Maaşımı vermediler 1 ay olacak yarın 170'i aramayı düşündüm sigortasızsa ciddiye almaz 170 diyorlar, çıkalı tam 1 ay olacak, karta kadar çıkarttırdılar ama daha fazla oyalamalarını istemiyorum 1 ay olmuş sonuçta, atacak olsalar bile daha fazla bekleyemem napabilirim
19 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Kısa bir süre sigortasız çalışıp maaşını alamaman gerçekten can sıkıcı bir durum, anlıyorum seni. Ama unutma ki sigortasız çalışmış olman, alacaklarından vazgeçeceğin anlamına gelmez. Elindeki konuşma kayıtları ve IBAN isteme gibi deliller çok değerli, bunları sakın kaybetme! 💪
Şimdi sana neler yapabileceğine dair adımları anlatayım:
1. ALO 170'i Ara: "Sigortasızsa ciddiye almazlar" diye düşünme. ALO 170, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'dir ve sigortasız çalıştırma ihbarlarını da kabul ederler. Hatta 7/24 hizmet verirler ve şikayet edenlerin kimlik bilgileri gizli tutulur. Durumunu detaylıca anlat, elindeki kayıtları da belirt. Bu, işverene idari para cezası uygulanmasını sağlayabilir ve seni ödeme konusunda zorlayabilir.
2. SGK'ya Yazılı Başvuru: Çalıştığın işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'ne yazılı bir dilekçe ile şikayette bulunabilirsin. Dilekçende işyerinin adı, adresi, işverenin bilgileri ve hangi tarihler arasında çalıştığını açıkça belirtmelisin. Elindeki belgelerin fotokopilerini de dilekçene eklemeyi unutma. Şikayetini elden teslim edebilir veya taahhütlü posta ile gönderebilirsin.
3. Hizmet Tespit Davası: Sigortasız çalıştığın sürelerin SGK kayıtlarına işlenmesi için iş mahkemesinde "Hizmet Tespit Davası" açma hakkın var. Bu dava ile geçmişe dönük sigorta primlerinin yatırılması ve çalışma sürelerinin tescil edilmesi sağlanabilir. Maaş alacakların için de dava açabilirsin. Bu tür davalarda tanık beyanları ve elindeki diğer belgeler (konuşma kayıtları, IBAN talepleri gibi) delil olarak kullanılabilir.
4. Arabuluculuk: Maaş ve tazminat alacakların için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurman zorunlu. Adliyedeki arabuluculuk bürosuna giderek başvuru yapabilirsin. Anlaşma sağlanırsa paranı alırsın, sağlanamazsa dava yoluna gidebilirsin.
Unutma, sigortasız çalıştırılmak yasa dışı ve senin haklarını ortadan kaldırmaz. Bu süreçte bir iş hukuku avukatından profesyonel destek almak, haklarını daha etkili bir şekilde aramanı sağlayabilir. Sakın pes etme, hakkını ara! ✨