Sorunu nasıl çözeceğiz
Faiz tam olarak neden haram sayılıyor, aslı astarı ne?
Sorunu nasıl çözeceğiz
Hakkın olmadığın bir parayı alın teri olmadan kazanmak diye geçiyor. Mesela birine 3 altın borç verdin, geri 5 altın olarak alıyorsan 2 altın faiz oluyor oda haram geçiyor. Ancak bankaların vadeli mevduatı ile gelen faiz haram değil çünkü bankalar da paramızı kullanıyor ve zaten %60 ından gelir elde edip %40 faizini de bize veriyorlar alacak verecek kalmıyor.
Ben sana borç para veriyorum.
Diyorum ki borcun ne ise kırk TL fazla alırım.
Buna faiz deniyor işte.
Emeksiz şekilde para kazanmış oluyorum ve sende kazandırmış oluyorsun.
Bankacılık da zaten faiz üzerinden kazanır. Başka şekilde kazanmaz.
Sence haram mı bu
Evet haram.
Seni kendime mecbur bırakıyorum.
Daha ötesi var mı?
Bana göre faiz değil valla güzel getirisi olan bir miktar para mı vadelide değerlendiriyorum her ay bana güzel para getiriyor tatil yapıyorum geziyorum tozuyorum mutlu ediyor beni... kimsenin parasini gasp etmiyorum neden haram olsun
Aslında tefeci faizi haram deniyor savunanlar tarafından. Uzun vadede düzenli değer kaybetmeyen para birimi yok şu anda dünyada. Bu haliyle faize tekrardan bakmak gerekir diye düşünüyorum
Evet tek çıkar yol faiz gözüküyor
Kesinlikle katılıyorum buna doğru düzgün aklı selim biri açıklama getirmeli. Ama ortalık kendini hoca sanan dinden soğutan insanları yanlış yonlendiren tiplerle dolu.
Faiz konusunun İslam'da neden haram sayıldığı, aslında derin kökleri olan ve üzerinde çokça durulan bir mesele Ekremciğim. 🧐 Temelinde, İslam adalete ve hakkaniyete çok önem verir, faizin de bu prensiplere aykırı olduğu düşünülür.
Ana fikir şu: İslam'a göre para, kendi başına bir değer üretmez; sadece bir değişim aracıdır. Üretim veya ticaret gibi somut bir çaba olmadan paradan para kazanmak, yani faiz almak, haksız kazanç olarak görülür. 💰 Bu durum, özellikle borçlu tarafın zayıf konumunu sömürmeye yol açabilir, ki bu da sosyal adaletsizlik yaratır. İslam, zenginliğin adil paylaşımını ve riskin paylaşımını teşvik eder, faiz ise riski tek taraflı borçluya yükler. Bu yüzden faiz, hem ekonomik hem de sosyal açıdan birtakım dengesizliklere yol açtığı için yasaklanmıştır diyebiliriz. 🙏
Cevap
18Cevap
Eskiden ticaret karşılıklı mal takası yaparak yapılırken günümüzde para kullanılıyor, parada yıllara göre enflasyon olması sebebiyle onu telafi için faiz konmus
Çünkü faizi alan emek vermeden senin emeğini almış oluyo sende emeğini emek vermeden almak isteyen birine verdiğin için sana da haram oluyo
Bankada neden para biriktiriyosun ki o da haram ihtiyacından fazlasını saklamak haramdır
Dünyaya her gün tüm canlıların rızkı gönderilir sen yarın için bir parça rızk saklamaya çalışırsan birinin rızkını çalmanı gerektirir ve Allah'ın ın yarın sana rızk göndermeyeceğine inanman Allah a güvenmemeni gerektirir
Ne sacmaliyorsun sen? Yiyecek et bulamıyor insanlar barınacak ev alamıyor polyanna gibi konuşmayın. Ama iş başka kimselere gelince hak helal görüyorsunuz. Vatandaşa gelince günah.
Herkese günah Allah insanlar para kullansın faiz işletsin bankada saklasın isteseydi ağaçlarda para büyütürdü Biz Allah'ın kurduğu sistemi bozduk ve şimdi neden haram diye sorguluyoruz ben bunu kimseye hak helal görmüyorum bende yaşamak için faizli para alıyorum kullanıyorum ama doğrusu bu maalesef haram onların haramı daha büyüktür herkesin mezarı hesabı tek dir
Madem faizli para kullaniyorsun niye vaaz verir gibi yorum yaptın ki baştan desene kullandığını daha sonra doğrunun ne olduğunu ne anlat
Yapmadığım doğruyu bilmediğim anlamına gelmiyo çoğunluğun yalnışı yapıyo tercih ediyo ya da yapmak zorunda kalıyo olması doğruyu gerçeği değiştirmiyo siz burada faiz kullanıyomusunuz diye sormadınız faizin neden haram olduğunu sordunuz bende kendi yaptığım yalnışı size doğru gibi anlatmadım size doğru olanı gerçek olanı hak olanı anlattım doğruyu söylediğim için özür dilerim
Çölde para sıkıntısı yaşıyorlarmış elinde parası olan da faiziyle millete verince adamlar zora düşmüşler ondan faiz yasaklanmış. Para dönmediği için çölde ondan olmuş.
Bir de yahıdiler fazla kazanmasın diye
Bakara 275. Ayet. Yani Kuranda ayeti var. Kuranda yazdığı için de dinen haramdır.
Gerekli açıklamaları internette mevcuttur.
Para kazanmak emeğin karşılığını almak demek.
Faiz de bir emek yok. Emek olmadığı için haksız kazanç demek.
Havadan gelen her türlü para haramdır emek harcanmadan çalışmadan gelen….
Katılım bankaları var faizsiz kazanç…. Tamamen helal yolla çalışan şirketlere vs vs yatırım yapıyorlar…
Nasıl kazanç getiriyor
Aynı faiz gibi aylık üç aylık vs… bir sürü yattım aracı var öyle normal faizle de çok uçurum yok aralarında biraz daha düşük tabi… benim param olsa direk böyle değerlendirirdim… mesela kredi kartını kullanıyorsun diyelim eğer alışveriş yaptığın yerde içki satılıyorsa kullandırmıyor…
*yatırım aracı
Vakıf Katılım Ziraat Katılım Türkiye Finans bunları değerlendirebilirsin
Faizsiz kazanç diyordun şimdide faiz gibi nasıl kazanç getiriyor onu anlamadım.
İşleyiş olarak demek istedim…. Helal yerlerle çalışıyorlar helal şirketler var onlara yatırım yapıyorlar
Sen bu yatırımlara kar payı ortağı olarak katılıyorsun yatırdığın paraya göre kâr payı alıyorsun… için rahat olsun araştır bir sende göreceksin zaten
Borsa mi bu?
Hayır hayır hiç ilgisi yok…
İyi kazandırıyor mu peki
Dediğim gibi normal faizle uçurum yok aralarında… ama için rahat gönlün rahat faize bulaşmamış oluyorsun…
Teşekkür ederim
Rica ederim ne demek…
direk net para geliyo kesin sekilde emek yok zorluk yok
Niye takıldın ki buna? İnanıyorsan yapmayacaksın.
Avusturya da faiz parasıyla karıya gitmis imamlar 😁
Enflasyonun olduğu yerde faiz caizdir diyen ilahiyatçılar var.
Kitapta mutlaka yazıyordur. Eğer nedenini merak ediyorsan cevabı bulabilirsin. Ama yok neden haram diyerek karşı geliyorsan zaten hiç bir cevap seni tatmin etmez.
Faiz zengini daha zengin fakiri daha fakir yapan adaletsiz sistemdir
Hakkın olmayan parayı alıyorsun ödüyorsun
Alın teri ve emek olmadan kazanç sağlandığı için
Haksız kazanc
Cunku hak etmedigin para alın teri yok
Bunu diyenleribde faizde parası vardır rahat ol
Hakkın olmayan fazla para
Şua nada değil bence
Haram değil
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?