Niyet ettim Allah rızası için dolandırmaya deyip senelik 500 bin tl kazanamayan insanlardan 700-800 bin tl lik mehir parası istendiği doğru mu ya? Kızlar?
17 gü
Niyet ettim Allah rızası için dolandırmaya deyip senelik 500 bin tl kazanamayan insanlardan 700-800 bin tl lik mehir parası istendiği doğru mu ya? Kızlar?
Cevap
12Cevap
Ben töre adet gelenek görenek saçma sevmiyorum dediğimde beni eleştiren yargılayan insanların donunu bile alsalar haklarıdır böylelerine müstehak. Gerici bir zihniyete dahil oluyorsanız fazla fazla isteyin çünkü verdikleri para kadar değerli oluyorsunuz onlarda😂
Evlenek mi :D Aynı şeyi düşünüyorum. Düşünmüyorum fiili olarak uyguluyorum. Son 12 senedir bu topraklardan hiç bir hatunla herhangi bir bağım olmadı. Sırf bu ide yüzünden. Bana saçma geliyor açıkçası. Akraba neyin olmadığı için bana saçma geliyor orfler adetler. Ama mehir dini bir şey olduğu için ona okeyim. Fakat zaten koluma takıcağım kadın öyle bir karakterde olacak ki benden mehir için bir kutu çikolata isteyecek diye bir hayalim var :D
Isteyene komodine mi birakiyoruz yoksa ibana mi de gec. Evliligi kolaystirmasi gereken insanlar sanirsin mal aliyoruz.
La öyle zaten. Olabildiğince kolaylaştırmalı.
700-800 bin TL arası bence oldukça anormal bir rakam. Mehir parası kişinin ekonomik durumu ölçüsünde belirlenebilir, Çünkü damat bu parayı ödemekte zorlanıp borca gidebilir. Bu da ilerde iki tarafı da zorlar. Makul istekler olmalı bence. 🕵
Maalesef dediğiniz gibi mehiri adeta bir sömürü işine çevirdiler. Halbuki dinimizde mehir hak olmasına rağmen kadının bundan feragat edebileceği ve Peygamberimizinde az mehir istemek daha hayırlıdır dediği apaçık bir gerçek.
maalesef dinin sadece işimize gelen kısmını ele aldığımız için pek çoğumuz :D
dün @zeusunoğlusu ile konuşmuştuk, bugün TV'de denk geldim, baya şok edici rakamlar dönüyor. Zeus'umun araştırmalarına göre mehirin çok olması erkek için şerefmiş ama abartmaya gerek yok hdkdjd 30 gram altın iyi gibi düşünüyorum 3 ay falan idare eder
Ne kadar da hakkaniyetli bir hanım efendi :D Ben şeref neyin olduğunu düşünmüyorum. Yahu dini bir vecibeyi bile gösteriş olarak kullanma fikri beni geriyor aslında. Kendi fikrimi söyleyeceğim, kadın aldatmadığı sürece ayrılsam bile mehire gerek kalmadan gerekirse 2 sene destekçisi olurum. Gerekse belki aile kurana kadar destekçisi olurum. Eğer ki şeref onur meselesi olacaksa bu şekilde olması taraftarıyım. Bak benim mehrim daha büyük ben daha erkeğim gibi bir düşünceye çok okey değilim. Bir başka yönden ele aldığımda ise dini vecibeyi erkeğe ket vurur semer vurur gibi kullanan bir kadını açıkçası kendime partner olarak almak istemem. Misal sen bana dedin ki 30 gram altın olsa nasıl olur. Ben sana derim ki o az 60 olsun. Yani insanlar birbirlerine yaklaştıkça güvendikçe zaten orta yolu bulur. Ama bu hakkı bile tavuk yolma olarak gören kadın aslında o adama geleceği hakkında çok fazla ip ucu veriyor gibi :D
siz de öyle kadınlarla taaa nikaha gelecek kadar sevgili olmayın yani, baştan farkedin yoldurmayın kendinizi. azıcık aklınızı kullanın aklınızııı 🤪🤪
Ben bu konuda çok seçiciyim ve hiç başıma gelmedi böyle insanlar. Hiç paragöz bir kadınla takılmadım hiç paragözde olmadım :D Benim başıma gelmez diye düşünüyorum :D
peki ciddi soruyorum: 30 gram altın çok mu sizce?
Yemeğimi bıraktım geldim. Ben okuyup, araştırdığımı söylüyorum çok bilgim olduğundan değil. Dini görev olarak alınması gerekiyormuş. Bir de karşı tarafın anlayışına kalmış bi durum bence.
Hayır çok değil. ortalama bir apartman binasının kirası İstanbul da 25 den 75 yapar e geriye 50 neyin kalır bunla da ancak temel ihtiyaçlarını karşılar. mutfak falan . Dolayısıyla bence az. İnsan gibi yaşayabilmesi için 50-60 gram civarı bence idealdir.
ben enayiymişim puahauahauahaaa
Ben neden takılmadım🥲
Etkisiz eleman mıyım ben🥺
@NeclaTekinAydınoğlu 30 gram altını bazıları, söz takısında bile az buluyor.
Zeus kaçar⚡️
🤝🏻✨
@zeusunoğlusu @NeclaTekinAydınoğlu O zaman genel bilgi olarak yazıyorum bilmişlik etmeye çalışmıyorum yadırgamayın :D Mehir kadının olası ayrılık esnasında ortada kalmaması için kadını korumak için dinimizce verilen bir haktır. Fakat döneminde insanlar karılarına kızıp 3 kere boş ol boş ol boş ol dedikten sonra kapıya koyduklarından dolayı dinimizce kadının korunması için verilen bir haktır. Kadın bu elinde ki parayla en azından akrabası anne babası hiç kimsesi yok ise de iş bulabilmesi adına geçireceği 3-4-5 aylık yetecek olan barınma yeme içme işlerini yürütebilmesi için peşinen verilmesi uygun görülmüştür. Fakat illa mehir verilecek çok yüksek rakamlar verilecek vs gibi bir durum yoktur. Eğer ki kadın bu durumlara düşmeyecek baba evine anında dönebilecek bir durumda ise yine kadının vicdanına kalmıs bir şekilde bu hakkından feragat edebilir. Yani ''bana 1 kutu ülker çikolatalı gofret al'' da diyebilir :) Durum ve vaziyet dinen kısaca böyle. Kalan her şey karşılıklı sevenlere kalmış...
aydınlandık abim eywo 🙏🏻
Genelde evlilikte mehiri nikahı kıyacak hoca ile karı koca kendisi belirliyor yani kadın isterse ev isteyebiliyor veya eşinin kendine hacca götürmesini isteyebiliyor ya da takılan altınların mehre sayılmasını isteyebiliyor ama asgari iki tarafı da zora sokmayacak bir şey olması belirleniyor
Mehire gerek yok bence biriyle zaten mehir alacak aşamaya geldiğinizde paranın pulun pek de önemi kalmaz.
Öyle olmalı gerçekten. Ama öylelerine denk geliyoruz ki aman aman :D
Ben kıymetliyim bananeğğğ 😂 şaka bir yana yanımda olsun , bana kıymet versin yeter. Dünya malı dünyada kalıyor. Kim götürüyor yanında? Amann😴
Anacum mehir dinen şart. Fakat bunu din adı altında insanları soymak için kullananlar da aynı derece de itici bence. Şuna okeyim sıradan halktan bir insan 250 bin tl lik altın ister, demet evgar 25 milyon tl ister. Herkesin yaşantısına göredir... Fakat isterim ki alacağım kadın buna ihtiyacı yoksa buunu bahane edip ilişkiyi rezil etmesin. Senin değerin paha biçilemez zaten yoksa ne 250 bini ne 250 milyonu ne 250 milyon doları :D
Durumu kullanacaklar hiç evlenmesin zaten. Bu devirde iyi insan bulmak zor. Allah iyilerle karşılaştırsın.
Amin annem benim ağzın bal yesin...
Zor durumda bırakmak doğru değil ama erkek mağdur ederse de kız ortada kalırsa oda sıkıntı zaten mehir ayrılık vb olursa o aşamada verilir diye biliyorum tam bilgim yok ama duruma göre istenmeli ve iki tarafta mağdur olmasa iyi olur ama zor
Mehir peşinen alınır ayrılık aşamasında kullanılır. YAni olası ayrılıkta kadını mağdur etmemek sokağa atmamak için yapılan bir şey. Eskiden resmi nikah yoktu adam durup dururken kadını kolundan tutup 3 kere boş ol deyip boşayabiliyordu. Böyle durumlarda kadın kendini toparlayabilsin diye 3-5 aylık geçim parasıdır. Bunu mehir benim hakkım deyip milyon tl lere çıkaran alamayınca kavgasını edip ayırlmaya kadar giden ilişkileri görünce canım acıyor valla...
Bunun ölçütü yok ki kadına güvence olsun deniyor da alt sınırı yok.
daha doğrusu 10 dirhem gümüş 3 dirhem gümüş gibi hanefi ve şafi mezheplerinde alt sınır var ama diğer iki mezhepte yok
Mehir boşanmadan sonra kadının kendini toparlayana kadar geçen süre içerisinde geçimini sürdürmesi için var kanks.4 hadi abart 6 aylık kirasını ve gıdasını karşılayabileceği bir rakam olmalı tabii kiraya çıkıyorsa...
Evet ama buna bu şekilde bir alt sınır konulmamış o şekilde söylenmiş.
Gerçi imam ebu hanifenin dediği alt sınır 1 milyon lira civarında bir para ediyor günümüz değeriyle şafiinin dediği de 360 bin lira ediyor yani bir alt sınır var denebilir esasında
Kanks insanlar bunu zaman geçtikçe şu an yorumlamış ki bence doğru bir bakış açısı. O dönem 3 gümüş dirhem ile bugun 4-5 aylık kiranı verip mutfak ihtiyacını karşılıyorsun. Dolayısıyla buna bakılıyor. Tabii herkes imkanları dahilinde hareket ediyor o ayrı...
günümüzde de karşılarsın knk 3 dirhem 10 kilo civarına geliyor ben dirhemi az bir şey sanıyordum baktım da yok bayağı para ediyor
Yok bee çok yalnıs baktın sen kanks. 1 dirhem gümüş 3.90 gram falan yalnıs hatırlamıyorsam o da 150 tl ye falan denk geliyor. Ama o olaya böyle bakılmaz. O dönem tomar toma para tasınamz 1 gümüş dirhem ile 1 aylık kira neyin verilirdi. Bugunu kıyaslayabileceğimiz şekilde...
Doğru söylüyorsun 2.97 grammos tekrar baktım da evet dönem şartlarına göre değerlendirmek gerekir
Mehir dinen zorunlu bir olaydır. Eğer kadın erkekten boşanırsa kadının hayatını devam ettirmesi için, yeni bir başlangıç yapabilmesi için bir güvencedir. Minunum tutarı 10 dirhem ozamanlara denk 2koyun parasıdır. Tabiki çok daha fazlası istenebilir ama bu tamamen vicdan meselesi gibi geliyor. Adam asgeri ücret kazanırken 700k gibi para istemek vijdana sığmaz. Bunu başka şekilde de isteyebilirsiniz umre, haç veya araba ama herşeyden önce vicdan meselesi
Karşı tarafın durumuna göre belirlenecek bi şey daha çok
Ez az 7 Reşat olmalı
Maddi duruma da bağlı biraz ama 7 aşağı olmaz yani
Aile arasında görüşülür karşı tarafı çok zora sokmayacak şekilde bir meblağda karar verilir.
Mehirin ne kadar olmasıyla ilgilenmiyorum bizde mehir yok çok şükür
Bi yat bide at istiyorum
Kat istemeyi unuttun kanks
Bende diyom bi eksik var sjjs
Eheeheh :D
Agırlıgınca altın desinler 😀
Bir an empati yaptımda böyle bir durum varsa düğün öncesi obezliğe doğru giderdim D:
Bir şekil kandırırdım ben cilve yapardım sajkfbashkjf. İnsanlar ilk görüşte kiloyu çok sorun yapıyor birlikteykene alına kilolar aynı derece soğüutmuyor :))
Ben az göbüşü olan insanlarla bile sevgili olmak istemeyen bir cahildim :D Bu kadar dikakt etmeme rağmen zamanla bazı şeylerin değiştiğini fark ettim. Öyle ki kendim kilo aldığımda bile ben olsam benden ayrılırım diye kız arkadaşımdan ayrılmak istemiştim :D O yüzden uzman sayılırmıyım :D
Farkında olduğum ve en sevmediğim huyum :D
Hayır yaw :D
Dinen bir hükmü yok ki isterse vermez
Olur mu kuranda gayet açık bir şekilde ayetler var. Bakara nisa ve maide surelerinde yazar :)
Resmi geçerliliği yok ama
Nerden buluyorsunuz böyle kızları
Var yaa öyleleri. Empati yapıyorum böyle birine denk gelirsem zaten o iş 3 cümleye kalmaz. :D
Seven insan böyle şeyler istemez
Katılıyorum. Nedense aşk sevgi işleri içine maddiyat konusulunca acaip soğuyorum o ilişkiden. Ama aynı bilinç üzerine de kadının maddi olarak mağdur edecek adamın gelmişine geçmişine tüküreyim zaten...
Onlara adam demiyoruz zaten
Ben sade nikah kıyıp kocişimle balayına çıkıcam
Aferin sana :D Ama mehir hiç verilmemesine de karşıyım :) Hakkaniyetli bir rakam olmalı.
Mehir ne onu da bilmiyorum
Muslumanlar için olan bir şey kanks evlilikte...
He ben Ermeniyim neyse sağol
Ermeniysen bilmemen normal bir şey dğeil
Evlilik hakkında hiç bir bilgim ve merakım yok, kıy sade nikah bitsin
En güzeli. Zaten bizde evliliğin en güzeli en kolayıdır denir. Bende aynı şekilde düşünüyorum seninlen. Her şey gönlünce olsun...
Amennn... Senin de
Hangi devirde yaşıyoruz
Kişinin maddi durumuna göre değişir
10 tane tam altın yeter
Durumu neye müsaade ediyorsa o kadar olmalı
Ben araba isticem. d
At arabası mı 😃
Yaa hayııır😂
Söz sana akülü araba :)) Ama 30km basıyor he :D
Alırım ben ona elektrinkli araba 220 atlı hemde
enayi soymaktan başka bir şey değil
3 bilezik yeter
Başlık parasının yeni adı falan mı?
Önemli değil.
On bin olması lazım
Yapay Zeka Cevapladı
Oha, 700-800 bin TL mehir gerçekten uçukmuş, hele senelik kazançla kıyaslayınca iyice zor geliyor. 😅 Mehir herkesin durumuna göre şekillenmeli, sonra kredi çeker gibi olmaz iş! Evlilikte karşılıklı saygı ve sevgi ön planda olmalı bence, maddiyat ikinci planda. Var mı daha makul ya da uçuk mehir hikayeleri duyanlar? 👀 YTD 😛