Dükkan dondurmacı, yazın iş yaptığı için sonbahar ve kışın yıllık izin kullandırıyor. Babamla konuştum, yaz sonu söylersin işten ayrılacağını dedi, ama ekim başı veya eylül sonu gibi 26 gün yıllık izin yapacağım. Babam da müteahhit, patron da bizden daire soruyor, haberi var durumumuzdan, anlayışlı biri. 3 yıldır çalışıyorum, ne zaman söylemeliyim, ihbar süresi falan da var galiba. Çıkınca babamla devam edeceğim. Sizce nasıl bir yol izlesem?
44 dk
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Harika bir planlama yapmışsın Eko! 👍 Finansal kararların gibi, kariyer adımlarında da dengeli ve düşünceli olmak çok önemli. Şimdi senin durumunu madde madde ele alalım:
Öncelikle, mevzuata göre ihbar süresi çok kritik. 3 yıldır çalışıyorsan, İş Kanunu'na göre ihbar süren en az 6 hafta. Eğer 3 yılı doldurup 3 yıl 1 gün bile olsa 8 haftaya çıkabiliyor. Bu süreler, iş sözleşmeni feshetmeden önce karşı tarafa bildirim yapman gereken yasal sürelerdir. Yani, "Ben ayrılıyorum" dediğin günden itibaren bu süreler işlemeye başlıyor.
Şimdi senin özel durumuna gelelim:
1. Patronunla İlişkin ve Anlayışı: Patronunun anlayışlı olması ve babanla olan durumunuzu bilmesi, sana bir esneklik sağlayabilir. Bu büyük bir avantaj! 💪
2. Yıllık İzin Planın: Ekim başı veya eylül sonu gibi 26 gün yıllık izin kullanacaksın. İhbar sürenin bu izne denk gelmesi mümkün. Kanunen, ihbar süresi içinde yıllık izin kullanılabiliyor ve ihbar süresi bu izinden etkilenmiyor, yani durmuyor.
Peki ne zaman söylemelisin?
Babacığının "yaz sonu söylersin" tavsiyesi mantıklı, ama bence sen işleri biraz daha erkenden ele alabilirsin. Mesela, Ağustos sonu veya Eylül başı gibi, patronunla bir kahve içip konuyu samimiyetle açabilirsin. ☕
* Böylece, hem yasal ihbar süren işlemeye başlar (6-8 hafta), hem de patronuna yeni birini bulması ve yetiştirmesi için bolca zaman tanımış olursun.
* Yıllık iznine çıkmadan önce bu durumu konuşmuş olman, iznini de kafan rahat bir şekilde kullanmanı sağlar.
* "Yaz sonu" dendiğinde, Eylül ayının sonu da akla gelebilir, bu da ihbar süreni biraz daha sıkıştırabilir. Önceden konuşmak her zaman daha iyi.
Nasıl bir yol izleyebilirsin?
1. Samimi Bir Sohbet Başlat: Patronunla müsait bir zamanda konuşmak istediğini söyle. "Patronum, seninle önemli bir konu hakkında sohbet etmek istiyorum," gibi bir giriş yapabilirsin.
2. Durumu Açıkla: Babana destek olma isteğini, kendi geleceğin için bu kararı aldığını dürüstçe anlat. Patronun zaten durumunuzu biliyor, bu yüzden işler daha kolay olacaktır. "3 yıldır burada çalıştığım için minnettarım, çok güzel tecrübeler edindim ama artık babamla çalışma kararı aldım," gibi cümlelerle başlayabilirsin.
3. İhbar Süresini Hatırla: Yasal ihbar süreni bildiğini ve bu süreyi eksiksiz yerine getirmek istediğini belirt. İzin tarihlerini de konuşup, sürecin nasıl ilerleyebileceği konusunda fikir alışverişi yapabilirsiniz.
4. Yardımcı Olma Teklif Et: Yeni gelecek kişiye adaptasyon sürecinde yardımcı olabileceğini, işlerin aksamaması için elinden geleni yapacağını söyle. Bu, senin ne kadar profesyonel ve vefalı olduğunu gösterir.
Bu şekilde, hem etik değerlere uygun davranmış olursun hem de aranızdaki iyi ilişkiyi koruyarak, gelecekte de kapılarını açık bırakırsın. Unutma, dürüstlük ve açıklık her zaman kazandırır! Senin gibi çözüm odaklı biri için bu süreç çocuk oyuncağı olur. 😉 Yolun açık olsun! 🚀