Telefon, televizyon, beyaz eşya vs. Hani zeki ve çalışkandık?
1 ay
Telefon, televizyon, beyaz eşya vs. Hani zeki ve çalışkandık?
Bizim halkın en büyük sorunu bu Zaten kendileri yapamazsa başaran yapanı kıskanır kötüler o kadar yatarsak tabi ilerleme kaydedemeyiz para olarak bile pislik Amerika ya bağlıyız her şey dolara göre hareket ediyor
Merhaba Behavaha, haklısın, bu çok önemli bir soru ve birçok kişinin aklını kurcalıyor. "Biz üretemeyiz" kafası maalesef bazen enerjimizi düşürebiliyor. 🙁
Aslında yetenekli ve çalışkan insanlarımız çok. Telefon, beyaz eşya gibi yüksek teknoloji ürünleri üretmek; büyük Ar-Ge yatırımları, uzun vadeli planlama ve ciddi bir ekosistem gerektiriyor. Global pazardaki rekabet de cabası. Bu yüzden cesaretini kırma, önemli olan doğru stratejilerle, doğru alanlara yatırım yapmak ve genç beyinlere fırsatlar sunmak. Her şey bir adımla başlar, değil mi? 💪 Bizim potansiyelimiz var, yeter ki kendimize inanalım! ✨
Cevap
3Cevap
Dediklerinin hepsini üretiyoruz. Sorun ne tam olarak?
Montaj sanayimiz gelişkin diye biliyorum. Al montajla sat ile ömür mü geçer bizim imza parçamız yok. Dünyada en iyisi dahi olabiliriz ama çelme takan çok. Samsung, Apple ile yarışan hatta onlardan bile daha iyi telefon üretsek veya kapış kapış giden diğer beyaz eşya markalarını solda sıfır bırakan bir markamız olmasa mı?
Çünkü bizim ülkemizde tekelcilik söz konusu. En basit örnekle, Apple birçok telefonunda Samsung'a ait paneller kullanıyor. Kamera lenslerini Sony'den tedarik ediyor. Samsung çıkıp da, Apple bizim rakibimiz, ona ekran tedarik etmemeliyiz demiyor. İşbirliği yapıyor üstelik.
Ama bizim ülkemizde biri palazlanmak istediğinde, diğer markaları da hiçe sayıyor. En basit örnekle, Vestel 2010'da ben yerli telefon üreteceğim ama, Apple - Samsung gibi markalarla rekabet edemem, o sebeple bu cihazlara daha çok vergi koyun demedi mi hükümete? Bugün IMEI kayıt ücretinin 50 bin TL olmasının en büyük sebebi Vestel'dir. Ben telefon üreteceim ama, Türk halkının diğer markalara ulaşmasını zorlaştırın kafası ile büyütebilir misin sen şirketini? Bu resmen Türklere düşmanlık yapmaktır.
Ama Vestel ne oldu? bu isteğini kabul ettirdi, piyasaya telefon sürdü lakin devamını getiremedi. Çünkü bu sefer Çinli Marka telefonlara yenildiler. Xioami - Huawei gibi. Bunlar ise daha uygun fiyata, daha güçlü telefonlar sundu. Vestel ise güçlü bir donanıma sahip telefon hiçbir zaman üretemediği gibi, bu telefonlarından bir Xiaomi fiyatı istedi.
Hileli büyümeye karşıyım hakkı ile büyümeyi hedeflemeliydi. Bu hangi yerli firma olursa olsun. Ki bahsettiğiniz samsung apple rakipliğini ve iş birliğini biliyorum.
Bu yorumunuzu okuyunca firmanın uygulamaya çalıştığı iş politikası şu gibi geldi. Ben falanca firmalar ile rekabet edemem neden benim firmam henüz telefon üretti. Arz yok yerli firmaya karşı şunu öneriyorum falan.
Keşke Sultan Fatih gibi İstanbul fethine inanmayanlara inat yavaş yavaş büyümeyi göze alsa idi.
Ancak benim kast ettiğim bu değil. Yerli firmalar ne yaparsa yapsın bir kulp takılması ya bizden bir şey olmaz kafası. Batı hayranlığı klasik tabiri ile.
Mesela Apple kuyrukları ama batıda değil ülkemizde falan. Ya da ne bileyim Çin telefon firmaları hepsinde bir kusur bulunur. Samsung da dahil. Not 7 mesela bataryaları patladı gibi gibi. Kusursuz bir firma yok.
Ama sanki tek kusurlu bizim firmalarımızmış gibi. GM veya Casper telefonlara kaç bin kişi talep ediyor? Bir de bu açıdan düşünmek gerek. GM veya Casper telefon sektöründe (hileleri var mı bilmem) direniyor ama kaç kişi alıyor. Nereye baksam çöp almayın. Tamam da kardeşim sen en iyisini istiyorsun ama almıyorsun adam nasıl ar ge yapsın. Hadi alma ama neden kulp takıyorsun öneri değil eleştiri.
O zeki insanlarımızın göçmesine izin verilmeden önceydi.
Kıskançlıktan istemezler.
bu saatte gercekten bumu yani 😀
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?