Çocuklara orucu nasıl anlatmalıyız?çocuklar oruç tutar mı?Gece onu sahura kaldırmadım diye bana çok kızdı ama kendisi daha 3 yaşında, nasıl kaldırayım yazık günah dedim anlamadı. Sizce ne yapmalıyım, hangi tarzda yaklaşmam doğru olur? Onu çocukların oruç tutmadığına nasıl ikna edebilirim?
Kızım da benimle oruç tutmak istiyor, ne demeliyim?
Kardeşim de öyleydi küçükken 5 yaşında sahura kaldirmayinca ağlardı tüm gün 😂 zaten bir kere seslenince uyanmazdi sabahta seslendik sen kalkmadın derdik 8-9 yaşında da hala aynı şeyi yapardı öğle ezanina kadar çocuklar tutuyor derdik öğleden sonra tutmazdi😂😂 ufak kandırmalar işe yarar sen kalkma, çocuklar tutmaz dersen daha çok inat eder kaldır zaten kendi de tutamaz dersin çocuklar yarım gün tutar diye ama 3 yaş çok küçük böyle bir isteği garip😂 ya da sabah kahvaltı yaptır10 da mesela başladı oruç de öğlen yemek yedirirsin ikna olur tuttuğuna
Oruç tutmak neden günah olsun? Lütfen farz olan şeyler için böyle yanlış bilgilendirmeyin çocuklarınızı. Aksine teşvik edin. Sahura kalkmak istiyorsa kaldırın. Bir iki deneyin, eğer kalkamazsa zaten bahaneniz oluşmuş oluyor.
Çocuklar çocuk orucu tutarlar.
Çocuklarınız oruç tutmak isterse onları engellemeyin. Teşvik edin. Fakat çocukların çocuk orucu tuttuğuna inandırın onları.
Çocuk orucu nedir?
Çocuklar sahura kalkarlar
İlk olarak oruçlarını öğlen 12 gibi açarlar
İkinci olarak da iftarda açarlar
Bu süre zarfında abur cubur yemezler.
İstedikleri zaman su içerler.
Acıktıkları zaman mutlaka yemek yemesini teklif edin.
Ebeveynlik çok mühim bir iş. Özellikle de Müslüman olan ebeveynlere çok iş ve sorumluluk düşüyor. Allah yar ve yardımcınız olsun. 🌸
Susayıp acıkana kadar tutturun tekne orucu yarım gün ama küçük hanım daha çok küçük o yüzden susayıp acıkana kadar tutsun ki arada yiyip içtikten sonra bile orucuna devam ettiğini düşünecektir kızımda öyleydi bizde öyle öyle başladık bi kaç zaman sonra yarım gün tuttu hatta dedesine sattı hep oruçlarını şimdi 8.5 yaşında tam gün tutmak istiyorum sizin gibi dedi ve tutmaya başladı istediği zamanlar tutar zorlandığında bırakır çocukken hepimiz yaşadık geçirdik bunları böyle böyle alıştık
Küçükken, ben de çok kızardım beni kaldirmadiniz diye sanki onalr geceleri kalkıp çok iyi çok güzel şeyler yiyormuş da bana vermiyormuş gibi hissederdim🤣 Kalkınca dünyalar benim olurdu. Küçükken kazanılan alışkanlıklar sonradan kazanılmıyor.. küçükken okuduğum duaları şu an beynim almıyor bence ne verirsen ağaç yaşken :) kalksın illa tutacak diye bişi yok küçük daha :) ama alisirsa güzel bir alışkanlık olur ,😊
Çocuklar da oruç tutabilir. Ama yetişkinlerin tuttuğu tarzda değil. Ona hem orucu sevdirmek, hem de isteğini kırmamak için. Çocuklar acıkana kadar tutuyor, yetişkinler akşama kadar diyebilirsiniz. Benim ilkokul zamanlarımda öğlene kadar tuttuğumu hatırlıyorum. Kalabalık bir aileydik ve tüm kardeşlerim gecenin bir vakti uyanmış yemek yiyor küçüklük aklı benimde ilgimi çekiyordu. Ortam samimi, sohbet, muhabbet. Yani hevesini kırmayın. Acılana kadar oruç tutsun. En fazla yarım saat sonra acıkır zaten. Aferin deyin onu ödüllendirin.
Gece degilde sabah mesela kahvalti yaparken ya da yemeklerden sonra hadi bakalim orucun basladi diyip acikana kadar ses etme bence. Biz yetiskinlere bunlar bunlar yasak ama sen aciktiginda yiyp telrar tutabilirsin diyebilirsin. Ama bence yapamazsin olmaz diyip kirma hevesini.
Orucun tanımını anlayabileceği şekilde yapıp, kendisinin hala günahsız bir melek olduğu için tutmasına gerek olmadığını söyleyebilirsin. Tutman gereken zaaman geldiğinde diğer melek arkadaşların gelip sana söyleyeceklerdir gibi masallaştırarak anlatabilirsin. ✌️
Ah yaşının 3 olduğunu söyleyince tebessüm ettim. :D Tutmak istemesi çok normal. İsteğini dindirmeye çalışmak yerine dediğini yapın. Bir süre sonra pes eder. Ancak denemiş olması bile bir ders olur minik için. Acıktığı zaman yer yemeğini.
İslam dinine göre erkekler 10 yaşında namaz kılıp oruç tutması gerekir öğretilmesi gerekir kizlar da da ayni bırakın tutsun Allah sabredenlerle beraber dir
Çocuk anne babadan ne görürse onu alır ne görürse onu yapar dostum sen önünde namaz kilarsan oda sana bakarak aynısını yapar sen roman okursan oda aynısını yapar ama sen yan gelir yatarsan oda yan gelir yatar neden bu kadar cahilce düşünüyor sunuz ne bilsin diye diye halen gelişmekte olan bir ülkeyiz ve neden gelisemiyoruz
Hahahaha ben mi cahilim sen mi böyle mi gelişecek ülke? Senin gibi düşünenlerle 3 yaşında diyor 3 henüz bir şeylerin bilincinde değil elbette anneden babadan ne görürse onu yapar ama şu an zamanı değil
Ona çocukların acıkana kadar oruç tuttuklarını anlatın. Oruç tutması şart değil o manevi atmosferi sizinle beraber yaşamasına müsade edin. Zaten acıkınca dayanamaz.
Kızdıysa senin minik bu işte ciddi. Bence hevesini kırmayın maşallah ne güzel heveslenmiş. Gece kaldırın yesin sonra yatsın. Acıkana kadar ya da oğlene kadar tutabilir. Sonra da masallah aferin benim kızıma diyip onu öpebilirsiniz.
Kızınıza onun yapabileceği bir şey olmadığını güzelce anlatabilirsiniz onun bünyesine uygun olmadığını ya da şöyle yapın onu denemesi için müddet verin o zaten ona uygun bir şey olmadığını anlayacaktır. Bırakın tutsun zaten dayanamayacak
gönlünü kırma bence gece kaldır zaten 1 2 gece sonra uykusundan feragat etmek istemeyebilir acıkınca yedir yemek istemezse zorlama, 3 yaşında olduğu için bence çok erken daha ama en azından gönlü hoş olur
Yaaa ben seni yerimm. kaldırın zaten uykuya yenik dusecektir uyumazsa birseyler yer yatar tekne orucu tutturursunuz hem istegi yerine gelmis olur hem de kismen anlamis olur. Masallah Allah nazarlardan saklasın.
Evet onu oruç için elbette uyandırmalısın ama yeme içme serbest olacak tabii ki. :) Çocuğunun düşüncelerine çok küçük yaşta bile önem verdiğini ona göstermelisin diye düşünüyorum.
3 yaşında madem yarım gün tutmasını söyle öğleye kadar tutsun hatta 7 yaşlarında olsa yarım gün iyi çok küçükmüş anlat büyüyünce tutabileceğini çocukların tutamayacağını
Çocuklar tutmaz, tutsa bile bozduğu halde yine bir şey olmaz. Çok istiyorsa onu kırmamak için sahura kaldırıp seninle beraber yemek yemesini sağla, sonra yarım gün tutturabilirsin ama hevesini kırma. Benim annem bana küçükken öyle yaptırırdı. Sonra sonra büyüdükçe tam tutmaya başladım ve kendi kendime anneme ben haber verdim. Burda önemli olan sadece söylem değil, eylem. Mesela bunu neden yaptığını da bilmeli.
Çocukların doğuştan bir ibadet sevgisi var demek ki. Nasıl anlatırsın bilmiyorum ama hevesini kırma, ve onu ibadetten soğutmıycak bir şekilde söyle ne söyliyceksen.
Zaten açlığa dayanabilecek bir bünyesi yok. Uyandır, yemek yesin sahurda. Sabah da acikinca yemek verirsin. Bizim gibi 17 saat aç kalacak degil ya... zaten yemek ister senden.
3 yaşında tabikii sabahtan akşama kadar tutamaz da sen madem sahura kaldır sabah kalkınca da kahvaltısını yaptır. Çocuklar boyle tutuyor dersin, zaten o iki güne kalmaktan sıkılır
Bende kucukken aglardim tutmak icin annemde bana her ezanda yemek yiyebilcegimi ezandan ezana beklememi soylemisti boylelikle oruc tutarak 5 vakit yemek yemistim🤣
Benim de kardeşim 7 yaşında sahura kaldırdık Bayaa bi yemek yedi Sonra sabah kalkar kalkmaz bozdu orucunu Bişey olmazz zaten merak etme sabah yer bişeyler😂.
Tekne orucu diye bişi var. Sizinle birlikte kalksın ama normal kahvaltı süresine kadar oruçlu olmanın yeterli olduğunu anlatın. Hem gönlü olur hem orucu sever.
Bizlere küçükken yarım oruç tutturulardi zorla değilde seninki böyle sayılıyor büyüdüğünde beraber tutarız diye. Onu yapabilirsiniz yaşı çok küçük sen sabaha kadar tutsan da olur deseniz belliki heves ediyor yerim 😊
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Tutsun ya ne olacak. Nasıl olsa acıktiginda yer 😊 sahura kaldır onun için eğlenceli olur.
Knk ben zaten sakinim bırakin çocuklar İslam'a alışsın neden engel olalım bırakın tutsun yaşı küçükse zaten istediği gibi yer içer orucum der ama Tutsun o yaptığın dan sorumlu tutulamaz ama biz öğretmedigimiz için sorumlu tutulucaz
@ÇapkınLucifer daha aklı ermezken küçücük çocuğa neden oruç tutturuluyor acaba ne biliyorsunuz belki aç kaldığı için bayılacak bir şey olacak, öğrenmesin demiyoruz biz burda
Çocukların ramazan ayı maneviyatını öğrenip alışkanlık edinmeleri için, öğle ezanına kadar oruç tutmalarına izin verebilirsiniz. Teşvik etmek için tuttuğu her tekne orucunu ücreti karşılığında satın alacağınızı söyleyip onu heveslendirin. Bayram sabahı elinizi öptüğünde normal harçlık verin. Ve sonra 5 gün tekne orucu tutmuştun onları almak istiyorum satarmısın diye sorun. Evet derse günlük oruç için 20 lira verin 5 gün tutarsa 100 lira. Çocuklar oruca böyle alıştırılır