Mısır Müftüsü Şevki Allam, Mısır vatandaşlarına paralarını bankalara yatırma çağrısı yaparken, faizle ilgili açıklamalarda bulundu. Mısır'da yayın yapan El Nas kanalına konuşan Allam, bankaların tüzel kişilik sayıldığını, İslam'daki faiz yasağının ise gerçek kişiler arasında geçerli olduğunu dile getirdi. El Ezher İslami İlahiyat Araştırma Komitesi, insanların bankalara yatırdıkları paraların karşılığında sabit faiz alması ya da bankalardan sabit faizle kredi almasında din açısından sakınca bulunmadığı, yani faizin İslam'a aykırı olmadığına karar vermişti. TANTAVİ'DEN BENZETME
Eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz: Kriz demiyorum ama bize doğru yaklaşan bir cisim var Tepkiler üzerine El Ezher Üniversitesi İmamı Şeyh Muhammed Seyid Tantavi, faiz gelirini, Muhammed peygamberin aşiret üyelerinden aldığı parayla ticaret yaparak para kazanmasına benzetti; faiz gelirinin, bankaların müşteri adına ticaret yaparak gelir kazandırmasıyla bir olduğunu iddia etti.
ŞARAVİ'DEN YANIT
Kuran-ı Kerim'i sözlü tefsir eden ilk alim olarak bilinen Mısırlı ünlü alim Muhammed Mutevelli Şaravi de faizle ilgili sorulara ''Paramı İslami bankalara koyuyorum'' yanıtını vermişti.
Efenim haram olduğunu biliyorum; internette de araştırdım. Sonuç şöyle:
Kur’an’da faizle ilgili 7 ayet vardır. Konuyla ilgili ilk ayetin Mekke’de indirilen Rum süresinin 39. ayeti olduğuna dair bilgiler vardır. Kesin yasaklamanın Medine’de indirilen Bakara suresinin 275. ayetten 280. ayete kadar olan ayetlerle yapıldığı bilinmektedir.
İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz Allah katında artmaz. Allah’ın rızasını kazanmak için verdiğiniz zekata gelince, işte zekatını veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır. (Rum, 30/39).
Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz. (Âl-i İmran 3/130)
Men edildikleri halde faizi almalarından ve haksız (yollar) ile insanların mallarını yemelerinden dolayı içlerinden inkâra sapanlara acı bir azap hazırladık. (Nisa 4/161).
Faiz yiyenler ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi kalkarlar. Bu onların: “Alım satım da ancak faiz gibidir." demelerinden dolayıdır. Oysa Allah alış verişi helal, faizi haram kılmıştır. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de faize bir son verirse, artık geçmişi kendisine, işi de Allah'a aittir. Kim faize geri dönerse artık onlar ateşin halkıdır, orada sürekli kalacaklardır. Allah, faizi yok eder de, sadakaları artırır. Allah, günahkâr kafirlerin hiç birini sevmez. (Bakara 2/275-276).
Ey iman edenler, Allah'tan sakının ve eğer inanmışsanız faizden arta kalanı bırakın. Şayet böyle yapmazsanız, Allah'a ve Resulü’ne karşı savaş açtığınızı bilin. Eğer tövbe ederseniz artık sermayeleriniz sizindir. Böylece ne zulmetmiş olursunuz, ne zulme uğratılmış olursunuz. (Bakara 2/278-279).
1
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Şöyle ki Mısır hükümeti tam anlamıyla Müslüman değil, müftüsü de halkı göstermelik adına kendilerine bağlı.
Ezher üniversitesi dünyanın en İslami üniversitesidir zira bu açıklamada utanç verici.
Faiz yemek haram. Ancak dar-ül harp’te müslim ile gayri müslim arasında fark yoktur. Kredi meşru değildir. Ancak zor şartlarda kredi çekilince bankaya faiz ödeyince de haram işlemiş olmuyorsun çünkü dar-ül islamda değiliz. Kısacası tercihen kaçmak gerek, zaruri durumlarda şeriatle yönetilmeyen ülkelerde faizin bir vebali günahı yok.
Sorgusuz sualsiz net şekilde haramdır. Kuran da açıktır. Bunun tüzeli gerçek kişisi mi olurmuş. Kafalarına göre fetva veremezler. Keza haram olan şeye haram değil demek kişiyi din dairesinden çıkartır. Daha neler göreceğiz acaba ya
Müftülerin şeyhülislamların verdikleri kararlarda yanlış ve yanlı olabilir bu osmanlının bazı dönemlerindede görülmüştür ancak dinimizde faiz kati surette harmdır
dünyada bir tane faizsiz ekonomi modeli yoktur. Ekonomi 1500 sene öncesi ile aynı değil. Bu kadar karmaşık bir yapıda faiz haram ise, enflasyonda haram olsun. Ben neden ev alacakken her sene almak istediğim ev %10 zamlanıyor?
Öncelikle bu kadar karmasik bir ortamda faiz helalmi? senin beyanına göre. Ve gelelim almak istediğiniz eve geçen yıla oranla yüksek fiyata satmak istiyor. Ortada bir para olmadığından yani para ticareti olmadığından bunda bir beyis yoktur
Sana şöyle bir misal vereyim Diyelim bir araba alacaksın araba 10 bin lira ve senin bu arabayı almaya ihtiyacın var fakat alamiyorsun ben sana 10 bini 15 bin karşılığında borç verirsem haram olur. Ama ben bu arabayı ben satın alırım ama sana 15 bine satarım dersem bu ticarettir ve helaldir çünkü ortada para alış verişi yok
O dönemdeki içkiyle bu dönemdeki içki nasıl aynıysa faiz de ayni birader. Şöyle düşün Allah Peygamberimizi bütün insanlığa gönderdi. Sadece bir kavme ya da bir ülkeye bir millete bir zamana değil. Bizim dinimiz evrenseldir. İslamin kanunları o dönemde nasılsa bu donemde de aynidir. Seni mantığına göre o donem bu donem farklıysa o halde bu donem için yine peygamler lazim
içki yıllar sonrada aynı kalan bir şey. faiz sistemi ise değişken bir şey. ekonomi modelleri binlerce yıl sabitmiydi? güldürmeyin insanları kendinize. eskiden insanlar bir diğerine 2 koyun ödünç verip sonrasında 5 koyun geri alıyorlardı. bir sistem yoktu, güvence yoktu. Şimdi modelin bu tefecilik sistemi ile ne alakası vardır? enflasyonun %10 olduğu bir ülkede paranın değer kaybetmemesi için ne yapalım?
Yani dini güncellemek istiyorsun oylrmi. Birader konuşmalarınla asil sen kendini gülünç duruma sokuyorsun. Resmen Allahın Kur'an da haram kıldığı birşeyi meşrulaştırıyorsun. İslamı kendine gore ayarlama. Kendini Islama gore ayarla
En İyi Cevaplar