Faiz neden haram? Yani insanlar çalmıyor çırpmıyor. Mesela bankaya vadeli para yatırıyorsun ay sonunda belli para alıyorsun. Kimseden çalmadın çırpmadın adam öldürmedin. Verdiğin para karşılığında para aldın. Bunun neresi haram? Ve neden haram? Biri bana bu durumu düzgünce açıklayabilir mi?
Bence mantık şu nasıl evini dükkanını iş yerini falan nasıl kiraya verip parasını günü gelince alıyorsun aynı şey ona bakarsak altın veya yabancı para euro dolar türü paralarda artıyor borsa da hisse senedi fiyatları da artıyor adam hisse senedini 200 tl ye alıyor bir kaç ay sonra 500 tl oluyor ya da işte dolar euro düşük fiyattayken atıyorum yani 10 tl de 36 37 tlden satıyor yani bazı şeyler saçma pek olumsuz düşüncem yok bu konuda benim bizim de var vadeli mevduat hesabımız euro dolar altın da alan kişiyim
Bankaya vade karşılığı para koydun ve vade sonu koyduğun parayı faizli bir şekilde aldın. Bunu sana Banka mı verdi aslında? Hayır. Sen faiz diye, başkasının parasını almış oldun. Banka sana başkasının parasını verdi. Ek olarak bu parayı hiçbir alın teri dökmeden, bir emek karşılığı sahip olmadın.
o bankadan aldığın faiz haram değil. dandik TL nin faizi o. kurandaki bu ayetlerin indiği zaman para altındı. git bak şimdi altının faizi yüzde kaçmış?
fakiri fakir zengini zengin yaptigi icin dengeyi bozdugu icin. bankalar tefecilik uzerine calisir oyle ticaret filan yalan dolan. sen faize 1 milyon yatirirsin yil sonu 2 milyon alirsin. ben gider senin 1 milyon parani borç alirim yil sonu 2.5 oderim. ben 1.5 milyon fakirlesirken sen 1 milyon zenginlesiyorsun. arada bankada tabi kârini aliyor senin parani bana borç vererek. Ee parasi olan hep zenginlesirken olmayan hep fakirlesiyor.