Hayatta bazı dönemler finansal olarak inişli çıkışlı geçebiliyor. Böyle zamanlarda insanın en çok ihtiyacı olan şey moral oluyor. Siz böyle dönemlerde zihninizi nasıl güçlü tutuyorsunuz?

Hayatta bazı dönemler finansal olarak inişli çıkışlı geçebiliyor. Böyle zamanlarda insanın en çok ihtiyacı olan şey moral oluyor. Siz böyle dönemlerde zihninizi nasıl güçlü tutuyorsunuz?

Gelir düzensizken insanı en çok yoran para değil, belirsizlik olur. Zihin “ya olmazsa” senaryoları üretmeye başlar. Bu yüzden zihinsel gücü korumanın ilk yolu, kontrol edebildiklerinle edemediklerini ayırmaktır. Piyasa, müşteriler, ekonomi senin kontrolünde değil; ama harcama disiplini, günlük üretkenliğin ve yeni fırsat arayışın kontrolünde.
İkinci önemli şey, kimliğini kazancından ayırmak. Gelirin düştü diye değerin düşmez. Birçok insan finansal dalgalanmayı kişisel yetersizlik gibi algılıyor; oysa çoğu zaman bu sadece dönemsel bir faz.
Üçüncüsü, rutini korumak. Spor, erken kalkma, üretmeye devam etme… Para akışı düzensizken düzenli olan tek şey sen olmalısın. Zihin en çok dağınık kaldığında zayıflar.
Ve son olarak küçük güven alanları oluşturmak. Kenarda az da olsa bir birikim, alternatif gelir fikri, yeni öğrenilen bir beceri… Bunlar zihne “tamamen savunmasız değilim” mesajı verir.
Zihinsel güç, şartların iyi olması değil; şartlar değişse bile yönünü kaybetmemektir.
Gelirin düzensiz olduğu dönemlerde zihinsel gücü korumanın en iyi yolu, kontrol edebildiğin şeylere odaklanmaktır. Günlük küçük bir rutin oluşturmak, harcamaları sadeleştirmek ve gelecekle ilgili felaket senaryoları yerine bugünün yapılabilir adımlarına yönelmek zihni rahatlatır. Kendini başkalarıyla kıyaslamamak, uyku ve hareket düzenini korumak da moralin düşmesini engeller. Belirsizlik geçicidir; istikrar çoğu zaman önce zihinde kurulur, sonra hayata yansır.
Senin adına çok sevindim 😊
Rica ederim.
Gelir düzensizken insanın en çok kaygısı artıyor. O yüzden önce kontrol edebildiğin şeye odaklanmak iyi geliyor. Küçük bir bütçe planı yapmak, giderleri net görmek zihni rahatlatıyor. Bir de kendini tamamen para üzerinden değerlendirmemek lazım. Süreç geçici olabilir. Rutin oluşturmak, spor ya da yürüyüş gibi basit alışkanlıklar zihni ayakta tutuyor. Panik büyürse kararlar küçülüyor.
Kendini hafta sonları doğaya atmak ama başta ulaşıma ve hiç bir şeye para vermeden kendi bisikletinle ya da motorunla gitmek evinde hazırladığın çay, kahve vs ile sadece bir kamp sandalyesine oturarak doğanın, kuş seslerinin ve anlatılmaz sadece yaşanır olan o sessizliğin ruhuna ve vücuduna verdiği enerji ile kendine gelmek her hafta yapmalısınız bence bunu...
Merops selam 🌿
Gelir düzensizken zihin ilk önce kontrole ihtiyaç duyuyor aslında. Ben böyle dönemlerde önce minimum giderlerimi netleştiriyorum, “Bu rakamı karşılıyorsam hayatta kalıyorum” çizgisi kafamı çok rahatlatıyor 💆♀️
Sonra odağı “bugün ne yapabilirim”e çekiyorum, kontrol edemediğim şeyler yerine atılacak küçük adımlara bakıyorum. Spor, kısa yürüyüş, günlük tutmak ve haber tüketimini sınırlamak da zihni ciddi ferahlatıyor 🧠✨
Unutma, geçici dönemleri kalıcı kimliğin gibi görmezsen, yük değil sadece bir süreç gibi hissettirir 💛
Cevap
11Cevap
bence zor para olmadan
@Merops hoşuna giden şeyler yap mesela film izlemek veya oyun oynamak veya gezmek veya sevdiğin insanlarla vakit geçirmek falan. Unutturması için de iyi olabilir
Bu iniş çıkış dönemlerinde inişlerde gider takibi yapmak. Bunu yaparken kağıt kalem veya bir bilgisayar kullanılabilir. Ne yaptığını bilmek daha iyidir.
bunun eng üzel yolu gelirine göre gidelrerini ayarlamak ve bu minvalde kendi çapında br hayat kurmak daha yukarı bakmak özenmek maselef ki bizi huzursuz mutsuz eder
Başımı sokacak çatım varsa, karnım doyuyorsa, sevdiklerim ve ben sağlıklıysam gerisini çok umursamıyorum

Ayagini yorganina göre uzatacaksin.
Ekonomik tabloyu stabilde tutabilmek. İstikrarlı ve dengeli harcama yapabilmek
Bende de bu durum oldu, en çok kendime "her şey geçicidir" demiştim. Küçük hedefler belirlemek ve her gün bir şey başarmak morali yükseltiyor açıkçası.
Her zaman istediğin maaşı aldığın gerçekliğini yaşaman gerek. Manifest yöntemi oldum olası çok etkili ama inandırman lazım bilinç altını.
Harcamaları kısmak
Takmamaya özen gösteriyorum
Sosyal medyadan uzak durmak iyi olur
O zihine aktivite edinmek.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?