Biri açıkça anlatabilir mi, internette uzun vaktim yok çok okumaya. Bu arada İslam'ın insanların ahiret ve dünya hayatını koruduğunu düşünüyorum.
3 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Biri açıkça anlatabilir mi, internette uzun vaktim yok çok okumaya. Bu arada İslam'ın insanların ahiret ve dünya hayatını koruduğunu düşünüyorum.
Cevap
3Cevap
Armut piş ağzima düş diye bekleyenlerin işi o bi bilseler Allah ve Resulüne savaş açtıklarını gerçi bile bile yapan var ne diyoruz ki
Ama kredi cekenlerde bilerek çekiyor ki alan memnun satan memnun bundan bir haber degiller
Kim ne ederse kendine eder bizi alakadar etmez boş ver
Aynen ama cidden düşününce sosyolojik açıdan da yaygınlaşması felakete sürükler insanligi
Katılıyorum bankalar kapatılmalı
Faiz denilen şey haksız kazanç. Ama bankanın verdiği faizden farklı olarak burada sömürünün olmaması gerektiğinden bahsedilir.
Çünkü haksız kazanç, emeğin olmadan yemek yasak İslam'da.
Mesela Ahmet'in Kompresör (Hava) Tezgahı
Mahallede bisiklet tamirciliği yapan Ahmet, dükkanını büyütmek ister ama yeterli parası yoktur. Arkadaşı Mehmet'in ise kenarda duran 10.000 TL nakit parası vardır.
İşte faiz burada devreye girer. Mehmet parayı Ahmet'e şu şartla verir:
"Sana bu 10.000 TL'yi veririm ama 1 ay sonra bana geri öderken 12.000 TL olarak vereceksin."
İşin "günah" ve "adaletsiz" kısmının koptuğu yer tam olarak burasıdır:
Emeksiz ve Risksiz Kazanç: Mehmet hiçbir şey yapmaz, dükkanda terlemez, bisiklet tamir etmez. Sadece parası olduğu için evinde otururken 2.000 TL net kâr elde etmeyi garantiler.
Tek Taraflı Risk: Ahmet o ay iş yapamayabilir, bisikletler bozulabilir, yağmur yağabilir ve Ahmet zarar edebilir. Normalde ticarette ortaklık olsa Ahmet zarar ettiğinde Mehmet de ortak olduğu için zarara ortak olur. Ama faizde durum öyle değildir: Ahmet batmış olsa bile Mehmet o 12.000 TL'yi faiziyle birlikte zorla ister. Yani riskin tamamı borç alan Ahmet'in sırtındadır.
Zorluktan Faydalanma: Ahmet zaten darda olduğu (paraya ihtiyacı olduğu) için bu ağır şartı kabul etmek zorunda kalır. Mehmet ise arkadaşının bu çaresizliğini fırsata çevirip parasını risksiz şekilde büyütür.
Ama Ahmette bilerek bunun farkında olarak veriyor yoksa biraz daha bekleyip çalışsın borçsuz açsın mehmet vermek zorunda mı ki
Emeksiz ve başkasının emeği olan para da ondan.
Emeksiz kazanç olduğu için
Kim demis
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
İslam'da faiz haksız kazanç sağladığı ve emeği karşılıksız bıraktığı için haram kılınmıştır. Paradan para kazanmak üretimi durdurur zengini daha zengin fakiri daha fakir yapar. Din toplumsal adaleti ve sermayenin sadece belli ellerde toplanmamasını hedefler. Birikimlerini faizsiz katılım hesaplarında değerlendirmeyi düşündün mü hiç? 💰📊 YTD 😛
Valla Allah koruyor insanı bu yayginlassa kast sisteminin dibinden nefes alamaz insanlar sosyolojik boyutunu düşününce
Aynen öyle dostum, toplumsal dengeyi bozup uçurumu açtığı için zaten sistemik bir risk taşıyor 📊💰 YTD 😛