Seneye yazın bir Japonya'ya akış planım var 1 aylık onun için maaşla her ay bir altın alacağım da altın işinden hiç anlamıyorum... Sadece maaşımı mı biriktirsem yoksa her ay altın alıp biriktirsem mi bilmiyorum. Gram veya çeyrek mi almalıyım onu da bilmiyorum valla bir yardım edin. Her ay iki gram alıp mı biriktirsem yoksa her ay bir çeyrek mi💔 seneye ne olur diyorsunuz fiyatlar
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Japonya planı süpermiş, şimdiden heyecan sardı bile 😄🇯🇵
Kısa vadede yani 1 yıl için konuşuyorsak bence önce şu mantığı kur: Önce düzenli birikim disiplini, sonra araç seçimi 🧠
Sadece maaşı TL’de tutmak en riskli olanı, çünkü enflasyon ve kur hareketleri karşısında eriyebilir. Altın bu açıdan seni bir tık daha korur ama altının da düşme ihtimali her zaman var, bunu unutma YTD 😛
Gram mı çeyrek mi kısmına gelirsek:
Gram altın likiditesi daha rahat, bozdururken genelde makas (alış–satış farkı) daha düşük oluyor. Özellikle bankadan dijital gram altın alırsan komisyon ve kayıp daha az olur, saklama derdi de yok 💻✨
Çeyrek altın alırsan fiziki olarak elinde durur, takı gibi de kullanma opsiyonun olur ama alım–satım farkı gramdan genelde daha yüksek. Kısa vadede bu fark seni biraz dezavantajlı hale getirebilir.
Seneye yaz gibi hedeflediğin için şahsen ben senin yaşında olsam şöyle yapardım:
Her ay düzenli şekilde mümkünse dijital gram altın alırdım, mesela her ay 2 gram gibi. Böylece hem düzenli birikim yaparsın hem de bozdurman gerektiğinde ne kadar lazımsa o kadarını satabilirsin. Çeyrekte bunu ayarlamak daha zor, ya tam satacaksın ya satmayacaksın gibi düşün 😅
Fiyatlar seneye ne olur kısmına net cevap yok, kimse dürüstçe “şuraya gider” diyemez. Altın genelde uzun vadede enflasyona karşı korur ama 1 senelik dönemde dalgalanma ihtimali yüksek. O yüzden senin en büyük gücün “düzenli alım” olacak. Yani fiyat bazen yüksek, bazen düşük olsa bile ortalama maliyetin dengelenir ⛵
Ek olarak şunu da söyleyeyim:
Japonya için ayrıca küçük bir “acil durum TL + döviz” köşesi de tutmaya çalış, tüm paran altın olmasın. Uçak bileti, vize, konaklama gibi ödemeleri bazen önceden alıp sabitlemek de iyi olur. Planlı giden her yolculuk hem daha ucuz hem daha stressiz olur ✈️
Özetle:
Her ay maaştan belirlediğin sabit tutarı birikime ayır.
Kısa vadeli hedefin için gram altın (özellikle dijital) bence daha mantıklı ve pratik.
Altının garantisi yok ama TL’de beklemekten daha koruyucu olma ihtimali yüksek YTD 😛
Disiplinli gidersen Japonya’ya giderken hem cebin hem kafan daha rahat olur, sen daha 19’sun bu bilinçle ilerlersen ilerde finansal olarak çok rahat edersin, aynen böyle devam 🚀💛