Ev ve arabayı satıp faize geçmek mi mantıklı, yoksa mevcut düzeni korumak mı?

İyi akşamlar. Ben bekar bir anneyim, kızım 14 yaşında. Kendime ait bir evim ve bir arabam var.

Ev eskiden ailemiz daha kalabalıkken idealdi ama eşimi ve iki çocuğumu kaybettikten sonra bu ev bana fazlasıyla büyük gelmeye başladı. Yaşadığımız olay trajik bir olay, lütfen detayını sormayın.

Arabam da Volkswagen Passat. Güzel bir araba ama artık bana gereğinden büyük ve özellikle çok yakan bir araç gibi geliyor. Kendi işim var, bir pastanem var fakat dükkân kiralık, yani mülk bana ait değil.

Şimdi bunların hepsini satmayı düşünüyorum. Ev, araba ve pastanenin içindeki malzemeler dahil hepsini satsam yaklaşık 13-14 milyon TL civarında bir para geçecek elime.

Bu parayı faize koyduğumda bugünkü oranlarla aylık yaklaşık 400 bin TL civarında bir getirisi olacağını hesaplıyorum. Benim kendi aylık kazancım ise en fazla 200 bin TL. Aylık 200 bin TL harcasam bile, ki çoğu ay o kadar harcamıyorum, daha küçük bir evde ve daha az yakan, daha küçük bir arabayla gayet rahat yaşayabileceğimi düşünüyorum.

Geriye kalan 200 bin TL'yi de harcamayıp tekrar birikime ayırabilirim. Böylece hem daha küçük ve bana daha uygun bir hayata geçmiş olurum hem de elimde ciddi bir birikim kalır.

Şimdiye kadar hayatımda aldığım hiçbir maddi kararı başkasına danışmadım. Ama bu kez konu biraz büyük olduğu için, ilk defa dışarıdan insanların fikrini almak istedim.

Sizce böyle bir durumda her şeyi satıp daha küçük bir eve ve daha ekonomik bir arabaya geçmek mantıklı mı? Yoksa elimdekileri satmadan mevcut düzenimi korumak mı daha doğru olur?

Ev ve arabayı satıp faize geçmek mi mantıklı, yoksa mevcut düzeni korumak mı?