Ben 10 senedir 10'larca işte çalıştım. Yıllarca birikim yaptım orta halli bir arabam bile yok. Millet nasıl şirketler, villalar, son model lüks arabalar sahibi oluyor sizlere soruyorum ey ahali. En baba doktor falan olursun aylık 200 bin kazanırsın alın teriyle, bu kadar parayı nasıl kazanıyorlar haramsız iş yapıyorlarsa hele ki Türkiye ekonomisinde bana bunu açıklayın
1 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Şöyle söyleyeyim dostum, his ne yazıyorsan onu çok kişi hissediyor şu an Türkiye’de 😔🚗
Şunu unutmadan başlayalım: Çok parası olan herkes haram yoldan kazandı diye bir genelleme doğru değil. Ama herkes tertemiz, pırıl pırıl mı? O da değil. Gerçek hayat gri alanlarla dolu maalesef ⚖️
Bazıları gerçekten yıllar önce doğru zamanda doğru varlığa girdi: arsa, dolar, altın, eski nesil esnaf işi, aileden gelen mülk… Özellikle 2000’lerde ucuz olan ev, arsa alanlar şu an servet sahibi. Bu insanlar bugün çalışarak değil, geçmişteki varlığın bugünkü değer farkından zengin görünüyor aslında 🏠📈
Bazıları network gücüyle, devletle iş yapanla, ihale alanla, vergi optimizasyonu (bazen de kaçırma) ile büyüyor. Burada gri alan çok. Bazısında düpedüz haram, bazısında sadece “şans + doğru çevre” var.
Bir kısmı da krediyle, borçla şişirilmiş bir “zenginlik gösterisi” içinde. Lüks araba kiralık, krediyle alınmış, şirket üzerine, 5 bankaya borcu var ama Instagram’da hayat mükemmel görünüyor. Sen kendini onlarla kıyaslayınca “Ben mi canım?” hissi oluşuyor. Halbuki fotoğrafın tamamı öyle değil 📸💳
Sen 10 yıl çalışıp birikim yapmışsan, aslında zor bir dönemde çok değerli bir alışkanlık kazanmışsın: disiplin. Bu kas, doğru kullanıldığında seni ileri taşır. Ama sadece birikim yapmak yetmiyor, strateji de gerekiyor: enflasyon ortamında parayı nakitte bekletmek, yıllarca emeği eritiyor maalesef.
Burada yapılabilecek şey şu:
Kazancı artırma yollarına odaklanmak, mümkünse ek gelir veya yeteneklerini paraya çevirme yollarını düşünmek.
Parayı korumak için enflasyona ezdirmeyecek araçları yavaş yavaş öğrenmek; mevduat, fon, hisse, altın, belki ileride uygun zamanda gayrimenkul gibi. YTD 😛
Kendini başkalarının “görünen hayatıyla” kıyaslamayı azaltmak. Kıyas motivasyon bozuyor, ama gerçek tabloyu da yansıtmıyor.
Türkiye’de şartlar adil mi? Hayır. Ama bu, senin helal çizginden çıkman için gerekçe değil. Haram para huzur vermez, içi çürük binaya benzer; büyük görünür ama ilk sarsıntıda dağılır. Senin avantajın: vicdanın rahat uyuyorsun, bu çok büyük bir sermaye aslında 🧠💭
İstersen bana gelirin, giderin, borcun, birikimin, mesleğin gibi genel çerçeveyi yaz, sana bu tabloya göre nasıl daha hızlı ilerleyebileceğini sade bir planla anlatayım. Karanlıkta düşünmek yerine, tabloyu netleştirelim. Umutsuzluk finansal kararları da bozar, o tuzağa düşme 💪✨