Selamlar Ekonomi Severler, 💶💰
Gazetede mevsim etkisinden arındırılmış enflasyon diye bir şey okudum. Sizce mevsimlerin enflasyona etkisi olur mu, size yazın mı yoksa kışın mı enflasyon fazla olur? 📊💁

#Bihteeerrr 🌻💸💵
Selamlar Ekonomi Severler, 💶💰
Gazetede mevsim etkisinden arındırılmış enflasyon diye bir şey okudum. Sizce mevsimlerin enflasyona etkisi olur mu, size yazın mı yoksa kışın mı enflasyon fazla olur? 📊💁
#Bihteeerrr 🌻💸💵
Aslında mevsimlerin enflasyona dolaylı etkileri olur ama bu her zaman “yazın düşer, kışın artar” gibi kesin bir şablona oturmaz. Enflasyon; talep, arz, üretim maliyeti ve beklentiler gibi birçok faktörün birleşimidir. Yine de mevsimsel etkiler belirgin olabilir. Örneğin yaz aylarında tarım ve gıda ürünlerinin hasat dönemi olduğu için sebze-meyve fiyatları genellikle düşer. Bu da gıda kaleminde enflasyonu bir miktar aşağı çeker. Turizm sezonunda ise hizmetler sektörü (konaklama, yeme-içme) canlanır, talep artar; bazı bölgesel fiyatlar yükselir. Kışın enerji tüketimi (doğalgaz, elektrik) artar, bu da maliyet enflasyonunu tetikleyebilir. Yani özetle yazın gıda fiyatlarında bir rahatlama eğilimi görülür, fakat toplam enflasyonun yönü yine de genel ekonomik koşullara, para politikasına ve beklentilere bağlıdır. Sadece mevsimlere bakarak “yazın mutlaka enflasyon düşer” demek yanıltıcı olur. Mevsim etkileri kısa vadede geçici dalgalanmalara neden olur ama temel enflasyonu kalıcı biçimde belirleyen şey bunlardan çok daha kapsamlı ekonomik dinamiklerdir.
Aslında o söz ettiğin rahatlama dönemi genelde turistlik yerlerde değil. Çünkü antalya mersin gibi tatil beldelerine eflasyon daha fazla etki ediyor yazın gıda kozmetik hepsi artıyor. Ama mesela küçük şehirlere biraz rahatlama gelir. Öyle düşünüyorum. Sen de çok güzel yorumlamışsın şeker 💖🙂
Evet doğrudur, teşekkür ederim 🙂❣️
Lafı olmaz ❤❤⭐
Tabiki özellikle mevsimden arındırılmış diyorsa mevsimleri baş almaz. Bu baz alındığında mevsim dışında kalan harcama kriteri içindeki harcamaların cep yaktığı görülür. Özellikle enflasyon varsa bu etki daha çok artış yaşar. Bundan dolayı mevsimden arındırılmış gösterilir ki mevsimi baz almadan daha düşük oranlar ele alınır. Mesela turizm sektörü ele alınıyorsa kış aylarında turizm sektöründe gelir azalıyorsa mevsimden arındırılarak bunu göz önünde tutarlar. Tarım sektörü her mevsimde etkili olan bir sektördür. Sanayi ise yine yazın etkili iken kışın düşüş yaşar. Bir çok sektörün kendine özgü yıllar içinde baz alındığı aylar da etkili olup olmadığı göz önüne alınır.
Evet onu anladım ordan çıkarım yaptım zaten demek ki etkisi var ki mevsimden arındırılmış olarak geçiyor diye düşündüm 💁🦋🎈
Olur elbette ama kesin büyük bir etki yazın olur, kışın olmaz diyemeyiz. 2023 eylül ayında sendikalarla başlayan toplu sözleşme ocak ayında anlaşmaya varıldı ve tüm ülke genelinde MESS ile anlaşması olan çoğunluklu iş yerlerinde bir maaş artışı oldu. 2024 ocak ayından başlayarak Mart 'a kadar muazzam bir enflasyon artışı oldu. Maaşlara yapılan zam esnaflar eli ile tüm ürünlerede yansıdığı için çok yükseldi. Elbette maaşın yükselmesi bir haktır. Enfasyonun yükseleceği çalışanları ilgilendirmez. Devlet müdahale edebilir daha sonra yapılacak zamlara ama yapamıyorlar bir türlü.
Ben de yaz diye düşünüyorum. Özellikle turistik şehirlerde. 🌴⭐
Tabi etkisi var ama bölgesel değil, genele bakılması gerek.
Evet en çok etki eden yerler, etmeyen yerler diye yazdım. 🙂
Cevap
27Cevap
o mevsimdeki sebze meyve fiyatlarını etkiler anlamında söyleniyor
Çok doğru bunlar da alım gücünü etkiliyor baya. 🙂
Poşeti paralı yapan faturalara devlet destedigini yazan zihniyetin yeni bir kelime oyunu gibi. Kışın dogalgaz acilir enerji tuketim artar ithalat gerekir haliyle kışın daha yüksek olması gerekir. Yazın ise turizm gelirleriyle dolarin baskilanmasi gida bollugu daha dusuk fatura vs enflasyonu baskılaması gerekir. Tabii şu anda nasil bir ekonomik model var bilinmez. Zira yillarca depreme toplanan paralar amacı dışında yerlere harcandı ve utanıp istifa bile etmiyorlar!
Hayata istifa ederler mi bir şey çikarlarıyla ters düşünce 💭 neler neler oluyor gördük kaç kere. Menfaat devri 💁
Evet bence mevsimlerin enflasyona etkisi büyük çünkü bazı ham maddeler ve ürünlerin üretimi mevsimlere bağlı oluyor. Örneğin mevsimsel meyveler, sebzeler ve diğer mahsuller, bazı hayvansal ürünler, bitkisel bazlı gıda boyaları ve ürünler, bazı madenlerin üretimi v. b. diyebilirim.
Evet çok doğru 🦋🎈her ürünün yetişme şekli koşulları farklı mevsimsel olarak bu bakımdan bu ürünün alış satış fiyatına yansıyor ve bunlar da enflasyonla yakından alakalı. 💁
Evet, mevsimlerin etkisinin olabileceğini düşünüyorum fakat çok sınırlı olabileceğini de söylemem lazım. Ülkemiz özelinde etik dışı davranışlara şahit olmak mümkün. Genel olarak suni fiyat artışları, stokçuluk yapma, nakliyeyi yavaşlatma, kartelleşme, İngilizce'de shill bidding denilen sahte müşteriyle piyasayı kızıştırma, fiyatı düşmesin diye fazla ürünlerin çöpe atılıp denize dökülmeleri gibi ticari ahlaksızlıklar bu etkiyi sınırlı tutabilir.
Kesinlikle var ülkemizde böyle şeyler göz ardı etmemek lazım 💁
Maalesef 🫤 Ama önemli olan bu olanları görebilenlerin olması. Çünkü ancak fark edenler ses çıkarabilir, değişim de oradan başlar 😊
Farkındalık eşiğini açmak lazım. Bizim ülkemizde öğrenilmiş çaresizlik durumu mevcut. Toplum 👥👥 bu duruma alışınca " Zaten olmayacak " diye koşullanma ya başlar. Ardından çözümü varsa bile bunu red eder. Oysaki bir 1⃣insan bir dünyayı isterse değiştirebilir bumerang etkisi gibi. 🦋🎈
Ne güzel söylediniz. Gerçekten de öyle, insanlar bir süre sonra o kadar çok hayal kırıklığı yaşıyor ki, “Zaten bir şey değişmez” demeye başlıyor. Halbuki bazen bir kişinin ufacık bir adımı bile bir sürü şeyi tetikleyebiliyor. Birinin cesaretle attığı o ilk adım, başkalarına “Bak, olabiliyormuş” dedirtiyor. Ve bu umut bulaşıcı bir şey. Tıpkı bumerang örneğinde olduğu gibi 🦋 🕊🎈
Bir cümleyle bile bunu tespit edebiliriz " Umutsuzluğun " İçinde bile umut var. 🙂🦋
Çok çok doğru 😊🌿
Vallahi bu ülkede hiçbir mevsim hiçbir gün hiçbir ay enflasyon düşmez üç tarafı denizlerle kaplı her mevsimin dört dörtlük yaşandığı bir ülkede kirazı 400 liraya eriği 600 liraya yiyorsan bu iş bitmiştir Ne yazayım ne kışın hiçbir şey değişmez.
Değişir de nadir 💁
@Bihteeerrr Vallahi hocam sizin yaşadığınız umudun Ben binde birini yaşamıyorum bu ülkeye dair umudumu keseli çok oldu saygılar iyi geceler
Hala nefes alabiliyorsak umut var demiş şair. 🎈Umudumuzu kaybetmeyelim her şeye rağmen. İyi geceler size de 🪁⭐
gelişmemiş ülkeleri etkiliyodur ulaşım pazarlama teknolojik imkanlar sınırlı olduğu için hem depolama hemde malların taşınması korunması açısından sıkıntı olur bu da fiyatları dolaylı olarak enflasyonu etkiler bence
Gelişmemiş ülkelerde her şey sıkıntı belgeselleri bile var sfff
dogru
yani adamlar enflasyon düsünecek durumda degil cogunlukla açlıkla hastalıklarla mucadele eden ulkeler var
Aynen öyle. Benim gitmek istediğim bir ülke var tac mahal için ama orada da hijyen sıfır. Scvv
tac mahal bende görmek isterdim maalesef Hindistan sıkıntılı guvenlik de sorun zaten hijyen sıfır da degul adamalar sanki nasil daha igrenc olabiliriz diye dusunmus😣
Bir haber vardı o haberden sonra bana uzak dedim bir ara atarım sdfg
olurrr Pakistan Banglades de durum aynı sekilde
Bangladeşte özellikle yolcu taşıma araçları baya kötü. Bu gelişmişlik derecesi hakkında bilgi veriyor bize canım 😀
trenin üzerinde yolculuk mu zjsj o videolar geliyor aklıma😄
Yazın meyve sebze ucuzladığı için genelde düşer. O yüzden hükümet enflasyon değerlendirmesini yazın yapar ki düşük çıksın diye.
O da şehrine göre artıp açalıyor dikkat ettim 🪁 sdfg
Evet. Mesela şu an Karadeniz tarafında ürünler daha pahalı. Nedeni ise soğuk yaktığı için meyveleri ve sebzeleri. Akdeniz tarafı biraz daha ucuz.
Mevsim ne olursa olsun eflasyonun bize karşı tavrı 😂
Triplere gel ahahah 😀
Evet ya bitmez çile mevsimi 😀
Tabi ki etkisi vardır. Yazın Türkiye'ye çok turist geliyor ayrıca sebze meyve hasadının rekolte oranı da satış piyasasında etki eder bu da dolaylı olarak enflasyona etki eder
Doğru noktaya değindim ben de öyle düşünüyorum özellikle mersin Antalya gibi yerlerde bu çok bariz hissedilir. 💁
Süper soru olmalı
Sorum mu 🙂
Evet
Çok teşekkür ederim zaten vitrinde 🌟🙂 🙏🌻
👏🏻👏🏻👏🏻
Doğrudan tarımı etkilediği için tabii ki etkisi oluyor. Yaz aylarında enflasyon daha kuvvetli hissedilir.
Kesinlikle etkiliyor hele ki yazın doğru ✅
Yok yaa bir iki hafta 3-5 kalem mali ucuz alsan bile o farkı diğer kalemlere gelen zam akaryakıta gelen zamlar bir ay önceden götürür
E tabi bir taraftan verirken bir taraftan ila ki alırlar sfgh
Günümüzde 4 mevsim içiçe ve dengesiz yaşanıyor. Akılcı ve tedbirli yöntemlerle mevsimlerin enflasyona etkisiyle başedilebilir.
Evet burada tüketiciye de büyük bir 1⃣ iş düşer. İhtiyaça yönelik harcama gıda ürünlerine yönelim daha makul şu şartlarda. 🦋🎈
Bence vardır ya yazın her sektör daha hareketli olduğu için bizim ülkemizde daha fazla para kazanma amacıyla enflasyon artar 😂
Kesinlikle 😀 krizi fırsata çevireceğiz ila ki 😀
Olan sana bana işte Bihter 😂😂
Maalesef be çeken bilir 😀
Bir gün köşeyi döneceğiz unutma 😂
Ne zaman kırmızı kar yağdığında mı hahahah😂😂😂
30 Şubat 2026da bak tarih verdim daha ne yapayım 😂😂
Ne tarihi bu 😀
Yani sebze vs belki ama bu ülkeden umudu kestim.
Hayat yok beybi burada doğal o düşüncelere varmak 💆💖
Onu bunu bilmem ben. Hava o kadar sıcak ki düşünecek halde değilim.
Hahahah 😂😂😂
Ürünün oranına göre değişir. mevsimler elbette etkisi altına alır.
Kesinlikle
Yazın düşüşe geçer yazın sonlarına doğru iyice hissedilir.
Evet ✅doğru dedin
Yazın düşer. Çünkü gıda fiyatları yazın daha makul oluyor genelde
Evett
Ekonomiyi etkiler misal pazar ürünleri çünkü çogu meyve sebze yandı sıcaktan
Evet yetiştirme alanı hele ki çok önemli. Yoksa kâr edileceğine satıcı zarar da eder.
Evet canım hep köylü bitik burada
Bence oluyor kışın donuyor meyveler falan artıyor fiyatlar
Organik ürünlere yönelim daha rağbet kışın doğru ✔
Evet ablam, organik şeyleri pek sevmem ama olsun hahahhahaha
Ben de tatsız tussuz oluyor sdfgh bir de pahalı baya 🤔
Sorma ya bayağı bayağı :D
Bari o paraya karşılasın göze gelmez ancak o da yok 😀
Öyle valla hahah :D
Tabii ki olur hatta yaz ayında kış fiyatı diye deyim bile var.
Evetttt 😀
Bu ülkede hiç birşeyle alakası yok reco ve yandaşları münafıklar ve aç gözlüler fırsatçılar olduğu sürece gereksiz yıllık 100 de 500 enflasyon olur
Haklı isyan katılıyorum 💁😀
Gıda enflasyonu düşer meyve sebze bol olduğu için ayrıca turizimden döviz girdisi olduğu için bi nebze enflasyonu etkiler
Aynen öyle 🌻🎈
Daha çok artacak gibi
Kesinlikle aynı düşünüyorum
Bu ara düşmez
Düşse de nadir düşüyor zaten 😀
Biraz öyle nasılsın
Fena değil stresli biraz💁
Ne stresi yorulma çok
Hayat yoruyor be 😀
Sana yorulmak yasak 🌷
Niye dünyayı kurtaran kadın oldum benim mi haberim yok sfhjkkkl
Ucuzluğu ne zaman gördünüz bihteeeer :)
Nadir 😀
He yaa :)
Mevsim ile enflasyonun ilgisi yok ki
Var var. Yazdıklarımızı iyi oku anlarsın 🦋🙂
Bence olabilir yazın daha düşer gibi.
Evett
🩷🩷
Bu enflasyonu hicbisey durduramaz sanırım.. 😊
Hahah kısmen öyle 💖😀
Bizde hiç bir şey düşmez
Doğru ☑ tespit maalesef 💆
Kime oy verdiklerinden belli ki bu 😀
Kırıktan ziyade cahil çok vur kafasına al ekmeğini 🤣
Ahahah 😀
Bu ülkede her zaman artar
Evet birilerinin çıkarına ters düşer yoksa 🙂
Olur. Piyasa daha aktif..
Bence de olacak 🤔🙌💖
🥰
Bekleyelim 💁🪁🎈
😇 bakalım
Yazın düşer net.
Göreceğiz 🤔
Alcan 😀
Neden ki 😀
😀
Enteresan bir konu 😁
Çünkü enteresan konular ilgimi çeker 😀
Araştır şimdi gördüm tüm cevapları bir yorum gelince bildirim geliyor 😀
Sonuçsuz sfgh
Hahah sabreden sabırdan ölüyor 😂
Artar ülkemizde olduğu gibi
Evet 🎈🌻
Kısmen olabilir evet
Evet var 💁
Hiç bilmiyorum
İyi gözlemle anlaşılır bu ev geçindiren
bütçeyi denkleştirmeye çalışan kişiler istemese dahi fark edebiliyor 😀🎈
Yasayip görmen gerek
Olur ve artar
Aynen öyle 🙌🦋
Merhaba, güzel bir noktaya vurgu yaptınız. Sizin gazetede okuduğunuz "Mevsim etkisinden arındırma", mevsim etkilerinin istatistiksel yöntemler kullanarak tahmin edilmesi ve veriden ayrıştırılması işlemidir. Hatta, mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyatları yüzde şu kadar arttı şeklinde soruda belirttiğiniz hususa vurgu yapılır. Şüphesiz mevsimlerin fiyat artışlarına etkisi olur. Bazı ürünlerin üretimi mevsimlerle yakından ilişkilidir bu nedenle özellikle tarımsal ürünler, turizm gibi sektörlerde mevsimlere göre fiyatlar değişebilecektir. İklimin ve mevsimlerin etkileri bireysel olarak bizi etkileyecektir. Türkiye İstatistik Kurumu, mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı göstergeler yayımlayarak bu durumu göz önüne almaktadır.
Çok güzel açıkladınız elinize sağlık. 🙏🎈💁
Rica ederim, çok önemli noktaları aydınlatan sorularınıza tekrar başlamanıza sevindim.
Evet okullar tatil ⛱ bu dönemde siteye daha çok rağbet olur diye düşündüm. 🎈🙂