Korkmak/endişe etmek kelimesini GÖRMEK diye çevirmiş. Buna diyecek bir şey yok.
Gelelim BAŞ KALDIRMAK kelimesine, bu kelimenin Arapçası Nüşuz ve aynı ayetin 128. ayetinde de geçiyor. Burada erkek kadına nüşuz ederse diyor. Ama elbette 128. ayette nüşuzu baş kaldırmak olarak çevirmiyorlar. Peki bu kelime ne demek? Mesela Mücadele Suresi 11. ayette de geçiyor bu sözcük ve orada terk etmek/ayrılmak anlamında. Zaten sözcüğün kelime anlamı da bu!
Ayet şunu söylüyor,"terk etmesinden endişe ettiğiniz kadınlara şunu yapın"
@amagitmelavinia_Ne yapacağız?
Dikkat! Ayet şunu VE şunu VE şunu yapın diyor. 3 şey sayıyor, 3'ü birden yapılmalı.
Ama Diyanet elbette dövün kelimesinden önce parantez içinde (Bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) ibaresini eklemiş/eklemek zorunda kalmış. Halbuki ayette yazan:
Nasihat edin
VE
Yataklarından ayrılın
VE
IDRAB edin.
İlk iki maddeyi düşünelim. Bir kadın ayrılmak istiyorsa onunla konuşmak VE yatağından ayrılmak makul değil mi?
BU bir ceza değil, kadını sizinle ilişkiye girmesi için zorlaMAyın demek. Tarihte bir kadının erkekten ayrılabileceği düşünülmediği için, NÜŞUZ ayrılma değil başkaldırma olmuş. Bir kadın ne hakla kocasının ilişki isteğini reddedebilir? Bu nedenle yatağından uzaklaşını "kadını zorlamayın" değil, kadına ceza gibi algılamışlar. Geldik meşhur IDRAB'a. Bu kelime DaRaBe kelimesinin bir formu ve hep dövmek diye algılanıyor ama lütfen Kuran'a bakın, bu kelime örnek vermek, vurmak, çıkmak, bırakmak... anlamlarına gelen bir sözcük. Mesela İngilizce'deki STRİKE gibi. Türkçe'deki KO sözcüğü gibi.
@amagitmelavinia_ İngilizce'de STRIKE vurmak anlamına da geliyor, GREV anlamına da. Benzer şekilde, Türkçe'deki KO sözcüğünün de Arapça'daki DARABE'ye çok uygun olduğunu görüyoruz. Bir kaç örnek verelim. Allah örneklik ortaya KOyar... (Bakara 26, Rad 17, vb)
Asanı taşa KOY. (Bakara 60)
Örtülerini yaka açıklığına KOYSUNLAR (Nur 31) Yola KOYULMAK (Al-i İmran 156,...) Nisa 34'e gelince.. terk etmesinden endişe ettiğiniz kadınlara nasihat edin VE yataklarından ayrılın VE kendi hallerine bırakın (koyverin gitsin)
Üstelik bu, hem bağlama uygun. Hem de, dedik ya ayette geçen kelime IDRAB diye. Tahmin edin bugün Arap IDRAB deyince ne anlıyor? Evet doğru tahmin ettiniz, GREV anlıyor. Güncel Arapça'da IDRAB grev demek. Dilller Allah'ın ayetleridir, İngilizce'de strike nasıl hem vurmak hem grev anlamında ise, Türkçe'de KO nasıl bağlama göre bırakmak anlamına da geliyorsa, Arapça'da da DaRaBe bağlama göre değişik anlam kazanıyor üstelik burada olduğu gibi, kelimenin FORMU bile değişik. Kelime Darabe değil, darabeden türeme IDRAB ve bu türev bugün GREV anlamında ise, kadim Arapçada Bırakmak, dokunmamak, bir şey yapmamak anlamında olması son derece makul. devamı da var bu kadar Yeter ama devamı için linke tıklama zahmetinde bulun bir zahmet
@amagitmelavinia_ özetle bir müslüman ile tartışacak isen İslam'ı karşılayacak isen önce tek taraflı kaynak değil İslam'ı kaynakları da oku. Kural şu bütün tarihî savaşlarda devletler savaş yapmadan önce düşmanın her şeyini öğrenmek için gizli ajan sokarlar nerde kaynakları var. Kimleri dinliyorlar öğrenip ondan sonra savaş açarlar. İslam'a düşmanlık yapmak istiyorsan eğer sağdan soldan laf salatası ile çıkma düşmanın karşısına içine gir İslam kaynaklarını da öğren ki elinde patlamasın tezlerin
@Handsomehell01 ya kardeşim böyle bir tartışma mı olur? 15 tane mesaj yazmışsın. Hangi insanın vakti var senin yazdıklarını okumaya. Sen inan banane. Niye salça oldun bana ya
@amagitmelavinia_ İşte sorununz bu işinize gelmeyince okumaktan kaçıyorsunuz. Bir olguyu inkâr etmek için önce o olgu hakkında bilgi sahibi olmalısın. Bilgi sahibi olmadığın bir dini inkâr etmek mantık ilkelerine aykırı.
@Handsomehell01 bu cevabı vereceğin belliydi. Sen inanmaya devam et. Yolun açık olsun. Verdiğin cevaplarla hiçkimseye dine yönlendiremezsin
@amagitmelavinia_ bir soru sordum sana bir soruma bile mantıklı cevap veremedin. Senin sorduğun ise her sorunun cevabı var. Benden sana tavsiye bak. Eski Ateist Altay Cem Meriçi takıp et. Belgelerle kitaplarla delil sunuyor. Sorduğun tüm soruların cevaplarını ordan öğrenebilirsin. Kur'an'ı bilimsel olarak öğrenmek istiyorsan ODTÜ ileri fizik bölümünü ikincilikle bitiren Enis Doko hocayı takip et. Fıkıh konusunda örneğin evlilik, cariyeler konusunu öğrenmek istiyorsan Ihsan şenocak hocayı takip et. Çünkü sende okuma yeteneği olsaydı yazdıklarımı okuma zahmetinde bulunurdun. O yüzden okuma yeteneği gelişmemiş birine ne yazarsan yaz boş. Belki okumak yerine dinleyerek öğrenmeyi denersin bir gün https://youtu.be/9J-imCTk39g
Demet abla bu aralar çok mantıklı konuşmaya başladı 😂
Aynen biz de çıplak karıları çıkarıp özellikle ramazan da milletin ahlakını bozalım.
Kendisinin yeme içmeli sahne aldığı yerlerde söylese ya bunu
Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösterir lafının kanıtı niteliğinde bir paylaşım😂
Sonuçta her sene yeni bir dini bilgi olmuyor gayet güzel bir düşünce
Demet Akalın önce konser gelirlerini fakir fukaraya dağıtsın samimi olduğunu gostersin
Bu mantıkta düşünürsek kendi de dahil şarkıcilarda konser yapmasin sürekli aynılarını söylüyorlar zaten YouTubedan dinleriz didjdk
Bir ben bu kadını seviyorum herhalde ne zaman bir şey dese linç yiyor.
İyi yorumlarina fazla dikkat etmiyorlar herkes değişik kötü yorumlarına odaklanıyor da ondan linç yiyor
Demet Akalın da şarkı söylemesin o zaman hep aynı şarkıları söylüyor zaten.
Kendisi ne kadar yardımcı oluyor diye araştırmak lazim
demst akalından beeklemezdik turnayı gözünden vurmuş
Doğru demiş ama
Hocalar da para almadan çıksın?
Sevabına?
yanlis saat bile gunde 2 dogruyu gosterio iste
maalesef
Bu kadını kim ciddiye alır
Dogru degilmi
Değil
Bnce guzl soz
Hiç bu kadar Demet Akalın'a katılmamıştım... 👌🏻
Katılmıyorum saçmalamış yine
İlk defa doğru bi laf etmiş
Gündem oluşturmaya çalışmış. Başarmış da
arkaplanda başka şeyler dönüyor olabilir
Çok doğru bir şey söylemiş.
Cahil insanın sözüne bakılmaz.
Müslüman değilim neyse ki. Ama katılıyorum.
Kesinlikle doğru demiş. Bence yapılsın.
Peygamber ol, mürid' in olalım Demet.. 💃
Doğru bir şey söylemiş ilk defa
Önemsenecek bir insan değil kendisi
Hakli. Onlari izleyen pek yok
Parasız çıksınlar Allah Allah
gündemde kalma çabaları
Kendi parasını dağıtıyor galiba koca yürekli
Çok merak ediyorum kendisi ne kadar yardım yapıyor
Hayret ilk defa kendisine katılıyorum
Bu kadın bazen çok doğru konuşuyor
Haklı ama rant hükümet için önemli