+1 yılSaygımızı yitirdik çünkü.
İyi niyetimizi kaybettik.
Siyasi yönetimden tutun, dünyadaki gelişmeler ve gerilmelere kadar birçok sebebi var eskisi kadar lezzetli olmamasının bazı şeylerin.
Ben muhafazakar biri değilim.
Ama oruç tutana, kapanana her zaman saygı duyarım.
O onun seçimi.
Birkaç kişi başı açığa; 'fahişe' muamelesi yaptı diye.
Onlara olan hırsımı başkasına vurmam.
Ve bana kimse sen Atatürkçüsün, demokratsın, sosyalistsin...
bak hep böylesiniz demedi diyemez.
Örnek olmaya çalışırım çünkü.
Bence iyi niyetimizi korumalıyız.
Herkes kendi payına düşeni yapmalı.
Örneğin mi?
Verilsin İmamoğlunun hakkı İmamoğluna.
Ayıptır.
Terbiyesizliğin ve yalancılığın lüzumu yok.50 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(36-45)+1 yılEskiden daha guzeldi dedigimiz tek sey degil ki...
Bircok sey eskiden daha guzeldi.
Boyle gergin degildik, boyle yapmacik degildik, boyle bencil degildik, boyle vurdumduymaz degildik, boyle menfatci degildik.
Aslinda insan olma ozelliklerini kaybettik. Ve hicbirseyin de eski tadi kalmadi...13 Yorumla- +1 yıl
Biz buna buyumek diyoruz... aslinda bu saydiklariniz o zamanlarda vardi ama biz kucuktuk...
Cevap sahibi+1 yıl@zahideakgok katilmiyorum. verecegim en basit ve ilk aklima gelen ornek: kucuklugumdeki bayramlarda aile ziyaretlerine gelenleri hatirliyorum. gelen gidenden dolayi ziyarete gitmek bile zordu. simdi hangi bayramda, kime, kac ziyaretci geliyor?
- +1 yıl
Size cevap verecegm diye iftarlik yemegi yaktim 🙈
Valla ben simdide en az bir hafta evden uzaklasamiyorum misafirlerden dolayi. Bayramda hizmetten giyinemiyorum bile. Ama biyerde haklisniz her yer de boyle kalmdi tabi
+1 yılBence değişmeyen tek şey belki de tıklım tıklım teravihler. Mahalleden geçerken saat yedi gibi etrafa yayılan yemek kokuları. Hocanın akşam ezanını okurken biraz hız yapması. Teyzelerin teravih zamanında kızım klima açma sırtıma vuruyor demesi ama camı açması ve oradan hava bize gelmemesi. Safları sıkı tutun diye bağıran en öndeki teyze. Terlikleri karışan ertesi gün bacım biz yanlış giymişiz diye gülen hoca vaaz verirken kimlerdensin diye muhabbete başlayanlar. Seviyorum bu güzel ayı her yıl değişmeyen baki kalan tek şey.
20 Yorumla
Eskiden kalender amcalarımız, kol kanat geren abilerimiz, Cumhuriyet düşkünü vatansever imamlarımız vardı.
Artık tecavüzcü amcalarımız,
Mafya kırığı abilerimiz var...
Kısacası demirin tuncuna, insanın puştuna kaldık.
Hayır diyeceğimki eski Ramazan...
İyi insanların hakkıdır böyle iyi niyet gerektiren şeyler.
Milyonlarca insanın gözünün içine baka baka hak yiyenleri gördükçe insanlığımdan utanıyorum.
Ne denmelidir bilmiyorum.
Sevgim acıyor.54 Yorumla- +1 yıl
Iyilik ve kotuluk her cagda da mevcuttu. Belkide biz secde'den uzaklastik ha? Hayri etmedik ki bulalim ha? Belkide isyanimiz cogaldi, sevabimiz sozde kaldi ha? Belkide sukrumuz azaldi ha? Belkide biz kuldan bekledik oyuzden Allah vermedi o huzuru guveni yer yuzunde. Belkide birey olarak bende sizde ve nerde insanlik diye isyan edende eksiklik vardir buyzden tam'ı bulamadik ha?
- +1 yıl
Rabbimin önünde; secdeden asla çekinmem.
Öncelikle bu.
Güzel yorumunuz için kalben teşekkür ederim.
Baktığınız pencerenin çiçeği solmasın.
Ha ile biten her sorunuza tek bir cevabım var;
'-yapana sormak lazım.'
Haksıza,
Namerde,
Hak yiyene,
Yalancıya,
Tecavüzcüye,
Onursuzca,
Kadın düşkünlerine,
Yatak düşkünlerine...
Hepsine tek tek sormak lazım.
Diyorum ya; Nedenmelidir bilmiyorum.
Öylesine sarsıldıki iyi niyetim.
İnsanlara baktıkça sevgim acıyor.
- +1 yıl
Soylediklerinizi anliyorum baktiginiz yonden bakinca sonuna kadar da haklisniz demek kaliyor ama ben daha derinine indim bence biz dogru yani sahsimiz dogru ama dost dogru oldugu surece herkes cok kotu hersey cok berbat olsada Allah herseyi senin icin dogruya ve iyiye ceviriyor
Sabir ve sabir itaat - +1 yıl
Ama kendinden önceki kelimeleri anlamsız kılar hanımefendi.
Kimsenin elinde cetvel yok öyleyse kimin doğru kimin eğri olduğunu belirlemek hadsizlik olur.
Bu tip güzel şeyleri.
Burada anlatıp inancıma reklam yapmak bana uygun bir şey değil.
Bembeyazdır.
Kirletecek değilim.
... Ve tabiki dediğiniz gibi sabır elbet.
Sabırsız dolaşamaz dünya güneşin etrafını.
Elbet sabır.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
71Cevap
- Ramazan konusunda 608 cevap paylaştı.
+1 yılEskiden herkes oruç tutana saygısı vardı şimdi kimsenin saygısı yok her yer açık insanlar sokakta yemek yiyor gadası
11 Yorumla- +1 yıl
Gadası ben yemek yiyenin karşısında da olsam Allah'ın izni ile tutarım sen olayı yanlış anladın saygı kalmadı diyorum
+1 yılCok sukur ne benim nede cevrem icin bisey degismemis. Yine heyecan ile bekleniyor yine kimse yemiyor icmiyor yine hasta kadinlar gizli sakli yiyorlar... ama baska yerlere baktigizda ramazanin adi var ama icerigi yok ve bu cok uzuyor gercek anlamda iman edenleri tabi. Ve tek degisen de bu sadece. Yoksa hic bisey degismedi kucuktuk buyuduk, genc olanlar yaslandi, yaslilar aramizdan ayrildilar. Zevkler ve heyecanlar buna gore degisti sadece yoksa hicbisey degismedi bana sorarlarsa. Iman azaldi, edep hayya kalmadi haliyle oruclar zevk vermiyor, acik acik yenmeside rahatsiz etmiyor yiyenleri.
00 Yorumla
+1 yılBu batılılar için pek sorun değil belki ama bizim doğuda insanalar oruç tutmasa bile bunu asla belli etmezlerdi saygıdan dolayı
Lokantaların % 80 iftarda açardı
% 20 bez perde çekerdi içeri asla görünmezdi.
Ama şu an eskiye nazaran öyle değil
Evet yine saygı duyanlar var ama artık dalga bilr geçenler var
Tutmaya bilirsin ama saygı duymak zorundasın28 Yorumla- +1 yıl
Yok ya ne perde cekmesi abi bizene ramazandan! Ayip mi tutmamak valla herkesin icinde yiyip icicem ohh
- +1 yıl
@günedoğuş sanane ohh ickimide icicem
- +1 yıl
Ahirette yüzünü görmek istiyorum
Ve seni Allah'a şikayet edicem - +1 yıl
@irmaknilufer
+1 yılKimse oruç tut amaya başladı. İstanbul da aşırı kalabalık olduğundan eskisi gibi panayır falan da kurulmuyor eskiden Sultanahmet'de çok güzel ramazan olurdu. Oruç tutana falan gerek olmazdı.
Şimdi daha çok Tophane'den Cihangir'e giden ve millete içki içiyorlar diye saldıran tipler akılda kalıyor10 Yorumla
+1 yılben ramazanları sevmiyorum. zaten agnostiğim oruçla bir işim yok, ama sokakta herkes aç sinirler gergin, en ufak bir olayda hemen öfke gürültü, bunlar hoş değil. birde ramazan davulcuları var tabi evlerden ırak, gecenin bir yarısı dan dan dan kafa eskitip birde üstüne para istiyor.
11 Yorumla- +1 yıl
Sorma
+1 yılOruç tutan insanlarla dalga geçilmesi, Ramazan ayına hürmet edilmeyip içki, kumar, zina gibi her türlü günahlara devam edilmesi, oruçluların gözü önünde yemek yenmesi, sırf elalem laf etmesin diye oruç tutulması, davul çalınmasına karşı çıkılması vs..
12 Yorumla- +1 yıl
@irmaknilufer Hanımefendi terbiyeni takınır mısın? Bir bayana bu tür aşağılık kelimeler yakışmıyor..
- +1 yıl
@irmaknilufer İnan seviyene inmem. Edeceğin ve ettiğin küfürler benden bir şey eksiltip fazlalaştırmaz.. Sadece seni günaha sokar.. Ayrıca AKP ne alaka anlamadım..
+1 yılÖnceden komşularla beraber bahçeye kocaman bir iftar masası kurulurdu. Şımdı herkes çekirdek ailesiyle açıyor. Ayrıca tutan ve tutmayan diye kimse sınıflandırılmıyordu. Şimdi herkes ayipliyor çok saçma herkesin ibadeti kendine "unutanlara"hatırlatayım dedim.
10 Yorumla
+1 yılEski ramazanlar tıpkı eski bayramlar gibi insanları birbirine birleştirirdi, sıcak, huzurlu bir ortam yaratırdı. İnsanlar birlik olmayı, yediği bir parça ekmeği sakınmayıp seve seve paylaşmayı iyi bilirlerdi, hoşgörü, empati ve bolca saygı vardı. Şimdi insanoğlu kendi köşesine çekilmiş, bana dokunmayan yılan bin yaşasın modunda. Eski yardımlaşma, birlik beraberlik yok.
00 YorumlaAnne çocuğunun dahi eline ramazan diye yiyecek vermezdi
Oruç tutmayanlar tutanlara saygı duyardı sokakta yiyip içmezlerdi.
Eskiden bukadar giyinik çıplak yoktu şimdi ramazanda dışarda olmak zorunda olan erkeklerin işi zor inan nefsi açlıktan daha çok zorlayan bu.00 Yorumla- Ramazan konusunda 416 cevap paylaştı.
+1 yılAslında git gide herşey daha iyi oldu fakat biz çocukken demekki geneli çok göremiyor, bağlı bulunduğumuz çevreye göre değerlendiriyorduk herşeyi..
90 larda bağlı bulunduğum ilçe ramazan yardımları, iftar çadırları ve etkinlikleri şimdiye göre %100 lük bir dilimde %40 bile yapmadığını şimdi fark ediyorum şu devirde hepsi oluyor..00 Yorumla
+1 yılHerşeyden önce heycan vardı.
Ben 5 yıl Azərbaycanda kaldığım sıralarda ramazan ayında Türkiyede olmak isterdim ramazan yaklaştıkça amansız bir heycan olurdu içimde Türkiyede olmak isterdim orda insanlar ramazanı yaşıyo ben dışardayım sanki o ruhtan mahrum kalmış gibi his ederdim. Şimdi yeniden Türkiyədəyim ama o eski heycan yok...06 Yorumla- +1 yıl
Azerbaycan’daki Ramazan sofralarını anlatmıştı babam sofrada bir kuş sürü eksik oluyormuş Hava harp okulu açılış törenindeydi Azerbaycan’da babam 2001 yılıydı babamsız Ramazan yaşattı bana Azerbaycan
- +1 yıl
Kardeş olmak zordur. Fedakarlık ister 😊
Azərbaycan yemekleri güzeldir hiç çekşnmezler yemek konusunda Türkiye gibi değil pahalıda olsa alırlar herşeyi - +1 yıl
Kesinlikle doğru diyorsun ve var ya bir tane medyum arkadaşım vardı benim Azerbaycan’da kendisi büyücü galiba ve onunla arkadaşlığımı bitirdim
- +1 yıl
Ne alaka şimdi 😂
- +1 yıl
İrem aynı bana benziyordu ve doğaüstü güçleri vardı onu tanıdığımda uykum esnasında başım 360 derece döner gibi oldu ve beyinsel bir tepkime verdim
- +1 yıl
Anlıyorum 🙄
+1 yılKısacası eskiden Ramazan denildiği zaman insanın içinde huzur olurdu şimdi o huzuru söküp aldılar yüreğimizden...
50 Yorumla
+1 yılEskiden ciddi bir özür sebebiyle oruç tutamayanlar Dışarıda yemek yemek şöyle dursun gözünün ucuyla bakamazlardı bile ama şimdi Allah herkese hidayet versin gözümüzün içine baka baka yiyorlar içiyorlar utanıyorum onların adına ben
10 YorumlaÖncelikle eskiye oranla şu dönemde oruç tutan insan sayısı epey azaldı. Ancak hala o tat hala o güzelliğiyle devam ediyor. Sadece insanlar birbirinden uzaklaştığı için kalabalık iftar sofralarına pek rastlayamıyoruz.
10 YorumlaBu muhabbetlerde iyice baydı artık nerde eski ramazanlar derler;oruç tutmazlar, nerde eski aşklar derler;seven adamın yüzüne bakmazlar. Millet mağdur edebiyatı yapmayı seviyor. S*ktirin gidin babanızı kandırın🙏
00 YorumlaEskiden aileler arasındaki bağ çok daha güçlü olduğundan ramazan, bayram.. vs vesilelerle çok daha fazla fazla bir araya gelinir ve çok daha fazla güzel anılar birikirdi. Her şey, birlikteyken güzelleşir.
00 Yorumla
+1 yılEskiden durumlarından ötürü oruç tutmayanlar tutana saygı gösterirmiş gizli saklı yer içermiş şimdi tam tersi Ramazan günümüzde diğer aylardan farkı kalmamış bu ramazan daha emin oldum çok üzücü
11 Yorumla- +1 yıl
Kesinlikle haklisiniz. Ve cok uzucu
+1 yılEskiden hayat ucuzdu şimdi her şey pahalı nefes almak bile çocuktuk sorumluluklarımız yoktu sevdiklerimiz hayattaydı vs şimdi bir çok şey eksik her şey asidi kaçmış gazoz gibi
01 Yorumla- +1 yıl
Çok şey değişti çok
Ben çocukken ramazanlarda bı heyecan vardı bı farklıydı ama şimdi ne bı heyecan var ne de diğer günlerden bı farklılık oruç tutuyoruz sdece başka bı fark yok 🤷🤷 keşke eski ramazanlar olsaydı 🙁🙁
00 Yorumla
+1 yılÖnceden bir edep vardı , haya vardı insanlarda utanıyorlardı oruçlu insanların yanında yemek yemekten. ama şimdi öyle mi? Değil , Kim aç , kim tok belli değil..
00 YorumlaŞimdi insanlar tutmayanlara karşı daha hoşgörülü, millet mahalle baskısından oruçluymus gibi davranıyordu, oruc tutanlar azalmadı yani, insanlar saklanma gereği duymuyorlar artık
00 Yorumlabirlik beraberlik vardı, zamanın kavramı ayrıydı, aile ortamları daha samimiydi, ramazanın anlamını bilerek tutulurdu o oruçlar, şimdi millet sanki alışkanlık olduğu için tutuyormuş gibi bir hal var.
00 Yorumla
+1 yılEskiden Ramazanlarda insanlar daha heyecanla karşılardı Ramazan’ı ama şimdi o heyecan bitti tükendi
30 Yorumla
+1 yılEskiden Ramazan di
Şimdi GOSTERİS, İSRAF, HARAM, BEN DAHA USTUNUM çabası.30 YorumlaBeyin geçmişe dönük anılara özlem duymaya programlanmıştır. Geçen her bir zaman diliminde anılar sürekli özlem hissi uyandıracaktır. Fazla şey yapmayın.15-20 sene sonra bu günlerinizi özleyeceksiniz emin olun.
00 YorumlaEskiden panayırlar cok olurdu ramazanın o güler yüzlü insanları filan vardı şiödi sadece gerilenler var
10 Yorumla
+1 yılEski ramazanlar ağır basliydi efendiydi oturup kalkmasini bilirdi. Şimdiki ramazanlar yat uzan para kazan
00 Yorumla
+1 yılRamazanları sevmem gecenin bir yarısı baş ağrısı sonra sinirler gergin ramazan geldi diye herkes seviniyor ama ramazanda da herkesin suratı asık samimiyetsiz sinirli filan
22 Yorumla- +1 yıl
Aynen
- +1 yıl
Kimse çalışmaya da gelmiyor. Dükkanlar kapanıyor, saat 3'den sonra herkes kaytariyor falan.
+1 yılEskiden yardımlaşma vardı, fakirler ve durumu olmayanları zenginler evlerine çağırırlardı.
Hep birlikte iftar açılırdı.
şu an kutuplaşma var. Kimse kimsenin umrunda değil.00 Yorumla
+1 yıleskiden birlik komşuluk vardı millet komşusunu çağırırdı iftarı birlikte açarlardı şimdi oda kalmadığı için eski toprak insanı '' nerde o eski ramazanlar '' diyor kısacası
00 YorumlaKaragöz ve hacivati tom ve jerry i izleyerek iftar sofrasını beklemek (:
10 YorumlaEskiden herkes iftari balkonda yapardi beraber yapiyor gibi olurduk arada laf falan atilirdi da simdi yok iste..
00 YorumlaEskiden insanlar daha hosgoruluydu. Tutan tutmayana, tutmayan tutana. Şimdi ise sadece ölçüsüz nefretlerimiz var.
00 Yorumla
+1 yılEski ramazanlar herkes birbirinde toplanır sohbet muhabbet eksik olmazdi simdi ise tadi tuzu kalmadi eskiden herkes disari cikardi sahura kadar oturulur çekirdek dondurma falan yenilirdi eski ramazanlarin tadi baska o zman cocuktuk ck guzeldi
00 Yorumla
+1 yılGün aynı gün, ramazan da aynı ramazan. Değişen insanlar ve kültür.
00 Yorumla
+1 yılEskiden ramazanda iftarda besmeleyle yemeğe başlanırdı şimdi telefonla başlanıyor
00 YorumlaBiz küçükken 4 de iftar yapıyorduk şimdi 7 de çok büyük bir fark
00 Yorumlao konuya hiç girme bütün anılarım canlanıyor ve bir hüzün basıyor
00 YorumlaEskiden şen şakrak kutlanırdı şimdi oteller bayram ediyor
00 Yorumla
+1 yılEskiden eskiler güzeldi. Şimdi her şey çok değişti. Sohbet muhabbet kalmadı.
00 Yorumla
+1 yılEskiden oruc tutmayan saklardi tutuyormus gibi simdiler goz onunde orucsuz sanane diyor
04 Yorumla- +1 yıl
Sanane? Evet sanane
- +1 yıl
@irmaknilufer pardon da kişisel birşey mi var hayırdır yani sorumu cevaplamis geçmişim sanane
- +1 yıl
Saygi duyucaksiniz
- +1 yıl
Ben duyuyorum saygi siz merak etmeyin
+1 yılHiç-bir seyin tadi kalmadi. Bayramlarda bile bulusmuyoruz artik
00 YorumlaEskiden birlik beraberlik vardı.
Şimdi kim kime dum duma.00 YorumlaHep bana hep bana değil de hep beraber olalım olayı memleket gidik didik
00 YorumlaEskiden oruç kışa denk geliyordu, şimdi yaza denk geliyor.
00 Yorumla
+1 yılInsanlar farklılaştı daha çok.
Bencillik duyarsızlık anlayışsızlık had safhada.01 YorumlaEskiden oruç tutmayanlar utanır çekinirdi şimdi gmzümüzün içine baka baka yiyip içiyorlar.
10 Yorumla
+1 yılBilmem amam eskinden eskiydi yani. Aslında şimdiki oruc daha kolay geciyor
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılLüks siteler yoktu. Mahalle hayatı vardı. Zengin fakir iç içeydi. İnsanlar birbirlerini severlerdi. İnsanlar arasında dayanışma vardı. İftarlarda misafirler çoktu. Fakire yardım daha fazlaydı.
30 Yorumla
+1 yılEski Ramazanlarda aç insanlar aranır fakirlere daha bir özen gösterilir iftar çadırları kurulur fakirler gözetilir di şimdileri siz de biliyonuz bizde
00 Yorumlaeski insanlar kalmadı ki eskiye dair birşeyler kalsın şimdi herkes gösteriş peşinde elinde telefon yok camiideyim yok iftar masasındaym hep bir reklam
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılEskiden eminim şu saçma sapan insanın sinirini ziplatan "nerde o eski ramazanlar"sloganı yoktur diye düşünüyorum.
00 Yorumla
+1 yılOruç tutan sayısı azalıyor tahammül hoşgörü azalıyor
20 Yorumla
+1 yılBen heyecanla topun patlamasini beklerdim ve nerden patlicak acaba die çok merak ederdim nasıl bisey derdim ah eskiler 😊😊
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılRamazan dedem çok hoşgörülü bir adamdı, abdestinde namazında. Ama komşunun oğlu Ramazan serseri, kulağından kulaklık düşmüyor.
00 Yorumla
+1 yılEskiden oruç tutuna bir saygı olurdu ama şimdi o saygı kalmadı maalesef
00 YorumlaEskiden din günümüzde ki kadar sömürülmezdi ve ibadetler gösteriş malzemesi olarak kullanılmazdı
10 Yorumla
+1 yılBüyüdükçe ramazanın tadı kalmıyor çocukluğumda güzeldi her şey.
00 Yorumla
+1 yılEskiden oruç tutmadığım yaşlarda annem bizi çıkarmazdı sokağa oruçlu insanlar başları şişer sesinizden diye. Eskiden yemek yiyenler gizli gizli yerdi.
Şimdi sigara dumanımı suratına üflüyor adam00 Yorumla
+1 yılEskiden herkese iftara giderdik. Simdi herkes kendi evinde takiliyor
00 Yorumla- Devamını Gör (58)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler