bir de dünyada en büyük islami bankacılığı ingiliz bankası hsbc yapıyor :D
Faiz neden haram?
bir de dünyada en büyük islami bankacılığı ingiliz bankası hsbc yapıyor :D
öncelikle fayizsiz bankacılık diye birşey yok kar payı altında faiz vardır ne güzel ornek vermissin afferin ama kuranda olan bir şeyi inkar edemezsin ama niye haram diye araştırıp öğrenmek bilirsin zaten kuranda oku araştır ilmini geliştir diyor hadi ornek verelim ben bakayım senin parana yüzde 10 faiz veriyorum sonra başka birileri benden lpara çekti onlardan yüzde 15 faiz alıyorum şimdi aldığım yüzde 15 faizin sana veriyorum bende kafadan hiç birşey yapmadan yüzde 5 ini alıyorum buraya kadar normal dimi şimdi sonuca gelelim ihtiyacı olan birisine verdiğim paranın fazlasını alıyorum ülkemizde kredi çekip kredi borcu olanlar ailelerini dusun sende yüzde 10 faiz alıyorsun ya ülkenin zenginlerinin dusun fakir hep fakir kalıyor bu durumda zengin para ile para kazanıyor iste bu yüzden ülkede zengin ile fakir arasında uçurumlar var ben kısa tuttum basit anlattım bu yüzden dünya zenginler dünyanın yu, de ℅1 kısmıni oluştururken geri kalan ℅99 u dusun bu yüzden bazı ülkeler zenginken bazıları da açlık ve sefalet geçilmiyor.
faiz le para satılır ticarette mal satılır finans kurumu sana mal alır üzerine kar koyar ve sana satar arada mal olduğu ve bu bir ticaret olduğu için faiz olmaz ama öbürü sana para satar ortada mal veya menfaate tahalluk edecek hiçbir şey olmadığından sana verdiği borç paranın üzerine borç harici bir kuruş dahi koysa bu faizdir faiz toplumdaki düzeni bozduğundan insanları emeksiz risksiz çalışmadan para kazanmaya sevk ettiğinden haramdır zaten kar payı konusundada yatıran parayla meşru bir iş yapılması gerekir ve bu meşru ticaretten elde edilecek gelirin size ne kadarının helal yolla aktarılacağıdır ama günümüz ortamında bu pek mümkün olmayacağından uzak durmak en doğrusu olacaktır
inanki artık kimseye birşey yazmak istemiyorum tevhid akideleri o kadar bozukki ne desek boş onun için konuşmayalım boş ver sen neye inanmak istiyorsan ona inan işin hakikati ortada herkes birşeylerle amel edecek ve farkı öbür tarafta göreceğiz sıkıntı yok hayat devam ediyor birileri hakla birileri şeytan ve nefsle devam edecek yolun açık olsun
Ozamanlar faiz varmıymışki faizi haram olarak yorumluyorlar. Gunumuzdeki kendini islam alimi sanan şahıslar kendilerinin yazıp çizdiği bir islamiyeti bize dayatıyorlar.
Keşke bunu telefonla Nihat Hatipoğlu a sorsan acaba ne cevap verirdi :) Haram günah deniliyor ama bu söylediklerinde haklısın ne diyeyim...
Cevap
14Cevap
Bende diyordum bu komunist patates kaç gündür nerde :D Anlaşıldı faiz haram değil günah değil yarın giriyorum bende bu işe bizleri aydınlattığın için teşekkür ediyorum sana hiç böyle düşünmemiştik çok açıklayıcı anlatmışsın :D
Aslında benim aklıma takılan soru şu mesela o eski zamanlarda tüccarlar vardı. mesela altının ucuz olduğu yerden alıp pahalı olan yere götürüp satıyorlardı. buna da ticaret deniyordu zaten. ipekyolu herkes biliyor zaten buraya kadar
peki bugün aynı şeyi net üzerinden yapıldığı zaman haram oluyor :D mesela petrol alıyorsun pahalı olunca satıyorsun ya da altı alıyorsun pahalı olunca satıyorsun. aradaki tek fark onlar yürüyordu :D
senin 150 bin lira paran var buna ev al kiraya ver helal ama direk 150 bin lirayı kiraya ver haram :D
saçma sapan bir şey bu. önceden sadece bank asya nın verdiği faiz helaldi şimdi hepsi haram sanırım
bankaya yatırıp kazandığın şey faiz falan değil. banka senin o yatırdığın parayı işletiyor, o para sayesinde belki %30 kazanıyor ki sana kendi karından belli bir paydayı veriyor. yani bir bakıma bankaya ortak oluyorsun. vadeli hesap bundan var. adam diyor ki yatırdığın para bende 2 yıl kalsın yani bu paran 2 yıl benim olsun hiç dokunma ben bundan kazanacağımı kazanayım 2 yıl sonunda sana aylık %10 getiri olarak yansısın.
hayır kardeşim ben bankada çalıştım. her bankanın faiz oranı bellidir. mesela odeabank yüksek faiz verir, iş bankası düşük. bu faiz farkları da bankanın kalitesine göre değişir.
bankalar senin paranı saklıyor farkında mısın? bankada faize koymadığın para her sene değerini kaybeder. 10 sene sonra enflasyon yüzünden alabileceğin evi alamaz olursun paran yarı yarıya değer kaybeder.
kimsenin benim paramı sakladığı falan yok. adam vadeli hesabı neden yapmış. ben senin paranı 2 sene saklıyayım sonrada sana %20 fazlasını vereyim diyemi?
banka senin o yatırdığın parayla kredi veriyor insanlara, onlardan alıyor faizini yani senin paranı başkasına borç veriyor buda işletmek demek, veya ortaklık yaptıkları firmalarda işletip kar ediyorlar v. s v. s
Onu diyen sozde alimler ayda 300 bini helal mi kazaniyor acaba? kime gore neye gore helal mk? Gunumuzde kurandan cok hadisten ogut veriyorlar.
Sayın patates olaya sadece para olarak bakmayalım. anlaşmalı alınan her fazlalık faizdir. Mesela On kilo buğday için 1 kilo buğday alıyorsan o faizdir.
Haram olan tefecilik, faiz aynen dediğin gibi. Yaşar Nuri'den bu şekilde dinlemiştim.
doğru. enflasyonun olduğu bir ülkede faiz olması kadar doğal bir şey olamaz.
kuran o dönemin şartlarına göre yazıldığındandır :/
Doların faizinide açıklıyıver elini atmisken ahah :D
haram diyosak haram pnpa napcan iste
Cunku senin kazanacagin faiz baskasindan aliniyor haksiz yere ayrica parani gayrimenkule dolara altina yatirarakta degerinin kaybetmmesini saglayabilirsin
O zaman o parsyla iş yapacaksin o parani oyle de degerlendirebilirsiin faiz kesinlikle haram bunu soyliyeyim yani sen dinen hangi ailimede sorarsan kesin ve net bir sekilde yasaklar kurani kerimde cok sert ayetler var bu konuda. Allah en dogrusunu bilir
kur'an da faiz olamaz çünkü o faiz ile günümüz faizi aynı şey değil. bankacılık bir kere 15. yüzyılda ortaya çıkıyor. islam'dan bin yıl sonra. bunu söyleyen islam alimleri afedersin ama kıçından uydurmuş. faiz sistemi olmazsa dünyada insanlar açlıktan ölür. en sağlıklı ekonomiler %2 enflasyonun olduğu ve %2 faizin olduğu ekonomilerdir. bazı ekonomilerde mesela faizler yok denecek kadar az, enflasyon yok. bu adamların ekonomisi de zarar görüyor. kısacası islam alimleri bir şey bilmeden konuşmuş ki ben onlara alimde dememe.
Sen diyebilir misin ki kuran sadece cahiliye donemine inmistir kuran butun zamanlara inmistir ayrica o zaman banka yoktu tamam ama bankaciligi yine bireysel yapan sahislar vardi. Sen herseyi en once ayrintina kadar arastirmadan alimler hakkinda boyle bir goruste beyan edemezsin sadece akilla mantikla o denemin sartlariyla bugunun sartlarini karsilastirmadan iki satirlik bilginle bu yorumu yapman gereksiz ve yersiz
Senin demen icinde alim olmamislar zaten onlar kuran sunnet alaninda uzmanlasmis insanlar varsin sen deme
____impossible____
6 Xper Yaş: 33 15saat
patates 8 günümüz ekonomisine göre bir kuranı kerim gelmeyeceğinden biz ordakilerle amel ederiz siz istediğinizle amel edebilirsiniz sorun yok kuarn hükümleri senin ya da benim dememle topluma yön vermez burda kıyas vardır icma vardır içtihat vardır müslümanlar ekser çoğunluğun aldığı cevaz ve ruhsatlara göre hareket eder tek başına bu böyle değildir diyenin öyle söylemesi muteber değildir buna itimat edilmez bununla amelde edilmez zaten nefs ile kurandan hüküm çıkarılmaz bu iş 3 5 kitap okuyarak fetva vermeye benzemez çok büyük bir sorumlulıktur vebaldir aldığınız kararla verdiğiniz yanlış fetvayla mesul olursunuz
Faiz kesinlikle haram bunda sorgulanacak bişey yok ama bence borsada haram
İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz Allah katında artmaz. Allah’ın rızasını kazanmak için verdiğiniz zekata gelince, işte zekatını veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır. (Rum, 30/39).
Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz. (Âl-i İmran 3/130)
Men edildikleri halde faizi almalarından ve haksız (yollar) ile insanların mallarını yemelerinden dolayı içlerinden inkâra sapanlara acı bir azap hazırladık. (Nisa 4/161). ayetlerden görüyorsun
Ne tefeciligi be hadi haşa diyelim ki tefecilik alın teri ile olmadan kazılan her para haramdır. Ayetleri sakın inkar etme
O zamana kadar yaşayacağını nerden biliyorsun sen hayırlısıyla sabaha çık da zamanı gelince düşün
Saçmalıyorsun gecinemeyeceksin diye haram yemek saçma bana göre ayeti inkar ediyorsun
haksız kazanç olduğu için
yukarıyı okusana adam yazmış haksız kazanç ile alakası yok.
soran sana yol gösteriyrm ordan bak kurandaki faiz ile ilgili ayetleri oku
patates 8 günümüz ekonomisine göre bir kuranı kerim gelmeyeceğinden biz ordakilerle amel ederiz siz istediğinizle amel edebilirsiniz sorun yok kuarn hükümleri senin ya da benim dememle topluma yön vermez burda kıyas vardır icma vardır içtihat vardır müslümanlar ekser çoğunluğun aldığı cevaz ve ruhsatlara göre hareket eder tek başına bu böyle değildir diyenin öyle söylemesi muteber değildir buna itimat edilmez bununla amelde edilmez zaten nefs ile kurandan hüküm çıkarılmaz bu iş 3 5 kitap okuyarak fetva vermeye benzemez çok büyük bir sorumlulıktur vebaldir aldığınız kararla verdiğiniz yanlış fetvayla mesul olursunuz
@____impossible____ aynen rehber kurandır
kur'an'ı düzgün yorumlayın o zaman koçlar. realite ile uyuşmuyorsa söyledikleriniz, size inanmak yerine saçma sapan yorumlamışsınız deriz :D
Çünkü hakedilmeyen para Can'ım anlayabiliyomusun
Ey güzel insan aynı şey mi acaba 400 bin tl ye ev alıp onu Kirasından kazandığın parayla bankadan 20 alıp ta 25 olarak ödemen?
Ben şimdi sana bunu anlatmaya çalışsam sen yine bişey bulacaksın çünkü insanın fikri neyse zikri de odur. O yüzden hiç uzatmıyorum faiz sana göre haram değilse bildiğin yoldan git
Sen faizin neden haram olduğunu mu öğrenmek istiyosun?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?