Buzluktan kıyma çıkardım. Patates, soğan da var. :) Ama fırınım yok ona göre bir şeyler söyler misiniz? Ne yapabilirim Bulgur Pilavı'nın yanına? Köfte yapamam bu arada :)
İftar için sadece kıyma ile yapılacak ana yemek ne olabilir?
Çelik-granit-teflon tenceren var ise kavurmayı sopanla güzelce kavur ve arzu edilen damak zevkine göre baharat ve acı ekleyebilirsin.. patatesleri önceden kızartma şansın varsa güzel olur , yoksa da enlemesine bütün daire şeklinde kesip tencerelere kat kat arasına kıymalar gelicek şekilde yapabilirsin.. katları tamamlayıp ocağa koyup , ayrı bir kapta 1 diş sarımsak ,1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası ve sevdiğin baharatları 1 bardak su işe karıştırıp hazırladığın yemeğin üstüme gezdir.. kısık ateşle pişene kadar Ocak’ta tut☺️☺️ Afiyet olsun
1
8 Yorumla
Soran
+1 yıl
Yani en alta patates diziiyorum, sonra kıyma sonra patates şeklinde devam ediyorum doğru mu anladım?
Evet doğru anladın☺️ Miktar ne kadar peki , bir de patatesleri çiğ haliyle ekleyecekseniz , kıyma zaten önceden kavrulmuş olucak ☺️Yeterli olur ama ben sulu severim dersen göz kararı arttırabilirsin
Tencerede İzmir köfte yapabilirsin. Malzemeler : 500 gr köftelik kıyma 1 adet küçük boy yumurta 1 adet kuru soğan 1 diş sarımsak 1 tutam maydanoz 2 yemek kaşığı galeta unu 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 1 çay kaşığı kimyon 1/2 çay kaşığı karabiber Tuz 3 adet orta boy patates 3 adet sivri biber Sosu İçin: 1 adet büyük boy domates 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı domates salçası 1 diş rendelenmiş sarımsak 1,5 su bardağı su Tuz Yapılışı Yarım kilo köftelik kıymaya 1 adet küçük boy yumurta kır, 1 adet rendelenmiş kuru soğan ve 1 diş rendelenmiş sarımsak ekleyip, ardından 2 yemek kaşığı galeta unu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber, biraz tuz ve 1 tutam ince ince doğranmış maydanoz ekle... Kıyma harcını iyice yoğurup, ardından 30 dakika kadar buzdolabında dinlenmeye bırak... Diğer tarafta İzmir köftenin sosu için; çukur bir kaba 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 buçuk su bardağı su döküp, iyice karıştırın. Bir kaba da 1 adet büyük boy domates rendeleyip, küçük bir sos tenceresi içine 1 yemek kaşığı tereyağı koyup, eriyen yağın üzerine rendelenmiş domatesi ve 1 diş rendelenmiş sarımsak ekle ve domatesi ara ara karıştırarak, 2-3 dakika kadar pişir. Ardından üzerine salçalı sosu döküp, damak tadına göre tuz ve karabiber ekleyip, kaynamaya bırak. Kaynadıktan sonra 2-3 taşım daha kaynat ocaktan al..
Daha sonra 3 adet orta boy patatesin kabuğunu soyup, çok ince olmayacak şekilde elma dilimi şeklinde kesin. Kızgın yağ içinde hafifçe kızartıp, dinlenen köfte harcını buzdolabından çıkart. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, parmak uzunluğunda ince uzun köfteler yapıp kızgın yağ içinde kızart. Bir tencere içine kızarttığın patatesleri diz patateslerin üzerine kızarttığınız köfteleri yerleştir. Evde varsa 3 adet sivri biberi 2-3 parçaya kesip, köftelerin ara kısımlarına koy. Son olarak hazırladığınız sosu köfte ve patateslerin üzerine dökün. Tencereyi ocağa koy. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, tencerenin kapağını kapat. Yaklaşık 25-30 dakika kadar pişir... Afiyet olsun...
Tencerede patates oturtma yapabilirsin. Patatesleri kızartırsin , kıymayı soğan ile kavursun , bir kızarmış patatesten birde kıymalı harçtan sırayla koyarsın üzerine domates ya da kaşar derneği unutma
Nurgül abla diye bir komşum vardı patatesleri rendeler çok güzel yikardi , sonra soğan, kıyma , biber , salçayi kavurur kizarttigi çıtır çıtır olan patateslerin üzerine dokerdi. Yoğurt eşliğinde yerdik çok güzel yapıyordu. Ama patatesleri çok güzel yıkamak ve bol yağda kızartmak geriyor yoksa patatesler yapılabiliyor azizim
Afiyet olsun😊 patatesleri ne çok ince , ne çok kalın arası bir şekilde yuvarlak yuvarlak dogra , geniş yayvan bir tencereye yagi koy, doğradığın patatesleri en altina diz sırayla, güzelce onu kızart ters düz et ya da tencereyi falan da sallayabilirsin. Kiymayi da ayrı bir tavada baharatlandir salçayla güzelce kavur. Kizarttigin patateslere tuzunu serptikten sonra , üstüne bir soğanı halka halka doğra ne çok ince ne çok kalın, soğanları da diz, sonra domatesi de aynı şekilde halka halka doğra, domatesleri de diz tuzunu at en üstüne kavurdugun kıymayı dök. Baska bir kapta salçalı su yap içine biraz tuz ve kekikte atabilirsin. En son tencerenin üstüne dök ve kısık ateşte pişsin.
Kiymaya tuz biber karistir tavada iyice kavur sonra patatesi kucuk kucuk dogra icine ekle birazda su ekle yapismasin ama. Ustunede yumurta da ekleye bilirsin. Ben yumurtasiz seviyorum ama. Yesillik varsa kucuk kucuk dogra onuda ekle.
Aslında bol soğan biraz da baharat öyle bile yenirdi.. ben çok erken gördüm soruyu... 🙃
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Köfte olmuyorsa patates oturtma olabilir ya da kıymayı soğan ve baharatlarla kavurup bulgur pilavının üstünde servis edersin. Yanında da patates püresi. İçinde yağ, süt ve peynir de olmalı 😋
Patatesleri istedigin şekilde doğra az kızart. Soğan doğra küp küp. Varsa yeşil biber vs.. de doğra ekle. Kıymayı ekle kavur ardindan miktarına gore salçayı ekle iyice kavur patatesleri de ekle az karıştır üstüne sıcak su ekle tuzu at karıştır su kaynayana kadar altını aç kaynayınca orta kısık ateşte suyunu hafif çekene kadar pişir. Ara sıra karıştır işte..
İlk önce küçük köfteleri yapmak için kıyma, bulgur, baharat ve sarımsağı ekleyip yoğurduktan sonra ne çok büyük ne küçük yuvarlaklar haline getirip un döktüğün bir tepsinin üzerine şekil verdiğin kıymayı koy. Her yerine un gelecek şekilde una bula. Daha sonra bir ya da iki tane soğanı yemeklik doğrayıp salçayla birlikte kavurduktan sonra küp küp doğradığın patatesleri koy ve 1-2 dakika soğanları öyle kavurduktan sonra patateslerin üzerini iki parmak su geçecek şekilde su koy. Daha sonra o kaynadıktan sonra una bulanmış köftelerini ekle. Tuz ve diğer baharatlarını da ekledikten sonra suyunu kontrol ede de pişir 🙂 süresini bilmiyorum kontrol ederek yapıyorum ben