Selamlar Ekonomi Severler, 💰💵💲
Bence, para olmasaydı ; eşitlik olurdu, daha mutlu olurduk, toplum içi katmanlaşmalar yaşanmazdı. 💁

Selamlar Ekonomi Severler, 💰💵💲
Bence, para olmasaydı ; eşitlik olurdu, daha mutlu olurduk, toplum içi katmanlaşmalar yaşanmazdı. 💁
Mis gibi hayat olurdu. Menfaatler bu kadar çok yüksek olmazdı. Yine de belli olmazdı bu insanoğlu mutlaka kötülük adına bir şey bulurdu. 😃 Para olmasa yine bundan iyi bir hayat sürerdik ve en azından takas yöntemi daha iyi olurdu. 👍
Teşekkürler...
Rica ederim
Selam Bihteeerrr! Güzel bir soru sormuşsun 😊 Para olmasaydı büyük ihtimalle takas sistemiyle yaşardık. Mesela birinin ürettiği buğdaya karşılık, diğerinden yumurta alırdık. Eşitlik gibi durabilir ama yine de kimi daha çok ürün üretirse o daha “zengin” olurdu 🚜🌾. Hayat belki daha sade olurdu ama bazı ihtiyaçlarda erişim daha zor olurdu. Mutluluk ise tamamen kişiden kişiye değişir, çünkü insan hep bir şeylerin daha iyisini ister. Senin dediğin gibi kesin eşitlik tam sağlanamayabilir ama paylaşım ve dayanışma mutlaka daha fazla olurdu! Yine de iyi ki para var, ekonomi biraz hareketli 😄
Evet eko tam eşitlik sağlamazsa da kısmen şuanki durumdan iyi bir boyutta olacağımızı düşünüyorum 🔎Paylaşım dayanışma, insani değerler ön planda olurdu. 🎈🦋
Cevap
51Cevap
Para yerine geçecek bir araç mutlaka ortaya çıkardı.
Hahah kesin sdfghjklş
Para olmasaydı, insanlar ihtiyaçlarını takas yoluyla karşılamak zorunda kalırdı. Yani bir ekmek almak için belki bir çift çorap ya da birkaç saatlik iş gücü teklif ederdin. Bu tür bir sistem, zamanla çok karmaşık hale gelirdi çünkü herkesin ihtiyacı olanla, senin sunabildiğin şeyin her zaman denk gelmesi gerekirdi. Toplum daha çok üretime, paylaşmaya ve topluluk ruhuna dayanırdı. Belki daha yavaş, daha sade, daha yerel bir hayat olurdu. Lüks diye bir şey bu kadar belirgin olmayabilir, ama dayanışma duygusu daha güçlü olabilirdi. Ancak adalet ya da eşitlik yine bir sorun olurdu; çünkü gücü elinde tutan yine en çok kaynağa sahip olan olurdu sadece bu kaynak artık "para" değil, su, yiyecek, toprak ya da bilgi olurdu.
Evet karmaşa olsa da yine mesela sade yaşam manevi değerlerin ön planda olması bazı şeyleri çözebilirdi belki de ben de böyle düşünüyorum. 🕵💓
Paranın kendisini sorgulayabilen, "olmasaydı daha mutlu olurduk" diyebilen birini görmek güzel... Demek insan aklı mevcut düzeni sorgulayarak da para kavramının insanı özünden ne kadar uzaklaştırdığı sonucuna varabiliyor... En zengin yüzde 10 nüfus paranın yüzde 70 kadarını elinde tutarken, kalan yüzde 90 nüfusun paranın geriye kalan yüzde 30 kadarıyla yetinmek zorunda olması vicdan sahibi insanların kabul edebileceği bir şey değil... Bir zamanlar "komşusu açken tok yatan bizden değildir" diyen bir dinin müritlerinin, bugün kapitalizmin en acımasız şeklini insanlara yaşatıyor olması, hepimize bir şeyler anlatmalı...
Ölürken yanımızda götüremeyeceğimiz bir şeyin daha, daha fazlasına sahip olmayı istemenin anlaşılır yanı yok...
Çok teşekkür ederim güzel samimi yorum için. Cansınız. Sorguluyorum ben çoğu şeyi, çünkü bana göre sorgulammamış hayat yaşanmaya değmez, Sokrates felsefesini benimsiyorum. Hatta Platon devlet
kitabınını da öneriyorum herkese, çok güzel öngörüler var bugüne ışık tutan, gerçekleşen. 🦋🦋🙂🎈
Belli ki paraya tapmanın, hırsın ve açgözlülüğün zehirleyemediği, güzel kalpli insanlardan birisin... Az bulunur senin gibisi...
Çok teşekkür ediyorum.🙏🙂 Böyle yetiştirdim kendimi bunu en iyi yıllarca benimle arkadaş olan dostlarım bilir. 🎈😇🙏
Takas ekonomisi olurdu. Para yerine geçen bir meta illaki olurdu. Ziynet eşyası, v. s
"Para her kötülüğün anasıdır"
Bu cümle başta saçma gibi gelse de parayla insana yaptıramayacağınız pis iş yoktur. Kapitalizmin baş gösterdiği tüm ülkelerde ortak hedef paraya ulaşıp yaşam standardını yükseltmektir. Teknoloji gelişmeden önce paranın gücü pek hissedilmezdi. İnsanoğlu ile para arasındaki ilişki daha mesafeliydi. Siyah beyaz dünyadan renkli hayata geçiş yapınca insanların yaşama biçimi tam anlamıyla değişti.
Evet bak çok güzel değindim ben de bunu anlatmaya çalışıyorum🕵🎈🙂
Değindin*
Sayın hocam bu sitede bile paranın insanları ne derece bozduğunu para için kişiliklerini yok sayıp canavarlaştıklarını görebiliyoruz. Emek olmadan ekmek olmaz.
Sonuç olarak para amaç değil araçtır. İnsan bu şekilde hareket ederse paraya hükmeder. Eğer tersi olursa önce paranın sonra da başkalarının kölesi olur. 🙂
Evet çok doğru ☑ bunu göremeyen kesim de var mesela. Görmek sorgulamak lazım ki bazen reformlar da üretebilinsin keşke herkes biraz da olsa düşünebilse bazı şeyleri. 🙂
İnsanı yetiştirmek sadece aile ve siz saygıdeğer öğretmenlere bağlı değil insan aynı zamanda kendini eğitmeli bir nevi kendisinin öğretmeni olmalı.
Bir gün bencil şekilde değil de çoğul mutlulukları düşlediğimiz vakit o zaman bu dünya daha yaşanılır hale gelecek. 🌍
Kesinlikle öyle. İçten gelir bazı şeyler hatta bu evrenimize yansır 🔮 içinde güzel şeyler biriktiren insanlar, insanlığı daha çok düşünür.🎈🙂
O halde o güzel insanlar iyi ki varlar diyelim. 💫💫
Evet 🎈🌼
Saygılar hocam güzel bir şiirle veda edeyim. 🙃
Bir organ nakli gibi sevmiştim seni;
Çürük gözlerine bağışlanan ellerim,
Yırtık dudaklarına bağışlanan şiirlerim..
Darmadağın kadınların, darmadağın ettiği erkekler gibi
Sevmiştim seni...
Çok eskitilmiş bir aşkın hatırlanması,
Sevgilinin resmi karşısında çocuksu bir iç kanaması
Aslında işin açıkçası;
Rüzgarın fırtınaya dönüşmesi gibi
Hayatına yönelik bombalı bir saldırı gibi
Geriye çekilirken herkesi öldürmek gibi
Sevmiştim seni...
Ruhum kan kaybederken nasıl tutarım seni şimdi deniz gibi,
Neticesi olmayan herhangi bir sebep gibi
Ortalık yerde durup dururken
Sevmiştim seni...
Atlara kalırsa çoktan kaybettik savaşı,
Mızraklar kırıldı, kalkanlar delindi, ganimetler paylaşıldı.
Kasaba meydanında birbirini dövmekten
Yorulan iki kovboy gibi,
Bir tabancanın namlusuyla tetiğiyle,
Kendisinden farklı,
Kendisinden ayrı,
Bir silahın şarjöründe tanışan iki soğuk mermi gibi,
Aynı bedene sıkılan iki el kurşun gibi,
Katille kurban arasında o birkaç saniyelik telaşla
Sevmiştim Seni...
Ne kadar güzel bir şiir yüreğine sağlık teşbihler mükemmel. ⭐⭐⭐ Çok beğendim yüreğine sağlık nazik davranışından dolayı cansın. 😇🙏🦋
Hocam nazik davranışınız yanında sönük kalır bu şiir 🙂 bu arada şiir aramızda olmayan Küçük İskender'e ait bu vesileyle yad etmiş olduk. ✅️
Hayat işte ölümü gören yapraklarını döken ağaç gibi kışa soyunuyor. Bu yüzden ilkbahar mevsiminin uzun olması temennisinde bulunayım. 😇
Para olsaydı eğer insanlık nasıl olurdu?
Bu soruya şöyle cevap vermek isterim para bir hizmetin ya da bir eşyanın vb. karşılığında verilen bir değer asıl sorunun paranın hayatımızı etkisi değil asıl sorun para neden insan hayatı için bu kadar önemli neden dostça kardeşçe eşitlik ilkesi altında yaşayamıyoruz belkide insan bu saydıklarıma uygun bir canlı değildir yani para eşttir sosyal statü olay bununla alakalı para olmasaydı başka madenler ya da takas sistemi olurdu ki zamanında bunlar yaşanmış bilmiyorum en kötüsüde para olmasaydı insan ruhunu ne için satardı, sanırım bu sorunun cvbı yok insan denen canlı herşeye bir bedel belirlemiş kendi karakterine bile yani sorun parada değil sorun insanlarda.
Evet aslında, Para bence insanı değiştiriyor ama insan Karaktersiz ve doyumsuzluk içerisindeyse. Aksi durumda belki sorunlar olmazdı bu denli. 🕵
Para olmasaydı nasıl bir yaşam sürerdik sorusu, insanlık tarihi boyunca filozofların, ekonomistlerin ve ütopyacıların düşündüğü bir konu. Para, toplumsal organizasyonumuzun ve değer alışverişimizin temelini oluşturduğundan, onun yokluğunda köklü değişiklikler yaşanacağını söyleyebiliriz. Paranın olmadığı bir dünyada, muhtemelen takas ekonomisi yeniden canlanırdı. İnsanlar ihtiyaç duydukları mal ve hizmetleri doğrudan birbirleriyle değiş tokuş ederlerdi. Örneğin, bir çiftçi sebze karşılığında bir marangozdan masa, bir terziden kıyafet alabilirdi. Bu sistem, yerel ve komünal yaşamı daha da güçlendirirdi çünkü her topluluk kendi kendine yetebilirlik ilkesine göre örgütlenirdi. Ancak takas sisteminin de kendi zorlukları var. Değer belirleme ve ihtiyaçların çakışması gibi sorunlar ortaya çıkardı. Örneğin, bir doktorun hizmeti karşılığında ne kadar patates alacağı veya herkesin aynı anda balık istememesi gibi durumlar karmaşıklık yaratırdı.
Evet bu doğru, aksaklıklar elbet olurdu katılıyorum aynı değerde olmayan malların çakışması gibi. Ama bu kadar doyumsuz, bir dünyada 🌏yaşamazdık daha samimi, dayanışmaya dayalı bir toplum 👥👥 haline gelirdik. Teşekkürler kardeşim 🎈🦋
Rica ederim 🌸
Tam olarak şu tarz mutlu mesut bir hayat sürerdik. Aslında içten içe o zamana dönmek de istiyoruz. Mesela tek omuzlu ateltin namı diğer Tarzan atletinin moda olması sebebi bu 😂
Ahahah ayyy eskilerin moda olması, leopar giyim de moda oldu yine eskiye özlem var kız sfghjkl💓
Üretici olurdum kesin 😄
Para elle tutulup Fiziksel olarak kullanılan bir cisim gibi değilde kavram olarak olmasaydı ve hepimiz yaptığımız işe göre adil bir alım gücüne sahip olsaydık her şey çok çok daha iyi olurdu. Kapitalizmin getirdiği kötülükler hiç olmazdı (mükemmel bir şey) daha insanca yaşar daha mutlu olurduk ve en önemlisi hiç kimse para için sevmediği bir işi yapmazdı. Severek yaptığımız işlerde kalite artar topluca Çok daha fazla mutlu olurduk.
Çok mu toz pembe oldu?
Bence hayır, manevi değerler ön plana çıktı ve toplumca buna çok alışkın olmadığımız için toz pembe gibi geliyor ancak gelişmiş batılı ülkeler de hâlâ manevi deperlr baskın mesela. Çok olağanüstü değil bu aslında olduran var örneği.😎
Evet, yine bihter :)
Daha çok elma armut yiyebilirdik belki. ben sana bizim baççadan fındık toplar verirdim mesela, sen de bize gelir, annemle birlikte sosis pişirirdin.
https://www.youtube.com/embed/V_2Fc18i1b0Hahah sesli güldüm sucuk değil de pastırma seviyorum.😀
ya ben sana baştan beri diyorum bihter, seni sesli güldürcek, gülümsetcek, koparcak, bıyık altı edecek tonla malzeme var bende :) bi varmadın farkıma
"bütünnumaralarbendesendevarbenimfarkıma" ne olur ya :()
Ne istiyorsun benden ahahah
Hiç bişey, gerçekten. Özellikle anladığın manada hiç.
Ama, en azından ufak bi tanışma isterim, rahat ol, gerçekten.
Yani varsayım güzel ancak para olmasaydı yerine bir şey mutlaka konurdu. Mesela çok zeki insanlar bir şeyi bir şey karşılığında yapardı. Güçlü insanlarda aynı şeyi yapardı. Paranın olmaması karşılıksız olmayacağı anlamına gelmez. Peki şöyle baksak. Para kavramından ziyade, metanın asıl değer olmadığı gerçeğini topluma anlatmak ve benimsetmek daha güzel olmazmıydı. Mesela son 10 yılda insanlar sekülerleşti. Aslında paradan ziyade metaya verilen ehemmiyet arttı
Evet çok doğru. Para asıl değildir bana kalırsa insanı değerler daha önemli. Bir devleti devlet yapan da bu olmalı. Bir devlet kendi içinde güçlüyse o devlet sarsılmıyor ama içsel bir pürüz dışa ekonomiye siyasete eğitim anlayışına kadar yansıyor maalesef 💁
asıl değer *
Para olmasa takas yoluyla alışveriş yapılır. O da gene aynı hesaba gelir. Para olmasa eşitlik olurdu demek pek gerçekçi olmaz. Eşitlik olabilmesi için toplum ürettiği şeyleri eşit bir şekilde herkese dağıtıyor olması gerekirdi ki bu da ütopik bir toplum modeli
Eşit düzen aslında hayali değil. Eşitsizliği zorlaştıran insanların, doyumsuzluğu, aç gözlülüğü zengin kesimin servetine Servet 💰 katma düşüncesine girişerek yolsuzluk yapması. Belki de sorun iktidarın diktatör olmasıdır. Yoksa her şey mümkün bir Avrupa devletine baktığımızda bu eşitliğin sağlanabileceğini görüyoruz. Türkiye bu ülkelerle mukayese dahi edilemez çünkü vatandaşına verdiği değer yok. Para olmasa eşitlik olmazdı belki yine ancak bu kadar açgözlülük olmaz dayanışma ortamı sağlanırdı. Yine uzun oldu sen okumayı seversin amann sdghj
Alakası yok buğday üreten pirinç alırken buğday verip öyle alacak mantık az verip çok almak olacak değişen bir şey olmayacak o yüzden merkezi bir yapı olması gerekiyor. Bu kadar buğday şu kadar pirinç diye ama orada gene iş değişecek. Dünyanin buna geçmesi çok zor gerçek anlamda bunu yapabilmesi ise bana göre imkansız o yüzden ütopik dedim
eskiden şimdiye mukayese edersek daha samimi güvene dayalı ilişkiler mevcuttu. Bu anlamda değindim sorun elbet kaçınılmaz ancak şimdi gibi de rezalet bir sistem olmazdı 🕵😀
Eskiden de gene aynıydı sanıyor musun bugün olan eskiden olmuyordu 🤔
Canım benim bu kadar şerro değildiler 🤣
Nereden biliyon la
Çocukken babam benimle ablama iki cilt anksiklopedi almıştı orada okumuştum. Eski uygarlıklar medeniyetleri, canlılar dünyasını. Bulursam gösteririm sana. 🦋🎈
Ansiklopedi mi kaldı artık her şey dijitalde
O zaman dijital ortam yoktu unutma. sdfghjklş
Kaç yılından bahsediyoruz 🤔
90 ' lı yıllardı. 🙂
90 li yıllarda bilgisayar vardı internet vardı 🤔
Canım benim ben sana diyorum ki o ansiklopedide eski uygarlıklar medeniyetlere dair yaşamlar aktarılmıştı okudum. Bilgisayar var veya yok. Ben bu bilgiyi kitaptan öğrendim. Hahah 😂
Hala kitaplar var ona bakarsan 🤔
Var ama şu an dijitale rağbet daha fazla 90 lı yıllarla mukayese edersem🤓 ben kitaptan öğrenmeyi dijitale tercih ediyorum. Kitap kokusunu dahi seviyorum. Daha samimi geliyor bu bana 😎
Yaşlılara teknolojiye alışmak zor
Kadınların her sabah kocalarını mutlu etme borcu var ki para bulunmuş. Yoksa kadınlar işu an çiftlikte hepsi bok içinde dönüyorlardı. Erkekler tarafından makyaj malzemesi ped telefon internet benzin araba ve bunları oluşturan tüm teknolojileri geliştirmiş erkek yanlız başına tek cinsiyet olarak... Kadınlar napmış çocuk pırtlatıp hadi kız kahve içmeye gidelim bizim beyin yaptığı vosvosla demiş varsa yoksa 😏
Şöyle düşün icat yapanlar sadece erkekler değil 🕵😀
Madam körinin bulduğu bir kaç şeyi mi kalkıyorsun yani başımıza 😀 Kadın bile sayılmaz. Kadıncağız baktı çirkin erkekler de ilgi göstermiyor bari bende bir şey bulam da birileri de bana baksın artık demiş. resimlerine bak buluş yapmış tüm kadınlar erkeklerden çirkin genelde 😄 Güzel kadınlar cerrah olmaz çünkü çaba emek ve erkeklere özgü değerleri göstermeleri gerekir. o yüzden güzel kadınları cafe de... ortalama altı güzellikteleri hastaneler de doktor olarak görürüz. Lütfen kendinize samimi olun az bir şey sözünüz görüyor işte daaaaaa
Ya git işine ahah güzel olup başarılı olan insanlar da var az da olsa 🕵💁
Alındım gidiyorum işte 😒
Insan ne oldu ya değişiklik olmaz eşitlik Parayla alakalı bir şey değildir insanın içindeki yaratık ile alakalı bir şeydir Çünkü insan büyüklenmeye meyillidir ilahlaşmaya meyillidir bir başkasından daha üstün olmaya meyillidir böylesine bir iklimde eşitlik nasıl sağlanacak eşitlik Parayla alakalı bir şey değil kafayla alakalı bir şey komünist sistemde devlet herkesin cebine aynı parayı koyuyordu fakat eşitlik sağlamış mıydı
Sorunun görseli çok hoş. Şu sıralar Peder ile kenarda birikimimizin üstüne evleri satıp köye yerleşip hayvancılık işiyle uğraşıp doğaldan yaşama fikrimiz var. Rabb'im tüm isteyen herkese nasip etsin.
Amin inşallah her şey istediğiniz gibi olur 🙏😇 görseli beğenmenize sevindim çok teşekkür ediyorum. 🎈🙂🦋
Yani kısacası satın almak olmasaydı her şey bedava olsa Dünya cennet gibi olurdu 😅 rahatlık zirve de çalışmak da olmaz di haliyle biz niye çalışıyoruz ise gidiyoruz para kazanmak için keyfimiz den değil zenginlik olurdu fakirlik olmazdi
Evet 😀
Para her şey değil ama çok şeydir. Arjantin enflasyonu nasıl düşürdü sorunu çok beğendim ama kaçırdım. Dediğin gibi o kadar düşürmüşlerse , arjantini tebrik ederim. Biz onları o zaman geçmişiz hayat pahalılığında.
Amaç değil araçtır aslında güzel demiş 🕵🎈
Aynen öyle bihter amaç değil araçtır.
Eğer para olmasaydı bence daha mutlu bir hayat olurdu takas usulü alışveriş olurdu ve ne savaş ne de hırsızlık hiçbiri olmazdı kısacası huzur olurdu
Evettt
Bu saydıkların para varken de mümkün olabilirdi ancak insanlar bencilliklerinin hırslarının ve arsızlıklarının kölesi olduğu için bu durumdayız. Para bu durumun en masumu.
Evet ama insanlar daha çok aç gözlü oldu saraylarda yaşayanlar daha fazlasını isteyip halkı ezdi mesela. Eşitlik adalet olabilirdi Ama şu mesela var bazı ülkelerde gibi paraya araç olarak bakmak yerine amaç olarak bakıp kendi değerlerini yok etme var maalesef. 🦋
Ticareti parayla değil sözle yapardık. İnsanlar birbirine güvenirdi. Daha sağlam bağlar kuran, empati yapabilen bir toplum olurduk. Sokaklarda öfke ve hırs değil huzur gezerdi
Çok güzel yorum 💖 aynı şeyi düşünüyorum.
🧚♀️✨
Kutuplaşmayı da insanlar yaptı. Ama taa sümer babil çağından önceye insanlığın doğuşuna gitmek lazım. O zaman başladı. Eğitimsizlikten dolayı. Merak etme 500 yıl sonra kimse fakir olmayacak. Ama o zaman dünya da olmayacağız
Evet kutuplaşmayı başlatan insanlar zaten. Ama bu kutuplaşma para ve statü hırs duygusundan dolayı kaynaklı. Eski medeniyetlere de gidersek para güç kaynağı sayılır bunlar da tabakalaşmaya neden oluyor maalesef. 🦋
Daha huzurlu bir dünya olurdu Ufak şeylerden mutlu olmayı bilirdik hayatımızı devam ettirebilmemiz için takas yöntemi kullanırdık
Kesinlikle öyle soruyu zaten bu açıdan görüşleri merak ettiğim için sordum özellikle. 🙂🎈
En azından bu kadar tüketim çılgınlığı ve gereksiz aşırı çeşitlilik olmazdı. Üretim daha çok olurdu ve takas yapılırdı.
Evet, kesinlikle ben de böyle düşünüyorum. 🎡🎈
bence pek farketmezdi eskiden takasla alışveris yapılıyordu sonra altın gümüş yani mutlaka yerini başka bir şey alır
Evet o açıdan öyle 💁sadece aç gözlülük doyumsuzluk olmazdı. 💖
insanoğlu her türlü yine açgözlü maalesef😕
Evet ya maalesef 😐🕵💖
İnsanlar birbirini bu kadar yemezdi. Savaşlar çatışmalar yine olurdu bence ama bı kadar huzuru kaçmış bir dünyada yaşar mıydık? Sanmıyorum.
Evet çok güzel yorumladınız ben de böyle düşündüğüm için bu soruyu sordum. ⭐⭐⭐🎈🙂
Çok çok teşekkür ederim. 😊 ✨️
Evet, fark ettim bunu. Aklın yolu birdir derler ya, tam olarak öyle.
Lafı olmaz, ben teşekkür ederim duygularıma tercüman oldu yorumunuz adeta. Aynen öyle eic lik tam ⭐🦋🎈🙂
Ne demek, rica ederim. 😇 Çok sevindim buna. Önemli olan hemfikir olabilmektir bence. 🌸🦋
Ayrıca eiclik bir cevap olarak düşündüğünüz için minnettarım. 🕊
Her zaman, hatta bazen o kadar güzel yazan oluyor ki sisteme bırakıyorum seçimi adil olsun diye. İyi olanın hakkını almasını isterim, gayet güzel yazmışsınız. 🙂🎈
Tekraren çok teşekkür ederim 💐 Çok kibarsınız 😊 Burada böylesine adil ve yapıcı bir tutuma sahip insanları görmek çok kıymetli. 🕊️🎈
Lafı olmaz🙏😇🎈🦋
Para olmasaydı çok güzel bir hayat yaşardık ama insanlarla bu kadar samimi yaşam içinde asla olmak istemezdim 😂😂
Neden 😂
Çok sıkıcı olurduu hemde iğrenç insanlarla samimiyet kurmak ne bileyim 😂
Bence çok güzel olurdu sdff
Merhaba,
Detayına katılıyorum ekleyecek hiçbir şeyim yok! 😅
Teşekkürler çok katılmana sevindim ben de 😀🎈🦋
Ricalarımı iletiyorum 😅 Sevinmene daha çok sevindim 😅bitirdim o işi 😅canı cehenneme 😅🌸
Napıyonnnn nasılsın 😅
Hep söylüyorum keşke o insanların tek amacının karnını doyurmak ve üremek olduğu çağlara dönsek
Evet ya çok güzel dedin. Ben de öyle diyorum hep keşke. 💓🎈
😌💞
Takas usulü devam ederdi herhalde ne bileyim ama şimdiki durumumuzdan daha iyi olurdu😀😀
Kesinlikle bu kadar aç gözlü doyumsuz olunmazdı 😂💓
Hahaha evet en azından eskiler ayağını yorganına göre uzatıyordu şimdikiler gibi tüketim çılgınlığı da yoktu 😂
O zaman ne diyelim Allah Lidyalıların belasını mı versin😂
Versin 🤣
😂😂
Ama o zaman da ziyagiller diye bir şey olmazdı jdkds
Yalım olmasın herkes eşit yaşasın varsın bana yeter bu ülkede 😂
Ya bırak bu ayakları 😂
Vallahi doğru en azından Eğitim anlayışına olurdu scvb
Anlayışı "
Dağıt o zaman tüm mal varlığını 😂
Çok olsa çok güzel düşüncelerim var aslında. 😀
Ne mesela 😂
Ben en çok maddi durumu kötü olan öğrencilere burs vermek isterdim. Onlara bir katkım olursa mutlu hissederdim.
Bunun dışında ; çocuk esirgeme kurumundakilere oyuncak alma hayalim var, ve kurumdan izin alıp onları lunapark a götürmeyi çok isterdim. 🙂🎡
O yasak ya. Çocuklar mutlu olunca sonra yalnızlığa dönünce kötü hissediyorlar
Ben her zaman görmeye giderim haftasonu ki 🎡🎈🙂
Ama işte dışarı çıkarmak yasak diye biliyorum 🙄
Bir şekilde izin alınır ilâki olmazsa lunapark ı oraya götürürüm 😀
Yapma yapma
Niye bee🧐
Dedim ya güzellikleri görüp yine eskisi gibi kötü hayatlarına devam ediyorlar
Evet maalesef öyle bir durum var. Aslında o kurumlarda park tarzında bir ortam olursa çok güzel olmaz mıydı 🎡🙂
Çok güzel olurdu evet.. Onlarla orada oynanırdı :)) Güzel bir düşünce
Olsa bile bazen her kapıyı açmıyor vezir de rezilde ettiriyor düşmanda
Aslında paranın kimin elinde olduğuna göre değişiyor. Kötü kişi rezil eder kendini iyi kişi parayı ikiye katlar yatırımını iyi yapar vezir eder 💖🙂
Bazen para senin elinde durur ama hükmü başkasındadır var böyle hayatlar ama ben kendi beyligimde hesabı kitabı takip etmeyi tercih ederim bu da benim vezirlik anlayışım💞😊
Evet doğru dedin katılıyorum şeker o kısım da var bak 👀💖🎈
Ne hayatlar varda biz sadece bixi ilgilendiren bölümdeyiz Rabbim hayırlı insanlarla birleştirsin🙏😊
Evet çok zor hayatlar da var. Yokluk içinde geçmişte ben de yaşadım mesela.🙂 Amin 🙏😇💖
Kim yaşamadıki güzelim o günlerden bu günlere şükür olsun ama insanlar bu kadar birikim olur mu biraz ye iç bölümünde kimse bilmez içimizi yerizde ama birikimde şart kötü günde kurtarıcı devir ye kürküm ye devri
Bende ôyle düşünüyorum koşuşturmacalar hakkını alamamalar durumlari olmazdi
Kesinlikle daha fazla güven ortamı oluşurdu. 🎈🦋🙂
Evet dogru bu eksiklik sanirim bunun hayalini kuruyor çogunluk bu tur seyleri bir filmde dizide belgeselde cografi baska yerlerde eskilerde ariyoruz şuanda çogu sahte özenme şeyler ile yaşamak çogu kişinin birbirine benzemeye çalişması falan gibi şeylerin yerlerini bunun almasini isterdik
Evet zaten var olan düzenden hoşnut olmadığımız için ütopik devlet hayali oluyor. 🙂
Altın olurdu kesin. Bir değerli kıymetli maden olurdu alım-satım yapmaya yönelik.
Evet olabilir 🙂
Zor ve sıkıcı olurdu bence, iyi ki para var be sıcak sıcak keş keş miss sdfsdfsdf 😃
Para insanı değerleri yok etti be öyle deme sgjkl
Gerçekçi düşünmekten tarafım sdfsdf 😃
Ben de gerçekçi yaklaştım zaten 😀
Ütopik desek daha gerçekçi olur 😃
Ütopik değil de bu bambaşka bir şeye değindim insani değerlerin yok olduğu aşikar onu kast ediyorum ben hahah
Para olmasaydı takas gibi şeyler olurdu bu da kötü olurdu bence
Elbette ancak en azından bu kadar mal mülk hırsı para tutkusu olmazdı öyle düşün dghjj
Ya daha kötü olursa hsjjds
Her şey satın alınamazdı ama belki de tüketim çılgınlığının olmaması açısından bir nebze iyi olurdu
Kesinlikle ben de öyle düşünüyorum güzel yorumladın semih 🙂🦋🎈
Lafı olmaz 🙏😇🎈
🌼🌼🦋
Belki daha mutlu ama sade herkes bir şey üretirdi ki onu değiştirip başka bir şey alsın
Kesinlikle 🙂🦋🎈
Para olmadan öncede erkek karşılıklı sevilirdi anadoluda 😅 aslına bakarsan bu statü olayınıda TÜRK kadınları yaratıyo aşırı para göz allahı para araba bir erkeğinde o yüzden Toplumda yüreği sevgisi değil👎 Cüzdanın kalınlığı belirliyo 🥲
Öyle deme arabada şart düşün eşin hamile sancı başladı geç saatte bir şey oldu o esnada araba taksi 🚕 yok. Zor durumda kalır insan. 🤔
hiçbir şey dehiismeyecekti bartered devam edecektik yine eşitsiz bir hayat devam edecektir bunu çözecek tek yönetim komünizm olurdu sınıfsal ayrımın olmadığı ortak mülkiyetin esas alındığı
hahaaaa komünist demek fakir hayat demek sadece yiyecek ve bir ev ve köle gibi çalışmak
Ülkene dön bir bak bakalım yüzde 5 lik bir kesim herşeyin etinden sütünden yararlanırken kalan kısım. sadece hayatta kalıyor survivor hayatıyla sınıfsal ayrımı sadece yeme içme olarak düşünmen de ilginç parası olanın herşeye ve herkese sözü geçiyor işte adalet burada ihtiyaç haline geliyor
eğer her şey eşit olursa herkes fakir olur
açıkçası doğru bulmuyorum benim dedemin babamın emekleriyle kazandığı arsalar malar devlet el koyacak benide çalıştıracak üstüne üstlük herkesin sadece 1 evi ola bilir
Safi milli hasıla diye bir şey duydun mu daha önce ülkenin ekonomik gelismik düzeyini idare eder yani sen ne kadar eşit ve adaletli çalışırsan okadar çok üretir kazanırsın ülkemiz tarım cenneti bunun reele döküldüğünü düşün ozaman kim fakir kalir
ben eşitlik istemiyorum Adalet istiyorum eşitlik doğru olan değil
Ben tersini savunmadim Çin dünyanın en büyük ekonomisine sahip ve komünizm ile yönetiliyor yaki neymiş herkes fakir olmuyormus
cin fakir insanlar fakir ülke zengin
cinde kast sistemi var
Ekonomik yönetim şeklinden bahsettim bahsettiğin kast sistemi dolaylı yoldan heryerde var herkes kendi seviyesinden kendi renginde biri ile olması çalışması doğal demi mi oralar bizim gibi herkes okumuş cahil olsun derdin de değil herkesin mesleği olsun derdin de
öyle mi benim ailem her zaman üst seviyede bir aile ozman benim devlet yöneticilerinden olmam gerekiyor seninde köyde çalışan bir beden işçisi olman gerekiyor
saçma buluyorum Küba bunun örneklerinden
Eski usül olurdu, değiş tokuş ve insanlar kendileri bir şeyler yetiştirirdi
Berbat bir yaşam süreceğimiz kesin. Teknoloji bu kadar gelişmezdi.
Olmazdı illa bir şey çıkardı. Para olmadan önce çokta rahatta değildik.
Selammm... Takas usulüyle devam ederdik sanırım 😅 🙈
Evet 🎈🕵
Takasla yaşardık
Evet 🦋
Zor olurdu, ama bir yandanda değişik olurdu❤
Evet 💖🙂
Köylüler inekleri *ikmezdi.
Doğru valla
Zengin olurduk :)
Olalım 😀🎈
Valla ben olmak icin calisiyorum :)
Herkes gibi el mahkum 😎🦋
Ve el mecbuuur :)
Parasız bir hayat zor olurdu.
Evet ama bu kadar insanlıktan çıkmazdı millet, değerleri olurdu en azından 🦋🎈
Şöyle zor olurdu anlaşmak zor. Kötü bir şey alıyorsun karşılık olarak verebiliyorsun o zaman ne yapacaktın olmasaydı. Bu yüzden iyi olurdu diyorum
Aslında biliyor musun güven ortamı da oluşabilirdi. Böyle olunca. Dayanışma artardı. Tabi mesela bu zamanın insanını düşünürsek tüm düzenbazlıklar var ondan kaosu düşünüyoruz ilk. 😄
yeteneksizler açlıktan ölebilir di
😂 ne kadar ekmek o kadar köfte sfghjkl🎈
Valla inan çok güzel olurdu
Bence de insanlar bu kadar birbirini yemezdi sdff
Rüyanda ancak kavga edilmez benimle dfvbb karşıyım 🤣
Ben ve romantik sfgghh
Allah o lidyalıların belasını versin :))
Versindi hahah :))
Takas dolu hayat
Evet ✅
Takasla geçinirdik aynı mantıkla
Evet 🎈
Takas edecek eşya peşine düşerdik.
Evet
Para olmasaydı hiçbir şey de olamazdı zaten
Olurdu da şimdiden farklı işlerdi ekonomik olarak. 🦋🎈
Mal değişimi yapılırdı
Kesin takas usulü
İyi ki var yoksa takas yoluyla bir şeyler alır verirdik ve her zaman bu adaletli olmuyor
Bende para yok zaten. Nası bı soru bu
takas yömtemiyle
Eskiden olduğu gibi
Filozof olurduk.
İyi olurdu en azından akıl yürütmeye aşina bir toplum yetişirdi 🕵💓
Hayat bu kadar açımasız olmazdı
Evet ben de bunu düşünüyorum. Şimdi gibi kesinlikle olmazdı.
💖
Merhaba, detayda vurguladığınız gibi para eşitsizlik ve stres yaratır ancak günlük yaşam para olmadan daha zor olurdu. Aslında para kullanmaya başlayan ilk uygarlık, bir Anadolu uygarlığı olan ve M. Ö VII. Yüzyılda yaşamış olan Lidyalı'lardı. İnsanlar para kullanmadan önce takas sistemi kullanıyorlardı. Yani Eko Bey'in de dediği gibi mesela biri ürettiği buğdaya karşılık, diğerinden yumurta alıyordu. Bu da her zaman adil ya da pratik olmuyordu. Dolayısıyla insanlığın gelişiminin bir parçası olarak takas sistemi bırakıldı ve para kullanılmaya başlandı. Öte yandan sorunuzun görselini beğendim :)
Teşekkürler aynen öyle beğenmenize sevindim daha samimi bir atmosfer oluşturduğunu düşündüğüm için görseli bu seçtim. 🎈🙂