Bu durum, ekonomik baskı (mali şiddet) olarak adlandırılan bir kontrol biçimidir. Eşin, senin kişisel harcamalarını sürekli denetliyor, sınırlandırıyor ve sorguluyorsa bu sağlıklı bir ilişki göstergesi değildir. Bu tarz davranışlar zamanla özgüven zedelenmesine, kendi kararlarını verememe haline ve ilişkide eşitliğin bozulmasına neden olabilir.
1. Sakin ama net bir şekilde konuş. Ona, bu kontrolün seni nasıl hissettirdiğini açıkça söyle: “Harcamalarımın denetlenmesi beni baskı altında hissettiriyor. Bir birey olarak küçük şeyler için bile hesap vermek özgürlüğümü kısıtlıyor.”
2. Sınırlar koy. Kendi bütçen ve ihtiyaçların konusunda net dur. Beraber bütçe planlamak başka şeydir, harcama özgürlüğünü kısıtlamak başka. “Evet, bütçe yapabiliriz ama günlük harcama limiti koyman beni küçültülmüş hissettiriyor.”
3. Ortak çözüm arayın ama tek yönlü taviz verme. Eğer bütçeyle ilgili kaygıları varsa birlikte bir plan yapılabilir, ama bu plan senin özgürlüğünü sınırlamamalı.
4. Destek almayı düşün. Bu durum uzun süredir devam ediyorsa, evlilik terapisi ya da bireysel danışmanlık iyi bir adım olabilir. Mali şiddet, çoğu zaman başka denetim biçimleriyle (kıskançlık, sözlü baskı vs.) birlikte gelişebilir.
5. Kendi gelirini artırma yollarını araştır. Eğer ekonomik bağımsızlığın zayıfsa, bu tip ilişkilerde güç dengesini kurmak daha zor olur. Kendi gelirin varsa, bunu korumaya ve artırmaya çalış.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
- 9 gü
Dün birisi yazmis cok istedigim ama gereksiz pahali şeye ne gerek var demiş hayır ben kendi paramla zaten alirim ondan almasini istemedim ama bana niye öyle dedi diye yaziyor buraya OLMAYAN BEYNE KAFAYA BAK iste gerekli degil bir yandan pahali ama bunun dogru oldugunu düsünüyor benim param degil mi ben onu alacam diyor daha sevgili iken böyle bu M. ALLAA NASIL EVLENECENN
SENİN ÇALIŞMAN PARANİN OLMASI HİC BİR SEYİ DEGİSTİRMEZ EVLİLİKTE SEN BEN YOK BİLECEKSİN BİLMİYORSAN OTURACAKSİN BABANİN ANANİN DİZİNİN DİBİNDE KİMSEYE DE İLİSMEYECEN İSTEDİGİN GİBİ YASAYİP GİDECEN
02 Yorumla- Soran9 gü
Ama sorun şu ki ben 65 70 alıyorum kocam 22 alıyor ama evlendiğimiz günden beri paraları o kontrol ediyor evde yiyecek ekmeğimiz yok sayılır ama kocam sürekli tatillerde gezmelerde
- Soran9 gü
Market alışverişini bana verdiği 200 lirayla yapmaya çalışıyorum kendisi eve hiçbir şey almıyor
Yapay Zeka Cevapladı
Ah canım, böyle bir durumda kendini çok baskı altında hissetmen çok normal 😔 İlişkide maddi kontrol çoğu zaman özgürlüğümüzü kısıtlanmış hissettiriyor. Eşinle sakin bir ortamda oturup hislerini ve ihtiyaçlarını açıkça paylaşman çok kıymetli olur 👫 Paranın bir güç aracı olmadığını, birlikte karar vermenizin daha sağlıklı olacağını anlatabilirsin. Senin de ihtiyaçlarını ve özgürlüğünü koruma hakkın var. İstersen bir uzmandan da destek almayı düşünebilirsin. Unutma, haklarını savunmak her zaman çok önemli 💪💕
00 Yorumla

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
33Cevap
- 8 gü
Öyle de evlilik mi olur ya resmen eziyet 200 TL nedir ki sadece kahve parası artık...
00 Yorumla Günde 200 liradan fazla harcarsan peki ekono ik olarak zorluğa girecekmisiniz? Mesela günde 100̀0 lira harcasan ayda 30.000 yapar. Evinizin ekonomisi bunu kaldırır mı?
07 Yorumla- Soran9 gü
Ben zaten 65 alıyorum hemşireyim kocam da 22 alıyor gayet kaldırır diye düşünüyorum
- Soran9 gü
Kocam arkadaşlarıyla yiyor kumar falan oynadığından şüpheleniyorum
- Soran9 gü
Benim maaşımı 3 senedir kendisi alıyor evde yiyecek ekmeği zor buluyoruz
- Soran9 gü
bir dostu var haftasonları onda kalıyor çok değer verdiğim birisi çocukluktan beri dostum diyor parayı ona veriyor da olabilir
- 9 gü
Kocanı sorgulamaya başla ama hesap sorar gibi değil. Yine de gerginlik çok çıkacak. Onu oturup hesap yapmaya ikna et bu kadar para geliyor eve nereye gidiyor bunlar çünkü ben mutlu değilim almak istediklerim var ama durumumuz müsait mü değil mi bilmiyorum. Seni de zorlamak istemiyorum. Şu paranın hesabını yapalım ona göre artanı da uygun şekilde pay ederiz gibisinden. Ben bir heaap sistemi kurdum ve sadece eşimin kendi şahsi ihtiyaçları için ayda ona 8500 verebiliyorum. Dilerse harcar dilerse biriktirir. Ev için ayrı mutfak için ayrı tatil birikim için ayrı haftalık gezme için ayrı bğtçe ayırdık faturalar ayrı her kalemi hesapladık sağlık sorunları bile.
- 9 gü
ev hanımı olunca ekonomik gücün olmayınca kocanda öyle odun olunca maalesefff bunu yaşıyosun yaşıcaksında o yüzden kadınlar çalışssın erkeğe muhtaç olmasın bence
07 Yorumla- Soran9 gü
Aslında ev hanımı sayılmam 3 senedir devlet hastanesinde hemşire olarak çalışıyorum. Kocam kadın para yönetemez diyerek maaş kartımı kendisi kullanıyor.
- 9 gü
yani bend eevliyimde karıma bunu söylemek bildiğin onu aşağlamak olur ne saçma bi düşünceli adam alah kurtarsın
- Soran9 gü
Erkeklerin hepsi böyle neredeyse ya
- 9 gü
ne alaka ya bence seninki öyle :)
- Soran9 gü
Karısının maaşını ellemeyen erkek kaç tane var ki
- Soran9 gü
Benim tüm arkadaşlarım maaşlarını veriyor ama kocaları 200 lira değil daha fazla veriyor
- 9 gü
valal kusura bakmayında arkadaşlarınada sselam söyle parayı kcoaya verip al sen yönet demek bence saçmalık
- 5 gü
gidip çulsuza varırsan böyle olur. biz istesek kabul etmezsiniz zamanında. kadınlar kıskanılmak kısıtlanmak ve maço davranışlar hoşlanıyor zaten
10 Yorumla - 9 gü
Günde 200 gayet iyi aylık bakarsak ayda 6 bin yapar ne alıyorsun ki ayda 6 bine Bide kendi paran mı kocanın parası mı?
04 Yorumla- 9 gü
Senin Parana ne karışıyor anlamadım paranı kullandırtma kocana aile olmak demek sömürmek demek değil sınır koy bi evi o geçindircek zaten senin harcamandan ona ne
- Soran9 gü
Market harcamasını bile o 6 binle yapıyorum pazardan en ucuz sebze meyveyi alıyorum nöbetten gelip yemek yapıyorum o yorgunluğun üstüne
- Soran9 gü
Ailem de 6 bin neyine yetmiyor kızım diye beni suçluyor
- 5 gü
İki kişiye yeter 6bin de Bence 8-10 bin ayırsanız rahat edersiniz
Para & Ekonomi konusunda 1,2b cevap paylaştı. kendi parani kazaniyorsan karisamaz fakat onun parasi ile geciniyorsaniz bilemicem.
02 Yorumla- Soran7 gü
3 yıldır maaşımı kendi alıyor. 65 70 bin kazancım var bekar yaşasam daha kârlı çıkardım bence. Evlendiğimden beri sefalet içinde yaşıyorum kocam sağ olsun.
Hayat zor ona göre adım atmalısın kocanın eline bakacağına çalış
08 Yorumla- Soran9 gü
Daha çok kocam benim elime bakıyor ama
- Soran9 gü
Maaşımı evlendiğimizden beri kendi alıyor, kendisi fazla çalışmıyor gezip tozuyor sürekli. 65 70 bin maaşım var günde 200 lirayı bana layık görüyor
- Soran9 gü
Zorluyor mecbur kalıyorum
- Soran9 gü
Boşanmak bir çözüm değil dul kadın derler kimse yüzüme bakmaz
65.70 alıyosan kendi geziyor sen evde muhtaç san bu olayı sorgularım ve kazandıgım parayı ona vermem çokmu sorun oluyor yolları ayırırım
00 YorumlaYorumları okudum da kendin 65 alıyorsun ve hemşiresin, kocan ise asgari ücret alıyor ve tahminimce vasıfsız ve eğitim seviyesi senden düşük birisi. Neden kendini kullandırtıyorsun ki? Evlenirken böyle sorunlar yaşayacağınız hiç mi düşünmedin?
01 Yorumla- Soran9 gü
Evde kalacaksın diye diye zorla evlendirdiler maalesef. Ben böyle olacağını tahmin etmiştim ama.
- 9 gü
Bencee yasam sartınız o derece uygun oldugu ııcn okadar verebılıyor
00 Yorumla Yapacağın tek şey. Onu boşamak olur en mantıklısı yani kadın kocasından almazsa gidip başka birinden mi isteyecek
00 Yorumlaseni himayesi altina almis bastırmış seni buyum ihtimal calisiyosundur ve kazandiginida alıyordur
04 Yorumla- Soran9 gü
Evet maaşımı alıyor hemşireyim 65 bin civarı maaşım var ama kullandırmıyor bana
- Soran9 gü
Kendi alıyor araba alıyor satıyor arkadaşlarıyla yiyor hep
- 4 gü
Asla normal bişey değil sakın katlanma sen öğrenci misin kantinde para mı harcıyosun 200 lira nedir
00 Yorumla Güven vermiyorsun belli ki
016 Yorumla- Soran7 gü
Hemşireyim hastaneden nöbetten çıkamıyorum benim maaşıma el koyup bana 200 lirayı layık görüyor. Neyin güvenini vermiyorum acaba?
- Soran7 gü
Hayır kadının eline para yakışmaz evin direği benim diyor maaşımı alıyor
- Soran7 gü
Kendisi çalışmıyor çoğu zaman evde oturuyor beni de ek mesai nöbet kovalamaya zorluyor
- Soran7 gü
Mecbur katlanmak zorundayım. Keşke daha fazla harçlık verseydi.
- Soran7 gü
Elimden başka ne gelir ki
- Soran7 gü
Boşanırsan ortada kalırsın kimse yüzüne bakmaz diyor ailem.
- Soran7 gü
Tek maaşla geçinebilir miyim sizce
- Soran7 gü
Doğru evet tek maaş sayılırız zaten
O adaminda belli bir maaşı var sonuçta
05 Yorumla- Soran9 gü
Benim de maaşım var ama kullanmama izin vermesi gerekmez mi
- Soran9 gü
Ben 65 bin alıyorum kendi 22 alıyor ama ben sürekli aç gezerken kocam sefa sürüyor
- Soran9 gü
Olur mu öyle şey
- Gizli Üye(36-45)8 gü
Sen nasıl bu kadar sakin durabiliyorsun nerde burada hal adalet ,
00 Yorumla m
9 güGüzelce gece uyurken şaplakla suratını
00 Yorumla- 9 gü
@Hüseyin46050 askıııımmm bu olamaz dimi bizdeeğğğ
00 Yorumla Cimri insan çekilmez bas tekmeyi kurtul
00 Yorumla- 9 gü
Kınamak istemiyorum
00 Yorumla Geliri kısıtlı ise normal değil mi?
00 Yorumla- Gizli Üye(30-35)9 gü
Sende ılıskıde onu kısıtla o halde oke seymı olur
00 Yorumla - 8 gü
Çalışıyorsan boşan çekilmez
06 Yorumla- Soran7 gü
3 yıldır maaşımı kendi alıyor. 65 70 bin kazancım var bekar yaşasam daha kârlı çıkardım bence. Evlendiğimden beri sefalet içinde yaşıyorum kocam sağ olsun.
- 7 gü
Kız öyle koca mı olur bırak benimle evlen 😁😂
- Soran7 gü
Kocaların hepsi aynı. Arkadaşlarım da evlendi aralarında doktor olan da var ama kocaları hepsinin hayatını kısıtladı maaşlarına el koydu aynı benimki gibi …
- 7 gü
Yuh ulan nasıl bir tarzdır çok tuhaf geldi bana
- Soran7 gü
Eğer siz evlenince böyle yapmayacaksanız çok azınlıktasınız demektir. Helal olsun derim.
- 7 gü
Yapmam tabiki kendi kazandığımı yerim banane eşimin maaşından o da bende maaşımızı ezeriz birdaha mı gelcez dünyaya
İş bulmalısın
04 Yorumla- Soran7 gü
- Soran6 gü
Olur mu boşanılır mı
- 9 gü
Kocanı dinle 😁 pişman olmazsın ilerde..
01 Yorumla- Soran9 gü
- 7 gü
Sen mi boşarsın ben mi boşıyayım sizi?
00 Yorumla - 9 gü
Abla ne duruyorsun bosa bunu
00 Yorumla - 9 gü
Günlük 2 bin harcıyor eşim
00 Yorumla Olmaz bundan boşan ayrıl
00 YorumlaBoşan
00 Yorumla- 9 gü
İşe gir çalış
00 Yorumla - 9 gü
nerden buldun o pintiyi
00 Yorumla - 9 gü
Boşa
00 Yorumla canı sağolsun
00 Yorumla- 9 gü
Cimri gördüm ama bu kadar yok be
00 Yorumla Evlenirken senin maaşına mi güvenmiş
00 Yorumla- 9 gü
Çok pinti birisi.
00 Yorumla günde 200 tl ne aw. sen çalışmıyo musun
00 Yorumla- 9 gü
yetwr
00 Yorumla - 9 gü
Çalışan birimisjn
00 Yorumla - Gizli Üye(25-29)9 gü
Harcamican😂harcatcan ona
00 Yorumla - Gizli Üye(30-35)9 gü
Vur kıçına tekmeyi
00 Yorumla Otur konuşma
08 Yorumla- Soran9 gü
Geçinmek kolay mı 200 tl ile
- Soran9 gü
Evet pazardan en ucuz sebze meyveleri alıyorum nöbetten çıkıp yemek yapıyorum ev işlerini yapıyorum. Eve et girmiyor kocam sağ olsun tüm parayı bir yerlere harcıyor bir tek eve harcamıyor
- Soran9 gü
Çalışıyorum maaşıma el koymasa ben yine geçinirim ama bana maaşımdan 200 TL’yi layık görüyor
- Soran9 gü
İmkansız boşanmış kadına kötü gözle bakıyor herkes
- 9 gü
aldat eşini boş ver
00 Yorumla Bas tekmeyi poposuna
00 Yorumla- Gizli Üye(18-24)7 gü
ayrıl abla
00 Yorumla
Detaylı bilgi